Potrebno
Za Podlogu:
Za Podlogu:
7 bjelanjaka
15 dag kristal šećera
15 dag mljevenih oraha
2 kašike Glatkog brašna
1 Prašak za pecivo
prstohvat kuhinjske soli
po potrebi maslaca za premazivanje kalupa
Za Nadjev 1. i 2.
7 žumanjaka
30 dag kristal šećera
7 kašika Glatkog brašna
1/2 litre mlijeka
25 dag maslaca
10 dag mljevenih čokoladnih napolitanki
10 dag mljevenih oraha
Za Nadjev 3.
10 dag čokolade za kuhanje
1-2 kašike toplog mlijeka
10 dag šećera u prahu (štaub)
10 dag mljevenih oraha
Za Glazuru i dekoraciju
1 Šlag pjena
2 kašike Lino lada nougat
15 dag čokolade za kuhanje
2 kašike ulja
po želji orasi za posipanje /mljeveni ili sjeckani
Priprema :
Za Podloga – kora
- Prosijati brašno s praškom za pecivo.
Ugrijati pećnicu na 170 st. C.
Bjelanjke sobne temperature uz dodatak prstohvata soli, istuči u čvrsti snijeg, a potom, kašiku po žkašiku dodavati šećer sve vrijeme miksajući. Lagano umiješati kuhačom ili kašikom prosijano brašno i mljevene orahe.Pek papirom kojega treba izrezati u dimenzijama kalupa za torte, prekriti dno kalupa, tanko ga premazati maslacem i usipati smjesu.Peći cca 35 minuta odnosno dok se ne zarumeni. Provjeriti je li podloga pečena na način da se čačkalicom ubode sredina torte. Ako je čačkalica suha, podloga je pečena. Staviti na hlađenje, potom izvaditi i skinuti papir, laganim i opreznim pokretima.
Za Nadjev br. 1 i 2
- U posudi dobro umutiti žutanjke, šećer, brašno i manju količinu mlijeka.
- Preostalo mlijeko malo ugrijati pa dodati žutu smjesu. Kuhati na laganoj temperaturi uz stalno miješanje dok se dobro ne zgusne. Ohladiti pa dodati maslac sobne temperature. Sjediniti mikserom u rahlu kremu.
- Od gornje smjese odvojiti 4 kašike i staviti na stranu, a preostali nadjev razdvojiti na 2 jedanake polovice.
U jedan dio staviti mljevene čokoladne napolitanke, u drugi mljevene orahe. Promiješati dobro svaki nadjev i odložiti.
Za Nadjev 3
- Čokoladu za kuhanje izrezati nožem na manje komade i otopiti na pari. Dodati toplo mlijeko i polakokašiku po kašiku umiješati šećer u prahu. Čvrsto promiješati pa dodati mljevene orahe i kašike žute smjese (koja je bila u pričuvi). Sjediniti.
Postupak slaganja torte
- Na veliki tanjur/tasnu postaviti obruč kalupa za torte.
Na dno staviti podlogu. Na podlogu rasporediti nadjev s napolitankama, zagladiti pa staviti 3. nadjev (čokoladni), a potom onaj od oraha (2. nadjev). Staviti tortu u frižider na nekoliko sati da se dobro ohladi.
Za Glazuru i ukrašavanje
- Istuči šlag pjenu pa dodati lino ladu. Sjediniti.
Čokoladu za glazuru otopiti na pari i umiješati ulje. Dobro promiješati.
Orahe za ukras nasjeckati ili pripremiti ukrase po želji.
Ohlađenu tortu izvaditi iz frižidera , odstraniti obruč kalupa, stranice premazati šlag pjenom obogaćenom lino ladom. Ukrasiti donji rub ružicama od šlag pjene ili kako želite .
Nanijeti čokladnu glazuru.
- Ostaviti u frižider da se glzura ohladi pa poslužiti .
- Uživajte i prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar