Potrebno :
700 g keksa
750 ml. mlijeka
200 g maslac
200 g šećer
100 g čokolade
100g mleveni orasi
turska ili instant kafa po potrebi
2-3 kašike gustina
vanilin šećer
po želji šećer u prahu
300ml vode
malo ruma
Za glazuru :
3kašike ulja
1 kašika mlijeka
100 gr čokolade
Priprema:
Mlijeko staviti da se kuva, pa dodati šećer po želji, vanilin šećer . Kad mlijeko provri i čokse istopi dodati gustin U to dodati mlevene orahe, pa ostaviti da se ohladi.U maslac dodati 2-3 kašike šećera u prahu, pa umutiti penasto. Kad se ohladi fil, izmešati ga sa umućenim maslacem.Fil podijelite na dva dijela jedan ostaje bijel a u drgi dodajte isopljenu čokoladu dodajte ako volite nekoliko kapi ruma i izmešajte da dobijete penastu smesu.
U šerpicu staviti 300 ml vode i zakuvati kafu. Kroz kafu provucite keks, pa ga redajte na tasnu , preko keksa stavite nekoliko kašika filajednog pa drugog i razvucite po celoj površini. Zatim opet redajte keks pa filove sve dok ne potrošite .Ostavite da se dobro prohladi, pa ukrasite šlagom ili čokoladnom glazurom.
Za glazuru sve sastojke sastavite i istopite na laganoj vatri prvo ulje ulite da čokolada ne zagori .
Ohladenu i dekorisanu tortu režite na željene komade i poslužite .
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar