srijeda, 13. prosinca 2017.

Prijedlog za ručak :Svinjsko pečenje sa jabukama !


Potrebno:
svinjski kare od 1,5 kg,
 300 g listova mesnate slanine, 
2 veće jabuke, 
50 g integralnog keksa, 
30 g struganog parmezana, 
grančica žalfije, 
maslinovo ulje, 
so, biber
Priprema :
Pažljivo očistite vrhove kostiju koje vire iz karea i oštrim nožem zasecite kare između svake kosti. Jabuke operite, ali ih nemojte ljuštiti. Isecite ih na četvrtine, uklonite semenke i isecite na tanke kriške. Svaki usek na kareu posolite i pobiberite, pa u njih ubacujte tanke kriške jabuke. Žalfiju sitno iseckajte, dodajte izdrobljen keks i strugani parmezan, pa kare obilno pospite pripremljenom mešavinom.
Meso obložite listovima slanine i po želji uvežite kanapom, pa stavite u pleh u koji ste sipali malo maslinovog ulja, okolo rasporedite listiće žalfije i pecite 60 minuta u rerni zagrejanoj na 2o0 stepeni. Kada je meso napola pečeno, prekrijte ga aluminijumskom folijom i nastavite pečenje.
Uživajte u predivnom ručku !

Supa sa mesnim knedlama !


Potrebno:
3 dl mesnog temeljca  (nije važno da li je pileća ili goveđa)
100 g nemasne mljevene junetine ili piletine 
kašičica integralnog brašna
1 mrkva  srednje veličine
1 krompir
1 jaje
malo peršuna
Priprema:
Mlevenu govedinu pomešajte sa jajetom i brašnom, pa sve dobro sjedinite. Od pripremljene mase napravite kuglice mokrim rukama (da se meso ne bi lepilo), pa ih, jednu po jednu, spustite u ključalu supu.
Kada procenite da su kuglice dopola skuvane, dodajte sitno iseckanu mrkvu  i krompir. Kuvajte dok povrće ne omekša. Ako  više volite kašastu hranu,  povrće izradite sa štapnim mikserom. Na kraju sve pospite sitno iseckanim peršunom.
Prijatno !

Napravite džigericu na ovaj način svi će je voljeti !


Na jednostavan način napravite ukusnu džigericu koju će i djeca voljeti 
Potrebno :
Teleća ili juneća dzigerica 
bijeli luk sitno sjeckan 
mlijeko 
so 
ulje za prženje 
sitno sjeckani preršun 

Priprema :
Digericu isjeći na krške ne previše tanke zatim ih malo zarezati nožem(ili sasvim lagano sjedne strane istuči čekićem za meso  sa jedne strane posuti sitno sjeckanim bijelim lukom  redati ih u malo veću zdjelu da nebudu jedna preko druge i preliti mlijekom tek toliko da sve prelijete .
Treba da ostoje bar pola sata u toj marinadi .
Zatim u tavi i ugrijati ulje i pržiti prvo sone stane koja nije zarezana ili istučena čekićem kad fino ispržite sa obadvije strane .prelijete onom marinadom tj mlijekom i posolite i nek se tako kuha na laganoj vatri  dok nedobijete fini smećkasti  umak Pospite po želji sitno sjeckanim peršunom .
Poslužite uz kuhanu rižu ,pire krompir ,palentu .. .
Napomena :Ja sam pravila i na ovaj način isjčene džigerice nasolim i pospem bijelim lukom tako sto više stoje bolje budu bar sat dva zatim ih na isti način propržim na ulju i zalijem vodom umjesto mlijekom i dodam jednu kašiku kisele pavlake i tako mi budu dobre .A vi pravite na koji način želite dobri su obadva .Moja djeca prije nisu volila dzigericu ali sad ih redovno pravim .

Prijatno !

Fine medene štangle !


Potrebno
Za kore :
1 šoljica meda,

 1 šoljica vode,
 1 šoljica ulja,
 1 kašičica sode bikarbone,
 brašna po potrebi
Za fil:

 2 šoljice šećera, 
3 šoljice mlevenog kikirikija, 
3 kašike ulja,
 4 kašike votke
Za glazuru :

 200 g posne čokolade,
 4 kašike ulja
Priprema

Za kore :
Zamijesite tijesto od meda, vode, ulja, sode bikarbone i brašna tako da ne bude tvrdo. Pecite koru u većem plehu na umerenoj temperaturi 180 stepeni nekih 10 min zavisno od rerne  (dok ne porumeni.) Ohladite i podelite na dva jednaka dela. 

Za fil 
Gusto ušpinujte šećer s vodom, dodajte kikiriki, ulje i votku. Sve umutite, ohladite, pa nafilujte koru i poklopite je drugom korom. Kolač pritisnite i ostavite na hladnom.
Za glazuru isopite na laganoj vatri čokoladu i ulje stim da prvo stavite ulje pa izlomljenu čokoladu da nebi zagorila .
Prelijte je preko kolača pa ostavite da se glazura ohladi tj stegne zatim  sijecite  na štanglice i dekorišite  po želji kikirikijem.
Uživajte i prijatno !

Blagdanski suhi kolačići od badema !

Uživajte u praznicima uz ove predivne keksiće .
Potrebno : 
50 g blanširanih badema
50 g marcipana
150 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
120 grama maslaca
60 g šećera
Priprema:
U multipraktik staviti zajedno sve sastojke osim brašna i praška za pecivo i dobro izmiksati. Potom dodati brašno i prašak za pecivo i na najmanjoj brzini pomešati sve zajedno. Staviti testo na pobrašnjenu površinu i rukom umesiti . Omotati testo u prozirnu foliju i staviti ga pola sata u frižider . Od testa napraviti oblike po želji (zvezdice, jelkice, srca...) i poslagati ih u pleh za pečenje obložen pek papirom . Peći na 180 ° C oko 10-12 minuta. možete jedan dio kolažića posuti sa šećerom prije pečenja a drugi ukrasiti sa istopljenom čokoladom ili jestivim bojama po želji .
Kolačiće napraviti bar dan dva prije posluživanja i čuvati ih u većoj zdjeli sa poklopcem ili limenoj kutiji prdviđenoj za suhe kolače .Sve su ljepši sto duže ostoje .
Uživajte prijatno!

Kuglice sa bijelom čokoladom !


Potrebno :
1 šoljica skuvane kafe
250 g mlevenog keksa
250 g kokosa
250 g šećera
200 g bijele čokolade
100 g crne čokolade
5 kašika ulja
Priprema:
Sve sastojke zamesiti sa šoljicom skuvane jake crne kafe. Tijesto dobro umijesiti. Praviti kuglice pa ostaviti jedan dan da se osuše i tek onda ih umakati u rastopljenu bijelu čokoladu. Ostaviti u frižideru da se ohlade. Crnu čokoladu rastopiti na pari sa 5 kašika ulja. Prohladiti masu pa kuglice šarati rastopljenom crnom čokoladom.Za ljepsi dojam  jedan dio kuglica ako želite možete uvaljati prvo u tamnu čokoladu pa u čokoladne mrvice .
Uživajte i prijatno !

utorak, 12. prosinca 2017.

Tjestenina sa tri vrste sira za prste polizat !


Potrebno  za umak alfredo:
vrhnje za kuhanje
100 g maslaca
šoljica ribanog parmezana
biber
so
kašičica muškatnog oraščića
1 paket tjestenine 
kiselo vrhnje
100 g ricotte
2 jaja
četvrtina šoljice nasjeckanog peršuna
100 g mozzarelle
Priprema:
Skuhajte tjesteninu pa ocijedite. Za umak alfredo zagrijte vrhnje, dodajte maslac i umutite lagano dok se ne rastopi.
 Dodajte muškatni oraščić, so i biber pa pospite sirom i promiješajte.
 Promiješajte umak i kiselo vrhnje pa dodajte tjesteninu.
 Smjesu  izlijte u namašćenu posudu za pečenje.
 Pomiješajte ricottu, jaja, parmezan i peršun te prelijte ravnomjerno preko tjestenine. Pospite ribanom mozzarellom. Pecite na 180 stepeni 30 minuta.kad dobije zlatno žutu boju tjestenina je gotova a vi uživajte u ovom slasnom zalogaju .


Prijatno !

ponedjeljak, 11. prosinca 2017.

Posne pljeskavice !


Potrebno:
 4 glavice crnog luka
 4 krompira srednje veličine
 1 mrkva 
 1 kockica celera
 100 g riže 
 2 čehna bijelog luka
 peršun
 1 čaša piva
 3 kašike brašna
 prezle
 začini 
Priprema:
Isecjkati sitno crni luk i prodinstati na ulju. Mrkvu  i celer izrendati na sitno, dodati luku i dinstati. Rižu  skuhati, isprati a krompir izrendati na krupno i dodati u masu sa povrćem. Dodati začine i bijeli luk i sve dobro promiješati. Ostaviti da se ohladi a nakon toga od mase formirati pljeskavice.
Pomešati brašno i pivo. Masa bi trebala da bude malo gušća nego masa za palačinke. Pljeskavice valjati u prezle pa u smesu od piva i pohovati u ulju. Vaditi pljeskavice na papirni ubrus ili salvetu kako bi upile višak masnoće. Servirati uz pire ili rižu .
Prijatno!

.Ručak ili večera za prste polizat: Pileća krilca u medu!


Potrebno : 
 20 pilećih  krilca
1 šolje brašna
 1 kašičica ljute začinske paprike
 1 kašičica soli
 1 kašičica bibera
 1 kašičica čilija u prahu
 1 kašičica belog luka u prahu
Za preliv :
 1 šolja paradajz sosa ili kečapa
 1/2 šolje meda
Priprema:
Ukoliko niste kupili paradajz sos, možete koristiti i kečap. Zagrejte rernu na 220 stepeni. U činiji pomešajte začine sa brašnom, a zatim uvaljajte krilca u dobijenu mešavinu. Poslažite ih u pleh i pecite 45 minuta ili dok ne postanu braonkasta. U posebnoj činiji pomešajte sos (ili kečap) i med. Dobijenom smesom premažite krilca, pa vratite u rernu na 260 stepeni na desetak minuta.
Poslužite tople uz prilog po želji .
Prijatno!

Čupave kiflice od badema !


Potrebno 
Za tijesto :
2 žumanjka 
300g brašna 
200g margarina 
100g šećera 
50 gr mljevenih badema 
na vrh noža soli 

I još :
2 bjelanjka 
100g  nasjeckanih badema 

Za ukrašavanje
50 gr nasjeckanih badema 

Priprema  :
Za tijesto 
Brašno istresite na radnu ploču i napravite udubljenje u brašnu dodajte margarin isječen na listiće ,šećer sol,bademe uamijesite  u glatko tijesto rukom .Zamotajte ga u foliju i ostavte u frižider pola sata .Zatim u zdjelici umutite bjelanjke .Od ohlađenog tijesta oblikujte kiflice i svaku umočite u bjelance pa nasjeckane bademe i redajte u pleh obložen papirom za pečenje.Pecite  nekih 10 min u rerni zagrijanoj 180 -200 stepeni zavisno od pećice,
Pečene kiflice dodatno ukrasite sa sjeckanim bademima ako želite.
Spremite ih u neku veću zdjelu sa poklopcem ili ako imate limenu kutiju za suhe kolače.
Bilo bi dobro bar da se naprave bar dan prije konzumiranja posto mogu stojati a i bolji su kad malo ostoje  .


Prijatno !

Fini hrskavi keksići sa čokoladom :Padobrani !


Potrebno 
Za tijesto :

3bjelanka 
150 g šećera 
150 g mljevenih lješnjaka ili badema 

Za kremu :

3 žumanjka 
4 kašike šećera 
50g čokolade za kuhanje 
50g margarina 

Priprma :
Umutiti bjelanjke sa šećerom zatim ih suhati na pari uz stalno miješanje dok nedobijete finu gustu masu .Sklonite sa vatre i drvenom kašikom polako umiješajte lješnjake ili bademe .Pleh iz rerne obložite papirom za pečenje i kašikom redate i oblikujete padobrane .Peći u rerni zagrijanoj na 120 do 150 stepeni zavisno od rerne .Uglavnom trebaju da se suše oko pola sata .

Za kremu :Umutite žumanjke sa šećerom pa ih skuhajte na pari uz stalno miješanje dok nedobijete finu kremu 
sklonite sa vatre i dodate sitno izlomljenu čokoladu i margarin izrezan na listiće  sve dobro izmiješajte da se sve sjedini i dobije fina krema .Ostavite da se ohladi 

Pečene i prohlađene padobrane spajati sa kremom dva po dva .(oprezno jer su lomljivi)
Ostaviti u neku veću zdjelu sa poklopcem da ostoje  na hladnom( nemora biti u frižideru)  bar jedan dan prije konzumiranja.
Uživajte u ovim hrskavim keksićima .
Prijatno ! 

Toplo preporučujem za praznike :Oranž Torta !


Potrebno :
Za koru 
 3 jajeta, 
2 kašike vrele vode, 
125 g šećera, 
1 vanilin šećer, 
75 g brašna, 
 praška za pecivo,
 1 puding s ukusom pomorandže 
Za fil  
4 kašike đema  od pomorandže, 
100 g čokolade s pomorandžom, 
500 ml slatke pavlake, 
kesica vanilin šećera, 
2 kesice učvršćivača za šlag, 
malo rendane kore pomorandže 
Za dekoraciju i ukrašavane:
možete premazati samo sa đemom  4 kašike đem od narandže
 ili glazurom od čokolade (50 ml slatkog vrhnja i 150 g  čokolade )
Priprema
Za koru :
Mikserom penasto umutite jaja i vodu, dodajte šećer i vanilin šećer, a kad se dobro umuti, umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo i prahom za puding. Testo sipajte u kalup i pecite pola sata na 180 stepeni. Ohlađenu koru prepolovite, pa donju koru premažite marmeladom. Čokoladu od pomorandže narendajte . Polovinu slatke pavlake pomešajte s vanilin šećerom i učvršćivačem za šlag, čvrsto ulupajte i dodajte čokoladu i rendanu koru pomorandže.Nafilujte koru namazanu đemom, poklopite drugom korom i blago pritisnite. Preostalu slatku pavlaku pomešajte sa učvršćivačem za šlag, čvrsto umutite i time sa svih strana premažite tortu. 
Đem zagrejte i prelijte tortu, pa je, kad se stegne, služite s kuglom sladoleda od vanile.
Ili napravite glazuru od čokolade ;Slatko vrhnje staviti na ringlu da se grije do kuhanja zatim skinuti i dodati čokoladu i miješati da se čokolada otopi po želji i u ovu glzuru možete dodati od đem od narandze sve sjediniti i premazati cijelu tortu .Ukrasite po želji  

Tako posebni i mirisni : Božićni medenjaci !


Božić nikako nemože proći bez tradicinalnih medenjaka 
Potrebno
Za medenjake :
     
500g glatkog brašna
200 g šečera
5 kašika meda
1 kom vanilin šećer
1 kašikica  sode bikarbone
1  jaje
2  žumanjka
1 dcl vode
naribane limun korice po želji
cimet u prahu po želji

Za premaz:
1 kom bjelanjak
12,5 dkg šećera u prahu može i malo limun soka
Priprema:
U 1 dcl vode stavite 20 dkg šećera i kuhajte 5 minuta te dodajte 5 žlica meda. Smlačite i dodajte u ostalu smjesu. Zamijesite tijesto, možda će biti malo mekše  ovisi o veličini jaja, pa možeš dodati još malo brašna, ali ne previše.
Kada ste zamijesili poklopite i ostavite da odstoji 2 sata na hladnom. Podlogu na kojoj ćeš valjati dobro pobrašnite, a tijesto razvaljajte na debljinu 0, 5 cm - 1cm i režite medlom po želji.
Poslažite na pek papir s razmakom od 2 cm i pecite na 150-170 stupnjeva dok blago ne porumene. Još dok su vruće ukrasite smjesom  bjelanjka i šećera u prahu koju ste prethodo dobro izradili.(smjesu od bjelanjaka istresite u vrećicu od zamrzivača kojoj osiječete vrh i crtate oblike poželji .
Poslažite medenjake da se osuše. 
Nakon toga  su spremni  za posluživanje i  uživanje .
Prijatno !