subota, 25. studenoga 2017.

Turski kolač s makom !


Potrebno:
šolja ili casa od 250 ml 
Za sirup/agdu
1 solja secera
1 solja vode
malo limunovog soka

Za koru 
4 jaja
1 solja secera 
1 solja griza
1 solja maka
1 solja ulja
1 vanilin secer, malo soli

Za kremu/ premaz
250 g kremastog sira( abc namaz, skuta, Philadelphia)
200g kiselog vrhnja ili milerama
200 ml tucenog slaga

Priprema
     Prvo skuhamo sirup/agdu u serpici od vode, secera, malo limunovog soka. Neka provri 2-3 minute.Zatim skinemo sa ringle i ostavimo da se ohladi.
    Za koru:
     Prvo umutimo jaja sa secerom u pjenastu masu. Dodamo malo soli i vanilin secer.
    Zatim u smjesu dodamo solju griza i solju maka. Promijesamo i na kraju uspemo solju ulja. Sve dobro umutimo mikserom.
    Pripremimo kalup i oblozimo pek papirom. Kod mene kalup omjera 26 cm. Mozete koristiti i svaku drugu manju tepsiju ili manju kockastu pa sjecete kolac na kocke.
    Kolac pecemo u zagrijanoj rerni na 170 stepeni 40 minuta. Kada je kolac gotov izvadimo ga iz rerne, izbockamo cackalicom po njemu rupice i zalijemo sirupom odozgo.Znaci topao kolac a hladna agda/ sirup.
    Dok se kolac hladi 
    Izmiksamo slag, zatim pomijesamo sir i mileram i u vise navrata polako umijesamo slag u kremu od sira.
    Na ohlađen  kolac nanosimo kremu od sira i slaga. Ostavimo kolac u frizider da se ohladi i krema stegne
    .Ohladjen kolac sijecemo po želji pa poslužimo .
    Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar