četvrtak, 21. prosinca 2017.

Super čokoladne kocke s finom kremom !


Potrebno
Kora:

4 jajeta 
6 kašika šećera
2 kašike kakaa
4 kašike brašna
8 kašika orasha
250 g margarina
1 prašak za pecivo
Za fil :
500 ml tečnog šlaga 
250 g čokolade za kuvanje
2 kesice šlag fiksa
Za dekoraciju:
50 g čokolade za kuvanje
Priprema

Za koru :
Jaja umutiti sa šećerom i dodati sve ostale sastojke . Dobro sjediniti drvenom kašikom.
Smjesu sipati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 200 C oko 15-20 minuta. Sami procijenitesve zavisi od pećnice .
Dok se kora peče pripremiti fil. 

Za fil :
U šerpicu staviti tečnu pavlaku i čokoladu. Na tihoj vatri uz stalno miješanje istopiti čokoladu (ali nesme da provre). Kad se čokolada istopila fil skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Ohlađenom filu dodati 2 šlag fiksa i dobro umutiti mikserom.

Preko kore staviti fil. Dekorisati rendanom čokoladom. Ostaviti u frižider da se dobro stegne.
Sjeći na kocke te poslužiti .

Prijatno !

Fantastična torta bez brašna :Karamelina fantazija torta !


Potrebno
Za kore: 
 9 jaja 
180 gr cokolada 
180 gr maslaca
 180 gr przeni mleveni ljesnjaka ( oraha ) 
120 gr secera  plus
 2 kašike  mlevenog keksa
1 vanil secer
Za kremu: 
300 gr bele cokolade 
350 ml slatko vrhnje ( za slag )
 400 ml slatko vrhnje ( cvrsto izmiksati ) 
300 gr secera ( otopiti za karamel ) 
30 gr putera
Za ganache:
 200 gr kvalitetne cokolade ( sa sto vise kakaa % )
 150 ml slatko vrhnje 
1 zlica agavinog sirupa 
Za dekoraciju: bela i crna cokolade ( otopiti )
Za poprskati kore  mesavina mleka (čokoladno i obično )ili samo obično 
Priprema
Za kore :
Ja prvo pripremim 2 kalupa precnika ( 24 cm ), oblozim dno masnim papirom i ostavim sa strane.
Pecnicu upaliti  na 170 stupnjeva da se ugreje.
Poceti sa pripremom kora tako sto ce mo mlevene kekse potopiti i neka stoji 10-tak minuta.
Zatim  odvojiti bjeljanke od zumanjaka u posebne posude ( u jednu bjeljanke a u jednju zumnjake ), ostaviti sa strane.
Napravite cvrst sneg od bjeljanaka sa elektricnim mikserom, ostavite sa strane.
Pjenasto izmiksati maslac ( sobne temperature ) sa secerom, vanil secerom, pa dodati otopljenu cokoladu sa pare ( ne treba je prohladiti ), miksati celo vreme, jedan po jedan zumnjak, a sad dodati mlevene ljesnjake i namoceni mleveni keks i na kraju, lagano umesati kuhacom cvrst sneg od bjeljanaka.
Dobivenu smesu za kore rasporedite u 2 kalupa. Pecite istovremeno ako mogu obadva kalupa u vasu pecnicu ako nemoze, pecite posebno. Peci 25 – 30 minuta u prethodnoj zagrejanoj pecnici.

Pecene kore ohladite i vodoravno presecite po sredini. Od jedne kore dobicete 2. ( sve skupa 4 korice ). Ostaviti sa strane

Za karamelnu kremu
Izmiksati elektricnim mikserom 400 ml slatkog vrhnja i ostaviti u frizider dok pripremamo karamel.
Karamel ce mo pripremiti tako sto ce mo 300 gr secera staviti u jednu posudu, i staviti na vatru uz neprestalno mesanje da se secer otopi u blago karamelnu boju ( paziti da ne potamni ), pa nalevati polako, 350 ml slatko vrhnje ( za slag ), i neka se lagano kuva dok se karamel ne otopi, promesat. kada se karamel otopio dodati, puter ( 30 gr ) i izlomljenu/iseckanu bijelu cokoladu, sve dobro promesati da se i cokolada otopi. Odma ukloniti sa vatre.
Dobivenu smesu od karamela odma ohladiti. Ohladicemo tako sto ce mo posudu sa karamelom zaroniti u jednu drugu vecu posudu sa vodom, pa karamel miksati dok se ne prohladi. Dobiveni karamel bice dosta gust. A sad u karamel umesati cvrst slag od slatkoga vrhnja, sjediniti.

karamelnu kremu podeliti na 3 jednaka dela ( 3 posudice iste dimenzije ).

Slaganje :
Kalup u kome se pekla kora ( 24 cm ), skinuti prsten kalupa, pa staviti jednu koru ( vratiti prsten ), poprskati je sa malo mleka , sacekati malo da kora upije tecnost, naneti jedan deo karamelne kreme, druga kora, i nju poprskati, malo sacekati, drugi deo kreme, 3 kora, poprskati, ostatak kreme, prekriti sa cetvrtom korom. Krema ce prezlaziti stranice kore ( jer ce kore kada se ispeku biti, nesto malo manje, tako treba da bude), ta krema sto malo prelazi stranice ( filuje stranice torte, nemorate nadoknadno ). Ostaviti tortu sa strane i krenuti u pripremu ganache
Za ganache
U manju serpicu usuti 150 ml slatko vrhnje, te staviti na ringlu da se zagreje. U zagrejano umesati iseckanu cokoladu, i nju otopiti. Ukloniti sa vatre i dodati agavin sirup, sjediniti, prohladiti na isti nacin kao sto smo prohladili karamel kremu, a ne previse. Naneti na poslednju koru u slojevima ( prvo jedan slkoj a kada se malo stisne drugi..)
Torta je najbolja kada prenoci u frizideru.
Sutra dan ostranite prsten kalupa, tortu smestite na tacnu ili neka bude na tanjuru od kalupa. Zagladite stranice, ukrasite, dekorisite po zelji.
Uživajte u ukusnoj torti .
Prijatno !

Brzi kolač s mjerama na čaše ne treba vam ni vaga !


Potrebno :
  mjera čaše(1 čaša =2 dcl)
 1 čaša šećera
 1 čaša brašna
 1 čaša mljevenih lješnjaka,oraha….
 1 čaša kiseloga vrhnja
 1/2 čaše kakaa
 1/2 čaše ulja
 1 vanilin šećer
 1 prašak za pecivo
 4 jaja
Za glazuru :
1 čokolada 100 g i 3-4 kašike ulja 
Priprema:
Sve sastojke stavimo u posudu i izmiješamo mikserom;jaja,šećer ,brašno,kakao,kiselo vrhnje,ulje,prašak za pecivo i i vaniliju te jaja.Sipajte u manji duboki pleh obložen pek papirom(može i onaj za kuglof).
Pecite na 170 stupnjeva oko 45 minuta.Ukrasite čokoladnom glazurom ili posipajte šećerom u prahu.
Za glazuru na pari ili laganoj vatri istopite čokoladu sa uljem .
Ohladite kolač na sobnoj temperaturi ili u frižderu pa sijecite na kocke i poslužite .
Prijatno !

Brza torta koja se nepeče gotova za 15 minuta :Oblak torta !


Potrebno :
500 g šlaga
500 ml kisele vode
250 g cnog dela eurokrema
200 g mlevene plazme
3 šlag krema od vanile
50 g rendana čokolade
100 g drobljenog lešnika
Priprema:
Umutiti šlag i kiselu vodu pa podeliti na dva dela. U prvi dodati krem, a u drugi keks. Šlag krem umutiti. U kalup prvo sipati fil od keksa pa posuti sa malo lešnika i čokolade. Preko toga fil od krema pa opet malo lešnika. Na vrh sipati šlag krem i lepo poravnati i posuti lešnicima. Staviti u frižider  par sati  do služenjea. Ukrasiti sarenim mrvicama. 

Prijatno !

srijeda, 20. prosinca 2017.

Bez pečenja i bez kora brza super torta :Markiza torta !


Potrebno:
6 jaja 
200 g maslaca,
200 g čokolade,
200 g pečenih lješnjaka,
250 g šećera u prahu,
2 kutije plazma keksa ili piškota,
2 vrećice šlaga,
mlijeko

rum 
Priprema:
Kalup za tortu obložiti aluminijskom folijom pa slagati piškote prethotno potopljene u mlijeko s malo instant kave. Čitave piškote idu po dnu kalupa, a uz rub, okomito, polovine.
Umutiti dobro  maslac a sa  šećerom u prahu umuti žumanjke dodati umuceni maslac  i  žlicu ruma i prepečene i samljevene lješnjake.
Istopiti 250 g čokolade, pa vrelo dodati u umućeni fil. Umutiti bjelanca, pa ih varjačom sastaviti sa filom.
Sipati dobro umućeni fil preko piškota. Po vrhu poredati još jedan red piškota.
Tortu u kalupu staviti u frižider da prenoći, a sutradan je izvrnuti na tacnu za tortu, ukloniti foliju i dekorirati šlagom pripremljenim prema uputama sa vrećice.
Sjeći na parčad i poslužiti .
Napomena jaja moraju biti sveža ili ih umutite na pari .
Prijatno!

Najbolji Išleri !


Potrebno
Za tijesto:
 200 g maslaca
 300 g +2 kašike brašna
 100 g šećera u prahu
 2 kom žumanca
 4 kašike kakaa
Za fil:
 0,5 dl sl. pavlake
 200 g čokolade za kuvanje
 1 kašika ulja

Priprema:
Maslac sobne temperature umutiti pjenasto, dodati šećer u prahu i žumanca i umutiti da se masa izjednači.
Izmiješati brašno, 300 g  i kakao i sipati postepeno u masu sa maslacem muteći neprekidno da se dobije glatko tijesto. Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider 30 min.
Radnu površinu posuti sa malo brašna i istanjiti tijesto. Okruglom modlicom 3-5 cm vaditi krugove i redati u pleh obložen papirom za pečenje.
Peći na 180 C 15-ak minuta.
Zagrijati slatku pavlaku i u njoj istopiti 150 g čokolade.
 Kad se malo ohladi filovati po dva ohlađena keksića.
50 g čokolade istopiti sa malo ulja, umakati jednu stranu keksića ili uktasiti po želji.
Prijatno!


Prelijep izled a ukus fantastičan :Zvijezda sa nutelom !


Potrebno 
Za tijesto:
2 i 1/2 solje brasna
1/2 cajne kasikice kvasca/germe
jedna solja vode
cajna kasikica soli
cajna kasikica secera
I još:
Nutella
malo kukuruznog brasna
jedno jaje
 
Priprema :

Rastvorite kvasac u cetvrt solje vode i ostavite da stoji 10 minuta.
U vecoj posudi izmjesajte brasno, so i secer i dodajte rastvoren kvasac.
Ako koristite mikser za mjesanje koristite manju brzinu i mjesajte oko 7 minuta.
Drugu posudu premazite tankim slojem ulja i prebacite u nju vec pripremljeno tijesto.
Pokrijte celofanom ili najlonom i ostavite na toplom mjestu da tijesto nadodje. (obicno oko jednog sata ili dok se ne udvostruci)
Podijelite tijesto na dva komada i razvucite ih oklagijom u krugove (kao za deblju picu).
Razmazite Nutelu po prvom tijestu. Ostavite par centimetara oko ruba nenamazano.
Ako je Nutela pretvrda zagrijte je malo u mikrovalnoj pecnici ili u loncu sa toplom vodom.
Kad je Nutela razmazana po prvom tijestu, stavite drugo tijesto na vrh.
Odrezite krajeve ako ima viska.
Dno tepsije mozete prekriti papirom za pecenje ili malo nauljiti.
U oba slucaja pospite malo kukuruznog brasna po dnu.
U sredinu tijesta mozete postaviti izrezan krug od kartona  ili obicnu solju.
Ovo vam sluzi kao sablon i granica do koje cete ostrim nozem sijeci tijesto prema sredini.
Budite sigurni da imate paran broj kriski inace krajnji vizuelni efekat nece biti potpun.
Isjeceno tijesto zavrnite prema vani dva puta (pogledaj sliku ).
 
Kad je ovo zavrseno ostavite pripremljeno tijesto sa nutelom da stoji oko 20 minuta na suvom i toplom mjestu prekriveno celofanom ili najlonom.
Zagrijte rernu na 175 do 180°C
Prije nego stavite Nutela hljeb da se pece, premazite ga ovlas ulupanim jajetom.
Pecite ga na ovoj temparaturi oko 20 minuta.
Povecajte temperaturu na 220°C i pecite jos 5 minuta, ili dok hljeb sa nutelom ne dobije zlatno smedju boju.
Ostavite malo da se ohladi prije serviranja.
Prijatno!

Fantastična ,brza i ukusna poslastica :Zrna kafe !


Potrebno:
250 grama šećera
1 šoljica vode (0,75dl)
125 grama maslaca
100 grama mljevenih oraha
100 grama mljevenog keksa
80 grama čokolade
1 - 2 kašičice mljevene kafe
Za glazuru/umakanje 
150 grama čokolade
4 kašike ulja.
Priprema:
 Skuvati sirup od šećera i malo vode (kuvati 3-4 minuta). Pomjeriti sa ringle i dodati prvo   maslac i miješati dok se na rastopi.Zatim, dodati samljevene orahe i keks, čokoladu i kafu. Sve fino izjednačiti.Kad se smjesa ohladi, oblikovati male kuglice i u svaku utisnuti čačakalicom otisak po   sredini, da se dobije oblik zrna kafe.Dobro rashladiti i spuštati u glazuru od rastopljene čokolade, vaditi kašičicom, ponovo   prevući čačkalicom otisak na istom mjestu i staviti na celofan dok se glazura ne stegne.Gotova zrna kafe poredati u male papirnate korpice.
Za glazuru rastopiti čokoladu sa malo ulja na tihoj vatri (prvo stavite ulje pa čokoladu da čokolada ne zagori ).Ohladit i spremna su za služenje.
Prijatno!

Fantazija torta koju morate probati :Čokoladna kraljica !


Potrebno:
Za kore
250 g brašna
80 g kakaa
400 g šećera
½ kašičice soli
2 jaja
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica vanila ekstrakta
125 ml kafe
250 ml mlaćenice ili jogurta
125 ml ulja
Za crnu ganache kremu:
200 g tamne čokolade
200 ml slatke pavlake
Za bijelu ganache kremu:
200 g kvalitetne bijele čokolade
200 ml slatke pavlake
Za mliječnu ganache kremu:
175 g mliječne čokolade
175 ml slatke pavlake
Za glazuru:
100 g tamne čokolade
100 ml slatke pavlake
1 kašika meda
I još 
Bijela čokolada za ukrašavanje
Priprema
Za koru :
Uključite rernu da se greje na 175C, a dva okrugla kalupa namastite, obložite masnim papirom i ostavite sa strane. Prosejano brašno, kakao, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so pomešajte u većoj posudi za mućenje. U posebnoj posudi izmešajte mlaćenicu/jogurt, ulje, jaja i ekstrakt vanile. Sve dobro umutite mikserom pa dodajte suvim sastojcima, lagano mutite i u isto vreme dodavajte kafu. Smesu podelite na dva jednaka dela, rasporedite je u kalupe i pecite 35-40 minuta. Kore ostavite da se hlade 30 minuta u kalupima, nakon toga ih izvadite na žicu za hlađenje.Dok se kore hlade, krenite na pripremu krema. 
Za crni ganache,
 Stavite pavlaku da se zagreje na šporetu do tačke ključanja, nakon toga sklonite sa vatre i ubacite na kockice naseckanu čokoladu, ostavite minut pa mešajte žicom za mućenje da dobijete glatku sjajnu kremu. Kremu stavite u zamrzivač na 15 minuta, zatim je umutite električnim mikserom.
Postupak za mliječni i bijeli ganache kao i za glazuru je isti.
Slaganje :
Kad ste sve pripremili krenite na sastavljanje torte. 
Na tasnu za posluživanje stavite prvu koru i prekrijte je crnom ganache kremom, izravnajte pa stavite u frižider na 30 minuta. 
Na tamnu kremu stavite bijeli ganache, pa sve ponovo stavite u frižider na 30 minuta.
 Na bijelu kremu stavite drugu koru, nju premažite kremom od mlečne čokolade, poravnajte, stavite u frižider i kasnije prelijte galzurom koju ste pripremili na isti način kao i kreme, samo zajedno sa čokoladom u pavlaku dodajte i kašiku meda.
Tortu ukrasite šarama napravljenim od otopljene bijele čokolade.
Tortu  dobro ohladite  prije posluživanja .
Zatim uživajte u ovoj čaroobnoj kraljici .
Prijatno !

Ukusan i dekorativan :Rolat Mačije oči !


Potrebno
Za koru :
5 jaja
5 kasika šećera
1/2 praška za pecivo
2 kasika brašna
1 kasika kakaa
Krema:
3 jaja
200 gr. šećera u prahu
200 gr. čokolade za kuhanje
150 gr. putera
4 banane
Priprema
Za koru :
Odvojite žumanjke i bjelanjke, te bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
Žumanjke dobro izmutite sa šećerom.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao, te ih dodajte smjesi žumanjaka i dobro pomiješajte da se svi sastojci sjedine.
Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Prebacite u veliki pleh (onaj od pećnice) koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Pecite na 180 stupnjeva oko 15 min.
Pečeni biskvit izvadite iz pleha, odstranite papir i još topao zarolajte, te ostavite da se ohladi.
Za kremu:
Jaja i šećer pjenasto umutite i kuhajte na pari uz stalno miješanje dok se šećer potpuno ne otopi.
Zatim dodajte usitnjenu čokoladu i kuhajte uz stalno miješanje dok se čokolada fino ne rastopi i ne sjedini.
Kremu nemojte kuhati predugo da ne bi ispala pretamna. Dovoljno je 10 – 15 min.
U ohlađenu kremu dodajte pjenasto izmješani puter, te sve zajedno dobro izmiksajte.
Postupak rolanja:
Biskvit izravnajte i na njega razmažite polovicu kreme.
Bananama odrežite krajeve. Dvije cijele banane složite jednu iza druge na jedan rub biskvita, a druge dvije na isti način stavite na suprotni rub biskvita.
Biskvit polahko i pažljivo zarolajte s jedne i druge strane prema sredini. Roladu zatim preokrenite tako da rubovi biskvita budu s donje strane.
Roladu premažite ostatkom kreme, te ukrasite iscrtavajući valovite crte po kremi pomoću viljuske.
Uživajte u ovom doista jako ukusnom čokoladno-voćnom kolaču,
 Prijatno!

Fina kremasta torta sa čokoladom i lješnjacima !



Potrebno

Za kore sa lješnjakom x2:


5 bjelanjaka

7 kašika šećera

8 kašika mljevenih lješnjaka

1 kašika brašna

na vrh noža praška za pecivo

Za koru od čokolade :


5 bjelanjaka

7 žlica šećera

100 gr otopljene čokolade

na vrh noža praška za pecivo

Za kremu:

15 žumanjaka

150 gr šećera

2 vanilija šećera

2 vrećice pudinga od vanilije

6 vrhom punih žlica brašna

1200 ml mlijeka

200 gr bijele čokolade

200 gr tamne čokolade

250 gr maslaca

400 ml vrhnja-umutiti šlag

Za glazuru:


100 gr tamne čokolade

2-3 žlice ulja

Priprema

Za kore :


Bjelanjke umiješati u čvrsti snijeg, postepeno dodavati šećer , te kada se stvori čvrsti snijeg dodati lješnjake i brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Smjesu staviti u okrugli kalup (26 cm) i peći 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 ˚C. Pečeni biskvit staviti na rešetku ili papir za hlađenje i posti sa malo šećera.

Postupak pripreme je isti kao kod prethodnog biskvita, samo što se umjesto lješnjaka dodaje čokolada.

Za kremu :


Mlijeko staviti kuhati ,ali oduzeti malo mlijeka i dobro ga pomiješati ga sa žumancima i šećerom. U smjesu dodati brašno, puding, te sve zajedno dobro izmiješati. Kada mlijeko prokuha polako u njega dodavati smjesu od pudinga i kuhati uz stalno miješanje dok se dobije gusta puding krema. Dobivenu kremu podijeliti u dvije zdjele, te u jednu dodati bijelu čokoladu ,a u drugu tamnu i sve dobro izmiješati. Potom dodati u kreme po 125 gr otopljenog maslaca i sve dobro pomiješati.Vrhnje pomiješati da se napravi čvrsti šlag i podijeliti u kreme, s tim da malo više šlaga dodajte u kremu sa čokoladom.

Za glazuru :

Sve otopiti na pari ,otopljenom čokoladom preliti tortu i ukrasiti po želji .

Tortu slagati po želji – u ovom receptu je prvo išao biskvit od lješnjaka, potom svijetla krema, tamni biskvit, tamna krema, biskvit od lješnjaka i premazana sa ostatkom krema.Tortu ohladite pa sijecite na parčad i poslužite .

Prijatno!

Savršenstvo ukusa koji se stapaju :Kremisimo torta!


Potrebno 
za kore x2
 4 jaja,
4 kašike šećera,
1,5 kašika griza,
3 kašike kakaoa,
pola žličice praška za pecivo
Za bjelu koru:
6 bjelanjaka,
300g šećera,
1 kašika griza,
1 kašika sirćeta
Za kremu :
6 žumanjaka,
250g šećera u prahu,
200g bijele čokolade za kuhanje,
1 vrečica šlag kreme od vanilije,
50 ml mlijeka

Za spoljašnju / bijelu kremu
3 vrećice šlag pjene,
200 ml mlijeka,
4 kašike šećera
posuti sa malo mljevenih lješnjaka i mrvicama čokolade
Priprema
Za kore :

2 crne kore / biskvita
Umutiti jaja sa šećerom,izmješati prašak za pecivo sa grizom miksati griz sa smjesom jaja dodati kakao i sve dobro izmješati.Namastiti posudu sa uljem i posuti brašnom
Preporučeni promjer tepsije 25-30 cm peći u zagrijanoj pećnici 180°C oko 10 min.

Bjela kora / biskvit
Umutiti bjelanjke sa šećerom dodati griz i sirće, sve dobro izmješati.Peći 10-15min . 
Prilikom pećenja bijela kora ce ispucati i narasti do 7-8 cm

Za  kremu:
Umutiti žumanjke sa šečerom na pari i staviti da se ohladi .Umutiti šlag kremu sa mlijekom
sastaviti i izmješati šlag kremu i smjesu jaja i šećera u prahu,
dodati rastopljenu bijelu čokoladu i sve dobro izmješati
Za  bjelu  kremu
Sastaviti sve sastojke potom sve dugo mješati u snijeg.
Slaganje:
 Slagati tortu crna kora-fil krema-bijela kora-fil krema-crna kora jednako rasporediti bijelu kremu spolja,
 posuti sa malo mljevenih lješnjaka i mrvicama čokolade.
Ohladiti dobro u frižideru zatim sjeći na željene komade i poslužiti .
Prijatno!

Dali ste probali :Čupavci sa kikirikijem !


Potrebno
Za koru :
5 jaja,
30 ml hladne vode
120 gr šećera
150 gr brašna 
1/2 praška za pecivo ,malo istopljenog maslaca ili margarina (kockica jedna)
Za sirup  :
200 g putera ,
30 g kakao ,
200 g šećera,
I još :
200 gr pečenog kikirikija
Priprema:
Umutiti ti bjelanca sa šećerom, pa dodati hladnu vodu u mlazu i nastaviti mutiti.Zatim dodati žumanca  i maslac uz mućenje.Pomešati brašno sa praškom za pecivo, pa dodati smjesi i lagnao promešati kuhačom.Staviti u oblozen pleh veličine 25 x 30 cm i peći oko 20 minuta na 180 stepeni.Ostaviti pečen biskvit da se ohladi.
Za sirup :
U šerpu staviti puter, šećer i kakao pa staviti na vatru da se otopi i da provri.Kuhati 3 – 5 minuta pa skloniti da vatre i ostaviti da se ohladi.
Iseći biskvit u kockice pa svaku uvaljati u sirup pa u kikiriki koji je pola melven pola sitno seckan, najbolje ga izblendirati,tako ćete dobiti i sitnije i krupnije delove kikirikija.Ostaviti čupavce da odstoje sat vremena pa poslužiti.
Prijatno!