četvrtak, 14. prosinca 2017.

Savršena kombinacija čokolade, oraha i lješnjaka :Doktorska torta!


Potrebno
Za koru 3x :
4 bjelanjka ,
4 kašika šećera,
100 g mljevenih oraha,
1 kašika brašna,
Za kremu :
12 žumanjaka 
20 kašika šećera
2kašike brašna 
 3 kesice vanilin šećera,
80 g čokolade,
2,5 dl mlijeka,
250 g margarina,
200 g pečenih lješnjaka,
Za glazuru :
100 g čokolade 
4 kašike ulja 
Priprema:
Za kore :

Umutite četiri bjelanjka sa četiri kašike šećera, 100 g mljevenih oraha i kašikom brašna.Peći u rerni zagrijanoj 180 stepeni nekih 10 min zavisno od pećnice  Ispecite tri takve kore.

Za fil :
Umutite sva žumanjke sa osam kašika šećera i vanilin šećerom, pa kuhajte na pari uz stalno miješanje . Kad se krem zgusne, dodajte  80 g čokolade. 
Umiješajte i četiri kašike šećera sa četiri kašike brašna i 0,2 dl hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka stavite da se kuha, pa, kad provri, umiješajte smjesu od brašna, šećera i mlijeka i skuhajte gust krem.
Ohladite i dodajte pjenasto umućen margarin.
Otopite osam kašika šećera do smede  boje, pa dodajte sjeckane, pečene lješnjake i ohladite.
Kad se ova smjesa šećera i lješnjaka ohladi, sjedinite sa ostalim smjesama , pa filujte kore i gotovu tortu  prelijte glazurom od čokolade .
Za glazuru :Istopite čokoladu na laganoj vatri sa uljem stim da prvo stavite ulje da čokolada ne zagori .
Dodatno ukrasite po želji.
Tortu ohladite pa sijecite  na željene komade i poslužite .
Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar