srijeda, 20. prosinca 2017.

Bez pečenja i bez kora brza super torta :Markiza torta !


Potrebno:
6 jaja 
200 g maslaca,
200 g čokolade,
200 g pečenih lješnjaka,
250 g šećera u prahu,
2 kutije plazma keksa ili piškota,
2 vrećice šlaga,
mlijeko

rum 
Priprema:
Kalup za tortu obložiti aluminijskom folijom pa slagati piškote prethotno potopljene u mlijeko s malo instant kave. Čitave piškote idu po dnu kalupa, a uz rub, okomito, polovine.
Umutiti dobro  maslac a sa  šećerom u prahu umuti žumanjke dodati umuceni maslac  i  žlicu ruma i prepečene i samljevene lješnjake.
Istopiti 250 g čokolade, pa vrelo dodati u umućeni fil. Umutiti bjelanca, pa ih varjačom sastaviti sa filom.
Sipati dobro umućeni fil preko piškota. Po vrhu poredati još jedan red piškota.
Tortu u kalupu staviti u frižider da prenoći, a sutradan je izvrnuti na tacnu za tortu, ukloniti foliju i dekorirati šlagom pripremljenim prema uputama sa vrećice.
Sjeći na parčad i poslužiti .
Napomena jaja moraju biti sveža ili ih umutite na pari .
Prijatno!

Najbolji Išleri !


Potrebno
Za tijesto:
 200 g maslaca
 300 g +2 kašike brašna
 100 g šećera u prahu
 2 kom žumanca
 4 kašike kakaa
Za fil:
 0,5 dl sl. pavlake
 200 g čokolade za kuvanje
 1 kašika ulja

Priprema:
Maslac sobne temperature umutiti pjenasto, dodati šećer u prahu i žumanca i umutiti da se masa izjednači.
Izmiješati brašno, 300 g  i kakao i sipati postepeno u masu sa maslacem muteći neprekidno da se dobije glatko tijesto. Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider 30 min.
Radnu površinu posuti sa malo brašna i istanjiti tijesto. Okruglom modlicom 3-5 cm vaditi krugove i redati u pleh obložen papirom za pečenje.
Peći na 180 C 15-ak minuta.
Zagrijati slatku pavlaku i u njoj istopiti 150 g čokolade.
 Kad se malo ohladi filovati po dva ohlađena keksića.
50 g čokolade istopiti sa malo ulja, umakati jednu stranu keksića ili uktasiti po želji.
Prijatno!


Prelijep izled a ukus fantastičan :Zvijezda sa nutelom !


Potrebno 
Za tijesto:
2 i 1/2 solje brasna
1/2 cajne kasikice kvasca/germe
jedna solja vode
cajna kasikica soli
cajna kasikica secera
I još:
Nutella
malo kukuruznog brasna
jedno jaje
 
Priprema :

Rastvorite kvasac u cetvrt solje vode i ostavite da stoji 10 minuta.
U vecoj posudi izmjesajte brasno, so i secer i dodajte rastvoren kvasac.
Ako koristite mikser za mjesanje koristite manju brzinu i mjesajte oko 7 minuta.
Drugu posudu premazite tankim slojem ulja i prebacite u nju vec pripremljeno tijesto.
Pokrijte celofanom ili najlonom i ostavite na toplom mjestu da tijesto nadodje. (obicno oko jednog sata ili dok se ne udvostruci)
Podijelite tijesto na dva komada i razvucite ih oklagijom u krugove (kao za deblju picu).
Razmazite Nutelu po prvom tijestu. Ostavite par centimetara oko ruba nenamazano.
Ako je Nutela pretvrda zagrijte je malo u mikrovalnoj pecnici ili u loncu sa toplom vodom.
Kad je Nutela razmazana po prvom tijestu, stavite drugo tijesto na vrh.
Odrezite krajeve ako ima viska.
Dno tepsije mozete prekriti papirom za pecenje ili malo nauljiti.
U oba slucaja pospite malo kukuruznog brasna po dnu.
U sredinu tijesta mozete postaviti izrezan krug od kartona  ili obicnu solju.
Ovo vam sluzi kao sablon i granica do koje cete ostrim nozem sijeci tijesto prema sredini.
Budite sigurni da imate paran broj kriski inace krajnji vizuelni efekat nece biti potpun.
Isjeceno tijesto zavrnite prema vani dva puta (pogledaj sliku ).
 
Kad je ovo zavrseno ostavite pripremljeno tijesto sa nutelom da stoji oko 20 minuta na suvom i toplom mjestu prekriveno celofanom ili najlonom.
Zagrijte rernu na 175 do 180°C
Prije nego stavite Nutela hljeb da se pece, premazite ga ovlas ulupanim jajetom.
Pecite ga na ovoj temparaturi oko 20 minuta.
Povecajte temperaturu na 220°C i pecite jos 5 minuta, ili dok hljeb sa nutelom ne dobije zlatno smedju boju.
Ostavite malo da se ohladi prije serviranja.
Prijatno!

Fantastična ,brza i ukusna poslastica :Zrna kafe !


Potrebno:
250 grama šećera
1 šoljica vode (0,75dl)
125 grama maslaca
100 grama mljevenih oraha
100 grama mljevenog keksa
80 grama čokolade
1 - 2 kašičice mljevene kafe
Za glazuru/umakanje 
150 grama čokolade
4 kašike ulja.
Priprema:
 Skuvati sirup od šećera i malo vode (kuvati 3-4 minuta). Pomjeriti sa ringle i dodati prvo   maslac i miješati dok se na rastopi.Zatim, dodati samljevene orahe i keks, čokoladu i kafu. Sve fino izjednačiti.Kad se smjesa ohladi, oblikovati male kuglice i u svaku utisnuti čačakalicom otisak po   sredini, da se dobije oblik zrna kafe.Dobro rashladiti i spuštati u glazuru od rastopljene čokolade, vaditi kašičicom, ponovo   prevući čačkalicom otisak na istom mjestu i staviti na celofan dok se glazura ne stegne.Gotova zrna kafe poredati u male papirnate korpice.
Za glazuru rastopiti čokoladu sa malo ulja na tihoj vatri (prvo stavite ulje pa čokoladu da čokolada ne zagori ).Ohladit i spremna su za služenje.
Prijatno!

Fantazija torta koju morate probati :Čokoladna kraljica !


Potrebno:
Za kore
250 g brašna
80 g kakaa
400 g šećera
½ kašičice soli
2 jaja
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica vanila ekstrakta
125 ml kafe
250 ml mlaćenice ili jogurta
125 ml ulja
Za crnu ganache kremu:
200 g tamne čokolade
200 ml slatke pavlake
Za bijelu ganache kremu:
200 g kvalitetne bijele čokolade
200 ml slatke pavlake
Za mliječnu ganache kremu:
175 g mliječne čokolade
175 ml slatke pavlake
Za glazuru:
100 g tamne čokolade
100 ml slatke pavlake
1 kašika meda
I još 
Bijela čokolada za ukrašavanje
Priprema
Za koru :
Uključite rernu da se greje na 175C, a dva okrugla kalupa namastite, obložite masnim papirom i ostavite sa strane. Prosejano brašno, kakao, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so pomešajte u većoj posudi za mućenje. U posebnoj posudi izmešajte mlaćenicu/jogurt, ulje, jaja i ekstrakt vanile. Sve dobro umutite mikserom pa dodajte suvim sastojcima, lagano mutite i u isto vreme dodavajte kafu. Smesu podelite na dva jednaka dela, rasporedite je u kalupe i pecite 35-40 minuta. Kore ostavite da se hlade 30 minuta u kalupima, nakon toga ih izvadite na žicu za hlađenje.Dok se kore hlade, krenite na pripremu krema. 
Za crni ganache,
 Stavite pavlaku da se zagreje na šporetu do tačke ključanja, nakon toga sklonite sa vatre i ubacite na kockice naseckanu čokoladu, ostavite minut pa mešajte žicom za mućenje da dobijete glatku sjajnu kremu. Kremu stavite u zamrzivač na 15 minuta, zatim je umutite električnim mikserom.
Postupak za mliječni i bijeli ganache kao i za glazuru je isti.
Slaganje :
Kad ste sve pripremili krenite na sastavljanje torte. 
Na tasnu za posluživanje stavite prvu koru i prekrijte je crnom ganache kremom, izravnajte pa stavite u frižider na 30 minuta. 
Na tamnu kremu stavite bijeli ganache, pa sve ponovo stavite u frižider na 30 minuta.
 Na bijelu kremu stavite drugu koru, nju premažite kremom od mlečne čokolade, poravnajte, stavite u frižider i kasnije prelijte galzurom koju ste pripremili na isti način kao i kreme, samo zajedno sa čokoladom u pavlaku dodajte i kašiku meda.
Tortu ukrasite šarama napravljenim od otopljene bijele čokolade.
Tortu  dobro ohladite  prije posluživanja .
Zatim uživajte u ovoj čaroobnoj kraljici .
Prijatno !

Ukusan i dekorativan :Rolat Mačije oči !


Potrebno
Za koru :
5 jaja
5 kasika šećera
1/2 praška za pecivo
2 kasika brašna
1 kasika kakaa
Krema:
3 jaja
200 gr. šećera u prahu
200 gr. čokolade za kuhanje
150 gr. putera
4 banane
Priprema
Za koru :
Odvojite žumanjke i bjelanjke, te bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
Žumanjke dobro izmutite sa šećerom.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao, te ih dodajte smjesi žumanjaka i dobro pomiješajte da se svi sastojci sjedine.
Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Prebacite u veliki pleh (onaj od pećnice) koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Pecite na 180 stupnjeva oko 15 min.
Pečeni biskvit izvadite iz pleha, odstranite papir i još topao zarolajte, te ostavite da se ohladi.
Za kremu:
Jaja i šećer pjenasto umutite i kuhajte na pari uz stalno miješanje dok se šećer potpuno ne otopi.
Zatim dodajte usitnjenu čokoladu i kuhajte uz stalno miješanje dok se čokolada fino ne rastopi i ne sjedini.
Kremu nemojte kuhati predugo da ne bi ispala pretamna. Dovoljno je 10 – 15 min.
U ohlađenu kremu dodajte pjenasto izmješani puter, te sve zajedno dobro izmiksajte.
Postupak rolanja:
Biskvit izravnajte i na njega razmažite polovicu kreme.
Bananama odrežite krajeve. Dvije cijele banane složite jednu iza druge na jedan rub biskvita, a druge dvije na isti način stavite na suprotni rub biskvita.
Biskvit polahko i pažljivo zarolajte s jedne i druge strane prema sredini. Roladu zatim preokrenite tako da rubovi biskvita budu s donje strane.
Roladu premažite ostatkom kreme, te ukrasite iscrtavajući valovite crte po kremi pomoću viljuske.
Uživajte u ovom doista jako ukusnom čokoladno-voćnom kolaču,
 Prijatno!

Fina kremasta torta sa čokoladom i lješnjacima !



Potrebno

Za kore sa lješnjakom x2:


5 bjelanjaka

7 kašika šećera

8 kašika mljevenih lješnjaka

1 kašika brašna

na vrh noža praška za pecivo

Za koru od čokolade :


5 bjelanjaka

7 žlica šećera

100 gr otopljene čokolade

na vrh noža praška za pecivo

Za kremu:

15 žumanjaka

150 gr šećera

2 vanilija šećera

2 vrećice pudinga od vanilije

6 vrhom punih žlica brašna

1200 ml mlijeka

200 gr bijele čokolade

200 gr tamne čokolade

250 gr maslaca

400 ml vrhnja-umutiti šlag

Za glazuru:


100 gr tamne čokolade

2-3 žlice ulja

Priprema

Za kore :


Bjelanjke umiješati u čvrsti snijeg, postepeno dodavati šećer , te kada se stvori čvrsti snijeg dodati lješnjake i brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Smjesu staviti u okrugli kalup (26 cm) i peći 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 ˚C. Pečeni biskvit staviti na rešetku ili papir za hlađenje i posti sa malo šećera.

Postupak pripreme je isti kao kod prethodnog biskvita, samo što se umjesto lješnjaka dodaje čokolada.

Za kremu :


Mlijeko staviti kuhati ,ali oduzeti malo mlijeka i dobro ga pomiješati ga sa žumancima i šećerom. U smjesu dodati brašno, puding, te sve zajedno dobro izmiješati. Kada mlijeko prokuha polako u njega dodavati smjesu od pudinga i kuhati uz stalno miješanje dok se dobije gusta puding krema. Dobivenu kremu podijeliti u dvije zdjele, te u jednu dodati bijelu čokoladu ,a u drugu tamnu i sve dobro izmiješati. Potom dodati u kreme po 125 gr otopljenog maslaca i sve dobro pomiješati.Vrhnje pomiješati da se napravi čvrsti šlag i podijeliti u kreme, s tim da malo više šlaga dodajte u kremu sa čokoladom.

Za glazuru :

Sve otopiti na pari ,otopljenom čokoladom preliti tortu i ukrasiti po želji .

Tortu slagati po želji – u ovom receptu je prvo išao biskvit od lješnjaka, potom svijetla krema, tamni biskvit, tamna krema, biskvit od lješnjaka i premazana sa ostatkom krema.Tortu ohladite pa sijecite na parčad i poslužite .

Prijatno!

Savršenstvo ukusa koji se stapaju :Kremisimo torta!


Potrebno 
za kore x2
 4 jaja,
4 kašike šećera,
1,5 kašika griza,
3 kašike kakaoa,
pola žličice praška za pecivo
Za bjelu koru:
6 bjelanjaka,
300g šećera,
1 kašika griza,
1 kašika sirćeta
Za kremu :
6 žumanjaka,
250g šećera u prahu,
200g bijele čokolade za kuhanje,
1 vrečica šlag kreme od vanilije,
50 ml mlijeka

Za spoljašnju / bijelu kremu
3 vrećice šlag pjene,
200 ml mlijeka,
4 kašike šećera
posuti sa malo mljevenih lješnjaka i mrvicama čokolade
Priprema
Za kore :

2 crne kore / biskvita
Umutiti jaja sa šećerom,izmješati prašak za pecivo sa grizom miksati griz sa smjesom jaja dodati kakao i sve dobro izmješati.Namastiti posudu sa uljem i posuti brašnom
Preporučeni promjer tepsije 25-30 cm peći u zagrijanoj pećnici 180°C oko 10 min.

Bjela kora / biskvit
Umutiti bjelanjke sa šećerom dodati griz i sirće, sve dobro izmješati.Peći 10-15min . 
Prilikom pećenja bijela kora ce ispucati i narasti do 7-8 cm

Za  kremu:
Umutiti žumanjke sa šečerom na pari i staviti da se ohladi .Umutiti šlag kremu sa mlijekom
sastaviti i izmješati šlag kremu i smjesu jaja i šećera u prahu,
dodati rastopljenu bijelu čokoladu i sve dobro izmješati
Za  bjelu  kremu
Sastaviti sve sastojke potom sve dugo mješati u snijeg.
Slaganje:
 Slagati tortu crna kora-fil krema-bijela kora-fil krema-crna kora jednako rasporediti bijelu kremu spolja,
 posuti sa malo mljevenih lješnjaka i mrvicama čokolade.
Ohladiti dobro u frižideru zatim sjeći na željene komade i poslužiti .
Prijatno!

Dali ste probali :Čupavci sa kikirikijem !


Potrebno
Za koru :
5 jaja,
30 ml hladne vode
120 gr šećera
150 gr brašna 
1/2 praška za pecivo ,malo istopljenog maslaca ili margarina (kockica jedna)
Za sirup  :
200 g putera ,
30 g kakao ,
200 g šećera,
I još :
200 gr pečenog kikirikija
Priprema:
Umutiti ti bjelanca sa šećerom, pa dodati hladnu vodu u mlazu i nastaviti mutiti.Zatim dodati žumanca  i maslac uz mućenje.Pomešati brašno sa praškom za pecivo, pa dodati smjesi i lagnao promešati kuhačom.Staviti u oblozen pleh veličine 25 x 30 cm i peći oko 20 minuta na 180 stepeni.Ostaviti pečen biskvit da se ohladi.
Za sirup :
U šerpu staviti puter, šećer i kakao pa staviti na vatru da se otopi i da provri.Kuhati 3 – 5 minuta pa skloniti da vatre i ostaviti da se ohladi.
Iseći biskvit u kockice pa svaku uvaljati u sirup pa u kikiriki koji je pola melven pola sitno seckan, najbolje ga izblendirati,tako ćete dobiti i sitnije i krupnije delove kikirikija.Ostaviti čupavce da odstoje sat vremena pa poslužiti.
Prijatno!

Stvarno odličan i kremast kolač :Karamel kocke !


Za kore x2:
6 jaja
6 kašika šećera
4 kašike ulja
3 kašike kakaa
3 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
 prstohvat soli
Za karamel krem:
550 ml mlijeka
200 gr šećera
 5 kašika gustina
150 gr margarina
I još:
200 ml slatke pavlake
100 gr kisele pavlake
50 – 100 gr šećera u prahu
malo kakaa za posipanje
Priprema
Za kore :
Ulupati žumanca sa šećerom, pa dodati uljeSve sjediniti pa dodati brašno i kakao i opet umutiti.Ulupati bjelanca sa prstohvatom soli u jak šam.Zatim sjediniti sa masom sa žumancima lagano mešajući kuhačom .Obložiti  pleh 2o x 3o ili približnih dimenzija i istresti pola smese, razvući i peći 10 – 15 minuta  u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Ponoviti postupak još jednom.Ohladiti kore dok se priprema krem.
Za krem :
Ostaviti da se otopi 100 gr šećera.
Kada se karamelizovao  naliti 450 ml mlijeka i ostaviti da se otopi.
Umutiti ostatak šećera, gustin i ostalih 100 ml mlijeka pa kad masa sa šećerom i mlijekom provri zakuhati i mešati dok se ne zgusne.Skloniti sa vatre i ohladiti.Umutiti  margarin i dodati mu ohladjen fil i sve umutiti zajedno.
Na prvu koru naneti ceo fil i preklopiti.
Ulupati slatku pavlaku pa dodati kiselu i šećer u prahu i još malo ulupati.
Naneti sve preko druge kore i ostaviti u frižider nekoliko sati  posuti sa malo kakaa pa sjeći na ploške ili kocke  i poslužiti.
Prijatno!

Jako ukusna :Čokoladna torta sa orasima !


Potrebno
Za kore:
6 jaja
150 gr brašna
180 gr šećera
30 gr kakaa
Za kremu:
450 ml slatke pavlake
300 gr tamne čokolade
200 gr oraha
50 gr putera
50 ml mlijeka
Za Sirup:
200 gr šećera
400 ml vode
Za glazuru:
200 gr tamne čokolade
50 gr putera
50 ml slatke pavlake
Priprema:
Ulupati belanca sa šećerom u čvrst sneg.
Dodati zatim žumanca i umutiti.
Na kraju dodati brapno i kakao pa sve sjediniti varjačom, da nema grudvica.Zagrejati za to vreme rernu na 180 stepeni pa sve istresti u podmazan pleh 20 x 30 cm ili približnih dimenzija i staviti da se peče oko 30 minuta zavisno od rerne.Pečenu koru ohladiti.
Za sirup:
Dok se kora  peče prokuhati vodu sa šećerom i ostaviti da se hladi. 
Za kremu :
Rastopiti čokoladu na pari sa puterom i mlijekom, pa ostaviti da se ohladi.
Ulupati slatku pavlaku pa je doadati ohladjenoj čokoladi i sve umutiti.Zatim dodati mljevene orahe.
Ohlađenu koru presjeći vodoravno na tri dijela, da se dobiju tri tanje korice.
Prvu koricu staviti na tacnu, isprskati sa sirupom, pa namazati 1/3 fila, tako uraditi i sa druge dve kore.
Za glazuru 
Sve sastojke otopiti i premazati preko cele torte pa ostaviti na torta ohladi  nekoliko sati pre posluženja.
Napomena ako vam je lakše možete koru ispeći i u velikom plehu iz rerne tad po širini presjecite koru  na tri jednaka dijela da dobijete 3 korice.
Prijatno!

Jednostavno i lako napravite :Kolač noć u Veneciji !


Potrebno
Za kokos koru :
6 belanaca
6 kašike šećera
100 gr kokosa
5 kašika brašna

Za kakao koru :
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike brašna
2 kašike kakaa
1/2 kesica praška za pecivo

Za fil:
6 žumanaca
150 gr šećera
5 kašika mlijeka
200 g margarina
1 vanilin šećer

Za glazuru:
150 gr mliječne čokolade
50 gr margarina
5 kašike mlijeka
Priprema
Za kore :
Ulupajte bjelanca sa šećerom pa dodajte brašno i kokos.
Stavite u pleh veličine 35x25cm pa ostavite.
Ulupajte bjelanca sa šećerom pa dodajte žumanca. na kraju dodajte pomešane brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjedinite pa pažljivo istresite preko kokos lista.
Stavite da se peče 20 minuta na 200 stepeni. Proverite posle 15 minuta.
Za fil :
Pomešajte žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte mlijeko pa stavite na paru da se skuha uz stalno miješanje . Kad se malo zgusne sklonite i skroz ohladite. Ulupajte margarin pa mu postepeno dodavajte krem od žumanaca.
Preko ohladjenih kora stavite krem od žumanaca i stavite u frižider nekoliko sati, bar 2h, pa izvadite i pripremite glazuru.
otopite mlečnu čokoladu sa mlijekom i margarinom pa premažite preko kolača i ostavite da se stegne pa isijecite  na kocke ili ploške i poslužite.
Prijatno!

Brzo i lako :Kolač sa orasima !



Potrebno

Za Koru:


4 jaja,
8 kašika šećera,
4 kašike ulja,
2 kašike mlijeka,
1 kašičica praška za pecivo,
1 kašičica ekstrata od vanilije,
sok od pola limuna
8 kašika brašna


Za fil:

100 gr putera ili margarina
1 šolja mljevenih oraha
1/2 šolje šećera u prahu,
2-3 kašike kakaa,
50 gr čokolade
1-2 kašike soka od limuna,
1 do 2 kašike mlijeka


Priprema

Za koru :

Umutititi bjelanca sa šećerom, pa dodati žumanca i opet umutiti.
kada umutite jaja i šećer dodati ulje, pa mlijeko i na kraju brašno sa praškom za pecivo, sok od limuna i ekstrat vanilije i sve sjediniti kuhačom, da ne bude grudvica.
Peći na 180 stepeni 15 – 20 minuta zavisno od rerne u obloženom plehu. Veličinu pleha birate sami zavisno koliko debelu koru želite. Ostavite da se potpuno ohladi. Kada se potpuno ohladi odsecite ivice 2cm širine i izmrvite ih.

Za fil:
Ulupati puter ili margarin sa šećerom u prahu, pa doadti orahe, kakao, rendanu čokoladu sok od limuna i izmrvljenu koru pa sve dobro sjedinite.


Koru isprskajte sa malo mlijeka i onda preko nje stavite ovaj pripremljeni fil
Ostavite da odstoji neko vreme, otprilike 2h pa dekorišite i poslužite, a možete i samo ovako narendati malo čokolade odgore, po želji.

Prijatno!