petak, 8. prosinca 2017.

Ekleri -Ovo nisu sasvim obični kolači izvana hrskavi a iznutra tako kremasti m,mm!


Potrebno
Za tijesto 1:
100 g maslaca (hladnog)
125 g glatkog brašna
125 g šećera u prahu
1 žličica vanilija extrata
Za osnovno tijesto:
120 g glatkog brašna
100 ml mlijeka
100 ml vode
1 žlica šećera
malo soli
80 g masla
4 kom jaja
Za kremu :
400 ml mlijeka
4 kom žumanjka
80 g šećera
30 g gustina (može i glatko brašno)
komadić masla (cca 50 g)
200 ml vrhnja za šlag
Priprema 
Za tijesto 1:

 Izrežite ohlađen maslac na male komadiće, a zatim pomiješajte s brašnom, šećerom i vanilijom.
 Dobit ćete lipu glatku kuglu tijesta i stavite da se ohladi 1 sat.
 Dok se tjesto hladi, ugrijte pećnjicu na 180°

Za osnovno tijesto:
U posudu uliti mlijeko, vodu,maslac, te zagrijati dok se maslac ne otopi te pustiti da uskuha.
 Dodajte brašno, šećer i sol odjednom i brzo miješati dok se tijesto ujedini u loptu,kratko kuhajte te skinite sa vatre. Prebacite tijesto u drugu zdjelu i dodajite jaja jedan po jedan,mješajući drvenom žlicom dok tijesto ne postane glatko i sjajno.
Napuni špricu (2.5cm vrh) s tjestom, te na tepsiju obloženu papirom, radite štapiće cca 8 cm , ostavi 10cm između svakog jer prilikom pečenja narastu,
Sad izvadite I tjesto iz frižidera, izvaljajte ga , izrežite na tanke trake te s njim prekrijte osnovno tijesto.
Stavit peć, pecite 10min, onda treba otvorit vrata od rerne  i peć dodatnih 20 min s otvorenim vratima (vrata otvorit 3mm poprječit s drvenom žlicom) peć dok nedobiju zlatnu boju.
 Ostavit da se dobro ohladu i onda punit.
Za kremu:
 Umutiti zajedno žumanjke i šećer , a zatim dodajte gustin .Neka vam smjesa bude glatka   bez grudica
 Mlijeko i vaniliju stavite da uskuha .
 Polako ulijte mlijeko u žumanjke u tankom mlazu stalno mješajući .
 Ulijte natrag u lonac u kojem ste kuhali mlijeko, pustite da zavri , dok se zgusne , pazeći da   ne zagori.
 Ostavite smjesu da se ohladi oko 10 minuta , a zatim dodajte maslac te mješajte dok smjesa   ne postane glatka i sjajna .
 Smjesu ostavite da se ohladi, prekrite je prozirnom folijom da se ne uhvati korica .Zatim   istucite vrhnje za šlag i pomiješajte sa kremom,
 Kremom napunite vrećicu za ukrašavanje , ja sam stavila nastavak za punjenje krafni,napravite bar tri rupice na eklerima i punite kremom.Pospite šećerom u prahu i krenite sa uživanjem .
Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar