četvrtak, 14. prosinca 2017.

Fina oblatna od čokolade i kikirija !


Potrebno 
Za nadjev :
500 g mljevenog keksa
300 g šećera
300 g neslanog kikirikija
250 g margarina
150 g čokolade za kuhanje
Za glazuru:
150 g čokolade za kuhanje
4 kašike  ulja
I još :
1 list  oblatne 
Priprema 
Za nadjev :
Šećer i margarin otopite na laganoj vatri, dodajte čokoladu pa miješajte dok se čokolada ne otopi.
Pripremljenu smjesu pomiješajte s kikirikijem i mljevenim keksom (Čajni kolutići i sl.).
Kada se svi sastojci dobro sjedine, masu prebacite na oblatnu pa kašikom  lijepo rasporedite, utisnite i zagladite površinu.
Kolač spremite u frižider  da se stegne, a zatim površinu prelijte čokoladnom glazurom i malo pospite rendane čokolade ako želite . 
Za  glazuru čokoladu i ulje zajedno otopite na pari.
Kada se čokoladna glazura stisne kolač možete rezati na kockice.
Uživajte prijatno !

Savršena kombinacija čokolade, oraha i lješnjaka :Doktorska torta!


Potrebno
Za koru 3x :
4 bjelanjka ,
4 kašika šećera,
100 g mljevenih oraha,
1 kašika brašna,
Za kremu :
12 žumanjaka 
20 kašika šećera
2kašike brašna 
 3 kesice vanilin šećera,
80 g čokolade,
2,5 dl mlijeka,
250 g margarina,
200 g pečenih lješnjaka,
Za glazuru :
100 g čokolade 
4 kašike ulja 
Priprema:
Za kore :

Umutite četiri bjelanjka sa četiri kašike šećera, 100 g mljevenih oraha i kašikom brašna.Peći u rerni zagrijanoj 180 stepeni nekih 10 min zavisno od pećnice  Ispecite tri takve kore.

Za fil :
Umutite sva žumanjke sa osam kašika šećera i vanilin šećerom, pa kuhajte na pari uz stalno miješanje . Kad se krem zgusne, dodajte  80 g čokolade. 
Umiješajte i četiri kašike šećera sa četiri kašike brašna i 0,2 dl hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka stavite da se kuha, pa, kad provri, umiješajte smjesu od brašna, šećera i mlijeka i skuhajte gust krem.
Ohladite i dodajte pjenasto umućen margarin.
Otopite osam kašika šećera do smede  boje, pa dodajte sjeckane, pečene lješnjake i ohladite.
Kad se ova smjesa šećera i lješnjaka ohladi, sjedinite sa ostalim smjesama , pa filujte kore i gotovu tortu  prelijte glazurom od čokolade .
Za glazuru :Istopite čokoladu na laganoj vatri sa uljem stim da prvo stavite ulje da čokolada ne zagori .
Dodatno ukrasite po želji.
Tortu ohladite pa sijecite  na željene komade i poslužite .
Prijatno !

Prijedlog za ukusnu večeru :Punjene lignje !


Potrebno : 
1 kg očišćenih lignji,
 500 g barene riže,
 5 čenova bijelog luka, 
limun, 
peršun, 
so, 
biber
ulje za przenje
Priprema
Lignje dobro operite i prelijte sokom od jednog limuna. Ostavite ih da odstoje 10 minuta, a u međuvremenu napravite fil od rize. U barenu rižu  dodajte sitno seckani bijeli luk, so i biber. Dobro umešajte, pa tom smesom punite lignje, najbolje kašičicom za kafu.
Zatvorite ih čačkalicom i tako pripremljene pecite na roštilju ili u tiganju na vrlo malo ulja dok ne porumene. Posolite ih, složite na tanjir, a možete ih preliti i marinadom sitno sjeckanog peršuna ,sitno sjeckani  bijelog luka i maslinovog ulja . Poslužite  uz belo vino.
Napomena tako priptemljene lignje možete peći i u rerni uz krompir i mrkvu nekih 20 -25 minuta u zagrijanoj rerni na 200 stepeni  takodobijete ujedno i prilog .
Prijatno !

srijeda, 13. prosinca 2017.

Predivni mirisni kolačići od bijele čokolade i narandže!


Potrebno:
300 g brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
80 g maslaca
1 narandža ( sok i korica )
90 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje 
100 g bijele čokolade
Priprema:
Upalite pećnicu na 180 °C. Dobro operite naranču, obrišite je pa naribajte koricu i iscijedite sok.
Na laganoj vatri (ili na pari) zagrijavajte maslac, narančinu koricu, sok, šećer i vanilin šećer.Miješajte dok se sastojci skroz ne povežu, umiješajte jaje i nastavite miješat dok se sve ne poveže.Maknite s vatre i odmah u vruću smjesu dodajte naribanu ili sitno nasjeckanu bijelu čokoladu  i miješajte dok se čokolada ne otopi. 
Smjesu ostavite da se hladi (ne mora se skroz ohladiti, neka bude mlaka).Posebno pomiješajte brašno s praškom za pecivo i soli i dodajte mu mlaku smjesu bijele čokolade i narandže.Zamijesite glatko tijesto, ako vam se tijesto čini rijetko ( zavisi koliko je narandža imala soka ) dodajte pomalo još brašna dok ne dobijete lijepo tijesto koje se ne lijepi. Oblikujte u manje kuglice i svaku kuglicu malo stisnite dlanovima kako biste dobili tanje pločice.Pecite na 180  °C oko 10 do 12 min., a keksi trebaju ostati bijeli. Po želji ih pospite šećerom u prahu.Ohladite i poslužite .
Prijatno!

Jedna od boljih torti :Kokos Torta !


Potrebno 
Za Kokos kore:
9 belenaca
prstohvat soli
300 gr šećera
210 gr kokosa
1,5 kašika brašna
Za Kremu:
11 žumanca
120 gr šećera
60 ml mleka
300 gr čokolade za kuvanje
300 gr putera
Priprema :
Za koru 
Umutiti bjelanca sa prstohvt soli  pa postepeno dodavati šećer i miksati oko 10 minuta.
Dodati kokos i brašno pa kuhačom lagano sjediniti .
Za to vreme rernu zagrejati na 130 stepeni pa u  pek papirom obložen veliki pleh 30 x 40 cm istresti smjesu i peći 30 minuta.
Ostaviti koru da se ohladi pa je  presjeći na tri dijela, u tri trake .
Za kremu :
Ulupati žumanca sa šećerom dok ne pobele, pa dodati mleko i staviti na paru da se kuha nekih 10 min uz stalno miješanje . Skinuti sa vatre pa dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.Ostaviti da se ohladi.Pjenasto ulupati puter pa mu dodati ohladjenu kremu i umutiti.Ovim kremom premazati kore i tortu okolo, dekorisati iseckanom kokos čokoladicom.Ostaviti u frižider da se dobro ohladi pa sjeći na šnite i poslužiti .
Uživajte u ovoj zaista prelijepoj torti .
Prijatno 

Prijedlog za ručak :Svinjsko pečenje sa jabukama !


Potrebno:
svinjski kare od 1,5 kg,
 300 g listova mesnate slanine, 
2 veće jabuke, 
50 g integralnog keksa, 
30 g struganog parmezana, 
grančica žalfije, 
maslinovo ulje, 
so, biber
Priprema :
Pažljivo očistite vrhove kostiju koje vire iz karea i oštrim nožem zasecite kare između svake kosti. Jabuke operite, ali ih nemojte ljuštiti. Isecite ih na četvrtine, uklonite semenke i isecite na tanke kriške. Svaki usek na kareu posolite i pobiberite, pa u njih ubacujte tanke kriške jabuke. Žalfiju sitno iseckajte, dodajte izdrobljen keks i strugani parmezan, pa kare obilno pospite pripremljenom mešavinom.
Meso obložite listovima slanine i po želji uvežite kanapom, pa stavite u pleh u koji ste sipali malo maslinovog ulja, okolo rasporedite listiće žalfije i pecite 60 minuta u rerni zagrejanoj na 2o0 stepeni. Kada je meso napola pečeno, prekrijte ga aluminijumskom folijom i nastavite pečenje.
Uživajte u predivnom ručku !

Supa sa mesnim knedlama !


Potrebno:
3 dl mesnog temeljca  (nije važno da li je pileća ili goveđa)
100 g nemasne mljevene junetine ili piletine 
kašičica integralnog brašna
1 mrkva  srednje veličine
1 krompir
1 jaje
malo peršuna
Priprema:
Mlevenu govedinu pomešajte sa jajetom i brašnom, pa sve dobro sjedinite. Od pripremljene mase napravite kuglice mokrim rukama (da se meso ne bi lepilo), pa ih, jednu po jednu, spustite u ključalu supu.
Kada procenite da su kuglice dopola skuvane, dodajte sitno iseckanu mrkvu  i krompir. Kuvajte dok povrće ne omekša. Ako  više volite kašastu hranu,  povrće izradite sa štapnim mikserom. Na kraju sve pospite sitno iseckanim peršunom.
Prijatno !

Napravite džigericu na ovaj način svi će je voljeti !


Na jednostavan način napravite ukusnu džigericu koju će i djeca voljeti 
Potrebno :
Teleća ili juneća dzigerica 
bijeli luk sitno sjeckan 
mlijeko 
so 
ulje za prženje 
sitno sjeckani preršun 

Priprema :
Digericu isjeći na krške ne previše tanke zatim ih malo zarezati nožem(ili sasvim lagano sjedne strane istuči čekićem za meso  sa jedne strane posuti sitno sjeckanim bijelim lukom  redati ih u malo veću zdjelu da nebudu jedna preko druge i preliti mlijekom tek toliko da sve prelijete .
Treba da ostoje bar pola sata u toj marinadi .
Zatim u tavi i ugrijati ulje i pržiti prvo sone stane koja nije zarezana ili istučena čekićem kad fino ispržite sa obadvije strane .prelijete onom marinadom tj mlijekom i posolite i nek se tako kuha na laganoj vatri  dok nedobijete fini smećkasti  umak Pospite po želji sitno sjeckanim peršunom .
Poslužite uz kuhanu rižu ,pire krompir ,palentu .. .
Napomena :Ja sam pravila i na ovaj način isjčene džigerice nasolim i pospem bijelim lukom tako sto više stoje bolje budu bar sat dva zatim ih na isti način propržim na ulju i zalijem vodom umjesto mlijekom i dodam jednu kašiku kisele pavlake i tako mi budu dobre .A vi pravite na koji način želite dobri su obadva .Moja djeca prije nisu volila dzigericu ali sad ih redovno pravim .

Prijatno !

Fine medene štangle !


Potrebno
Za kore :
1 šoljica meda,

 1 šoljica vode,
 1 šoljica ulja,
 1 kašičica sode bikarbone,
 brašna po potrebi
Za fil:

 2 šoljice šećera, 
3 šoljice mlevenog kikirikija, 
3 kašike ulja,
 4 kašike votke
Za glazuru :

 200 g posne čokolade,
 4 kašike ulja
Priprema

Za kore :
Zamijesite tijesto od meda, vode, ulja, sode bikarbone i brašna tako da ne bude tvrdo. Pecite koru u većem plehu na umerenoj temperaturi 180 stepeni nekih 10 min zavisno od rerne  (dok ne porumeni.) Ohladite i podelite na dva jednaka dela. 

Za fil 
Gusto ušpinujte šećer s vodom, dodajte kikiriki, ulje i votku. Sve umutite, ohladite, pa nafilujte koru i poklopite je drugom korom. Kolač pritisnite i ostavite na hladnom.
Za glazuru isopite na laganoj vatri čokoladu i ulje stim da prvo stavite ulje pa izlomljenu čokoladu da nebi zagorila .
Prelijte je preko kolača pa ostavite da se glazura ohladi tj stegne zatim  sijecite  na štanglice i dekorišite  po želji kikirikijem.
Uživajte i prijatno !

Blagdanski suhi kolačići od badema !

Uživajte u praznicima uz ove predivne keksiće .
Potrebno : 
50 g blanširanih badema
50 g marcipana
150 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
120 grama maslaca
60 g šećera
Priprema:
U multipraktik staviti zajedno sve sastojke osim brašna i praška za pecivo i dobro izmiksati. Potom dodati brašno i prašak za pecivo i na najmanjoj brzini pomešati sve zajedno. Staviti testo na pobrašnjenu površinu i rukom umesiti . Omotati testo u prozirnu foliju i staviti ga pola sata u frižider . Od testa napraviti oblike po želji (zvezdice, jelkice, srca...) i poslagati ih u pleh za pečenje obložen pek papirom . Peći na 180 ° C oko 10-12 minuta. možete jedan dio kolažića posuti sa šećerom prije pečenja a drugi ukrasiti sa istopljenom čokoladom ili jestivim bojama po želji .
Kolačiće napraviti bar dan dva prije posluživanja i čuvati ih u većoj zdjeli sa poklopcem ili limenoj kutiji prdviđenoj za suhe kolače .Sve su ljepši sto duže ostoje .
Uživajte prijatno!

Kuglice sa bijelom čokoladom !


Potrebno :
1 šoljica skuvane kafe
250 g mlevenog keksa
250 g kokosa
250 g šećera
200 g bijele čokolade
100 g crne čokolade
5 kašika ulja
Priprema:
Sve sastojke zamesiti sa šoljicom skuvane jake crne kafe. Tijesto dobro umijesiti. Praviti kuglice pa ostaviti jedan dan da se osuše i tek onda ih umakati u rastopljenu bijelu čokoladu. Ostaviti u frižideru da se ohlade. Crnu čokoladu rastopiti na pari sa 5 kašika ulja. Prohladiti masu pa kuglice šarati rastopljenom crnom čokoladom.Za ljepsi dojam  jedan dio kuglica ako želite možete uvaljati prvo u tamnu čokoladu pa u čokoladne mrvice .
Uživajte i prijatno !

utorak, 12. prosinca 2017.

Tjestenina sa tri vrste sira za prste polizat !


Potrebno  za umak alfredo:
vrhnje za kuhanje
100 g maslaca
šoljica ribanog parmezana
biber
so
kašičica muškatnog oraščića
1 paket tjestenine 
kiselo vrhnje
100 g ricotte
2 jaja
četvrtina šoljice nasjeckanog peršuna
100 g mozzarelle
Priprema:
Skuhajte tjesteninu pa ocijedite. Za umak alfredo zagrijte vrhnje, dodajte maslac i umutite lagano dok se ne rastopi.
 Dodajte muškatni oraščić, so i biber pa pospite sirom i promiješajte.
 Promiješajte umak i kiselo vrhnje pa dodajte tjesteninu.
 Smjesu  izlijte u namašćenu posudu za pečenje.
 Pomiješajte ricottu, jaja, parmezan i peršun te prelijte ravnomjerno preko tjestenine. Pospite ribanom mozzarellom. Pecite na 180 stepeni 30 minuta.kad dobije zlatno žutu boju tjestenina je gotova a vi uživajte u ovom slasnom zalogaju .


Prijatno !

ponedjeljak, 11. prosinca 2017.

Posne pljeskavice !


Potrebno:
 4 glavice crnog luka
 4 krompira srednje veličine
 1 mrkva 
 1 kockica celera
 100 g riže 
 2 čehna bijelog luka
 peršun
 1 čaša piva
 3 kašike brašna
 prezle
 začini 
Priprema:
Isecjkati sitno crni luk i prodinstati na ulju. Mrkvu  i celer izrendati na sitno, dodati luku i dinstati. Rižu  skuhati, isprati a krompir izrendati na krupno i dodati u masu sa povrćem. Dodati začine i bijeli luk i sve dobro promiješati. Ostaviti da se ohladi a nakon toga od mase formirati pljeskavice.
Pomešati brašno i pivo. Masa bi trebala da bude malo gušća nego masa za palačinke. Pljeskavice valjati u prezle pa u smesu od piva i pohovati u ulju. Vaditi pljeskavice na papirni ubrus ili salvetu kako bi upile višak masnoće. Servirati uz pire ili rižu .
Prijatno!