subota, 25. studenoga 2017.

Turski kolač s makom !


Potrebno:
šolja ili casa od 250 ml 
Za sirup/agdu
1 solja secera
1 solja vode
malo limunovog soka

Za koru 
4 jaja
1 solja secera 
1 solja griza
1 solja maka
1 solja ulja
1 vanilin secer, malo soli

Za kremu/ premaz
250 g kremastog sira( abc namaz, skuta, Philadelphia)
200g kiselog vrhnja ili milerama
200 ml tucenog slaga

Priprema
     Prvo skuhamo sirup/agdu u serpici od vode, secera, malo limunovog soka. Neka provri 2-3 minute.Zatim skinemo sa ringle i ostavimo da se ohladi.
    Za koru:
     Prvo umutimo jaja sa secerom u pjenastu masu. Dodamo malo soli i vanilin secer.
    Zatim u smjesu dodamo solju griza i solju maka. Promijesamo i na kraju uspemo solju ulja. Sve dobro umutimo mikserom.
    Pripremimo kalup i oblozimo pek papirom. Kod mene kalup omjera 26 cm. Mozete koristiti i svaku drugu manju tepsiju ili manju kockastu pa sjecete kolac na kocke.
    Kolac pecemo u zagrijanoj rerni na 170 stepeni 40 minuta. Kada je kolac gotov izvadimo ga iz rerne, izbockamo cackalicom po njemu rupice i zalijemo sirupom odozgo.Znaci topao kolac a hladna agda/ sirup.
    Dok se kolac hladi 
    Izmiksamo slag, zatim pomijesamo sir i mileram i u vise navrata polako umijesamo slag u kremu od sira.
    Na ohlađen  kolac nanosimo kremu od sira i slaga. Ostavimo kolac u frizider da se ohladi i krema stegne
    .Ohladjen kolac sijecemo po želji pa poslužimo .
    Prijatno !

Čokoladne kuglice od 5 sastojaka gotove za tren !


Potrebno:
14 komada bilog kog keksa
25 grama kikirikija (neslanog)
200 grama Nutele (ili nekog krema po ukusu)
200 grama čokolade za kuvanje
25 grama maslaca

Priprema:
Izblendajte(ili sameljite ) keks dok ne postane prah, pa ga zatim tako iručite u dublji sud. Zatim, dodajte kikiriki i nutelu.
Kada sve to promešate, počnite da pravite kuglice (željene veličine) i stavite ih na papir za pečenje. Stavite ih u frižider da se stegnu na sat vremena.
S druge strane, izlomite čokoladu, stavite je u staklenu činiju i ubacite je u mikrotalasnu na 30 sekundi. Izvadite je, promešajte, pa ponovo vratite u miktotalasnu na 30 sekundi.
Kada se čoklada dovoljno istopila, dodajte joj maslac i lepo promešajte.
Kuglice, koje ste prethodno oblikovali i ohladili, pažljivo ubacujte u istopljenu čokoladu, a zatim ih ponovo stavite na papir za pečenje.
Nakon toga, ponovo ih stavite u frižider 30 minuta do sat vremena.
Ovaj slatkiš je toliko jednostavan za pravljenje, a ukus je neponovljiv.
Prijatno!

Veoma ukusan ručak :Dalmatinska Pašticada !


Potrebno:
 1 kg junećih šnicli
 1 luk
 1 mrkva
 1 deblji komad pancete
 3 čehna bijelog luka
 1 kašika koncentrata od rajčice
 1 dcl crnog vina
 1 dcl vode 
 začini sol, biber, Vegeta, peršun, crvena paprika

Za njoke :
 600 g krumpira
 300 g brašna
 1 kašika masti ili maslaca
 1 jaje
 1 žumanjak
 30 g parmezana
 sol

Priprema :
Šnicle čekićem za meso istucite zajedno sa bijelim lukom, pa posolite i pobiberite. Samo s jedne strane ih uvaljajte u brašno i pržite stranu koju ste uvaljali u brašno. Odvojeno  Luk dinstajte na malo ulja, zatim dodajte pancetu isjeckanu na sitnije komade, mrkvu, koncentrat rajčice i ostale začine. Zatim dodajte šnicle, podlijte sve zajedno vinom i vodom da prekrije meso, te dinstajte dok šnicli ne omekšaju. 
Za njoke 
Skuhajte krumpir u ljusci, vruće ih ogulite i smiksajte. Zatim dodajte jaja, mast, parmezan i sol, te na kraju brašno. Oblikujte smjesu u kobasicu i sjeckajte njoke,ukrasite ig ako želite vilicom okrenutom naopako  te u vrelu vodu dodajte sol i malo ulja. Njoke prije ubacivanja u vodu pritisnite prstom da se stvori rupica i kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu. 
Uživajte u zasta dobrom zalogaju .
Prijatno !

Prhki jastučići od oraha i đema !


Potrebno 
Za tijesto sa orasima :
150g. maslaca,margarina ili domaće masti
3  žumanjka
50g. šećera u prahu
1 vrećica vanilin šećer
100g. mljevenih oraha
sok i korica od pola limuna
280-300 g glatkog brašna + za radnu površinu

Za Punjenje:
džem,marmelada po ukusu
šećer u prahu i vanilin šećer za ukrašavanje

Priprema
Za tijesto :
U posudi dobro umutite masnoću(maslac,margarin ili mast)neka bude sobne tdmperature.dodajte jaja(žutanjke)mljevene orahe,šećer,vanilin šećer,koricu i sok od limuna,sve sastojke,lagano zamijesite dodavanjem brašna.
Kompaktno izmiješano tijesto,razvucite na prst debljine(1/2cm. otprilike).vadite manjom čašicom,ili modlicom(ja sam u oblik-jastučića).složite na lim za pečenje,ostavljajući prostor,jer iako nema praška za pecivo,a niti što slično,za dizanje tijesta,narastu,(jer čini mi se da “posao dizanja” uspješno odrade sok od limuna i žumanjci).
Pecite na suhom limu,na 180 stupnjeva,-15-ak. minuta.vodeći računa da ostanu što svjetliji.
pečene,još malo ostavite da se prohlade.
Spajajte po dva,džemom,marmeladom po vašem ukusu i svaki spojeni keksić uvaljajte u prah-šećer zamirisan s jednom vrećicom vanilin-burbon šećera.Možete odmah poslužiti .
Prijatno !

Još jedan stari dobri recept :Medena Kata !


Potrebno
Za Kore:
jaje
2 kašike meda
200 g kristal šećera
70 ml mlijeka
50 g svinjske masti
250 g pšenično glatko brašno
250 g pšenično oštro brašno
1 prašak za pecivo

Za Kremu:
400 ml mlijeka
300 g kristal šećera
100 g pšeničnog oštrog brašna

250 g maslaca
250 g Pekmez od šljiva

Priprema
Za kore :
Na laganoj vatri otopite sve sastojke osim jaja, brašna i praška za pecivo.
Kada se šećer otopi ugasite i umiješajte jaje i odmah dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Kore podijelite na četiri dijela i odmah ih razvaljajte ( po potrebi dodajte malo brašna da Vam se ne zalijepi za papir).
Pecite ih na okrenutoj tepsiji 30×35 cm oko 8 minuta na 160°C.
Ispecite sve kore i ostavite ih da se ohlade.
Za kremu 
Pomiješajte brašno i šećer sa malo mlijeka pa istreste u mlijeko koje ste stavili da zakuha , kuhajte na laganoj vatri 20-ak minuta kako bi se brašno skuhalo. Kremu prekrijte sa folijom i ostavite da se ohladi.
U ohlađenu kremu umiješajte pjenasto izrađen maslac. Kada pjenasto miješate maslac on mora biti sobne temperature.
Slažite kolač ovim redoslijedom: kora,krema,kora,pekmez,kora,krema,kora.Kada ste kolač složili stavite ga pod “pritisak” odnosno na njega stavite nešto teško i neka tako stoji barem 7-8 sati kako bi se sve lijepo sjedinilo i kako bi se slojevi lijepo raspoznavali.
ohladen kolač režite na kocke pa poslužite .
Prijatno!

Brze Kocke sa Grizom i Kokosom !


Potrebno
4 jaja
1 čaša šećera
1 čaša mlijeka
1 čaša ulja
1 prašak za pecivo
3 kašike kakaa

Za Fil:
1 l mlijeka
9 kašika griza
1 čaša šećera
2 vanilin šećera
200 g kokosa

Priprema
Umutiti jaja sa šećerom, dodati mlijeko,ulje i brašno, kakao i pecivo. Pola od ove smjese staviti u pleh i u pećnicu ugrijanu na 180 stepeni 
Staviti mlijeko da se kuha sa šećerom, Kada mlijeko prokuha, dodati griz, kuhati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre i dodati kokos, izmješati.
Kad je kora upola pečena izvaditi ju iz rerne i preliti je sa filom i preko fila drugi dio smjese. Vratiti u pećnicu da se sve ispeče nekih 20 min .
Pečen kolač ohladiti rezati na kocke i poslužiti .
Po želji možete posuti malo šećerom u prahu .
Prijatno !

petak, 24. studenoga 2017.

Jednostavan kolač za sve domaćice :Griz kocke s mjerama na čaše !


Potrebno :
4 jaja
1 čaša ( od 2 dcl) šećera
1 čaša ulja
1 čaša mlijeka
1 čaša mlevenih oraha
1 čaša brašna
250 gr griza
1  prašak za pecivo

Za sirup:
500 gr šećera
6 dcl vode

Za ukrašavanje:
2 kesice šlaga od vanile
mleveni orasi

Priprema:
    Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, mlijeko, mlevene orahe, griz, brašno i prašak za pecivo. Masu dobro umutiti i staviti u kalup veličine 20×35 cm prethodno pouljen i posut brašnom.
    Peći na 180 stepeni 30 minuta.
    Za to vreme napraviti sirup. U posudu staviti šećer i vodu da vri 2-3 minuta od kad provri. Toplim sirupom preliti pečeni kolač i ostaviti da se ohladi.
    Šlag umutiti prema upustvu sa kesice i premazati kolač i posuti mlevenim orasima.
    Ohladiti u frižideru pa poslužiti .
    Prijatno!

Čokoladne kocke sa limunom !


Potrebno:
kore za Rozen tortu
Za fil:
1 mlijeko 
15  kašika brašna  
 300 g šećera
1 margarin 
Za fil:
sok od 1 limuna
100g čokolade za kuvanje
2 kašike kakao praha

Za glazuru:
50g margarina
100g čokolade
2 kašike ulja

Priprema:
    Od 1 litre mlijeka oduzeti malo za   razmutiti brašno sa malo šećera. Ostatak mlijeka staviti da zakuha. U vrelo mleko sipati brašno i miješati da se masa zgusne. U vruću masu dodati jedan margarin i izmiješati.
    Podeliti na dva dijela.U jedan dio dodati limun, u drugi čokoladu i kakao.
    Kore za Rozen tortu premazivati kremama. prvo sa limun kremom pa čokoladnom i tako sve kore do kraja a gornju koru preliti sa glazurom od čokolade.Za glazuru istopiti margarin čokoladu i ulje na laganoj vatri  .Kolač dobro ohladiti pa poslužiti. Prijatno !

Stvarno je odlična :Orah Torta !


Potrebno
Za Podlogu:
7 bjelanjaka
15 dag kristal šećera
15 dag mljevenih oraha
2 kašike Glatkog brašna
1 Prašak za pecivo
prstohvat kuhinjske soli
po potrebi maslaca za premazivanje kalupa

Za Nadjev 1. i 2.
7 žumanjaka
30 dag kristal šećera
7 kašika  Glatkog brašna
1/2 litre mlijeka
25 dag maslaca
10 dag mljevenih čokoladnih napolitanki
10 dag mljevenih oraha

Za Nadjev 3.
10 dag čokolade za kuhanje
1-2 kašike toplog mlijeka
10 dag šećera u prahu (štaub)
10 dag mljevenih oraha

Za Glazuru i dekoraciju
1 Šlag pjena
2 kašike  Lino lada nougat
15 dag čokolade za kuhanje
2 kašike ulja
po želji orasi za posipanje /mljeveni ili sjeckani

Priprema :

Za Podloga – kora
    Prosijati brašno s praškom za pecivo.
    Ugrijati pećnicu na 170 st. C.
    Bjelanjke sobne temperature uz dodatak prstohvata soli, istuči u čvrsti snijeg, a potom, kašiku po žkašiku dodavati šećer sve vrijeme miksajući. Lagano umiješati kuhačom ili kašikom prosijano brašno i mljevene orahe.Pek papirom kojega treba izrezati u dimenzijama kalupa za torte, prekriti dno kalupa, tanko ga premazati maslacem i usipati smjesu.Peći cca 35 minuta odnosno dok se ne zarumeni. Provjeriti je li podloga pečena na način da se čačkalicom ubode sredina torte. Ako je čačkalica suha, podloga je pečena. Staviti na hlađenje, potom izvaditi i skinuti papir, laganim i opreznim pokretima.
Za Nadjev br. 1 i 2
    U posudi dobro umutiti žutanjke, šećer, brašno i manju količinu mlijeka.
    Preostalo mlijeko malo ugrijati pa dodati žutu smjesu. Kuhati na laganoj temperaturi uz stalno miješanje dok se dobro ne zgusne. Ohladiti pa dodati maslac sobne temperature. Sjediniti mikserom u rahlu kremu.
    Od gornje smjese odvojiti 4 kašike i staviti na stranu, a preostali nadjev razdvojiti na 2 jedanake polovice.
    U jedan dio staviti mljevene čokoladne napolitanke, u drugi mljevene orahe. Promiješati dobro svaki nadjev i odložiti.
Za Nadjev 3
    Čokoladu za kuhanje izrezati nožem na manje komade i otopiti na pari. Dodati toplo mlijeko i polakokašiku po kašiku umiješati šećer u prahu. Čvrsto promiješati pa dodati mljevene orahe i kašike  žute smjese (koja je bila u pričuvi). Sjediniti.
Postupak slaganja torte
    Na veliki tanjur/tasnu postaviti  obruč kalupa za torte.
    Na dno staviti podlogu. Na podlogu rasporediti nadjev s napolitankama, zagladiti pa staviti 3. nadjev (čokoladni), a potom onaj od oraha (2. nadjev). Staviti tortu u frižider na nekoliko sati da se dobro ohladi.
Za Glazuru i ukrašavanje
    Istuči šlag pjenu pa dodati lino ladu. Sjediniti.
    Čokoladu za glazuru  otopiti na pari i umiješati ulje. Dobro promiješati.
    Orahe za ukras nasjeckati ili pripremiti ukrase po želji.
    Ohlađenu tortu izvaditi iz frižidera , odstraniti obruč  kalupa, stranice premazati šlag pjenom obogaćenom lino ladom. Ukrasiti donji rub ružicama od šlag pjene ili kako želite .
    Nanijeti čokladnu glazuru.
    Ostaviti u frižider da se glzura ohladi pa poslužiti .
    Uživajte i prijatno!

Fina lagana torta nikoga neostavlja ravnodušnim :Čokoladno malinasti oblak !


Potrebno
Za koru :
5 jaja
10 kašika šećera
9 kašika ne prepunih brašna
50 ml mlijeka
50 ml ulja
4 kašike pune kvalitetnog kakaa
1 prašak za pecivo

Za Kremu:
500ml mlijeka
1 kesica praška za puding nougat premium
6 kašika šećera
100g čokolade za kuhanje
10 g mljevene želatine

i još
300ml vrhnja za šlag

Za Ganache
200 ml vrhnja za šlag
150 g čokolade za kuhanje

i još
300-400g svježih malina


Priprema 
Za koru :
    Pripremimo okrugli kalup za tortu br.26 i obložimo dno sa papirom za pečenje.Rernu ugrijemo na 180 stepeni.
    Cijela jaja mutimo sa šećerom dok ne pobijele i u njih dodamo ulje i mlijeko.
    Brašno pomiješamo sa praškom za pecivo i prosijemo u smjesu od jaja.Dodamo još i kakao i sve sjedinimo miješajući ručno žicom za mućenje.
    Smjesu izlijemo u kalup i pečemo na 180 stepeni 25 do 30 minuta.
    Probamo da li je biskvit gotov tako što ga ubodemo sa čačkalicom i ako je suha vadimo iz rerne. Pokriti al folijom i neka se malo ohladi.
    Prohlađeni biskvit izvadimo iz kalupa i prerežemo ga na dva dijela .Jedan stavimo na tanjir na kome ćemo slagati tortu i vratimo obruč oko njega.

Za Krem:
    Za kremu stavimo mlijeko na ringlu s tim da 1dl ostavimo za razmutit puding. U zdjelicu istresemo puding i 6 kašika šećera pa izmiješamo sa mlijekom .Kada mlijeko na ringli prokuha sjedinimo ga sa pudingom i vratimo na vatru i smanjimo temperaturu.
    Skuhamo kremu i u gotovu dodamo 100g čokolade za kuhanje,stalno miješajući da se otopi.
    Želatin sjediniti sa 3 kašike vode i sačekati da nabubri i umješati u vruć puding.
    Sve dobro sjediniti i ostaviti da se ohladi.Vrhnje umutiti i pomiješati ga sa ohlađenim pudingom.
    Sve zajedno dobro izraditi i dobiće se fina lagana krema .

Za Ganache
    Vrhnje ugrijati na ringli ,ali paziti da ne dođe do tačke vrenja ,skloniti  ga sa vatre pa umiješati čokoladu.
    Energičnim pokretima stalno miješati da se čokolade istopi .Ostaviti i to da se ohladi.
    Tortu slažemo tako da na prvi dio  kore stavimo maline , količina po želji , pa na njih 3/4 kreme pa drugi dio kore .
    Lagano pritisnemo rukama i od ostatka kreme pola namažemo po torti ,a pola ostavimo za ukras.
    Ganache izlijemo na kremu.Tortu ostavimo preko noći u frižideru.
    JA sam ostavila i dvije do tri kašike ganache pa pomiješala sa kremom od pudinga i time sutra ukrasila toru.
    Znači idući dan kada se torta dobro ohladila i stegla skinula sam obruč i tortu ukrasila ovom kremom i malinama.
    Ohlađenu tortu režite na parčad pa poslužite  

    Prijatno vam uživajte u ovoj čokoladno voćnoj čaroliji !


Vrhunska poslastica koju morate probati :Chocodu Torta!


Potrebno
Za podlogu  :
300 g mlevenog  plazma  keksa
1 kašika kakaa
Oko 2 dl mleka
Za bijeli fil:
300 g milerama 
1 kesica vanilin šećera
100 g bele čokolade
0,5 kesice želatina 
2-3 kašike šećera

Za tamni fil :
200 g milerama 
100 ml slatke pavlake
100 g čokolade sa visokim sadržajem kakaa
1 kašika Ness kafe
Malo vrele vode za rastvaranje Ness kafe
0,5 kesica želatina 
2-3 kašike šećera

Priprema 
Za podlogu  :
    Keks i kakao ručno mešati sa mlekom dok se ne sjedini u jednoličnu masu (ne sme biti suva, a ni previše vlažna i gnjecava; dodavati malo po malo mleka). Razvaljati u tepsiji (dimenzije oko 20×35 cm).

Za bijeli fil:
    Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti 10-ak minuta da nabubri.
    Mikserom umutiti šećer, vanilin šećer i mileram. Nabubrelom želatinu dodati na kockice izlomljenu belu čokoladu i istopiti na pari ili tihoj vatri. Dodati 4-5 kašika umućenog milerama i još malo grejati uz mešanje dok se masa ne ujednači. Skinuti sa vatre i ulivati polako uz mućenje mikserom u preostali mileram. Preliti preko biskvita i staviti u zamrzivač 20-ak minuta da se stegne.

Za tamni fil :
    Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti 10-ak minuta da nabubri. Mikserom umutiti šećer, mileram i slatku pavlaku. Nabubrelom želatinu dodati na kockice izlomljenu crnu čokoladu i istopiti na pari ili tihoj vatri. Ness kafu rastvoriti u vreloj vodi i dodati u šerpu sa želatinom i čokoladom. Skinuti sa vatre i ulivati polako uz mućenje mikserom u umućeni krem od milerama i slatke pavlake. Preliti preko belog fila i ostaviti u frižideru najmanje 4 sata da se stegne.
    Ohlađenu tortu rezati na parčad te poslužiti .
    Prijatno uživajte u ovoj vrhunskoj poslastici !

Čokoladna torta od kafe bez brašna !


Potrebno
Za Koru  :
150 g tamne čokolade (sa što većim procentom kakaa)
100 g putera (ili margarina)
100 ml neutralne pavlake za kuvanje (20% m.m)
1 puna kašika kakaa
4 jaja
4 kašike šećera

Za mousse od kafe:
2 žumanca
100 g šećera
1 i po kašika gustina (12 g)
160 ml mlijeka
1 kašičica arome vanile
1 kašika (4 g) instant kafe – nes ili slično
1/2 kašike (5 g) želatina
2 kašike hladne vode
250 ml  slatke pavlake (36% m.m.)

Još:
kakao za posipanje

      Priprema
       Za koru :
    Uzmite mali okrugli kalup (20 cm) i na dno stavite pek papir a stranice premažite puterom.
    Ubacite u šerpicu čokoladu izlomljenu na kocke i puter i otopite na laganoj vatri. Kad se sve lepo sjedinilo, skinite sa vatre i umešajte pavlaku za kuvanje. Ostavite sa strane.
    Polupajte jaja i odvojte žumanca i belanca. U čokoladnu smesu sada umešajte žicom kašiku kakaa, i jedno po jedno žumance.
    Belancima dodajte prstohvat soli i umutite mikserom čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera.
    Sada dodajte kašiku po kašiku ovog snega u čokoladnu smesu, i lagano mešajte špatulom dok sve ne sjedinite.
    Izlijte ovu smesu u kalup i stavite peći u prethodno zagrejanu rernu na 160 stepeni oko 30 minuta. (Ako pečete u većem kalupu, verovatno će trebati čak i kraće.) Istovremeno stavite u rernu i jednu posudu sa vodom, dakle na dno, a kalup na žicu. Svrha te vode je da isparava u rerni prilikom pečenja kako bi biskvit zadržao vlažnost i sočnost.
    Nek se torta malo prohladi, pa je izvadite iz kalupa, okrenite na drugu stranu i stavite na tanjir (tako da donja strana dođe gore). Pažljivo sa biskvitom jer je malo osetljiv.
       Za Mousse od kafe:
    Ubacite u šerpicu žumanca i šećer, dobro izmešajte, dodajte gustin i toplo mleko koje ste zagrejali u mikrotalasnoj. Sve sjedinite pa stavite na šporet i kuvajte na srednjoj vatri uz mešanje žicom, dok se krem ne zgusne. Treba da je gustine pudinga. Skinite sa vatre pa dodajte aromu vanile i kašiku instant kafe (nikako crne turske), i dobro izmešajte dok se granule kafe ne rastvore u toplom kremu. Ostavite sa strane i povremeno promešajte da se ne stvori korica.
    Pripremite želatin tako što ga u šerpici prelijete sa hladnom vodom. Ostavite da odstoji 5-10 minuta da nabubri, pa ga zagrejte na slaboj vatri da se otopi. Sipajte u krem od kafe i dobro promešajte.
    Umutite slatku pavlaku mikserom na najmanjoj brzini. Pazite da je ne premutite! Treba da bude mekša. Dakle, dodajte u krem kašiku po kašiku umućene slatke pavlake i polako mešajte špatulom dok sve lepo ne sjedinite u finu penastu kremu. Biće mekša u početku, ali će kasnije želatin odraditi svoj posao.
    Oko kore  koji ste stavili na odgovarajući tanjir, stavite obruč od kalupa i sipajte kremu. Kora će se malo smanjiti posle pečenja pa vam se možda učini da je obruč dosta veći od njega, ali nek vas to ništa ne brine jer će krema scuriti taman tako da se torta sama od sebe premaže i okolo. Ostavite u frižider na hlađenje, minimum 4 sata, a najbolje preko noći.
    Sutradan skinite pažljivo obruč, pospite tortu kakaom i uživanje može da počne!
    Prijatno! 

Kocke Coca -Cola !


Potrebno
Za koru :
6 jaja
150 g šećera
120 g brašna
1 kasika kakaa
1 prašak za pecivo
2 kasike ulja

Za Kremu:
250 g margarina
150 g šećera u prahu
250 ml Coca-Cole
50 ml ruma
250 g mljevenih keksa (plazma ili petit)

Ijoš :
500 ml slatko vrhnja
100 ml mlijeka
1 kasika ruma

Priprema 
    Za koru :
     Odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksajte s malo šećera i par zrna soli u čvrsti snijeg.
    U drugoj posudi miksajte žumanjke sa šećerom. Kad postane pjenasto dodajte pola mješavine brašna, kakaa i praška za pecivo, dobro promiješajte zatim dodajte 2-3 kšike  snijega od bjelanjaka, a na kraju lagano dodajte preostali snijeg od bjelanjaka.Tijesto izlijte u kalup veličine cca 25 x 35 cm pa stavite peći 20 minuta na 180 stupnjeva C u prethodno zagrijanu pećnicu .Pečenu  poprskati mješavinom 100 ml mlijeka i 1 kašikom  ruma.
    Za kremu 
    Miksajte 250 grama omekšanog margarina sa 150 g šećera u prahu dok postane kremasto. Zatim dodajte 250 ml Coca-Cole i 50 ml ruma, dobro promiješajte s margarinom pa dodajte mljevene kekse. Sve dobro promiješajte i premažite preko ohlađene kore .
    Slatko vrhnje miksajte srednjom brzinom do kremaste čvrstoće pa premažite preko kreme i stavite u frižider na nekoliko sati . Dobro ohlađeno rezati na kocke.
       Napomena :
    Ako ne volite  rum u kremi, izbacite ga iz sastojaka i povećate količinu cole za 50 ml.
    Prijatno vam uživajte !