četvrtak, 21. prosinca 2017.

Fantastična torta bez brašna :Karamelina fantazija torta !


Potrebno
Za kore: 
 9 jaja 
180 gr cokolada 
180 gr maslaca
 180 gr przeni mleveni ljesnjaka ( oraha ) 
120 gr secera  plus
 2 kašike  mlevenog keksa
1 vanil secer
Za kremu: 
300 gr bele cokolade 
350 ml slatko vrhnje ( za slag )
 400 ml slatko vrhnje ( cvrsto izmiksati ) 
300 gr secera ( otopiti za karamel ) 
30 gr putera
Za ganache:
 200 gr kvalitetne cokolade ( sa sto vise kakaa % )
 150 ml slatko vrhnje 
1 zlica agavinog sirupa 
Za dekoraciju: bela i crna cokolade ( otopiti )
Za poprskati kore  mesavina mleka (čokoladno i obično )ili samo obično 
Priprema
Za kore :
Ja prvo pripremim 2 kalupa precnika ( 24 cm ), oblozim dno masnim papirom i ostavim sa strane.
Pecnicu upaliti  na 170 stupnjeva da se ugreje.
Poceti sa pripremom kora tako sto ce mo mlevene kekse potopiti i neka stoji 10-tak minuta.
Zatim  odvojiti bjeljanke od zumanjaka u posebne posude ( u jednu bjeljanke a u jednju zumnjake ), ostaviti sa strane.
Napravite cvrst sneg od bjeljanaka sa elektricnim mikserom, ostavite sa strane.
Pjenasto izmiksati maslac ( sobne temperature ) sa secerom, vanil secerom, pa dodati otopljenu cokoladu sa pare ( ne treba je prohladiti ), miksati celo vreme, jedan po jedan zumnjak, a sad dodati mlevene ljesnjake i namoceni mleveni keks i na kraju, lagano umesati kuhacom cvrst sneg od bjeljanaka.
Dobivenu smesu za kore rasporedite u 2 kalupa. Pecite istovremeno ako mogu obadva kalupa u vasu pecnicu ako nemoze, pecite posebno. Peci 25 – 30 minuta u prethodnoj zagrejanoj pecnici.

Pecene kore ohladite i vodoravno presecite po sredini. Od jedne kore dobicete 2. ( sve skupa 4 korice ). Ostaviti sa strane

Za karamelnu kremu
Izmiksati elektricnim mikserom 400 ml slatkog vrhnja i ostaviti u frizider dok pripremamo karamel.
Karamel ce mo pripremiti tako sto ce mo 300 gr secera staviti u jednu posudu, i staviti na vatru uz neprestalno mesanje da se secer otopi u blago karamelnu boju ( paziti da ne potamni ), pa nalevati polako, 350 ml slatko vrhnje ( za slag ), i neka se lagano kuva dok se karamel ne otopi, promesat. kada se karamel otopio dodati, puter ( 30 gr ) i izlomljenu/iseckanu bijelu cokoladu, sve dobro promesati da se i cokolada otopi. Odma ukloniti sa vatre.
Dobivenu smesu od karamela odma ohladiti. Ohladicemo tako sto ce mo posudu sa karamelom zaroniti u jednu drugu vecu posudu sa vodom, pa karamel miksati dok se ne prohladi. Dobiveni karamel bice dosta gust. A sad u karamel umesati cvrst slag od slatkoga vrhnja, sjediniti.

karamelnu kremu podeliti na 3 jednaka dela ( 3 posudice iste dimenzije ).

Slaganje :
Kalup u kome se pekla kora ( 24 cm ), skinuti prsten kalupa, pa staviti jednu koru ( vratiti prsten ), poprskati je sa malo mleka , sacekati malo da kora upije tecnost, naneti jedan deo karamelne kreme, druga kora, i nju poprskati, malo sacekati, drugi deo kreme, 3 kora, poprskati, ostatak kreme, prekriti sa cetvrtom korom. Krema ce prezlaziti stranice kore ( jer ce kore kada se ispeku biti, nesto malo manje, tako treba da bude), ta krema sto malo prelazi stranice ( filuje stranice torte, nemorate nadoknadno ). Ostaviti tortu sa strane i krenuti u pripremu ganache
Za ganache
U manju serpicu usuti 150 ml slatko vrhnje, te staviti na ringlu da se zagreje. U zagrejano umesati iseckanu cokoladu, i nju otopiti. Ukloniti sa vatre i dodati agavin sirup, sjediniti, prohladiti na isti nacin kao sto smo prohladili karamel kremu, a ne previse. Naneti na poslednju koru u slojevima ( prvo jedan slkoj a kada se malo stisne drugi..)
Torta je najbolja kada prenoci u frizideru.
Sutra dan ostranite prsten kalupa, tortu smestite na tacnu ili neka bude na tanjuru od kalupa. Zagladite stranice, ukrasite, dekorisite po zelji.
Uživajte u ukusnoj torti .
Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar