petak, 8. prosinca 2017.

Brzo i jako ukusno :Tobleronee!


Potrebno
Za ovu brzu poslasticu :
 150 gr margarina ili maslaca
 200 gr čokolade
 2 kašike meda
 200 gr šećera
 1 dl koka kole
 75 gr krupno mljevenih lješnika
 75 gr krupno mljevenih badema
 200 gr mljevenog keksa
Za Glazuru:
100 gr čokolade bijele ili tamne po želji 
 3 kašike ulja  
Priprema:
Lagano zagrijavati margarin, čokoladu, šećer, med i koka kolu, lagano mješajući dok se svi sastojci ne sjedine i istope.U masu dodati lješnike, badem i keks.
Dobijenu masu razliti u trouglasti kalup u koji ste prethodno stavili celofan, kako bi se kolač lakše izvadio iz kalupa.
Kalup stavite u frižider ili zamrzivač da se masa što prije stegne.
Za glazuru na pari istopite ulje i čokoladu .
Izvadite kolač iz kalupa i preko stavite glazuru od čokolade.
Kada se glazura stegne kolač sjecite na tanke trokutiće .
Od dobijene mase dobićete dva kalupa   ovog kolača.
Moj pleh je dužine 35 cm.
Uživajte i prijatno!

Fine i ukusne :Mikado kockice !


Potrebno
Za Koru:

 5 belanaca
 5 kasika secera
 3 zumanca
 1 ravna kasika brasna
 1 kasicica kakaa
 9 kasika mlevenih oraha
Za Fil:
 6 kasika skuvane kafe
2 kasike secera
 2 žumanca
 1 kasika brasna
 1 vanilin secer
 150 g maslaca
 1 stangla cokolade ( 20 g)
Za Fondan:
 125 g secera u prahu
 5-6 kasicica vruce vode
 1/4 kasicice nes kafe
 1 kasicica limunovog soka
 1 kasicica ulja
Priprema 
Za koru:
Umutiti penu od 5 belanaca, dodati postepeno secer, zumanca, i ostale sastojke. Smesu sipati u veliki pleh 30×40 cm oblozen masnim papirom.
Ispeci koru u prethodno zagrejanoj pecnici, na 200 C oko 15-20 minuta.
Ohladjenu koru iseci na tri trake.
Za fil :
Izmesati 6 kasika ohladjene jake crne kafe sa zumancima, secerom i brasnom.
Skuvati krem, ako je pregusto dodati jos malo skuvane kafe.
Ohladjeni krem izmesati sa rastopljenom cokoladom i maslacem.
Po zelji zasladiti sa jos malo secera u prahu.
Pripremljenim kremom filovati kore, fil rasporediti na dve kore, trecu ne treba premazivati kremom.
Kad se fondan stegne ( ali ne sasvim), iseci na kocke i dekorisati istopljenom cokoladom.,
Za Fondan – umutiti secer u prahu sa vrucom vodom ( postepeno dodavati vodu u kojoj smo rastvorili malo nes kafe), i na kraju dodati po kasicicu limunovog soka i ulja.
Fondan mutiti dok masa ne postane ujednacena i glatka.
Preko trece kore preliti pripremljeni fondan sa nes kafom.
Napomena:
Kolac sa fondan glazurom treba seci nozem koji smo na kratko potopili u vrucu vodu, i to je najbolje uciniti pre nego sto se fondan sasvim stegne, da ne bi pucao.
Gotove kockice staviti u papirnate korpice.
Uzivajte i prijatno!

Najbolje pecivo mekano i ukusno :Cvjetići !


Potrebno:
 600g mekog brasna
 14 g suhog kvasca
 400ml mlakog mljeka
 200ml ulja
 1 vrcica prasak za pecivo
 1 vrecica vanila secera
 1 mala kasicica soli
Priprema:
Zamlaciti mljeko pa dodati suhi kvasac, malo secera ,malo brasna i ostaviti da nadodje .
Kada nadodje kvasac dodati i ostale sastojke pa zamjesiti fino tjesto i ostaviti da se podupla !
Podjeliti tjesto na dva djela … oklagijom rastanjiti jufku i isjeci na kocke 5x5cm od prilike i staviti u svakoj kocki po malo sira.
Skupiti krajeve sa strana zatvoriti i okrenuti sa druge strane, malo oklagijom rastanjiti loptice i sjeci kao cvijetic.
Premazati zumancetom i posuti u sredini sa curokotom ili susamom.
Peci u zagrejanoj rerni na 200° kad porumene i imaju neku zlatno tamnu boju onda su gotove .
Uživajte  i prijatno!

Ekleri -Ovo nisu sasvim obični kolači izvana hrskavi a iznutra tako kremasti m,mm!


Potrebno
Za tijesto 1:
100 g maslaca (hladnog)
125 g glatkog brašna
125 g šećera u prahu
1 žličica vanilija extrata
Za osnovno tijesto:
120 g glatkog brašna
100 ml mlijeka
100 ml vode
1 žlica šećera
malo soli
80 g masla
4 kom jaja
Za kremu :
400 ml mlijeka
4 kom žumanjka
80 g šećera
30 g gustina (može i glatko brašno)
komadić masla (cca 50 g)
200 ml vrhnja za šlag
Priprema 
Za tijesto 1:

 Izrežite ohlađen maslac na male komadiće, a zatim pomiješajte s brašnom, šećerom i vanilijom.
 Dobit ćete lipu glatku kuglu tijesta i stavite da se ohladi 1 sat.
 Dok se tjesto hladi, ugrijte pećnjicu na 180°

Za osnovno tijesto:
U posudu uliti mlijeko, vodu,maslac, te zagrijati dok se maslac ne otopi te pustiti da uskuha.
 Dodajte brašno, šećer i sol odjednom i brzo miješati dok se tijesto ujedini u loptu,kratko kuhajte te skinite sa vatre. Prebacite tijesto u drugu zdjelu i dodajite jaja jedan po jedan,mješajući drvenom žlicom dok tijesto ne postane glatko i sjajno.
Napuni špricu (2.5cm vrh) s tjestom, te na tepsiju obloženu papirom, radite štapiće cca 8 cm , ostavi 10cm između svakog jer prilikom pečenja narastu,
Sad izvadite I tjesto iz frižidera, izvaljajte ga , izrežite na tanke trake te s njim prekrijte osnovno tijesto.
Stavit peć, pecite 10min, onda treba otvorit vrata od rerne  i peć dodatnih 20 min s otvorenim vratima (vrata otvorit 3mm poprječit s drvenom žlicom) peć dok nedobiju zlatnu boju.
 Ostavit da se dobro ohladu i onda punit.
Za kremu:
 Umutiti zajedno žumanjke i šećer , a zatim dodajte gustin .Neka vam smjesa bude glatka   bez grudica
 Mlijeko i vaniliju stavite da uskuha .
 Polako ulijte mlijeko u žumanjke u tankom mlazu stalno mješajući .
 Ulijte natrag u lonac u kojem ste kuhali mlijeko, pustite da zavri , dok se zgusne , pazeći da   ne zagori.
 Ostavite smjesu da se ohladi oko 10 minuta , a zatim dodajte maslac te mješajte dok smjesa   ne postane glatka i sjajna .
 Smjesu ostavite da se ohladi, prekrite je prozirnom folijom da se ne uhvati korica .Zatim   istucite vrhnje za šlag i pomiješajte sa kremom,
 Kremom napunite vrećicu za ukrašavanje , ja sam stavila nastavak za punjenje krafni,napravite bar tri rupice na eklerima i punite kremom.Pospite šećerom u prahu i krenite sa uživanjem .
Prijatno !

Starinske posne kiflice sa orasima i pivom !


Potrebno
Za tijesto:
800g brašna,
200ml piva,
400ml ulja,
1 prašak za pecivo
Za premazivanje tijesta
120g džema

Za sirup:
400ml vode,
200g šećera,
1 kašičica rendane kore limuna,
Za valjanje kiflica:
100g mlevenih oraha (kokosovo brašno ili čokolada)
Priprema:
U šerpu sipati 200g šećera, dodati 400ml vode i 1 kesicu rendane kore limuna i uključiti na srednju jačinu da provri. Kada provri, ostaviti da vri 8 minuta a zatim skloniti sa ringle. U posudu sipati 400ml ulja, 200ml piva i dodati postepeno 800g brašna. U brašno staviti jednu kesicu praška za pecivo i mijesiti tijesto dok se sve lijepo ne sjedini (oko 5 minuta). Podijeliti tijesto na 5 jednakih delova.
Staviti brašno na podlogu. Uzeti deo tijesta i oblikovati ga u jufkicu i razviti tijesto u krug. Testo treba da ima debljinu oko pola centimetra kada se potpuno razvije.
Zatim iseći tijesto na 8 jednakih delova. Na svaki deo staviti malo džema i uviti kiflice. Krajnji deo kiflice treba da bude na dnu u plehu da se kiflica ne bi otvorila dok se peče. Kiflice staviti u rernu da se peku na 200 stepeni 25 minuta.
Vruće kiflice natopiti sirupom pa ih uvaljati u orahe. Umesto oraha kiflice se mogu valjati u kokosovo brašno ili se mogu preliti rastopljenom posnom  čokoladom .
Kiflice ohladiti pa poslužiti .
Uživajte i prijatno 

Predivne Božićne i novogodišnje kuglice !

Potrebno:
150 gr mljevenih oraha (lješnjaka ili badema)
125 gr mljevenog keksa
60 gr šećera u prahu
15 gr kakaa u prahu
2 žlice meda
60 ml ruma

Za dekoraciju :

lješnjaci, orasi, bademi, čokolane mrvice, šećer u boji, kokos, kakao, šećer u prahu, mljeveni keks, istoljena čokolada, itd izaberite po vašoj želji .
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke.
Dodajte med i rum, te dobro sjedinite sa špahtlom, ili rukom ukoliko vam je lakše.
 Smjesu prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider oko 30 minuta.
 Stegnutu smjesu vadite žličicom i pravite kuglice među dlanovima, te slažite na masni papir.
Dalje nastavite kuglice valjati u sastojke po želji, ovisi kako želite da vaša dekoracija izgleda.
Možete čak otopiti čokoladu na pari, recimo 100 gr čokolade sa 1 žlicom ulja i uroniti u čokoladu kao što je opisano u videu. Naravno tamnu i bijelu čokoladu možete kombinirati radi kontrasta.
Prijatno!

Super punjene i ukusne košnice od maka !


Potrebno
Za Tijesto:
 35 dag maka
 40 dag šećera u prahu
 2 bjelanjka
 2 žlice ruma
10 dag margarina
Za Kremu:
  2 žumanjka
 1 jaje
 10 dag šećera u prahu
 1 vanilin šećer
 1 žlica oštrog brašna
 2 žlice mlijeka
 25 dag margarina
Priprema 
Za tijesto: 
Bjelanjke umutiti na pari dodati šećer u prahu ,dodati mak rum i margarin
Smjesu dobro izmiješati i ostaviti u hladioniku da se stegne.
Za  kremu: Žumanjke, jaje, mlijeko, šećer u prahu, vanilin šećer i brašno dobro razmutiti i kuhati na pari. Kuhanoj mlakoj kremi dodati izrađen margarin.

 Od pripremljenog tijesta oblikovati kuglice veličine oraha i uvaljati u šećer u prahu. Kuglice umetati u kalup za izradu košnica posut šećerom u prahu. Kuglicu lagano pritisnuti uz stijenku kalupa, a šupljinu napuniti pripremljenom kremom. Košnicu zatvoriti hostijom ili oblatnom izrezanom u veličini otvora kalupa. 
Gotovu košnicu iz kalupa lagano istresti.
Uživajte i prijatno !

Savšeni kolač od čokolade i oraha !


Za Koru:
8 belanaca
300 gr šećera
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika sirćeta
400 gr pečenih oraha
4 kašike brašno
3 kašike kakaoa


Za Čokoladni krem:
8 žumanca
1 jaje
300 gr šećera
5 kašike mleka
2 kašike skroba ( gustina )
3 kašike kakaoa
100 gr čokolade za kuvanje
250 gr putera
Za Glazura:
100 gr mlečne čokolade
2 kašike ulja


Priprema:
Za koru :
Ulupati belanca sa šećerom i mutiti dok se šećer ne otopi.Potopiti sodu bikarbonu u sirće pa istresti u belanca, dodati brašno, kakako i mlevene orahe pa sjediniti.Istresti u obložen pleh od rerne i peći na 200 stepeni dok kora ne potamni, oko 15 minut, proverite čačkalicom.Pečen  kolač ostaviti da se ohladi, pa skinuti papir.
Za kremu:
Ulupati žumanca sa šećerom i jajetom pa dodati mleko i skrob, kakao pa onda otopljenu čokoladu.Staviti sve na paru da se kuva uz mešanje i kuvaati otpriike 15 minuta.Skloniti sa vatre da se ohladi.Ulupati puter pa mu dodavati kašiku po kašiku krema i mutiti.Staviti krem u frižider sat vremena.Izvaditi pa staviti preko kore od oraha ceo krem.
Staviti kolač u frižider da se stegne pa otopiti čokoladu sa uljem i preliti preko kolača.
Po želji narendati čokoladu odgore dok je još glazura vruća, tako ne morate paziti da vam bude besprekorno ravna.
Sačekati malo da se stegne pa iseći oštrim nožem na željene kockice  i poslužiti .
Prijatno!

Vrlo jednostavno i brzo gotov za 20 min :Kinder tablerone !


Potrebno :
300 g šećer
125 g margarin
200 g mlijeko u prahu
50 g bijela čokolada
50 g crna čokolada
100 ml voda

Priprema:

Trouglasti kalup obložiti folijom. šećer, vodu i margarin staviti na vatru. Kad proključa da vri 5-7 minuta.
Prohladiti 5 minuta pa dodati mlijeko u prahu. Podeliti na dva dela, u jedan deo staviti belu a u drugi crnu čokoladu. Sipati u kalup istovremeno oba dela i ostaviti da se stegne.
Ohladene rezati na trokutiće i poslužiti .
Prijatno !

četvrtak, 7. prosinca 2017.

Veoma ukusna torta koja se pamti : Nesquik Karamelita !


Potrebno
Za kore :
7 belanaca
125 g secera
2 kesice vanilin secera
180 g pecenih ociscenih lesnika
2 kasike brasna tip -400 meko
2 kasike kakaoa
1 kasika nesquika
3/4 kesice praska za pecivo
100 ml ulja
Za Fil :
1 l mleka
7 zumanaca
200 g lesnik karamel bombona pionir
160 g gustina
150 g secera
1 kesica vanilin secera
125 g margarina
200 ml slatke pavlake biljne
Za natapanje kora :
mleko
nesquik
Za ganache:
200 g cokolade milka noissete
200 ml slatke pavlake
2 kasike nesquika
Priprema
Za kore:Belanca umutiti sa malo soli .Postepeno dodavati secere dok se ne umuti sjajan,cvrst sneg.Prosejati brasno,prasak za pecivo,nesquik i kakao ,te rucno umesati.Na kraju dodati mlevene lesnike(150 g sitno mlevenih i 30 g krupnije),i ulje.Peci 4 kore u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 15 minuta.Ja sam koristila okrugli kalup pomera 28 cm.
Za fil :900 ml mleka,200 g bombona staviti na vatru da se tope karamele.Ostalih 100 ml mleka umutiti sa zumancima,secerima i gustinom,i skuvati u mleku i bombonama kada provre.U mlak fil mikserom umesati 125 g maslaca(margarina).Slatku pavlaku umutiti u cvrst slag(po potrebi dodati slag fix) te umesati u potpuno ohladjen .
Za ganache:Ostaviti slatku pavlaku da prokljuca.Kada je prokljucala skloniti,dodati kockice cokolade i nesquik te mesati da se sve lepo istopi.Ostaviti da se skroz ohladi.
Slaganje:Svaku koru natopiti sa nesquikom pomesanim sa mlekom,te stavljati fil.Preko poslednje kore i fila staviti ganache.Ukrasiti tortu po zelji.Totru dobro ohladiti pa poslužiti.
Prijatno!

Čokoladna srca !


Potrebno:
(mjera je čaša/šolja  od 2 dl)
  1,5 čaša brašna
  1 čaša šećera
  1,5 čaša mlijeka
  3 žlice ulja
  5 žlica pekmeza od marelice
  1 žlica sode bikarbone
  1 žlica dodataka za medenjake 
Za premaz:
 5 žlica pekmeza od marelice + 10 dkg naribane čokolade za kuhanje
Za glazuru:
 15 dkg tamne čokolade + 3 žlice ulja
Priprema:
Pomiješati u posudi sve suhe sastojke pa postepeno uz miksanje uliti mlijeko, ulje i pekmez. Dobivenu biskvitnu smjesu koja bi trebala prilično rijetka izliti u mjernu posudu radi lakšeg odvajanja na dva jednaka dijela.
Trebali biste dobiti cca. 8 dl smjese.
U namašćen i pobrašnjen lim izliti polovicu smjese pa peći u pećnici na 175°C 15 minuta. Izvaditi iz pećnice pa odmah pažljivo premazati pekmezom i posipati ravnomjerno naribanom čokoladom.
Izliti po tome drugi dio smjese pa vratiti u pećnicu i nastaviti peći još 30 min.
Pečeni kolač prohladiti, rezati kalupićem u obliku srca, umakati u čokoladnu glazuru i pustiti da se stvrdne. Ostatke nakon rezanja srca iskoristite tako da ih natrgate na sitne komadiće, polijete sa dvije žlice ruma pa radite male kuglice vlažnim rukama, uvaljate ih u čokoladu i po želji ukrasite.
Uživajte u ukusnom zalogaju .
Prijatno!

Mornarske Štangle !


Potrebno:
 5 belanaca
 200 gr prah šećera
 200 gr lešnika
za kremu:
100 gr putera
 5 žumanaca
 200 gr šećera
 2-3 štangle čokolade (oko 80 gr)
Priprema:
Lešnik po želji propeći desetak minuta u rerni. Skinuti mu ljusku, pa ohlađen samleti na mašinici za orahe. U činijici pomešati prah-šećer sa mlevenim lešnikom i odložiti ih na stranu.
Umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati lagano lešnik pomešan sa prah šećerom i umešati ih u sneg pažljivo prevrćući lopaticom ili varjačom da se dobije vazdušasta i ujednačena masa.Sipati masu u pleh (moj je 24×24 cm) prekriven peki papirom, ili kome su stranice namazane puterom i naprašene brašnom. Peći 30 minuta na 175°C. Pred kraj probati čačkalicom da li je tijesto pečeno
Dok se tijesto peče (posle nekih 15 minuta) spremiti krem:
 Puter sobne temperature, žumanca i šećer penasto umutiti. Staviti na laganu vatru da se krem kuva u pari (najbolje u loncu sa duplim dnom za kuvanje mleka). Kada se masa zagreje, dodati čokoladu i mešajući kuvati krem dok se sve lepo ne zgusne.
Tijesto izručiti iz pleha na poslužavnik i odozgo premazati vrućim filom. Vrelim nožem poravnati i zagladiti površinu.
Kad se kolač ohladi, seći ga štangle i služiti. Odlične su same za sebe uz popodnevnu kaficu, ili kao jedan od kolača na tacni sa sitnim kolačima spremljenim za praznike i slave.
Uživajte i prijatno!

Jednostavno najlakši jafa kolač!


Potrebno:
1 pakiranje rozen kora
Za kremu  1:
 1l mlijeka
 3 pudinga od čokolade
 1 žlica gustina
 7 žlica šećera
 10 dkg maslaca
Za kremu  2:
 1L đusa od naranče
 3 pudinga od vanilije
 1 žlica gustina
 7 žlica šećera
 5 dkg maslaca
Za glazuru :
 10 dkg čokolade
 10 dkg maslaca
Priprema:
Za prvu kremu dio mlijeka odvojite i u njemu razmutite puding,gustin i 2 žlice šećera,ostatak mlijeka i šećera stavite da zakipi i skuhajte puding u vruće odmah stavite maslac i dobro izmiješajte.
Drugu kremu isto tako napravite i odmah sa vrućim krenite filati kore.
Morate biti brzi da se kreme daju razmazati. Ja uvijek kada nafilam zamotam kolač u alu foliju da lijepo otpusti, onda je fino sočan.
Kada se ohladio kolač stavite gore čokoladnu glazuru.(koju ste istopili na pari ili laganoj vatri 
Ohladen koč režite na male ploške i poslužite .
Prijatno!