nedjelja, 10. prosinca 2017.

Stvarno preukusna poslastica :Gnijezda od oraha !


Potrebno
Za gnijezda :
1 jaje
250 gr margarina
100 gr šećera 
50 gr kakoa
1 vanilin šećer
400 gr brašno
200 – 300 gr seckanih oraha ( blendiranih )
Za punjenje :
100 gr mliječne ili bilo koji eurokrem 

Priprema: 
Jaje umutiti 
Ulupati  margarin sa šećerom i vanilin šećerom da bude penasto pa dodati umućeno jaje .
Dodati kakao pa umutiti.
Postepeno dodavati brašno i mutiti nastavcima za testo.
Kada se dobije fina kompaktna smesa oblikovati kuglice mokrim rukama i svaku u sredini udubiti prstom i dodatno oblikovati pa uvaljati u orahe.
Slagati u obložen pleh.
Peći u zagrejanoj rerni na 160 stepeni 20 – 25 minuta, zavisno do rerne.
Pečene i ohladjene napuniti sa otopljenom mlečnom čokoladom i ostaviti da se stegne.
Napomena: Ako želite da izbjegnete pečenje  ja sam radila gnijezda i od keksa isto su mi prelijepa (samo brašno zamijenite keksom izbacite jaje ili ga umutite na pari i izmiješate sa istopljenim margarinom i ostalim sastojcima )Koji god način da napravite uglavnom su preukusna ova gnijezda .
Uživajte i prijatno !



Brza fenomenalna poslastica :Kokos Bajadera !



Potrebno:
300 g šećera
200 ml vode
250 g margarina 
300 g mljevenog keksa
100 g kokosa
glazura
100 g bijele čokolade
3 kašike ulja
malo tamne istoplene čokolade za dodatne  ukrase šare .
Priprema:
 Šećer i vodu stavite u šerpicu i kad provri kuhajte još 3-4 min. Dodajte margarin i miješajte da se rastopi. Zatim dodajte mljeveni keks i kokos i sve dobro umiješajte,
Smjesu izlijte u pleh obložen folijom i ostavite da se stegne.  Kalup otprilike 45×30 ili nešto slično neće napraviti bitniju razliku u visini.Od polovine ove smjese možete napraviti kuglice i uvaljati ih u keks npr.
Otopite na pari čokoladu sa uljem i prelijte bajaderu, pa kad se stegne išarajte sa tamnom istopljenom čokoladom i isecite na štanglice. Bajaderu možete preliti i belim fondanom napravljenim od prah šećera i malo vode.
Uživajte u ovoj jednostavnoj i brzoj poslastici .
Prijatno!

Kremasti kolač za pamćenje :Serenada kocke !


Potrbno 
Za koru : 
7 jaja, 
10 kašika brašna,
 2 kašike kakaoa, 
1 prašak za pecivo, 
9 kašika šećera.
 Za kremu:
 12 kašika šećera, 
1 litar mleka,
 200 g putera, 
3 kesice vanilin šećera,
 9 kašika gustina,
Za glazuru :
100 gr tamne čokolade 
3 kašike ulja 
Za ukrašavanje:
 1 kašika kakaa 
malo krupno strugane čokolade ako želite 
Priprema
Za koru : 
Mikserom mutimo jaja i 9 kašika šećera. Kada se šećer rastopi,
dodamo brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom, uz neprekidno mešanje. Testo prespemo u tepsiju obloženu papirom. Pečemo 15 minuta na 200 stepeni.
Za  kremu:
U šerpu na šporetu sipamo skoro celo mleko, dodamo 12 kašika šećera i vanilin šećer. Gustin rastopimo u preostalom mleku i dodamo u uzavrelo mleko na šporetu, neprekidno mešajući. Kada krem dobije potrebnu gustinu, sklonimo sa šporeta.Ohlađeni krem mutimo mikserom i dodamo puter. Mutimo dok se sastojci ne sjedine.
Za glazuru :Na pari istopimo čokoladu sa uljem pa prohladenu prelijemo preko kolača 
Slaganje :
Pečenu koru  sečemo na dva jednaka dela. Na prvi deo nanesemo fil i stavimo drugu koru . Isečemo kolač na parčiće. Preostalim filom punimo špric, ukrasimo svaki kolač ,zatim prelijemo glazurom svaku kocku i pospemo kakaom ako želite možete staviti po vrhu i krupno struganu čokoladu al nije obavezno .
Kolač ostavimo u frižider da se ohladi bar 2-3 sata zatim poslužimo .
Uživajte prijatno!

subota, 9. prosinca 2017.

Mirisne božićne zvjezdice od cimeta i badema !


Neizostavni  mirisni kolačići na svakom božićnom stolu .
Potrebno:
2 bjelanjka
150 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
2 žličice cimeta
100 g mljevenih lješnjaka
100 g mljevenih badema
50 g glatkog brašna
Priprema :
Bjelanjke uz prstohvat soli izmiksajte u čvrsti snijeg. Postupno dodajte šećer u prahu i vanilin šećer pa nastavite miskati dok ne potrošite sav šećer.
Dvije žlice smjese od bjelanjaka odvojite za dekoraciju zvjezdica i ostavite sa strane.
U smjesu od bjelanjaka i šećera malo po malo dodajte mljevene lješnjake i bademe, cimet te brašno. Kuhačom sve lagano izmiješajte pa rukama formirajte kuglu.
Pripremljeno, ljepljivo tijesto stavite na radnu površinu koju ste posipali šećerom u prahu. Tijesto razvaljajte na debljinu od 0,5 do 1 cm pa kalupima izrezujte zvjezdice i slažite ih u lim za pečenje prekriven masnim papirom.
Na svaku zvjezdicu stavite malo smjese od bjelanjaka koju ste sačuvali i razmažite ju u obliku zvjezdice – pomozite si prstima!
Zvjezdice sušite 10 -12 minuta na temperaturi od 140 °C.
Osušene zvjezdice spremite u neku veču kutiju  da omeksaju i bilo bi ih najbolje tri dana prije konzumiranja .
Uživajte uz ne izostavne božićne zvjezdice .
Prijatno!

Božićni vijenac -najbogatiji i najmirisniji božićni kolač!


Potrebno:
Za tijesto:
5 jaja
5 dag kandirane narančine kore
5 dag kandirane limunove kore
60 dag različitog suhog voća (šljive, smokve, marelice, voćni mix i dr. )
2,5 dl viskija
10 dag lješnjaka
10 dag oraha
10 dag badema
10 dag čokolade
10 dag marcipana
20 dag šećera
20 dag maslaca
20 dag brašna
2 žlice kakao praha
1 žličica praška za pecivo
na vrh noža soli
na vrh noža kardamoma
na vrh noža mljevenog đumbira
½ žličice cimeta
sitno naribana korica od 1 naranče
sitno naribana korica od 1 limuna
Za preljev i ukrašavanje:
120 ml viskija
120 ml kuhane kafe (espresso)
15 dag čokolade (70% kakaa)
7 dag maslaca
orašasti plodovi
suho voće
čokolada
Priprema
Kandiranu koru naranče i limuna te suho voće sitno nasjeckati. Staviti u odgovarajuću staklenku, zaliti sa 2,5 dl viskija, žlicom dobro zbiti, zatvoriti staklenku i ostaviti dva dana da se marinira, na sobnoj temperaturi.
Nakon dva dana čokoladu, lješnjake, orahe i bademe sitno nasjeckati. Marcipan narezati na kockice. Brašno, prašak za pecivo, sol i kakao izmiješati i prosijati. Maslac omekšan na sobnoj temperaturi kremasto izmiješati sa šećerom. Zatim naizmjence dodavati mješavinu brašna i jedno po jedno jaje, neprestano miješajući.
Nakon toga dodati začine (kardamom, đumbir, cimet) i naribanu koricu naranče i limuna. Na kraju kuhačom umiješati nasjeckanu čokoladu i mješavinu suhog voća zajedno s viskijem u kojem se mariniralo.


Kalup za vijenac (oko 2 – 2,5 l zapremnine) namazati maslacem i posuti krušnim mrvicama. Uliti smjesu i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 160°C oko 75 minuta. Vrući kolač izvaditi iz pećnice (ostaviti u kalupu), izbosti štapićem i preliti viskijem pomiješanim s ohlađenom kafom. Kolač ostaviti preko noći da se potpuno ohladi u kalupu.
Ohlađeni, natopljeni kolač istresti iz kalupa.
Maslac dobro zagrijati. Skloniti sa štednjaka i dodati sitno narezanu čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi i glazura dobije sjaj. Kolač preliti glazurom i prije nego se glazura stvrdne ukrasiti nasjeckanim orašastim plodovima, suhim voćem i nasjeckanom čokoladom.
Kada se glazura potpuno stvrdne, kolač staviti u odgovarajuću kutiju s poklopcem i ostaviti ga na hladnoj sobnoj temperaturi dva dana da se okusi prožmu. 
Uživajte u ovom prekrasnom kolaču .
Prijatno !

Neodoljiva kombinacija :Čokoladne kocke sa bananama !


Potrebno 
Za Koru2x:
 3 žumanca
 4 bjelanca
 5 kašika šećera
 4 kašike brašna
 jedna kašika kakao praha
 dvije kašike ulja
 pola kesice praška za pecivo
Fil:
 1 l mlijeka
 180 grama šećera
 2 pudinga od čokolade
 3 kašike brašna
 2 žumanca
 jedan vanilin šećer
150 grama čokolade mliječna kuvertura
 250 grama putera
Za dekoraciju :Po želji šlag ili glazura od čokolade 
I još:
 oko kilogram banana.
Priprema:
Kora: Prije svega da napomenemo da su gore navedeni sastojci za jednu koru – vama su potrebne dvije. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg.
Žumanca i šećer pjenasto umutiti, dodati brašno, kakao, ulje i prašak za pecivo, dobro izmiješati pa u tu smjesu umiješati snijeg od bjelanaca.
Tepsiju dimenzija 20×30 cm blago nauljiti i posuti brašnom, sipati smjesu i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 12 do 15 minuta (u zavisnosti od jačine vaše rerne). Ako imate dovoljno velik pleh za pečenje možete odjednom umutiti sve sastojke po postupku kako je navedeno za jednu koru, peći odjednom i presjeći koru na pola.
Za Fil: Puding, brašno, žumanca, šećer i vanilin šećer umutiti sa malo mlijeka i skuvati u ostatku mlijeka. Pred kraj kuvanja dodati kockice čokolade, kada se istopi skloniti sa vatre, dodati komadiće maslaca i dobro izmiksati.
Čim se fil prohladi, filovati kolač ovim redoslijedom: donju koru malo namočiti sa 3-4 kašike mlijka, premazati je sa 5 kašika fila i staviti preko drugu koru koju takođe namočimo mlijekom.
Banane sjeći po polovini, donju ravnu stranu redati preko kore i preko banana rasporediti ostatak fila. Kolač dobro ohladiti, staviti šlag ili glazuru od čokolade.
 Ohlađen kolač isjeći na kocke i posužiti .
Prijatno!

Brze kuglice !


Potrebno :
 250 ml slatkog vrhnja 
 100 g bijele čokolade
 1 vanil sećer
 1 puding od vanilie
 100 g kokosa
 po želji šećer u prahu
 po želji bademi
Priprema:
Od 250 ml vrhnja odvojiti 50 ml.
Vrhnje staviti kuhati a prah za puding izmiješati s odvojenih 50 ml vrhnja.
Kada vrhnje počne kuhati, smanjiti temperaturu na laganu, maknuti posudu s ploče i umiješati razmućeni puding. Miješati pjenjačom dok se zgusne (vrlo brzo se zgusne).
Skloniti s ploče i u vruću kremu umiješati van. šećer i nakidanu bijelu čokoladu, miješati dok se čokolada otopi.
Zatim dodati kokos i promiješati.
Probati kremu i po želji dodati malo šećera u prahu ako volite slađe.
Ja nisam koristila šećer, svi koji su probali bili su jako zadovoljni i rekli da je dovoljno slatko.
Puno ljudi voli dosta slatko pa ako ste u toj skupini po želji dodajte malo šećera.
Kremu staviti u frižider oko 15 minuta, zatim oblkiovati male kuglice i uvaljati ih u kokos.
Po želji se može u svaku kuglicu staviti badem,ili istopljenu čokoladu  tada su još finije i sličnije raffaelu.
Od ove smjese dobila sam 34 kuglice, za više poduplati sve sastojke.
Prijatno uživajte !

Fine nepečene štanglice !


Potrebno :
3 žumanceta
250 g šećera u prahu
250 g margarina
100 g mlevenih oraha
100 g mlevenog keksa
200 ml soka od pomorandže
100 g čokolade za kuvanje
1 kašika ekstrakta vanile

Za fil :
3 belanceta
3 kašike šećera
3 kašike šećera u prahu
200 ml slatke pavlake
Za Ukrašavanje:
čokoladne mrvice
Priprema:
U dubljoj posudi umutiti na pari žumanca kad ste dobili lijepu kremastu smjesu dodajte  šećer  u prahu  umućen  omekšalim margarinom.
 Mlevene orahe i keks preliti sokom od pomorandže i promešati.
 Sjediniti smesu od žumanaca sa smesom od keksa, dodati ekstrakt vanile i dobro izmešati.
Dobijenu masu podeliti na dva dela pa u jedan deo dodati čokoladu izrendanu na sitno rende.
 Pripremiti odgovarajuću tacnu za kolač te na nju presuti smesu sa čokoladom i oblikovati donju koru. Ostaviti u frižideru da se stegne. Nakon toga preko donje kore naneti drugi deo svetlijeg fila i poravnati ga sa donjom korom. Opet staviti u frižider da se stegne.
Za  fil za premazivanje kolača. Umutiti belanca  na pari u čvrstu smjesu , a zatim postepeno dodavati 3 kašike šećera uz neprestano mućenje.  u prohladenu smjesu  dodati umutiti slatku pavlaku sa 3 kašikešećera u prahu. Sjediniti šam od belanaca i šlag od slatke pavlake pa polako promešati. Dobijenu smesu premazati preko kolača i posuti čokoladnim mrvicama. 
Ostaviti u frižideru da se stegne, a potom iseći na šnite željene veličine i poslužiti .
Prijatno!
Napomena  u orginalnom receptu nemorate mutiti jaja na pari a ja pošto nevolim živa jaja nikako ja sam ih umutila na pari a vi kako hoćete .

Jako sočan i ukusan Turski kolač !


Potrebno:
 2 jaja
 250ml ulja
 250ml hladnog mlijeka
 ravna velika kašika germe
 mala kašikica p. za pec.
 500-600g brašna
 1 kašika  kakaa
Za Zaljev:
1l vode
 800g šećera
5 kesica vanilin šećera 
Priprema:

Mikserom umutiti jaja, mlijeko i ulje.
Dodati oko 300 g brašna, germu i prašak, miksati.
Podijeliti na dva dijela i u jedan umutiti kakao. Nakon toga ponovo dodavati brašna u oba dijela.
Meni je otišlo oko 550 grama jer je tijesto masnije pa se ne lijepi tj ne treba previše brašna stavljati.
Ostavi se na toplom da nadođe  i onda se oba dijela narežu na manje komade pa se valjaju prstima po stolu i onda motaju kao na slikama, prvo spiralno pa u krug, frk, zvrk. 
Nije potrebno pomastiti tepsiju.
Peku se na 200 stepeni dok blago porumene.
Zaljev se kuha nekih pet minuta i zaliju se tople - toplim zaljevom, ne vrućim.
Treba ostaviti još više prostora oko njih  jer narastu dok se peku i onda opet puno narastu kad upiju zaljev.
Ohlađene kolače poslužite uz kafu i uživajte .
Prijatno!

petak, 8. prosinca 2017.

Brzo i jako ukusno :Tobleronee!


Potrebno
Za ovu brzu poslasticu :
 150 gr margarina ili maslaca
 200 gr čokolade
 2 kašike meda
 200 gr šećera
 1 dl koka kole
 75 gr krupno mljevenih lješnika
 75 gr krupno mljevenih badema
 200 gr mljevenog keksa
Za Glazuru:
100 gr čokolade bijele ili tamne po želji 
 3 kašike ulja  
Priprema:
Lagano zagrijavati margarin, čokoladu, šećer, med i koka kolu, lagano mješajući dok se svi sastojci ne sjedine i istope.U masu dodati lješnike, badem i keks.
Dobijenu masu razliti u trouglasti kalup u koji ste prethodno stavili celofan, kako bi se kolač lakše izvadio iz kalupa.
Kalup stavite u frižider ili zamrzivač da se masa što prije stegne.
Za glazuru na pari istopite ulje i čokoladu .
Izvadite kolač iz kalupa i preko stavite glazuru od čokolade.
Kada se glazura stegne kolač sjecite na tanke trokutiće .
Od dobijene mase dobićete dva kalupa   ovog kolača.
Moj pleh je dužine 35 cm.
Uživajte i prijatno!

Fine i ukusne :Mikado kockice !


Potrebno
Za Koru:

 5 belanaca
 5 kasika secera
 3 zumanca
 1 ravna kasika brasna
 1 kasicica kakaa
 9 kasika mlevenih oraha
Za Fil:
 6 kasika skuvane kafe
2 kasike secera
 2 žumanca
 1 kasika brasna
 1 vanilin secer
 150 g maslaca
 1 stangla cokolade ( 20 g)
Za Fondan:
 125 g secera u prahu
 5-6 kasicica vruce vode
 1/4 kasicice nes kafe
 1 kasicica limunovog soka
 1 kasicica ulja
Priprema 
Za koru:
Umutiti penu od 5 belanaca, dodati postepeno secer, zumanca, i ostale sastojke. Smesu sipati u veliki pleh 30×40 cm oblozen masnim papirom.
Ispeci koru u prethodno zagrejanoj pecnici, na 200 C oko 15-20 minuta.
Ohladjenu koru iseci na tri trake.
Za fil :
Izmesati 6 kasika ohladjene jake crne kafe sa zumancima, secerom i brasnom.
Skuvati krem, ako je pregusto dodati jos malo skuvane kafe.
Ohladjeni krem izmesati sa rastopljenom cokoladom i maslacem.
Po zelji zasladiti sa jos malo secera u prahu.
Pripremljenim kremom filovati kore, fil rasporediti na dve kore, trecu ne treba premazivati kremom.
Kad se fondan stegne ( ali ne sasvim), iseci na kocke i dekorisati istopljenom cokoladom.,
Za Fondan – umutiti secer u prahu sa vrucom vodom ( postepeno dodavati vodu u kojoj smo rastvorili malo nes kafe), i na kraju dodati po kasicicu limunovog soka i ulja.
Fondan mutiti dok masa ne postane ujednacena i glatka.
Preko trece kore preliti pripremljeni fondan sa nes kafom.
Napomena:
Kolac sa fondan glazurom treba seci nozem koji smo na kratko potopili u vrucu vodu, i to je najbolje uciniti pre nego sto se fondan sasvim stegne, da ne bi pucao.
Gotove kockice staviti u papirnate korpice.
Uzivajte i prijatno!

Najbolje pecivo mekano i ukusno :Cvjetići !


Potrebno:
 600g mekog brasna
 14 g suhog kvasca
 400ml mlakog mljeka
 200ml ulja
 1 vrcica prasak za pecivo
 1 vrecica vanila secera
 1 mala kasicica soli
Priprema:
Zamlaciti mljeko pa dodati suhi kvasac, malo secera ,malo brasna i ostaviti da nadodje .
Kada nadodje kvasac dodati i ostale sastojke pa zamjesiti fino tjesto i ostaviti da se podupla !
Podjeliti tjesto na dva djela … oklagijom rastanjiti jufku i isjeci na kocke 5x5cm od prilike i staviti u svakoj kocki po malo sira.
Skupiti krajeve sa strana zatvoriti i okrenuti sa druge strane, malo oklagijom rastanjiti loptice i sjeci kao cvijetic.
Premazati zumancetom i posuti u sredini sa curokotom ili susamom.
Peci u zagrejanoj rerni na 200° kad porumene i imaju neku zlatno tamnu boju onda su gotove .
Uživajte  i prijatno!

Ekleri -Ovo nisu sasvim obični kolači izvana hrskavi a iznutra tako kremasti m,mm!


Potrebno
Za tijesto 1:
100 g maslaca (hladnog)
125 g glatkog brašna
125 g šećera u prahu
1 žličica vanilija extrata
Za osnovno tijesto:
120 g glatkog brašna
100 ml mlijeka
100 ml vode
1 žlica šećera
malo soli
80 g masla
4 kom jaja
Za kremu :
400 ml mlijeka
4 kom žumanjka
80 g šećera
30 g gustina (može i glatko brašno)
komadić masla (cca 50 g)
200 ml vrhnja za šlag
Priprema 
Za tijesto 1:

 Izrežite ohlađen maslac na male komadiće, a zatim pomiješajte s brašnom, šećerom i vanilijom.
 Dobit ćete lipu glatku kuglu tijesta i stavite da se ohladi 1 sat.
 Dok se tjesto hladi, ugrijte pećnjicu na 180°

Za osnovno tijesto:
U posudu uliti mlijeko, vodu,maslac, te zagrijati dok se maslac ne otopi te pustiti da uskuha.
 Dodajte brašno, šećer i sol odjednom i brzo miješati dok se tijesto ujedini u loptu,kratko kuhajte te skinite sa vatre. Prebacite tijesto u drugu zdjelu i dodajite jaja jedan po jedan,mješajući drvenom žlicom dok tijesto ne postane glatko i sjajno.
Napuni špricu (2.5cm vrh) s tjestom, te na tepsiju obloženu papirom, radite štapiće cca 8 cm , ostavi 10cm između svakog jer prilikom pečenja narastu,
Sad izvadite I tjesto iz frižidera, izvaljajte ga , izrežite na tanke trake te s njim prekrijte osnovno tijesto.
Stavit peć, pecite 10min, onda treba otvorit vrata od rerne  i peć dodatnih 20 min s otvorenim vratima (vrata otvorit 3mm poprječit s drvenom žlicom) peć dok nedobiju zlatnu boju.
 Ostavit da se dobro ohladu i onda punit.
Za kremu:
 Umutiti zajedno žumanjke i šećer , a zatim dodajte gustin .Neka vam smjesa bude glatka   bez grudica
 Mlijeko i vaniliju stavite da uskuha .
 Polako ulijte mlijeko u žumanjke u tankom mlazu stalno mješajući .
 Ulijte natrag u lonac u kojem ste kuhali mlijeko, pustite da zavri , dok se zgusne , pazeći da   ne zagori.
 Ostavite smjesu da se ohladi oko 10 minuta , a zatim dodajte maslac te mješajte dok smjesa   ne postane glatka i sjajna .
 Smjesu ostavite da se ohladi, prekrite je prozirnom folijom da se ne uhvati korica .Zatim   istucite vrhnje za šlag i pomiješajte sa kremom,
 Kremom napunite vrećicu za ukrašavanje , ja sam stavila nastavak za punjenje krafni,napravite bar tri rupice na eklerima i punite kremom.Pospite šećerom u prahu i krenite sa uživanjem .
Prijatno !