Potrebno
Za koru :
5 jaja
10 kašika šećera
9 kašika ne prepunih brašna
50 ml mlijeka
50 ml ulja
4 kašike pune kvalitetnog kakaa
1 prašak za pecivo
Za Kremu:
500ml mlijeka
1 kesica praška za puding nougat premium
6 kašika šećera
100g čokolade za kuhanje
10 g mljevene želatine
i još
300ml vrhnja za šlag
Za Ganache
200 ml vrhnja za šlag
150 g čokolade za kuhanje
i još
300-400g svježih malina
Priprema
Za koru :
- Pripremimo okrugli kalup za tortu br.26 i obložimo dno sa papirom za pečenje.Rernu ugrijemo na 180 stepeni.
Cijela jaja mutimo sa šećerom dok ne pobijele i u njih dodamo ulje i mlijeko.
- Brašno pomiješamo sa praškom za pecivo i prosijemo u smjesu od jaja.Dodamo još i kakao i sve sjedinimo miješajući ručno žicom za mućenje.
Smjesu izlijemo u kalup i pečemo na 180 stepeni 25 do 30 minuta.
Probamo da li je biskvit gotov tako što ga ubodemo sa čačkalicom i ako je suha vadimo iz rerne. Pokriti al folijom i neka se malo ohladi.
Prohlađeni biskvit izvadimo iz kalupa i prerežemo ga na dva dijela .Jedan stavimo na tanjir na kome ćemo slagati tortu i vratimo obruč oko njega.
Za Krem:
- Za kremu stavimo mlijeko na ringlu s tim da 1dl ostavimo za razmutit puding. U zdjelicu istresemo puding i 6 kašika šećera pa izmiješamo sa mlijekom .Kada mlijeko na ringli prokuha sjedinimo ga sa pudingom i vratimo na vatru i smanjimo temperaturu.
Skuhamo kremu i u gotovu dodamo 100g čokolade za kuhanje,stalno miješajući da se otopi.
Želatin sjediniti sa 3 kašike vode i sačekati da nabubri i umješati u vruć puding.
Sve dobro sjediniti i ostaviti da se ohladi.Vrhnje umutiti i pomiješati ga sa ohlađenim pudingom.
Sve zajedno dobro izraditi i dobiće se fina lagana krema .
Za Ganache
- Vrhnje ugrijati na ringli ,ali paziti da ne dođe do tačke vrenja ,skloniti ga sa vatre pa umiješati čokoladu.
Energičnim pokretima stalno miješati da se čokolade istopi .Ostaviti i to da se ohladi.
Tortu slažemo tako da na prvi dio kore stavimo maline , količina po želji , pa na njih 3/4 kreme pa drugi dio kore .
- Lagano pritisnemo rukama i od ostatka kreme pola namažemo po torti ,a pola ostavimo za ukras.
Ganache izlijemo na kremu.Tortu ostavimo preko noći u frižideru.
JA sam ostavila i dvije do tri kašike ganache pa pomiješala sa kremom od pudinga i time sutra ukrasila toru.
Znači idući dan kada se torta dobro ohladila i stegla skinula sam obruč i tortu ukrasila ovom kremom i malinama.
Ohlađenu tortu režite na parčad pa poslužite
Prijatno vam uživajte u ovoj čokoladno voćnoj čaroliji !
Nema komentara:
Objavi komentar