Potrebno
Za kore sa lješnjakom x2:
5 bjelanjaka
7 kašika šećera
8 kašika mljevenih lješnjaka
1 kašika brašna
na vrh noža praška za pecivo
Za koru od čokolade :
5 bjelanjaka
7 žlica šećera
100 gr otopljene čokolade
na vrh noža praška za pecivo
Za kremu:
15 žumanjaka
150 gr šećera
2 vanilija šećera
2 vrećice pudinga od vanilije
6 vrhom punih žlica brašna
1200 ml mlijeka
200 gr bijele čokolade
200 gr tamne čokolade
250 gr maslaca
400 ml vrhnja-umutiti šlag
Za glazuru:
100 gr tamne čokolade
2-3 žlice ulja
Priprema
Za kore :
Bjelanjke umiješati u čvrsti snijeg, postepeno dodavati šećer , te kada se stvori čvrsti snijeg dodati lješnjake i brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Smjesu staviti u okrugli kalup (26 cm) i peći 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 ˚C. Pečeni biskvit staviti na rešetku ili papir za hlađenje i posti sa malo šećera.
Postupak pripreme je isti kao kod prethodnog biskvita, samo što se umjesto lješnjaka dodaje čokolada.
Za kremu :
Mlijeko staviti kuhati ,ali oduzeti malo mlijeka i dobro ga pomiješati ga sa žumancima i šećerom. U smjesu dodati brašno, puding, te sve zajedno dobro izmiješati. Kada mlijeko prokuha polako u njega dodavati smjesu od pudinga i kuhati uz stalno miješanje dok se dobije gusta puding krema. Dobivenu kremu podijeliti u dvije zdjele, te u jednu dodati bijelu čokoladu ,a u drugu tamnu i sve dobro izmiješati. Potom dodati u kreme po 125 gr otopljenog maslaca i sve dobro pomiješati.Vrhnje pomiješati da se napravi čvrsti šlag i podijeliti u kreme, s tim da malo više šlaga dodajte u kremu sa čokoladom.
Za glazuru :
Sve otopiti na pari ,otopljenom čokoladom preliti tortu i ukrasiti po želji .
Tortu slagati po želji – u ovom receptu je prvo išao biskvit od lješnjaka, potom svijetla krema, tamni biskvit, tamna krema, biskvit od lješnjaka i premazana sa ostatkom krema.Tortu ohladite pa sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar