Potrebno:
Za kore
250 g brašna
80 g kakaa
400 g šećera
½ kašičice soli
2 jaja
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica vanila ekstrakta
125 ml kafe
250 ml mlaćenice ili jogurta
125 ml ulja
80 g kakaa
400 g šećera
½ kašičice soli
2 jaja
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica vanila ekstrakta
125 ml kafe
250 ml mlaćenice ili jogurta
125 ml ulja
Za crnu ganache kremu:
200 g tamne čokolade
200 ml slatke pavlake
200 ml slatke pavlake
Za bijelu ganache kremu:
200 g kvalitetne bijele čokolade
200 ml slatke pavlake
200 ml slatke pavlake
Za mliječnu ganache kremu:
175 g mliječne čokolade
175 ml slatke pavlake
175 ml slatke pavlake
Za glazuru:
100 g tamne čokolade
100 ml slatke pavlake
1 kašika meda
100 ml slatke pavlake
1 kašika meda
I još
Bijela čokolada za ukrašavanje
Bijela čokolada za ukrašavanje
Priprema
Za koru :
Uključite rernu da se greje na 175C, a dva okrugla kalupa namastite, obložite masnim papirom i ostavite sa strane. Prosejano brašno, kakao, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so pomešajte u većoj posudi za mućenje. U posebnoj posudi izmešajte mlaćenicu/jogurt, ulje, jaja i ekstrakt vanile. Sve dobro umutite mikserom pa dodajte suvim sastojcima, lagano mutite i u isto vreme dodavajte kafu. Smesu podelite na dva jednaka dela, rasporedite je u kalupe i pecite 35-40 minuta. Kore ostavite da se hlade 30 minuta u kalupima, nakon toga ih izvadite na žicu za hlađenje.Dok se kore hlade, krenite na pripremu krema.
Uključite rernu da se greje na 175C, a dva okrugla kalupa namastite, obložite masnim papirom i ostavite sa strane. Prosejano brašno, kakao, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so pomešajte u većoj posudi za mućenje. U posebnoj posudi izmešajte mlaćenicu/jogurt, ulje, jaja i ekstrakt vanile. Sve dobro umutite mikserom pa dodajte suvim sastojcima, lagano mutite i u isto vreme dodavajte kafu. Smesu podelite na dva jednaka dela, rasporedite je u kalupe i pecite 35-40 minuta. Kore ostavite da se hlade 30 minuta u kalupima, nakon toga ih izvadite na žicu za hlađenje.Dok se kore hlade, krenite na pripremu krema.
Za crni ganache,
Stavite pavlaku da se zagreje na šporetu do tačke ključanja, nakon toga sklonite sa vatre i ubacite na kockice naseckanu čokoladu, ostavite minut pa mešajte žicom za mućenje da dobijete glatku sjajnu kremu. Kremu stavite u zamrzivač na 15 minuta, zatim je umutite električnim mikserom.
Postupak za mliječni i bijeli ganache kao i za glazuru je isti.
Slaganje :
Kad ste sve pripremili krenite na sastavljanje torte.
Na tasnu za posluživanje stavite prvu koru i prekrijte je crnom ganache kremom, izravnajte pa stavite u frižider na 30 minuta.
Na tamnu kremu stavite bijeli ganache, pa sve ponovo stavite u frižider na 30 minuta.
Na bijelu kremu stavite drugu koru, nju premažite kremom od mlečne čokolade, poravnajte, stavite u frižider i kasnije prelijte galzurom koju ste pripremili na isti način kao i kreme, samo zajedno sa čokoladom u pavlaku dodajte i kašiku meda.
Tortu ukrasite šarama napravljenim od otopljene bijele čokolade.
Tortu dobro ohladite prije posluživanja .
Zatim uživajte u ovoj čaroobnoj kraljici .
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar