petak, 24. studenoga 2017.

Vrhunska poslastica koju morate probati :Chocodu Torta!


Potrebno
Za podlogu  :
300 g mlevenog  plazma  keksa
1 kašika kakaa
Oko 2 dl mleka
Za bijeli fil:
300 g milerama 
1 kesica vanilin šećera
100 g bele čokolade
0,5 kesice želatina 
2-3 kašike šećera

Za tamni fil :
200 g milerama 
100 ml slatke pavlake
100 g čokolade sa visokim sadržajem kakaa
1 kašika Ness kafe
Malo vrele vode za rastvaranje Ness kafe
0,5 kesica želatina 
2-3 kašike šećera

Priprema 
Za podlogu  :
    Keks i kakao ručno mešati sa mlekom dok se ne sjedini u jednoličnu masu (ne sme biti suva, a ni previše vlažna i gnjecava; dodavati malo po malo mleka). Razvaljati u tepsiji (dimenzije oko 20×35 cm).

Za bijeli fil:
    Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti 10-ak minuta da nabubri.
    Mikserom umutiti šećer, vanilin šećer i mileram. Nabubrelom želatinu dodati na kockice izlomljenu belu čokoladu i istopiti na pari ili tihoj vatri. Dodati 4-5 kašika umućenog milerama i još malo grejati uz mešanje dok se masa ne ujednači. Skinuti sa vatre i ulivati polako uz mućenje mikserom u preostali mileram. Preliti preko biskvita i staviti u zamrzivač 20-ak minuta da se stegne.

Za tamni fil :
    Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti 10-ak minuta da nabubri. Mikserom umutiti šećer, mileram i slatku pavlaku. Nabubrelom želatinu dodati na kockice izlomljenu crnu čokoladu i istopiti na pari ili tihoj vatri. Ness kafu rastvoriti u vreloj vodi i dodati u šerpu sa želatinom i čokoladom. Skinuti sa vatre i ulivati polako uz mućenje mikserom u umućeni krem od milerama i slatke pavlake. Preliti preko belog fila i ostaviti u frižideru najmanje 4 sata da se stegne.
    Ohlađenu tortu rezati na parčad te poslužiti .
    Prijatno uživajte u ovoj vrhunskoj poslastici !

Čokoladna torta od kafe bez brašna !


Potrebno
Za Koru  :
150 g tamne čokolade (sa što većim procentom kakaa)
100 g putera (ili margarina)
100 ml neutralne pavlake za kuvanje (20% m.m)
1 puna kašika kakaa
4 jaja
4 kašike šećera

Za mousse od kafe:
2 žumanca
100 g šećera
1 i po kašika gustina (12 g)
160 ml mlijeka
1 kašičica arome vanile
1 kašika (4 g) instant kafe – nes ili slično
1/2 kašike (5 g) želatina
2 kašike hladne vode
250 ml  slatke pavlake (36% m.m.)

Još:
kakao za posipanje

      Priprema
       Za koru :
    Uzmite mali okrugli kalup (20 cm) i na dno stavite pek papir a stranice premažite puterom.
    Ubacite u šerpicu čokoladu izlomljenu na kocke i puter i otopite na laganoj vatri. Kad se sve lepo sjedinilo, skinite sa vatre i umešajte pavlaku za kuvanje. Ostavite sa strane.
    Polupajte jaja i odvojte žumanca i belanca. U čokoladnu smesu sada umešajte žicom kašiku kakaa, i jedno po jedno žumance.
    Belancima dodajte prstohvat soli i umutite mikserom čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera.
    Sada dodajte kašiku po kašiku ovog snega u čokoladnu smesu, i lagano mešajte špatulom dok sve ne sjedinite.
    Izlijte ovu smesu u kalup i stavite peći u prethodno zagrejanu rernu na 160 stepeni oko 30 minuta. (Ako pečete u većem kalupu, verovatno će trebati čak i kraće.) Istovremeno stavite u rernu i jednu posudu sa vodom, dakle na dno, a kalup na žicu. Svrha te vode je da isparava u rerni prilikom pečenja kako bi biskvit zadržao vlažnost i sočnost.
    Nek se torta malo prohladi, pa je izvadite iz kalupa, okrenite na drugu stranu i stavite na tanjir (tako da donja strana dođe gore). Pažljivo sa biskvitom jer je malo osetljiv.
       Za Mousse od kafe:
    Ubacite u šerpicu žumanca i šećer, dobro izmešajte, dodajte gustin i toplo mleko koje ste zagrejali u mikrotalasnoj. Sve sjedinite pa stavite na šporet i kuvajte na srednjoj vatri uz mešanje žicom, dok se krem ne zgusne. Treba da je gustine pudinga. Skinite sa vatre pa dodajte aromu vanile i kašiku instant kafe (nikako crne turske), i dobro izmešajte dok se granule kafe ne rastvore u toplom kremu. Ostavite sa strane i povremeno promešajte da se ne stvori korica.
    Pripremite želatin tako što ga u šerpici prelijete sa hladnom vodom. Ostavite da odstoji 5-10 minuta da nabubri, pa ga zagrejte na slaboj vatri da se otopi. Sipajte u krem od kafe i dobro promešajte.
    Umutite slatku pavlaku mikserom na najmanjoj brzini. Pazite da je ne premutite! Treba da bude mekša. Dakle, dodajte u krem kašiku po kašiku umućene slatke pavlake i polako mešajte špatulom dok sve lepo ne sjedinite u finu penastu kremu. Biće mekša u početku, ali će kasnije želatin odraditi svoj posao.
    Oko kore  koji ste stavili na odgovarajući tanjir, stavite obruč od kalupa i sipajte kremu. Kora će se malo smanjiti posle pečenja pa vam se možda učini da je obruč dosta veći od njega, ali nek vas to ništa ne brine jer će krema scuriti taman tako da se torta sama od sebe premaže i okolo. Ostavite u frižider na hlađenje, minimum 4 sata, a najbolje preko noći.
    Sutradan skinite pažljivo obruč, pospite tortu kakaom i uživanje može da počne!
    Prijatno! 

Kocke Coca -Cola !


Potrebno
Za koru :
6 jaja
150 g šećera
120 g brašna
1 kasika kakaa
1 prašak za pecivo
2 kasike ulja

Za Kremu:
250 g margarina
150 g šećera u prahu
250 ml Coca-Cole
50 ml ruma
250 g mljevenih keksa (plazma ili petit)

Ijoš :
500 ml slatko vrhnja
100 ml mlijeka
1 kasika ruma

Priprema 
    Za koru :
     Odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksajte s malo šećera i par zrna soli u čvrsti snijeg.
    U drugoj posudi miksajte žumanjke sa šećerom. Kad postane pjenasto dodajte pola mješavine brašna, kakaa i praška za pecivo, dobro promiješajte zatim dodajte 2-3 kšike  snijega od bjelanjaka, a na kraju lagano dodajte preostali snijeg od bjelanjaka.Tijesto izlijte u kalup veličine cca 25 x 35 cm pa stavite peći 20 minuta na 180 stupnjeva C u prethodno zagrijanu pećnicu .Pečenu  poprskati mješavinom 100 ml mlijeka i 1 kašikom  ruma.
    Za kremu 
    Miksajte 250 grama omekšanog margarina sa 150 g šećera u prahu dok postane kremasto. Zatim dodajte 250 ml Coca-Cole i 50 ml ruma, dobro promiješajte s margarinom pa dodajte mljevene kekse. Sve dobro promiješajte i premažite preko ohlađene kore .
    Slatko vrhnje miksajte srednjom brzinom do kremaste čvrstoće pa premažite preko kreme i stavite u frižider na nekoliko sati . Dobro ohlađeno rezati na kocke.
       Napomena :
    Ako ne volite  rum u kremi, izbacite ga iz sastojaka i povećate količinu cole za 50 ml.
    Prijatno vam uživajte !

Brza Šampita -Gotova za 15 minuta !Ovo trebate probati !



Potrebno
Za koru: 
6 zumanjaka
6 kasika secera
6 kasika brasna
6 kas mlijeka
6 kas ulja
1 mala kasika praska za pecivo

Za šaum :
6 bjelanjaka
24 kasike secera
malo manje od 1 dl vode
prstohvat soli


Priprema :
Za koru 
    Prvo napraviti koru. Umutiti zumanjke sa secerom u pjenastu masu, dodati, mlijeko, ulje, brasno i prašak za pecivo
    U tepsiju staviti pek papir ili foliju, pomastiti, posuti brasnom i peci oko 15 min na 200 stepeni. Tepsija je 30×20.Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, skinuti foliju i stavit na tacnu.
    Za šaum staviti secer u serpu, dodati vodu i staviti da se kuha to možete učiniti odmah kada napravite koru. Dok provrije smanjiti na najmanju temperaturu
    Dok se voda kuha umutiti bjelanjke u cvrst snijeg, dodati so i nastaviti mutiti.
    Dotle je secer sa vodom provrio…
    Lagano dodavati vreo secer u cvrst snijeg ne odjednom …na pocetku po 2-3 kasike, kasnije povecavati i tako dok se ne potrosi sva tekucina.
    Nastaviti mutiti na najvecoj jacini/brzini caa 10 min
    Provjeriti kasikom kad se uzme i okrene, da ne klizi sa kasike, vec stoji cvrsto.
    Na ohladjenu koru staviti sampitu i poravnati, posuti sacokoladom u prahu, a i ne mora….
    Staviti u frizider da se ohladi.
    Napomena :
    Kolicina jaja se moze povecavati po zelji…Na 1 bjelanjak idu 4 kasike secera…
    Prijatno!

Kinder Bueno kocke-Zaista čarobna poslastica !


Potrebno
 za koru :
10 bjelanjaka za snijeg
15 žlica šećera
1 žlica octa
2 žlice brašna
15-20 dkg nasjeckanih lješnjaka

Za kremu:
1 i 1/2 l mlijeka
10 žumanjaka
3 pudinga od vanilije
5 žlica brašna
10 žlica šećera
30 dkg maslaca
10 dkg šećera u prahu


 Za glazuru:
    20 dkg otopljene mliječne čokolade koju prelijemo po kolaču,
     2 vrećice šlaga istučemo u pjenu i stavimo na čokoladu. 
     5 dkg mljevenih lješnjaka i sa 5 dkg ribane čokolade.

Priprema:
    Kinder bueno je omiljena slastica i ovaj recept je izvorno za kinder bueno tortu, ali naša verzija je s nešto manje sastojaka i taman stane u lim za pečenje(protvan). Za inspiraciju pogledajte slike i sigurno ćete isprobati recept. Prvo istučemo bjelanjke, dodajemo šećer, ocat, brašno. Izlijemo na masni papir, na koji smo ravnomjerno rasporedili lješnjake.
    Koru  pečemo 1 sat na 150 stupnjeva. Kad je gotov, okrenemo ga tako da lješnjaci budu s gornje strane. Odmah namažemo sa 30 dkg Nutele ili i manje, ako ne želimo da bude presladak.
    Za kremu :
    Umutimo žumanjke Sa šećerom dodamo puding i malo mlijeka i sve zakuhamo u preostalo mlijeko koje smo stavili da zavrije. Kad je krema gotova stavimo je da ohladi .Pa u nju dodamo umućeni maslac sa šećerom u prahu .
    Kremu podijelimo na dva dijela, pa u jedan dodamo 10 dkg otopljene mliječne čokolade, a u drugi 1 vrećicu vanilin šećera. Na koru mažemo i 1 žlicu crne kreme, jednu žlicu bijele kreme, gore glazura i šlag.i pospemo sa lješnjacima i čokoladom .Ostavimo kolač na hladenje u frižider bar 2-3 sata .
    Ohladeni kolač režemo na željene kocke i poslužimo .
    Prijatno uživajte u ovoj čarobnoj poslastici !

Brza i ukusna :Torta Bijeli oblak!


Potrebno :
500 g šlaga
500 ml kisele vode
250 g crnog dela eurokrema
200 g mljevene plazme
3 šlag krema od vanile
50 g rendana čokolade
100 g drobljenog lješnika

Priprema:
Umutiti šlag i kiselu vodu pa podeliti na dva dela.
U prvi dodati krem, a u drugi keks.
Šlag krem umutiti.
U kalup prvo sipati fil od keksa pa posuti sa malo lešnika i čokolade.
Preko toga fil od krema pa opet malo lešnika.
Na vrh sipati šlag krem i lepo poravnati i posuti lešnicima.
Staviti u friz pa par sati pred služenje u frižider.
Ukrasiti po želji .
    Prijatno!

četvrtak, 23. studenoga 2017.

Jogurt Torta !



Potrebno:
Za podlogu :
250 gr mljevenog petit keksa
150 gr otopljenog maslaca
50 gr šećera u prahu

Za kremu :
500 ml vrhnja za šlag
4 čvrsta jogurta
2 vrećice želatine
8 žlica vode
4 žlice šećera
voće po želji ja sam koristila limenku miješanog voća

Priprema

Za podlogu :

Maslac otopite na laganoj vatri i ostavite da se prohladi. Rashlađeni maslac i šećer u prahu dodajte u mljevene kekse, te sjedinite.


Na tacnu postavite obruč i rasporedite smjesu po dnu, lagano prstima pritisnite.

Možete tako staviti u frižider dok pripremite kremu.

Za kremu :

Prvo želatinu nakvasite sa vodom i ostavite da stoji, tako će se stegnuti, možete to učiniti odmah u malom lončiću.

Za to vrijeme izradite vrhnje u čvrsti šlag.
U šlag dodajte jogurte i šećer, te pomiješajte.


Želatinu istopite, inače ja radim tako da vatru smanjim na najmanje i još dignem lončić malo iznad čisto da mi se želatina topi, a da ne bude vruća.
 Dodajte rastopljenu želatinu polako uz stalno miksanje.


 Ubacite voće i sve pomiješajte.


 Smjesu ulijte u kalup, poravnajte i stavite hladiti, najbolje preko noći.
Ohladenu tortu režite na parčad i poslužite .
Prijatno!

Čokoladna torta sa višnjama !


Potrebno:
Za koru:
1 jaje
1 šolja smeđeg šećera
1/2 šolje oštrog brašna
1/2 šolje glatkog brašna
1  praška za pecivo
1 kašika sode bikarbone
1/2 šolje kakaa
1/2 šolje mlijeka
1/4 šolje ulja
1 vanili šećer
1/4 šolje vrele vode

Za Fil od višnje:
1 tegla višanja
50 g šećera
40 g finog jestivog kukuruznog škroba
malo cimeta

 Za Prvu kremu:
200 g tamne čokolade
350 ml slatkog vrhnja

Za Drugu kremu:
200 g mliječne čokolade
350 ml slatkog vrhnja

Priprema:
Za koru 
Pomiješati sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre sastojke (osim vrele vode) u drugoj zdjeli.Postepen dodavati mokre sastojke u suhe, kad se sjedine, miksati dvije minute. Dodati vrelu vodu, promiješati, izliti u kalup za pečenje premazan maslacem i posut krušnim mrvicama.Koru peći u rerni zagrijanoj 180 stepeni nekih 15-20 .min zavisnood rerne .
Za fil od višanja :
Ocijedite višnje, te u sok od višnji umiješajte sve navedene sastojke i kuhajte dok ne dobijete kremastu smjesu u koju na kraju umiješate višnje. Nadjev od višnje razmažite po ohlađenoj kori 
Za prvu kremu :
Pripremite u jednoj zdjeli 200 grama tamne čokolade narezane na kockice, ugrijte do vrenja  150 mililitara slatkog vrhnja te polijte po čokoladi i lagano promiješajte da se čokolada otopi.
U međuvremenu istućite ostatak slatkog vrhnja u čvrsti šlag te postupno dodajte u otopljenu čokoladu i prelijte na ohlađenu koru  i višnje. Stavite u hladnjak na pola sata.

Za drugu kremu isti je kao kod prvog sloja kreme, samo što uzimate mliječnu čokoladu. Zalijete po ohlađenom prvom sloju te stavite u hladnjak na nekoliko sati da se dobro ohladi.Ukrasite po želji .
Ohladenu tortu režite na parčad i poslužite .
Prijatno !

srijeda, 22. studenoga 2017.

Osjećaj lijepog zalogaja :Čoko malina kocke !


Potrebno 
Za koru:
3 jaja
200 gr šećera
1 kesica vanilin šećera (10 gr)
1 dcl ulja
1 dcl mleka
2 pudinga od čokolade
1 kašika kakaoa
200 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
400 gr malina

Za fil 1
3 dcl slatke pavlake
200 gr čokolade

Za fil 2
100 gr šlag krema u prahu
1,5 dcl vode
čokolada za ukrašavanje

Priprema :
Za koru 
U mutiti 3 žumannjka sa 200 gr šećera i 1 kesicom vanilin šećera, dodati ulje, mlijeko, prah od čokoladnog pudinga, brašno, kakao, prašak za pecivo i sneg od umućena 3 belanjka.
Masu izmešati, staviti u kalup veličine 20×30 cm prethodno pouljen i posut brašnom. Po vrhu rasporediti 400 gr malina. Peći na 180 stepeni 25-30 minuta.


Za fil 1. U posudu staviti slatku pavlaku, dodati kockice čokolade i kuvati na tihoj vatri (masa ne sme da provri), dok se čokolada ne istopi. Dobro ohladiti u frižideru najmanje 2-3 sata, umutiti mikserom i premazati hladnu koru.
Za fil 2:
Umutiti šlag krem u prahu sa vodom i premazati preko prvog fila. Ukrasiti rendanom čokoladom.
Ohladiti i seći na kocke te posluziti i uživati u ovoj čoko voćnoj fantaziji :
Prijatno!

Neodoljive Kocke !


Za Podlogu:
28 kom (za podlogu 28×37 cm) petit keksa
Za Preljev za kekse:
3 dcl čokoladnog mlijeka
3 velike žlice ruma
Za Kremu 1:
3 dcl vrhnja za šlag (nezaslađenog)
3 x 125 g (3 čašice) gotovog mliječnog pudinga čokolada noir
6 velikih žlica šećera
1 i 1/2 vrećica instant želatine
200 g sjeckane mliječne čokolade
Za Kremu 2:
500 g sira mascarponea
4 dcl vrhnja za šlag
8 velikih žlica šećera
1 i 1/2 vrećica instant želatine
1 velika žlica ruma
nekoliko kapi Vanilla Butter arome
100 g krokanta od lješnjaka
Za Posip:
po potrebi kokosa

Priprema:
Tacnu na kojoj ćemo pripremati kolač obložimo najlon folijom, stavljamo okvir i u njega još jedan komad najlon folije
Na foliju unutar okvira poslažemo petit kekse i namočimo ih preljevom od čokoladnog mlijeka i ruma
Za Kremu 1:
Tri gotova pudinga lagano sjedinimo sa šećerom pa ih umiješamo u čvrsti šlag u koji smo umiješali instant želatinu
200 g mliječne čokolade nasjeckamo na sitne kockice pa ih špatulom umiješamo u kremu
Dobro sjedinjenu (ručno) kremu ravnomjerno premazujemo preko namočenih keksa
Za Kremu 2:
Sir mascarpone,šećer,žlicu ruma i aromu vanilla butter sjedinimo
Napraviti čvrsti šlag uz dodatak instant želatine
Šlag lagano umiješati u kremu od mascarponea pa dobivenoj kremi dodati i krokant od lješnjaka
Dobivenu kremu staviti preko kreme 1 pritom pazeći samo da gornja krema ostane bijela jer je krema 1 manje čvrsta pa će biti neravna što mi je i bio cilj
.Površinu kolača dobro zagladiti pa obilno posuti kokosom
Ovako pripremljen kolač staviti u led na 2 h
Izvaditi ga iz leda pa ga narezati na kocke koje lagano odmaknemo jednu od druge i vratiti u led
Izvaditi ga pola sata prije serviranja da se lagano odmrzne i nakon toga samo uživati u ledenom desertu
Kolač ne mora biti u ledu ako to ne želite.Može se servirati i dobro, dobro ohlađen.
Prijano!

Sočna torta od jabuka !


Potrebno 
Za koru :
15 dag maslaca
10 dag šećera
3 žumanca
15 dag mljevenih badema
10 dag brašna

Za nadjev 
1 kg jabuka
1 limun
1 kašika šecera 

Za žuti Fil 
5 žumanaca
20 dag šećera
6 žlica gustina
7 dcl mlijeka
2 žličice vanilin šećera

Za bijeli fil 
8 bjelanaca
25 dag šećera u prahu

Za ukrašavanje :lješnjaci ili bademi po želji 
Priprema :
Za koru :
Zumanjke umutiti sa šećerom dodati otopljeni maslac 
i ostale  sastojke i peći 20 min na 180 C.
Za nadjev :
Naribane jabuke s sokom jednog limuna i kašikom šećera  dinstati 10-ak do 15 minuta.
Za Kremu :
Umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dodati malo mlijeka i gustin  umutiti pa istresti u mlijeko koje ste stavili da zakipi  skuhati kremu i pustiti da se malo ohladi.
Za bijeli fil 
Istući čvrsti snijeg od bjelanaca s šećerom.

Na mlako tijesto staviti mlake jabuke, mlaku kremu i snijeg od bjelanaca te zapeći 15-ak minuta na 170 C.
Ukrasiti sa poprženim lješnjacima ili bademima 
Tortu ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!

Kolač kojeg voli svako brzo i jednostavno gotov za 20 min :Bananko !


Potrebno  :
30g želatine u prahu
0,3 dcl vode
300g šećera
1kom ekstrakta od banane

Za ukrašavanje :
čokolade za kuhanje(ako cete radidit glazuru treba vam cijela čokolada i jos kašika do dve ulja ikašika mlijeka istopiti na pari ili laganoj vatri )
ili samo naribajte čokolade preko kolača .

Priprema:
Želatinu pomješati u 1 dcl vode. 300g šećera rastopiti sa 2 dcl vode na štednjaku, ali paziti da ne zakipi. Kada se šećer rastopio uliti ga u veliku zdjelu i staviti unutra želatinu koju smo pomješali sa vodom. Miksati 15 min pa dodati ekstrakt od banane (cijelu bočicu) i ne gasite mikser kada dodajete ekstrat .
Pa miksati još 5 min.. Tepsiju  u koji cemo staviti dobro namazati sa uljem. Znaci gasi mikser i brzo izli u tepsiju  jer se brzo stegne.Kasnije naribati ili istopiti čokoladu po njemu. može se rezati za 15 min.Ukrasite po želji !
    Prijatno!

Medni čokoladni kolač gotov za 15 min!


Potrebno:
1 l mlijeka
200 g Gussnela (gustina)
1,5 šolja oko 300 g šećera
5 kašika kakaa u prahu
5o g maslaca
3 kašike meda
1 kom Burbon vanilin šećera
oko 30 kom Turski keks (ako nema moze i petit )
slatko vrhnje za ukras .
Priprema:
U većoj posudi izmiješati gustin, šećer, kakao i vanilin šećer. Mlijeko podgrijati da bude mlako, sipati po malo u smjesu sa gustinom i mutiti, staviti da se kuva uz neprekudno miješanje žicom dok se ne zgusne. U vruće dodati maslac i med i miješati da se istope.
U kalup 30 x 10 cm obložen folijom, sipati vruću smjesu, ostaviti 3-4 kašike, zabosti  keks
premazati ostatkom smjese pa poslagati keksa koliko treba da se prekrije smjesa, prekriti folijom i ostaviti u frižider, najbolje preko noći.Ohladen kolač okrenuti naopako na tasnu  skloniti foliju i ukrasiti  slatkim vrhnjem i još  po želji 
Ohladen kolač rezati na šnite pa poslužiti .
Prijatno !