Potrebno:
Za koru :
Za koru :
10 bjelanaca
20 kašika šećera
150 gr kokosovog brašna
Za Kremu:
10 žumanaca
15 kašika šećera
8 kašika gustina (napuniti kašiku sa malim brežuljkom :D)
8 dl mlijeka
250 gr maslaca/margarina
100 gr čokolade za kuhanje
100 gr mljevenog plazma keksa
100 gr mljevenih badema
1 dl umućkanog vrhnja za šlag
Za Dekoracija:
2-3 kašike mljevenih badema
1 dl umućkanog vrhnja za šlag
2-3 kašike odvojit kreme
Priprema:
- Umutiti bjelanca pjenasto pa dodati šećer i umutiti čvrst snijeg. Dodati kokosovo brašno i umiješati ga lagano drvenom kašikom .
Izručiti u pleh iz rerne obložen papirom za pečenje i peći u pećnici već ugrijanoj na 175 stupnjeva. Peći oko 30-ak minuta.
- Za kremu dobro umutiti žumanca sa šećerom, umiješati gustin dodajući malo mlijeka (oko 1 dl) i sa ostatkom prokuhanog mlijeka skuhati gustu kremu nalik na puding.
Dobro ohladiti. U ohlađen krem dodati razmekšan maslac ili margarin ili pola-pola…
- Dobro sjediniti u kremastu smjesu pa podijeliti na dva dijela. U jedan dio staviti otopljenu čokoladu i plazma keks. U drugi dio dodati mljevene bademe od kojih malo ostaviti za dekoraciju i umućkan šlag. Kreme dobro izmiješati.
- Koru presjeći na dva dijela za četvrtastu tortu. Na koru staviti prvo tamni krem, na taj ide svijetli krem pa gore kora . Ponoviti kreme pa dekoraciju za koju ste izmisali šlag dodali odvojenu kremu i mljevene bademe .
- Torta je jednostavna, ispadne mala i ne mnogo slatka uprkos šećeru i svemu dodanom.
- Ohladenu tortu rezati na parčad i poslužiti .
- Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar