Potrebno
Za Kore:
Za Kore:
jaje
2 kašike meda
200 g kristal šećera
70 ml mlijeka
50 g svinjske masti
250 g pšenično glatko brašno
250 g pšenično oštro brašno
1 prašak za pecivo
Za Kremu:
400 ml mlijeka
300 g kristal šećera
100 g pšeničnog oštrog brašna
250 g maslaca
250 g Pekmez od šljiva
Priprema
Za kore :
Na laganoj vatri otopite sve sastojke osim jaja, brašna i praška za pecivo.
Kada se šećer otopi ugasite i umiješajte jaje i odmah dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Kore podijelite na četiri dijela i odmah ih razvaljajte ( po potrebi dodajte malo brašna da Vam se ne zalijepi za papir).
Pecite ih na okrenutoj tepsiji 30×35 cm oko 8 minuta na 160°C.
Ispecite sve kore i ostavite ih da se ohlade.
Za kremu
Pomiješajte brašno i šećer sa malo mlijeka pa istreste u mlijeko koje ste stavili da zakuha , kuhajte na laganoj vatri 20-ak minuta kako bi se brašno skuhalo. Kremu prekrijte sa folijom i ostavite da se ohladi.
U ohlađenu kremu umiješajte pjenasto izrađen maslac. Kada pjenasto miješate maslac on mora biti sobne temperature.
Slažite kolač ovim redoslijedom: kora,krema,kora,pekmez,kora,krema,kora.Kada ste kolač složili stavite ga pod “pritisak” odnosno na njega stavite nešto teško i neka tako stoji barem 7-8 sati kako bi se sve lijepo sjedinilo i kako bi se slojevi lijepo raspoznavali.
ohladen kolač režite na kocke pa poslužite .
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar