Potrebno:
2 jaja
250ml ulja
250ml hladnog mlijeka
ravna velika kašika germe
mala kašikica p. za pec.
500-600g brašna
250ml hladnog mlijeka
ravna velika kašika germe
mala kašikica p. za pec.
500-600g brašna
1 kašika kakaa
Za Zaljev:
1l vode
800g šećera
5 kesica vanilin šećera
800g šećera
5 kesica vanilin šećera
Priprema:
Mikserom umutiti jaja, mlijeko i ulje.
Dodati oko 300 g brašna, germu i prašak, miksati.
Podijeliti na dva dijela i u jedan umutiti kakao. Nakon toga ponovo dodavati brašna u oba dijela.
Meni je otišlo oko 550 grama jer je tijesto masnije pa se ne lijepi tj ne treba previše brašna stavljati.
Ostavi se na toplom da nadođe i onda se oba dijela narežu na manje komade pa se valjaju prstima po stolu i onda motaju kao na slikama, prvo spiralno pa u krug, frk, zvrk.
Nije potrebno pomastiti tepsiju.
Peku se na 200 stepeni dok blago porumene.
Zaljev se kuha nekih pet minuta i zaliju se tople - toplim zaljevom, ne vrućim.
Treba ostaviti još više prostora oko njih jer narastu dok se peku i onda opet puno narastu kad upiju zaljev.
Ohlađene kolače poslužite uz kafu i uživajte .
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar