nedjelja, 17. prosinca 2017.

Jednostavno i brzo do ukusnog kolača !


Potrebno 
Za koru
:
4 jaja
4 kašike  šećera
4 kašike glatkog brašna
pola praška za pecivo
3 žlice kakaa
1 dcl mlijeka
1 dcl ulja
Za kremu:
1 kompot od višanja bez koštica (680 g neto, 340 g ocijeđene mase višanja)
2 pudinga s okusom vanilije
5 kašika  šećera
I još 
0,5 l vrhnja za šlag
2 kašike prah  šećera
2 učvršćivača za šlag kremfix
Priprema :

Višnje iz kompota ocijediti.
Od ocijeđenog soka odvojiti 5 kašika  i dodati malo likera od višanja (može i ruma).

Za koru :
Rernu  zagrijati na 180 stupnjeva.
Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
 Od bjelanjaka umutiti čvrsti snijeg.
Dodati šećer, žumanjke, brašno, prašak za pecivo, mlijeko i ulje te sve dobro izmiješati.
Dodati kakao i ponovo izmiješati.
Lim za pečenje (unutarnje mjere 35×22 cm, visoki) premazati maslacem i posuti brašnom.
Izliti pripremljenu smjesu i ravnomjerno ju rasporediti.
Staviti peći u prethodno zagrijanu rernu  na 180 stupnjeva 15 minuta.
Izvaditi iz pećnice da se ohladi 

Za Kremu:
U sok od kompota dodati vode kako bi se ukupno dobila 1 litra tekućine.
Od ukupne količine izdvojiti koliko je potrebno da se razmuti puding.
Staviti kuhati.Dodati šećer i razmućeni puding i nastaviti kuhati uz stalno miješanje.Smjesa je gotova kada postane želatinasta – od ružičaste tijekom kuhanja postane tamno crvena, prozirna, želatinasta.Dodati ocijeđene višnje i lagano promiješati.Koru poprskamo  s prethodno odvojenim sokom i likerom.Izlijemo  napravljenu kremu  s višnjama i ravnomjerno rasporedimo.Kolač ostaviti da se potpuno ohladi, 30-60 minuta.
Vrhnje za šlag izliti u posudu za miješanje i i umutiti 
Nakon 20-30 sekundi miješanja, dodati šećer i učvršćivače za šlag i do kraja izmiješati.
Šlag ravnomjerno rasporediti po kolaču.Dekorisati po želji višnjama .
Staviti u fržider najmanje 2-3 sata do posluživanja .
Prijatno!

Najbrži i najbolji čokoladni kolač bez pečenja !


Potrebno :
1pakovanje rozen kore 
Za kremu :
1,5 L mlijeka
2 pudinga od čokolade
200 g šećera
4 kašike  brašna
2 kašike gustina
300g čokolade za kuhanje
250g mliječne milka čokolade
3  vanil šećera
200g maslaca ili margarina
Za glazuru :
50 g maslaca ili margarina
70 g mliječne milka čokolade
1 dcl slatkog vrhnja
Priprema
Za kremu :
Zagrijati litru mlijeka dok ne provri, i u njega umiješati u preostalih pola litre umješan puding, brašno , gustin i šećer.
Kad je krema kuhana maknuti s vatre i dodati čokoladu izlomljenu na kockice. Prvo mijesati kuhačom dok se čokolada ne otopi a zatim par minuta mikserom.
Preliti ju u posudu u kojoj će se hladiti i prekriti prijanjajućom folijom.
Izraditi margarin s vanil šećerom i dodati ohlađenu kremu.
Premazati rozen kore i staviti na hlađene na par sati, kad se ohladi preliti glazurom.
 Za glazuru :
Na pari otopiti  čokoladu, maslac i slatkog vrhnje(a možete i na laganoj vatri vrhnje i maslac istopiti  zatim skloniti svatre dodati  izlomjljenu čokoladu sve zajedno miješati dok se čokolada ne istopi  ) 
Dobro ohlađenkolač  sjeći na željene kockice i poslužiti ,
Prijatno!

Predivan kokos kolač sa čokoladom !


Potrebno 
Za tamne  kore:
5 jaja
5 kašika šećera
3 kašike brašna
2 kašike kakoa

Za bijelu  koru:
5 belanjaka
150 gr kokosa
60 gr kokosa
2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
Za Kremu:
5 žumanjaka
150 gr šećera
500 ml mleka
200 gr margarina ili maslaca
2 kašike kakaoa
3 kašike brašna

Za Sirup:
200 ml vode
2 kašike šećera
Za Glazuru:
100 gr čokolade
3 kašike ulja
2 kašike mleka
i malo kokosa za posipanje
Priprema
Za kore :
Uključiti rernu na 170 stepeni da se zagreva dok napravite koru.Ulupati belanjke  sa šećerom u jaku pjenu pa dodati žumanjke i opet umutiti
Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo pa ručno izmešati i istresti u obložen pleh 25 x 35cm i staviti da se peče izmedju 20 i 25 minuta.
Pečenu i ohladjenu koru preseći vodoravno na dva dela da dobijete dvije kore Smanjiti temperaturu na 160 stepeni za kokos koru.
Ulupati belanjke sa sa šećerom u jaku pjenu pa dodati kokos, brašno i prašak za pecivo i sjediniti mešajući ručno.Istresti u pleh u kojem ste pekli kakao koru i peći oko 30 minuta.
Za kremu 
 Pomešati žumanjke, kakao, brašno i šećer pa dodati malo hladnog mlijeka a ostatak od 500 ml staviti da provri.Kada provri zakuvati umućene žumanjke  i mešati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre da se ohladi.Pjenasto ulupati margarin ili maslac sobne temperature pa mu dodati ohladjne krem od žumanaka i kakaa i umutiti sve zajedno.

Za sirup
 Staviti vodu i šećer da provri i ostaviti da vri minut pa skloniti da se ohladi.
Slaganje :
Prvu koru isprskati sa pola sirupa pa naneti pola krema, poklopiti drugom korom isprskanom sa sirupom i preklopiti sa kokos korom.
Kokos koru možete staviti i izmedju dve kakao kore.
Za glazuru :
Otopiti na pari čokoladu sa uljem, skloniti sa vatre dodati mlijeko i brzo promiješati.
Odmah preliti kolač i poravnati, pa prodrmati tacnu sa kolačem da glazura svuda se lepo rasporedi. ukrasiti dodatno po želji .
Ostaviti kolač da odstoji i fino sve omekani pa seći i služiti.
Prijatno !

subota, 16. prosinca 2017.

Savršenstvo okusa za sva čula ,super kremaste :Kocke od čokolade i kokosa !


Potrebno 
Za koru od čokolade:
4 bjelanjka
6 kašika šećera
4 kašike brašna
75 gr istopljene čokolade za kuvanje
1 prašak za pecivo.
Za koru od kokosa:
4 bjelanjka
6 kašika šećera
75 gr kokosa
1 kašika brašna
1 prašak za pecivo.
Za Fil:
8 žumanjaka
200 gr šećera
200 gr čokolade za kuvanje
250 gr putera.
I još:
2 šlaga za dekoraciju.

Priprema:


Pripremiti pleh dimenzija 25×30 cm. Prvo peći čokoladnu koru na papiru za pečenje, izvaditi iz pleha, a zatim peći koru od kokosa u nauljenom i brašnom posutom plehu (ona ostaje u plehu kao donja, tokom filovanja kolača).

Za koru sa čokoladom. 

Umutiti bjelanca i šećer u čvrst snijeg, dodati brašno i prašak za pecivo, lagano izmiješati pa zatim dodati istopljenu čokoladu pa opet lagano promiješati. Sipati u pleh u koji ste stavili papir za pečenje. Peći oko 12-15 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni. Pečenu koru izvaditi zajedno sa papirom i tako je ostaviti da se ohladi.

Za koru sa kokosom.
Bjelanca i šećer umutiti u čvrst snijeg, dodati brašno, kokos i prašak za pecivo i lagano izmiješati. Sipati u blago nauljen i brašnom posut pleh i peći oko 12-15 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni. Ostaviti da se ohladi.

Za fil. 
Pjenasto mutiti šećer i žumanca dok se ne dobije svijetla kremasta smjesa. Staviti na paru i kuvati oko 15 minuta uz povremeno miješanje. Dodati čokoladu i, čim se istopi, maknuti sa pare i ohladiti. Puter pjenasto umutiti, dodati fil od čokolade i sve zajedno dobro izmiksati.
Pola fila nanijeti na koru od kokosa, staviti čokoladnu koru tako da papir bude gore i onda ga skinuti pa nanijeti i ostatak fila. Kolač ostaviti preko noći da kore opuste, postanu mekane i sočne, da se fil stegne i da se sjedine ukusi.
Sutradan nanijeti šlag i, po želji, posuti sa kakaom.
Uživajte u ovoj fantaziji od kolača .
Prijatno!

Fini kolač sa bijelom čokoladom!


Za Koru:
4 jaja
150 gr mljevenih oraha
4 kašike belog šećera
4 kašike smedjeg šećera
1 prašak za pecivo
70 gr brašna
40 gr omekšalog putera

Za Kremu:
300 gr bijele čokolade
200 gr krem sira
350 ml slatke pavlake
vanilin šećer
Za Glazuru:
50 ml slatke pavlake
100 gr bijele čokolade
Priprema
Za koru :
Umutiti žeumanca sa šećerom pa dodati omekšali maslac.Zatim dodati brašno i orahe sa preškom za pecivo.Posebno umutiti bjelanca u jaku pjenu pa sjediniti kuhačom  i izmiješati.Istresti u obložen pleh 30 x 20 cm i staviti da se peče na 170 stepeni u prethodno zagrejanu rernu oko 25 minuta.Pečenu koru  prerezati na tri jednaka dela, da se dobiju tri tanke korice.
Za kremu :
Zagrijati 200 ml slatke pavlake do tačke vrenja pa doati izlomljenu čokoladi miješati dok se ne otopi.Ohladiti pa staviti u frižider sat vremena.Umutiti 150 ml slatke pavlake pa dodati krem sir i vanilin šećer i sjediniti.Umutiti krem iz frižidera pa mu dodati krem sa krem sirom i sve sjednitit.Ovim kremom namazati  prvu i drugu koru treću koru premazati glazurom .
Za glazuru:
Zagrjati slatku pavlaku, dodati izlomljenu bijelu čokoladu i miješati dok se ne otopi.Opet ostaviti da se ohladi i malo u frižider pa premazati preko gornje kore i ostaviti da se stegne.
Kolač sjeći na željene ploškice i poslužiti .
Prijatno!

Zaista fantastična poslastica :Mileram kocke !


Potrebno
Koru:
250 gr brašna ( meko, tip 400 )
1 jaje
1 kašičica ekstrakta vanila
100 gr šećera
1 praška za pecivo 
80 gr margarina ili maslaca
Za Mileram dio:
600 ml mlijeka
2 pudinga sa ukusom vanilije
1 kašičica ekstrakta od vanilije
800 gr milerama ili punomasne kisele pavlake
200 gr  šećera
Za Voćni dio:
400 – 500 gr voća(višnje ,maline ,šumska mješavina ,jadode ma šta volite )
1 ili 2 preliva za torte zavisno koliko želea želite
Priprema
Za koru :
Omekšali margarin umutiti sa šećerom, pa dodati jaje i opet umutiti.
Dodati ostale sastojke za tijesto i umijesiti.
Ukoliko se tijesto mrvi se može da se doda kašika pavlake, malo mlijeka ili margarina, ništa nećete pogrešiti.Zamotati u foliju .Ostaviti pola sata do sat u frižider.
Zatim testom obložititi pleh dimenzija 30 x 20 cm ili sličnih.
Ja sam stavila papir za pečenje tako da viri iz tepsije da mogu lako kolač da izvadim.
Zatim na papiru obeležila dimenzije pleha i još 3 – 4 cm okolo, da bi mi testo bilo i na ivicama pleha, razvukla na papiru i spustila u pleh, pa samo malo poravnala.
Za mileram dio:
U 200 ml mleka razmutiti pudinge i šećer a ostatak mleka staviti da provri.
Zakuvati pudinge i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre pa istresti mileram ili kiselu pavlaku i sve sjediniti.
Istresti masu od pudinga i milerama u pleh u kojem je razvučeno tijesto.
Zagrejati rernu na 170 stepeni.Preko pudinga staviti voće.
Ništa ne brinite neće propasti, dovoljno je gusto.Staviti da se peče 60 minuta.
Kada izvadite fil će i dalje biti mekan ( drmaće se ), ali kada se ohladi stegnuče se.
Kolač najbolje hladiti na sobnoj temperaturi pa staviti u frižider preko noći, mada sam ja pravila prepodne i sekla već uveče  i bio je odličan.
Preliv praviti kada se kolač stegne prema upustvu na kesici.
Preliv može biti providan ako se koristi voda ili u boji ako se koristi sok ( u ovom slučaju sam koristila višnje i sok od višanja ) isto tako može i šumsko voće i isti tatak sok, koktel ili sok od višanja, može da se doda ekstrak nekog voća ili samo boja za kolače.
Kad ohladite uživajte u ovoj zaista prelijepoj slastici .
Prijatno!

Ovo trebate obavezno probati :Brzi sočni kolač!


Potrebno :
3 jaja
1 šolja od 250 ml jogurta
1 šolja od 250 ml šećera
2 šolje od 250 ml brašna
150 ml ulja
2 pune kašike bilo kojeg redjeg dzema 
2 – 3 kašike kakaoa
100 gr suvog groždja
50 gr mlevenih ili blendiranih oraha ( ja blendiram jer volim te sitne komadiće sitnije nego kada seckamo )
5 gr praška za pecivo ili pola kesice
Za Preliv:
200 gr čokolade po izboru ( ja sam pokupila šta sam imala, malo mlečne, crne,)
5 kašika ulja
100 ml mleka
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.Nije potreban mikser.
U posudu staviti jaja, šećer, ulje i jogurt i dobro umutiti žicom.
Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, kakao i pekmez pa opet umutiti.Na kraju dodati suvo groždje i orahe i izmešati.
Vatrostalnu tepsiju ili keramičku, ja sam pekla u vatrostalnoj dovoljno je samo četkicom premazati sa malo ulja i naliti smesu pa staviti da se peče.
Ako stavljate u limeni pleh pospite i brašnom kada premažete uljem.
Za preliv:
Dok se kolač peče na laganu vatru staviti čokoladu ulje i mleko i uz mešanje polako otopiti.
Masa treba da je retka, ako vam je kao jogurt dodajte još mleka, slobodno.
Pečen kolač ( oko 25 – 30 minuta ) isecite na kocke i prelijte sa čokoladom sipajte po rezovima gde ste sekli.
Ako niste sigurni da li je peče bocnite u sredinu do kraja čačkalicu pa ako izadje suva gotovo je.
Ugasite rernu i ostavite kolač tako još 5 – 10 minuta.
Izvadite pa sačekajte da se ohladi pa poslužite .Vjerujem da ćete uživat u svakom zalogaju .
Prijatno !

Ukusna i fina :Prhka štrudlica sa suhim voćem !


Potrebno 
Za tijesto:
 350 gr brasna
 200 gr margarina
 2 žumanjka
 1 kacicica šecera
 prstohvat soli
 sok i rendana kora od limuna
 1 dl kisele pavlake
Za fil:
 2 bjelanjka
 150-200 gr šecera
 1 kasika kakaa
 250 gr mljevenih oraha
 50-70 gr Suvog grodzdja
Za premazati:
 1 žumanjak
Priprema:
Zamjesiti tijesto od navedenih sastojaka (Ako je potrebno dodati jos malo kisele pavlake) i ostaviti da odstoji 30 minuta na hadnom mijestu.
Za fil: 
Umutiti  čvrsto pjenu od bjelanjak, postepeno dodavajuci secer i mutiti dalje dok se ne dobije sjajana i gusta masa. Umjesati kakao i grubo mljevene orahe pa dodati suvo grozdje.
Tijesto istanjiti na debljinu od 2-3 mm pa podijeliti na dva praugaonika. Premazati ih sa pripremljenim filom, Zatim ih urolati da se dobije dvije strudle.
Staviti ih na pleh oblozen papirom za pecenje, premazati zumancetom i peci u zagrijanoj rerni na 200*C dok ne dobije zlatno zutu bojiu.
Po želji gotove štrudlice posuti šecerom u prahu.
Napomena :
Ja sam jos tijesto prije stavljanaja fila u tankom sloju premazala sa dzemom a možete uzeti i neko suho  kandirano voće (brusnicu ,smokve ,marelicu )za drugu štrudlu naravna ako želite .
Prijatno !

Predivan Čupavi Rolat koji će vas oduševiti !


Potrebno
Za Koru:
 5 jaja
 5 kašika šećera
 7 kašika brašna
 venilin šećer
Za Kremu:
 2 jaja
 100 ml mleka
 150 gr čokolade
 250 gr margarina
 150 gr šećera
Za premaz :
 kokos i čokoladni krem
Priprema
Za koru :
Umutiti  belanca da budu penasta pa dodati šećer i vanilin šećer i nastaviti mutiti.
Dodati zatim žumanca, pa opet umutiti.Na kraju umešati brašno i sve sjediniti kuhačom .
Istresti u podmazan veći pleh od rerne  i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni 10 – 12 minuta da se ispeče zavisno od rerne.Pečenu koru  uvit vlažnu  krpu.
Na sto stavite vlažnu  krpu pa preko koru  i sve zajedno uvijete.Tako ostavite da se zajedno hladi.
Za kremu :
Umutiti  jaja sa šećerom pa dodati mlijeko i čokoladu pa staviti na srednju vatru.
Mešajte dok ne provri.Kada provri nastavite mešanje dok se masa malo ne zgusne.
Zatim sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.Penasto ulupati margarin pa mu dodati ohladjen krem i umutiti.
Odmotajte koru  i preko cijele namažite kremu.Ostavite krema da tanko premažete okolo da bi se kokos zalepio.
Uvijte i premažite cijeli rolat  pa stavite u frižider na sat, dva.Izvadite pa utisnite rukom kokos ili pospite po stolu ili tacni kokos i uvaljajte rolat.
Ohladeni rolat sijecite na šnite i poslužite .
Prijatno !

Jednostavno i lako :Salama od keksa !


Potrebno :
400 gr. keksa
100 gr. cokolade svećim udjelom kakaa
250 gr. margarina
130 gr. secera
3 kasike mlevenih oraha
3 kasike mlevenog keksa
100 gr. suvog grozdja (suhe marelice ,brusnice  , seckanih oraha ma sta imate )
50 ml. mlijeka
malo arome ruma

Priprema:
U vecoj ciniji izdrobiti sitno keks, dodati seckane orahe i suvo grozdje,brusnicu ,mlevene orahe i mleveni keks. Otopiti margarin sa secerom pa kuvati 3-4 min. na tihoj vatri dodati cokoladu kuvati jos 1 min. Ovom masom preliti izdrobljen keks i dobro izmesati, dodati mleko ukoliko je suvo slobodno dodati jos malo mleka. Na najlonu oblikovati rolat po želji možete ga uvaljati u šećer u prahu a i nemorate  zatim ohladiti!
Ohladenu salamu sjeći na šnite i poslužiti .
Prijatno!

Poslastica skojom ćete svakog obradovati -Kokosov orah !


Potrebno 
Za bijeli dio :

 150 g. secera
 1 dl. vode
 125 g. margarina
 100 g. kokosa
 125 g. mleka u prahu.

Za smedja dio : 
 150 g. secera
 1 dl. vode
 125 g. margarina
 250 g. mlevenog keksa
 3 kasike tamnog kakaoa.
 10 suvih smokvi
 100 g. celih oraha.

 I još za uvaljati 
 100 g. kokosa.
Priprema 
Za bijeli dio :
U odgovarajucoj posudi skuvajte vodu i secer,dodajte margarin i kuvajte jos nekoliko minuta.Dodajte kokos i mleko u prahu.
Umuite mikserom i dobro ohladite.

Za smeđi dio:
Skuvajte secer i vodu,dodajte margarin i kuvajte nekoliko minuta.Dodajte keks i kakao.Sve promesajte varjacom i ohladite.
Smokve potopite u mlaku vodu na nekoliko minuta,ocedite i napunite orasima.
Smeđim dijelom oblozite smokve i stavite u frizider na 30 min.da se ohlade.
.Na kraju oblozite smokve bijelim dijelom  masom,rukama formirajte kuglice,i uvaljajte ih u kokos.
Ostavite 1 h.u frizideru.
Kuglice seci na kriske….

Samo da dodam da ce te dobiti 10 velikih kugli koje sjecete kasnije na pola,pa svaku polovinu na 4 delova.
Seci ih sa skalpelom ili tankim ostrim nozem.
Prijatno!

Čokoladna Rolada od oblatne gotova za 20 min !


Potrebno :
2  lista oblatne
250-300g šećera
300g margarina
200g čokolade
6 kašike vode ili soka od narandže
300g mljevene plazme(ili petit keksa..)
Priprema:

Ispod i iznad oblatni stavite vlažnu krpu kako bi dobro omekšale i lakše se savijale kod pripreme(ako su tvrde,ostavite ih još malo jer će vam inače salama popucati kod motanja).Za to vrijeme skuhajte fil.Ja ga spremam na pari-otopite šećer i margarin,pa dodajte čokoladu i vodu ili sok od narandze.Kad se sve dobro poveže a čokolada otopi skinite s vatre .
Dodajte mljevenu plazmu i dobro promiješajte.Oblatne stavite jednu do druge pa na svaku sipajte odprilike pola fila i razmažite po oblatni.Čvrsto zarolajte i ostavite da se ohlade.
Ohladene oblatne sijecite na šnite i poslužite .
Prijatno!

Kokos kiflice !


Potrebno :
1 jaje
100gr kokosa
200gr brasna
50gr secera
125gr maslaca
1/2 vrecice pr.za pecivo
za posipanje
secer u prahu

Priprema

U brasno dodajte kokosovo brasno,maslac narezan na listice jaje,secer i prasak  za pecivo.
Napravite glatko tijesto i od njega pravite kiflice.Slazite ih na pleh za pecenje oblozen pekpapirom.Pecite kiflice u zagrijanoj rerni na 160°C oko 25 -30 min zavisno od pećnice .
Kiflice treba da ostanu svijetle .

Vruce kiflice uvaljati u secer u prahu.

Napomena :
Kiflice su sve bolje sto duze stoje.Cuvajte ih u limenoj ili hermeticki zatvorenoj kutiji.Od ove kolicine dobijete 30 kom.jer sam ja polovila sastojke,a vi po zelji  za veću količinu mozete raditi duplu mjeru …
Prijatno uživajte uz ove suhe kokos kiflice .