petak, 8. prosinca 2017.

Starinske posne kiflice sa orasima i pivom !


Potrebno
Za tijesto:
800g brašna,
200ml piva,
400ml ulja,
1 prašak za pecivo
Za premazivanje tijesta
120g džema

Za sirup:
400ml vode,
200g šećera,
1 kašičica rendane kore limuna,
Za valjanje kiflica:
100g mlevenih oraha (kokosovo brašno ili čokolada)
Priprema:
U šerpu sipati 200g šećera, dodati 400ml vode i 1 kesicu rendane kore limuna i uključiti na srednju jačinu da provri. Kada provri, ostaviti da vri 8 minuta a zatim skloniti sa ringle. U posudu sipati 400ml ulja, 200ml piva i dodati postepeno 800g brašna. U brašno staviti jednu kesicu praška za pecivo i mijesiti tijesto dok se sve lijepo ne sjedini (oko 5 minuta). Podijeliti tijesto na 5 jednakih delova.
Staviti brašno na podlogu. Uzeti deo tijesta i oblikovati ga u jufkicu i razviti tijesto u krug. Testo treba da ima debljinu oko pola centimetra kada se potpuno razvije.
Zatim iseći tijesto na 8 jednakih delova. Na svaki deo staviti malo džema i uviti kiflice. Krajnji deo kiflice treba da bude na dnu u plehu da se kiflica ne bi otvorila dok se peče. Kiflice staviti u rernu da se peku na 200 stepeni 25 minuta.
Vruće kiflice natopiti sirupom pa ih uvaljati u orahe. Umesto oraha kiflice se mogu valjati u kokosovo brašno ili se mogu preliti rastopljenom posnom  čokoladom .
Kiflice ohladiti pa poslužiti .
Uživajte i prijatno 

Predivne Božićne i novogodišnje kuglice !

Potrebno:
150 gr mljevenih oraha (lješnjaka ili badema)
125 gr mljevenog keksa
60 gr šećera u prahu
15 gr kakaa u prahu
2 žlice meda
60 ml ruma

Za dekoraciju :

lješnjaci, orasi, bademi, čokolane mrvice, šećer u boji, kokos, kakao, šećer u prahu, mljeveni keks, istoljena čokolada, itd izaberite po vašoj želji .
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke.
Dodajte med i rum, te dobro sjedinite sa špahtlom, ili rukom ukoliko vam je lakše.
 Smjesu prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider oko 30 minuta.
 Stegnutu smjesu vadite žličicom i pravite kuglice među dlanovima, te slažite na masni papir.
Dalje nastavite kuglice valjati u sastojke po želji, ovisi kako želite da vaša dekoracija izgleda.
Možete čak otopiti čokoladu na pari, recimo 100 gr čokolade sa 1 žlicom ulja i uroniti u čokoladu kao što je opisano u videu. Naravno tamnu i bijelu čokoladu možete kombinirati radi kontrasta.
Prijatno!

Super punjene i ukusne košnice od maka !


Potrebno
Za Tijesto:
 35 dag maka
 40 dag šećera u prahu
 2 bjelanjka
 2 žlice ruma
10 dag margarina
Za Kremu:
  2 žumanjka
 1 jaje
 10 dag šećera u prahu
 1 vanilin šećer
 1 žlica oštrog brašna
 2 žlice mlijeka
 25 dag margarina
Priprema 
Za tijesto: 
Bjelanjke umutiti na pari dodati šećer u prahu ,dodati mak rum i margarin
Smjesu dobro izmiješati i ostaviti u hladioniku da se stegne.
Za  kremu: Žumanjke, jaje, mlijeko, šećer u prahu, vanilin šećer i brašno dobro razmutiti i kuhati na pari. Kuhanoj mlakoj kremi dodati izrađen margarin.

 Od pripremljenog tijesta oblikovati kuglice veličine oraha i uvaljati u šećer u prahu. Kuglice umetati u kalup za izradu košnica posut šećerom u prahu. Kuglicu lagano pritisnuti uz stijenku kalupa, a šupljinu napuniti pripremljenom kremom. Košnicu zatvoriti hostijom ili oblatnom izrezanom u veličini otvora kalupa. 
Gotovu košnicu iz kalupa lagano istresti.
Uživajte i prijatno !

Savšeni kolač od čokolade i oraha !


Za Koru:
8 belanaca
300 gr šećera
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika sirćeta
400 gr pečenih oraha
4 kašike brašno
3 kašike kakaoa


Za Čokoladni krem:
8 žumanca
1 jaje
300 gr šećera
5 kašike mleka
2 kašike skroba ( gustina )
3 kašike kakaoa
100 gr čokolade za kuvanje
250 gr putera
Za Glazura:
100 gr mlečne čokolade
2 kašike ulja


Priprema:
Za koru :
Ulupati belanca sa šećerom i mutiti dok se šećer ne otopi.Potopiti sodu bikarbonu u sirće pa istresti u belanca, dodati brašno, kakako i mlevene orahe pa sjediniti.Istresti u obložen pleh od rerne i peći na 200 stepeni dok kora ne potamni, oko 15 minut, proverite čačkalicom.Pečen  kolač ostaviti da se ohladi, pa skinuti papir.
Za kremu:
Ulupati žumanca sa šećerom i jajetom pa dodati mleko i skrob, kakao pa onda otopljenu čokoladu.Staviti sve na paru da se kuva uz mešanje i kuvaati otpriike 15 minuta.Skloniti sa vatre da se ohladi.Ulupati puter pa mu dodavati kašiku po kašiku krema i mutiti.Staviti krem u frižider sat vremena.Izvaditi pa staviti preko kore od oraha ceo krem.
Staviti kolač u frižider da se stegne pa otopiti čokoladu sa uljem i preliti preko kolača.
Po želji narendati čokoladu odgore dok je još glazura vruća, tako ne morate paziti da vam bude besprekorno ravna.
Sačekati malo da se stegne pa iseći oštrim nožem na željene kockice  i poslužiti .
Prijatno!

Vrlo jednostavno i brzo gotov za 20 min :Kinder tablerone !


Potrebno :
300 g šećer
125 g margarin
200 g mlijeko u prahu
50 g bijela čokolada
50 g crna čokolada
100 ml voda

Priprema:

Trouglasti kalup obložiti folijom. šećer, vodu i margarin staviti na vatru. Kad proključa da vri 5-7 minuta.
Prohladiti 5 minuta pa dodati mlijeko u prahu. Podeliti na dva dela, u jedan deo staviti belu a u drugi crnu čokoladu. Sipati u kalup istovremeno oba dela i ostaviti da se stegne.
Ohladene rezati na trokutiće i poslužiti .
Prijatno !

četvrtak, 7. prosinca 2017.

Veoma ukusna torta koja se pamti : Nesquik Karamelita !


Potrebno
Za kore :
7 belanaca
125 g secera
2 kesice vanilin secera
180 g pecenih ociscenih lesnika
2 kasike brasna tip -400 meko
2 kasike kakaoa
1 kasika nesquika
3/4 kesice praska za pecivo
100 ml ulja
Za Fil :
1 l mleka
7 zumanaca
200 g lesnik karamel bombona pionir
160 g gustina
150 g secera
1 kesica vanilin secera
125 g margarina
200 ml slatke pavlake biljne
Za natapanje kora :
mleko
nesquik
Za ganache:
200 g cokolade milka noissete
200 ml slatke pavlake
2 kasike nesquika
Priprema
Za kore:Belanca umutiti sa malo soli .Postepeno dodavati secere dok se ne umuti sjajan,cvrst sneg.Prosejati brasno,prasak za pecivo,nesquik i kakao ,te rucno umesati.Na kraju dodati mlevene lesnike(150 g sitno mlevenih i 30 g krupnije),i ulje.Peci 4 kore u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 15 minuta.Ja sam koristila okrugli kalup pomera 28 cm.
Za fil :900 ml mleka,200 g bombona staviti na vatru da se tope karamele.Ostalih 100 ml mleka umutiti sa zumancima,secerima i gustinom,i skuvati u mleku i bombonama kada provre.U mlak fil mikserom umesati 125 g maslaca(margarina).Slatku pavlaku umutiti u cvrst slag(po potrebi dodati slag fix) te umesati u potpuno ohladjen .
Za ganache:Ostaviti slatku pavlaku da prokljuca.Kada je prokljucala skloniti,dodati kockice cokolade i nesquik te mesati da se sve lepo istopi.Ostaviti da se skroz ohladi.
Slaganje:Svaku koru natopiti sa nesquikom pomesanim sa mlekom,te stavljati fil.Preko poslednje kore i fila staviti ganache.Ukrasiti tortu po zelji.Totru dobro ohladiti pa poslužiti.
Prijatno!

Čokoladna srca !


Potrebno:
(mjera je čaša/šolja  od 2 dl)
  1,5 čaša brašna
  1 čaša šećera
  1,5 čaša mlijeka
  3 žlice ulja
  5 žlica pekmeza od marelice
  1 žlica sode bikarbone
  1 žlica dodataka za medenjake 
Za premaz:
 5 žlica pekmeza od marelice + 10 dkg naribane čokolade za kuhanje
Za glazuru:
 15 dkg tamne čokolade + 3 žlice ulja
Priprema:
Pomiješati u posudi sve suhe sastojke pa postepeno uz miksanje uliti mlijeko, ulje i pekmez. Dobivenu biskvitnu smjesu koja bi trebala prilično rijetka izliti u mjernu posudu radi lakšeg odvajanja na dva jednaka dijela.
Trebali biste dobiti cca. 8 dl smjese.
U namašćen i pobrašnjen lim izliti polovicu smjese pa peći u pećnici na 175°C 15 minuta. Izvaditi iz pećnice pa odmah pažljivo premazati pekmezom i posipati ravnomjerno naribanom čokoladom.
Izliti po tome drugi dio smjese pa vratiti u pećnicu i nastaviti peći još 30 min.
Pečeni kolač prohladiti, rezati kalupićem u obliku srca, umakati u čokoladnu glazuru i pustiti da se stvrdne. Ostatke nakon rezanja srca iskoristite tako da ih natrgate na sitne komadiće, polijete sa dvije žlice ruma pa radite male kuglice vlažnim rukama, uvaljate ih u čokoladu i po želji ukrasite.
Uživajte u ukusnom zalogaju .
Prijatno!

Mornarske Štangle !


Potrebno:
 5 belanaca
 200 gr prah šećera
 200 gr lešnika
za kremu:
100 gr putera
 5 žumanaca
 200 gr šećera
 2-3 štangle čokolade (oko 80 gr)
Priprema:
Lešnik po želji propeći desetak minuta u rerni. Skinuti mu ljusku, pa ohlađen samleti na mašinici za orahe. U činijici pomešati prah-šećer sa mlevenim lešnikom i odložiti ih na stranu.
Umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati lagano lešnik pomešan sa prah šećerom i umešati ih u sneg pažljivo prevrćući lopaticom ili varjačom da se dobije vazdušasta i ujednačena masa.Sipati masu u pleh (moj je 24×24 cm) prekriven peki papirom, ili kome su stranice namazane puterom i naprašene brašnom. Peći 30 minuta na 175°C. Pred kraj probati čačkalicom da li je tijesto pečeno
Dok se tijesto peče (posle nekih 15 minuta) spremiti krem:
 Puter sobne temperature, žumanca i šećer penasto umutiti. Staviti na laganu vatru da se krem kuva u pari (najbolje u loncu sa duplim dnom za kuvanje mleka). Kada se masa zagreje, dodati čokoladu i mešajući kuvati krem dok se sve lepo ne zgusne.
Tijesto izručiti iz pleha na poslužavnik i odozgo premazati vrućim filom. Vrelim nožem poravnati i zagladiti površinu.
Kad se kolač ohladi, seći ga štangle i služiti. Odlične su same za sebe uz popodnevnu kaficu, ili kao jedan od kolača na tacni sa sitnim kolačima spremljenim za praznike i slave.
Uživajte i prijatno!

Jednostavno najlakši jafa kolač!


Potrebno:
1 pakiranje rozen kora
Za kremu  1:
 1l mlijeka
 3 pudinga od čokolade
 1 žlica gustina
 7 žlica šećera
 10 dkg maslaca
Za kremu  2:
 1L đusa od naranče
 3 pudinga od vanilije
 1 žlica gustina
 7 žlica šećera
 5 dkg maslaca
Za glazuru :
 10 dkg čokolade
 10 dkg maslaca
Priprema:
Za prvu kremu dio mlijeka odvojite i u njemu razmutite puding,gustin i 2 žlice šećera,ostatak mlijeka i šećera stavite da zakipi i skuhajte puding u vruće odmah stavite maslac i dobro izmiješajte.
Drugu kremu isto tako napravite i odmah sa vrućim krenite filati kore.
Morate biti brzi da se kreme daju razmazati. Ja uvijek kada nafilam zamotam kolač u alu foliju da lijepo otpusti, onda je fino sočan.
Kada se ohladio kolač stavite gore čokoladnu glazuru.(koju ste istopili na pari ili laganoj vatri 
Ohladen koč režite na male ploške i poslužite .
Prijatno!

Makovi roščići !


Potrebno:
 9 dag šećera u prahu
 25 dag margarina
 10 dag ribanih badema
 8 dag mljevenoga maka
 25 dag glatkog brašna
 1 jaje
 1 žumanjak
 1 vanilin šećer
  na vrh noža cimeta
Čokolada za dekoraciju 
Priprema:
Zamijesite tijesto od svih sastojaka;šećera u prahu,margarina,maka,badema,brašna,žumanjka,jaja,vanilin šećera i malo cimeta.
Oblikujte roščiće pa ih stavljajte u tepsiju od električne pećnice obloženu pek-papirom.To je za 2 tepsije,oko 40 komada roščića.Peku se na 170 oko 15 minuta.
Kad se ohlade uvaljajte im vrhove u čokoladnu glazuru(10 dag čokolade otopi na pari s 1-2 žlice ulja)Kad se glazura stvrdne i ohladi spremi ih u metalne kutije.
Prijatno!

Zimski kolač!


Potrebno:
 200 g brasna
 1 vrecica praska za pecivo
 1 kasicica cimeta u prahu
 140 g przenih, mljevenih ljesnika
 ribana kora jedne narandze
 175 g sirovog marcipana
 30 ml Amaretto likera
 3 manje banane
 175 g mekog maslaca
 175 g smedjeg secera
 4 kom jaja
 150 g kisele pavlake/vrhnja
 malo soli
 25 g secera u prahu
Za posipanje :
 1-2 kasike secera u prahu za posipanje
Priprema
U posudi izmijesati sve suve sastojke, sem secera.
Posebno izribati marcipan i izmijesati ga sa likerom, u to dodati izgnjecene banane i sjediniti sve.
U drugoj posudi izmijesati maslac sa secerom i na kraju dodati smjesu od banana i marcipana.
Sad zagrijati rernu na 160° i kalup za pecenje obloziti pek-papirom. Odvojiti bjelanca od zumanaca, pa zumanca ulupati pjenasto sa kiselim vrnjem i dodati u smjesu od marcipana i banana.
Posebno umutiti bjelanca sa secerom u prahu i sad sjediniti sve smjese sa brasnom (kad sjedinite smjese ne mutiti mikserom, vec drvenom kasikom).
Kolac peci ca. 50 minuta, ohladiti i posuti secerom u prahu.
Ohlađen kolač rezati na parčad i poslužiti uz najdraži čaj ili neki dr topli napitak .
Prijatno!

Sočne kocke od limuna i maka !


Potrebno:
Za koru :
 6 bjelanaca
 175 gr šećera
 150 gr maka
 2 kašike brašna
Za kremu :
 5 žumanaca
 175 gr šećera
 1 vanilin šećer
 3 kašičice brašna
 sok i korica od 1 limuna
 100 gr maslaca
 100 ml slatkog vrhnja
Priprema
Za koru :
Umutite prvo bjelanca,a zatim dodajite šećer dok konstantno mutite.
Nakon toga mak pomiješajte sa brašnom i lagano umiješajte u umućena bjelanca.
Tepsiju pomastite i pospite brašnom pa ulijte smjesu.
Pecite do 20 minuta na 180°.
Za Kremu  Umutite žumanca i šećer,zatim dodate vanilin šećer i brašno,limunovu koricu i sok i sve stavite da se kuha na pari .
Dok se kuha kremu konstantno miješajte kako se ne bi zalijepila za dno.
Kremu ohladi i dodati izrađen maslac pa sve izmiješati.
Umutite u posebnoj posudi slatko vrhnja,a zatim kuhačom umiješajte u kremu.
Na pečenu koru premažite čitavu kremu i ravnomjerno rasporedite po kolaču.
Kolač ostavite u frižider da se ohladi i stisne,a zatim isjecite na kocke i poslužite.
Po želji kolač malo pospite makom.
Prijatno !

Čoko -moko torta bez pečenja !

Potrebno :
700 g keksa                                  
750 ml. mlijeka      
200 g maslac                           
200 g šećer                        
100 g čokolade                         
100g mleveni orasi                  
turska ili instant kafa     po potrebi
2-3 kašike gustina                                         
vanilin šećer                    
po želji šećer u prahu         
300ml vode                           
malo ruma     
Za glazuru :
3kašike ulja 
1 kašika mlijeka 
100 gr čokolade 


Priprema:
Mlijeko staviti da se kuva, pa dodati šećer po želji, vanilin šećer . Kad mlijeko provri i čokse istopi dodati gustin U to dodati mlevene orahe, pa ostaviti da se ohladi.U maslac dodati 2-3 kašike šećera u prahu, pa umutiti penasto. Kad se ohladi fil, izmešati ga sa umućenim maslacem.Fil podijelite na dva dijela jedan ostaje bijel a u drgi dodajte isopljenu čokoladu dodajte ako volite nekoliko kapi ruma i izmešajte da dobijete penastu smesu.
U šerpicu staviti 300 ml vode i zakuvati kafu. Kroz kafu provucite keks, pa ga redajte na tasnu , preko keksa stavite nekoliko kašika filajednog pa drugog  i razvucite po celoj površini. Zatim opet redajte keks pa filove sve dok ne potrošite .Ostavite da se dobro prohladi, pa ukrasite šlagom ili čokoladnom glazurom.
Za glazuru sve sastojke sastavite i istopite na laganoj vatri prvo ulje ulite da čokolada ne zagori .
Ohladenu i dekorisanu tortu režite na željene komade i poslužite .
Prijatno !