srijeda, 22. studenoga 2017.

Kolač:Nebeske kocke !


Potrebno 
Za koru :
5 bjelanjaka
8 kašika šećera
1 dl ulja
1 dl tople vode
10 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
1 žlica kakaa
5 kašika krupno mljevenih oraha
5 žumanjaka

Za Kremu od malina/višanja :
600 gr malina(višanja )
2 dl vode
5 kašika šećera
2 pudinga od vanilije
1, 5 dl vode
2 vrećice želatine

Krema od vanilije:
1, 2 l mlijeka
10 žlica šećera
3 pudinga od vanilije
4 kašike  gustina
150 gr margarina
1 vanilija šećer

Za glazuru :
100 gr čokolade 
2 kašike ulja 
1kašika mlijeka 

Priprema 

Za Koru :
Žumanjke dobro pomiješati sa šećerom, dodati ostale sastojke i na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka. Staviti u kalup za pečenje (dimenzije 42×36) i peći na 180ºC. Pečeni  koru preliti sa 2 dl čokoladnog mlijeka.

Za kremu od Malina ili višanja :U posudi kuhati maline sa šećerom i 2 dl vode. Khati dok se šećer ne otopi i potom dodati puding pomiješan sa 1,5 dl vode i želatinu (otopiti prema uputama na kesici). Miješati na laganoj vatri dok se želatina ne otopi i ostaviti da se krema malo ohladi. Mlaku kremu preliti preko kore .

Za kremu od vanilije :Puding i gustin skuhati u mlijeku i šećeru. Kada se krema ohladi umiješati margarin.
Dodatni sastojci
400 gr  turskog keksa 
vruće mlijeko za namakanje keksa
Za glazuru na laganoj vatri istopiti čokoladu ,ulje i mlijeko da se masa sjedini .Zatim prohladiti i  preliti  gotov kolač .
Polovinu kreme od vanilije premazati preko kreme od malina, poslagati keks namočen u mlijeko (čokoladni dio okrenuti prema gore) i premazati ostatkom kreme od vanilije. Gotov kolač preliti sa čokoladnom glazurom i ukrasiti po želji.
    Ohlađen kolač rezati na željene komade pa poslužiti .
    Prijatno!

Ljepota užitka -Brownie kokos čokoladna torta!


Potrebno 
Za koru :
100g maslaca
2 jaja
100 g šećera
3   kašike kakaa
100g brašna
2 kašike mlijeka

Za kremu:
400ml kokosovog mlijeka
200ml slatkog vrhnja
125 ml mlijeka
2 jaja
140g šećera
60 g gustina
80 g kokosovog brašna
200g čokoladnih kapljica ili komadića

Za čokoladni mousse
150g čokolade
400 ml slatkog vrhnja
1  kašika šećera u prahu
2 kremfixa

Za ukrašavanje
slag
listići kokosa

Priprema :

Za koru :
Pomiješamo jaja i šećer i miksamo nekoliko minuta dok ne postanu pjenasta i svijetlija.Dodamo omekšali maslac i sve dobro umiksamo.Dodamo prosijano brašno i kakao i izmiksamo i na kraju dodamo još 2kašike mlijeka i dobro umiješamo.Smijesa je malo gušca pa je razmažite po kalupu ili tepsiji ..Pećemo na 180 stupnjeva nekih 15 minuta Zatim ohladiti biskvit.

Za kremu od kokosa staviti u lončić kokosovo mlijeko,vrhnje za šlag i mlijeko i zagrijavati na vatri do vrenja.U drugoj posudici pomiješati jaja,gustin i šećer.Dobro promiješati.Kad je mlijeko počelo vriti,malo dodati u jaja i pomiješati i sve vratiti u mlijeko i kuhati kao puding.Nekih 5 min.Miješati stalno da se ne naprave grudice.Skinuti sa vatre i umiješati kokosovo brašno.
Pola kreme rasporediti po kori ,po njemu posipati čokoladu pa po čokoladi ostatak kreme.Razmazati i paziti da se ne pomiješa previše krema sa čokoladom jer će se čokolada poičeti topiti.Dobro ohladiti.

Za čokoladni mousse ugrijati 100 ml slatkog vrhnja i preliti preko nasjeckane čokolade.Ostaviti 1 minutu i promiješati tako da se sva čokolada otopi.U drugoj posudi umutiti slatko vrhnje u šlag sa 1 kašikom šećera u prahu  .Kad je šlag skoro umučen(da vrhovi ostaju mekani)dodati otopljenu čokoladu i kremfix i sve dobro izmiksati.Izliti na tortu i dobro ohladiti.Najbolje preko noći.
Drugi dan ili kad se mousse stisnuo ukrasiti tortu sa šlagom i kokosom.
Ohladenu tortu režite na parčad pa poslužite .
Prijatno!

Najukusnije Monte Kocke bez pečenja !


Potrebno:
Petit keks za podlogu

Za bijelu kremu :
1l mlijeka + 1 dcl za keks
12 kašika gustina
8 kašika šećera
200 g margarina

Za smeđu kremu :
300 g čokolade za kuhanje
1/2 l slatkog vrhnja 

Priprema:
Za bijelu kremu :
Staviti 8 dcl mlijeka sa 8 kašika šećera da se kuha, a u 2 dcl razmutiti 12 kašika gustina.Zakuhati kao puding.U ohlađeno dodati 200 g izmiksanog  margarina.Zatim premazati preko podloge od keksa .
Za vrijeme dok se krema hladi pripremiti petit podlogu : keks namočiti mlijekom ,redati u tepsiju/kalup.
Za smeđu kremu :
Zagrijati 1/2 l slatkog vrhnja,ne smije proključati, pa u toplo dodati izlomljenu čookoladu miješati dok se čokolada ne istopi .Prohladenu masu sipati preko prve kreme izravnati i ostaviti da se kolač u potpunosti ohladi pa poslužiti .
Prijatno!

utorak, 21. studenoga 2017.

Teleća čorba!

Potrebno:
 500 gr telećeg mesa bez kosti 
1  glavica luka crveni
 malo celera
 2 mrkve
 2 kašike brašna
 200 ml milerama
 ulje
 So, biber
vegeta 
1 l vode (još bolje ako imate teleći temeljac )
peršun po želji 
Priprema:
Luk sitno isjeckajte zajedno sa celerom i mrkvom pa popržite na ulju dok ne omekša.
Dodajte meso izrezano na kockice pa kratko prodinstajte.
Posolite, pobiberite i prelijte vodom.(ili temeljcem  ako imate )
Kuhaj te sat vremena kod meso ne omekša pa dodajte po želji vegete naravno trebate probati kolko je slano prije toga .
Mileram umutite sa malo vode i brašnom pa uspite u šerpu i kuhajte još 10 minuta.Dodajte sitno sjeckani peršun.
Poslužite  toplu .
Prijatno !

Brza Voćna Kremšnita bez pečenja!


Potrebno
Za Puding kremu:
1 l mlijeka
2 vrećice pudinga od vanilije
2 žumanjka
1 žlica brašna
1 žlica gustina
5 žlica šećera
125 grama maslaca ili margarina

Za Žele kremu:
300 ml džema od bobičastog voća (ja sam stavila od kupine i aronije)
200 ml vode ili voćnog soka
1 vrećica želatine
šećer po želji
4 dcl vrhnja za šlag
I još:
petit keksi
šećer u prahu za posipanje ili po vašoj želji 

Priprema:
U kalup veličine 20×30 složite petit kekse.
Za žele kremu :
Džem i vodu ili sok pomješajte, želatinu napravite po uputama na vrećici pa dodajte u džem. Ako želite propasirajte i prelijte po keksima te stavite u frižider da se dobro ohladi i stisne.
Za kremu od pudinga:
Skuhajte kremu od pudinga na uobičajen način, u dio sa praškom za puding brašnom i gustinom  i mlijekom dodajte
umućene žumanjke sa šećerom , dobro promješajte pa dodajte u uzavrelo mlijeko, te kuhajte dok se ne zgusne pa u vruće dodajte margari i dobro promješajte. Malo prohladite pa lagano raporedite po želeu.
Na žutu kremu stavite istučeni šlag te poslažite kekse pospite šećerom u pahu ili sčim želite.
Dobro ohladite pa poslužite .
Prijatno!

Brzi Cheesecake (bez pečenja)!


Potrebno
Za Podlogu:
250 g mljevenog petit keksa
250 g maslaca (može i margarin za kolače)
3 kašike mlijeka

Krema
500 g svježeg krem sira
500ml slatkog vrhnja
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
1 želatina u vrećici

Priprema
Mljevene kekse, omekšali maslac i mlijeko povežite u masu i utisnite u kalup za tortu.
Svježi krem sir, šećer i vanilin šećer izradite mikserom.
Slatko vrhnje izradite i umiješajte u sir.
Želatinu otopite u deset kašike vode, ostavite da odstoji i kada se natopi, zagrijte ju da postane prozirna i izlijte u nadjev od sira. Dobro izmiješajte i izlijte u kalup.

Prije posluživanja, dobro ohladite, najmanje 2 -3sata. Možete ukrasiti voćem ili preljevom po želji.
Prijatno!

Fina torta od čokolade i kokosa !


Potrebno 
Za kore :
8 kom bjelanaca + malo soli
120 g šećera
80 g oštrog brašna
50 g kokosovog brašna
2 čajne kašičice praška za pecivo
1 kaš. sirćeta/octa
100 ml ulja

Za natopiti koru :
malo mlijeka, 1 vanilijin šećer, po želji nekog kokos likera

Za Fil sa kokosom:
8 kom žumanaca
140 g gustina
150 – 200 g šećera
100 g kokosovog brašna
cca 0.9 – 1 l mlijeka
120 g maslaca + 4 kaš. umućenog šlaga

Fil sa čokoladom:
130 g čokolade za kuhanje
150 g mliječne čokolade
5 dl tečnog šlaga 
1 naribana korica limuna
150 g milerama (masnijeg)

Priprema
Za Fil sa kokosom:
Pripremiti šerpu za kuhanje fila, u nju sipati kokos i staviti na šporet. Kratko propržiti kokos oko 1-2 min. samo da blago promjeni boju i pusti miris. Preliti sa oko 3-4 dl mlijeka i kuhati nekih 5-8 minuta sa poklopcem da kokos omekša. Za to vrijeme pripremiti ostale sastojke za fil . Smjesu od kokosa i mlijeka prebaciti u blender i izmiksati (ovaj korak možete i preskočiti, ali ovako dobijem finu kašicu od kokosa). Prebaciti kašu u bokal sa mjerama i dosuti mlijeka tako da ukupno sve bude do 1l. Vratiti na šporet. Žumanca, gustin i šećer pomješati sa malo mlijeka da nema grudvica i kad se tečnost na šporetu zagrijala skuhati gust krem uz stalno mješanje. Kad je krem kuhan površinu krema prekriti sa prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje.
Za kore : (Sastojke možete podijeliti na 2 i peći 2 odvojene korice. Korice su tanke):
Brašno i prašak za pecivo prosijati i pomješati, dodati i kokosovo brašno. Bjelancima dodati mrvicu soli i miksati postepeno dodati i šećer. Umutiti u čvrst snijeg. Praškaste sastojke postepeno dodati u smjesu od bjelanaca mješajući (samo prevrtati kuhačom), zatim dodati i sirće i na kraju lagano sipati ulje uz mješanje. U pripremljen okrugli kalup d=24-26 cm, kome smo dno (ne i obod!) lagano podmazali i stavili papir za pečenje, izliti smjesu i peći na 170 st. 15-ak minuta, nešto duže ili kraće zavisno od rerne. Oko obruča po mogućnosti staviti mokar peškir i tako peći, korice budu ravnomjerno i fino pečene. Pečen biskvit ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Fil od čokolade:
Čokolade izlomiti, saviti u šerpu i preliti sa 3 dl vrhnja za šlag. Zagrijavati na srednjoj temperaturi i mješati da se sva čokolada istopi. Dodati i narendanu limunovu koricu i ostaviti da se smjesa ohadi.
Nastavak fila od kokosa:
Izmiksati maslac i dodati u mlak  fil uz stalno miksanje da se sve fino sjedini i da nema grudvica.
200 ml vrhnja za šlaga  umutiti sasvim malo (kasnijim ručnim miješanjem regulisaćete čvrstoću fila).  kašike dodati u fil od kokosa i ručno izmješati, a u ostatak dodati ohlađenu smjesu od čokolade i mileram te lagano ručno promješati do željene čvrstoće.
Potpuno ohlađenu koru prerezati na 2 dijela. Pripremiti i tečnost za natapanje bikvita (sve sastojke pomješati i zagrijati da tečnost bude mlaka). Na tacnu za torte staviti obruč na koji smo stavili pek papir i ređati: prva polovina kore, malo je izbockati čačkalicom, preliti je sa par kašika mješavine mlijeka, vanilije i likera; fil od čokolade; fil od kokosa. Ponoviti postupak još jednom.
Tortu dobro rashladiti, najbolje preko noći u frižideru. Po skidanju obruča tortu ukrasiti po želji kokosom, šlagom ...
Prijatno!

Savršeno kremasti i ukusan kolač sa Milka čokoladom !


Potrebno
Za Kore:
6 jaja
6 kašika šećera
5 kašika hladne vode
4 kašike brašna
1 kašika kakaoa
1 kašičica praška za pecivo

Za Vanila krem:
3 žumanca
250 ml mleka
80 gr kristal šećera
1 vanilin šećer
1 kašika gustina, puna
100 gr maslaca

Za Milka krem:
3 jaja
80 gr kristal šećera
100 gr Milka čokolade ( tamne ili mlečne )
100 gr maslaca

Završni dio :
šlag ili slatka pavlaka



Priprema:
Ulupati penasto belanca pa postepeno dodavati vodu uz mućenje.
Dodati šećer pa mutiti dok se ne dobije jaka pena i šećer se istopi.
Kada se šećer istopi dodati žumanca.
Umutiti pa dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti varjačom.
Dok to radite rerna se zagreva na 180 stepeni.
Istresti masu u obložen pleh dimenzija 20 x 35 ili 30 x 30…i sličnih…
Peći oko 25 minuta.
Ohladjen biskvit preseći vodoravno da se dobiju dve tanke korice.
Pomešati za vanila krem mleko, brašno, šećer, žumanca i vanilin šećer.
Umutiti pa staviti na srednju vratu uz mešanje da se skuva.
Skuvan fil skloniti sa vatre pa ohladiti.
Ulupati penasto maslac pa mu dodati ohladjen krem i umutiti.
Kremovi su nešto mekši, ali neka vas to ne brine, pri razmazivanju nemojte ići skroz do ivice jer će sami lepo da legnu na korice i one će upiti višak tečnosti, a pri tome fino omekaniti.
Za Milka krem pomešati jaja, šećer i izlomlenu čokoladu, pa staviti na paru.
Mešati dok se sve ne otopi i sjedini.
Zatim ostaviti na pari do 10 minuta da se kuva uz mešanje pa skloniti i ohladiti.
Ulupati penasto maslac pa dodati mu ohladjen krem i sve umutiti.
Na prvu koru naneti beli krem, poklopiti drugom korom pa naneti Milka krem i sve na kraju prekriti šlagom ili slatkom pavlakom.
Ohladiti pa poslužiti.
Prijatno !

Lagan i ukusan -Mokri kolač!


Potrebno 
Za koru :
3 jaja
12 kašika šećera
12 kašika ulja
12 kašika mlijeka
12 kašika brašna
3  kašike kakaa
1 prašak za pecivo
Za preliv:
2 ½ dl mlijeka
10 kašika šećera
malo ruma
Za premaz gore:
3 šlaga
Priprema:
Za koru :Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, a žutanjke miksajte mikserom najvećom brzinom dodajući šećer, ulje, brašno, prašak za pecivo, mlijeko i kakao. Kad se svi sastojci dobro povežu dodajte i snijeg od bjelanjaka mješajući najmanjom brzinom. Snijeg u smjesu možete umiješati čak i žlicom. U podmazanu tepsiju izliti smjesu i staviti peći na 180 °C. Još toplu koru preliti sa hladnim prelivom. Na hladno staviti šlag  ukrasiti po želji .Potpuno ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!

Slatki doživljaj u ustima :Nutellamisu!


Potrebno:
2 šoljice masnog vrhnja
2 šoljice mascarponea
sjemenke iz jedne mahune vanilije
2 žumanjaka
2 žlice šećera
2 šoljice  Nutelle
2/3 šoljice  punomasnog mlijeka
12 piškota keksa
kakao u prahu

Priprema:
Stavite žumanjke i šećer u veliku zdjelu. Miješati dok ne postane lagano i kremasto prije nego dodate vrhnje. Umutite sve homogenizirano prije nego dodate mascarpone. Stavite sa strane.
Stavite mlijeko i 1  kašiku Nutelle u tavu. Na toplini sve izmiješati. Izvadite i ostavite da se ohladi. Lagano stavite kekse u Nutella mix. Posložite na dnu posude za pečenje. Prelijte trećinom kreme. Dodajte ostatak Nutelle preostalom Nutella mixu. Stavite na vrh kreme. Završite s ostatkom kreme. Posipajte kakao po vrhu.
Uživajte Prijatno !

Torta sa čarobnim ukusom prženih lješnjaka :Boem Torta !


Potrebno
Za koru :
10 bjelanaca
10 kašika šećera
200 g mljevenih lješnnjaka
50 g kakaa

Za žuti fil:
10 žumanaca
10 kašika šećera
0,5 l mlijeka
3 kašike brašna

Za tamni fil:
5 jaja
5 kašika šećera
200 g čokolade za kuhanje
1 kašika brašna
200 g maslaca

Za glazuru:
100 g čokolade
3 kašike ulja

Priprema
Za koru :
Umutite mikserom bjelanca, zatim postepeno dodajući šećer mutite dok se šećer ne sjedini sa bjelancima. Dodajte pržene mljevene lješnjake i kakao i sve promiješajte lagano varjačom. Možete peći tri kore u okruglom plehu ili jednu koru u plehu od šporeta, pa je poslije podijeliti na tri dijela.
Stavite u pleh papir za pečenje i ispecite tri kore.
Pecite ih u rerni zagrijanoj na 180 °C 30 – 40 minuta.
Za Žuti fil:
Umutite mikserom žumanca sa šećerom, dodajte brašno i 100 ml hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka stavite da provri i u njemu skuhajte fil stalno miješajući. Kuha se 10 minuta.
Ostavite fil da se ohladi.
Za Tamni fil:
Umutite mikserom jaja sa šećerom, dodajte brašno i čokoladu i kuhajte fil na pari 10 – 15 minuta. Kad se fil prohladi dodajte umućen maslac i ostavite da se potpuno ohladi.
Filujte redom kora, žuti fil, tamni fil – kora, žuti fil, tamni fil – kora.
Cijelu tortu premažite tamnim filom, a zatim još stavite glazuru – otopite 100 g čokolade sa malo ulja i prelijte preko treće kore.
Tortu ohladite pa režite na parčad i poslužite .
Prijatno!

ponedjeljak, 20. studenoga 2017.

Jednostavan i fin kolač :Čudo od jednog jajeta !


Potrebno:
Za koru :

 1 jaje
 1 šolja šećera
 1 šolja mljevenih oraha
 1 šolja mlijeka
 1 šalice ulja
 1 šolja brašna
 1 prašak za pecivo

Za Kremu:

 1 puding od vanilije
 3 dl mlijeka
 2 kašike šećera
 15 dag maslaca ili margarina

Priprema
Za koru :
Istucite jaje i dodajte pola šalice šećera, te nastavite miksati dok ne dobijete gustu kremastu teksturu, potom dodajte mlijeko i miješajući postepeno dodajte ostatak šećera. Potom kašikom  umiješajte orahe i ulje, razradite i na kraju  umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Tako pripremljenu smjesu prelijte u pobrašnjeni i nauljen pleh. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva oko 20 minuta.
Savjet: Kora  mora biti sočana stoga je važno da je ne prepečete. Nakon 15 minuta pečenja slobodno čačkalicom provjerite sredinu kore . Ukoliko na čačkalici ne ostaju tragovi smjese, možete je  izvaditi iz pećnice.
Za Kremu:
Odvojite 1 dcl mlijeka i u njega umiješajte puding i šećer, ostatak mlijeka stavite u Šerpu da provrije. Smanjite vatru i u vrelo mlijeko polagano miješajući dodajte pripremljeni puding.
Kada sve provrije skinite s vatre i ostavite da se ohladi, pa potom umiješajte maslac i sve dobro razradite mikserom.
Na ohlađenu koru dodajte kremu i posipajte ribanom čokoladom ili mljevenim orasima.
Kolač ohladite pa poslužite .
Prijatno!

Brzi osvježavajući i sočni kolač od mandarina!


Potrebno:
piškote veliko pakovanje 
1/4 šoljice soka od mandarina
mandarine

Za kremu :
250 g šećera
3 kašike gustina
2 šoljice mlijeka
2 žumanjka

I još:
1 šoljica slatkog vrhnja za šlag
1 kašika šećera u prahu
 kokos

Priprema:
Prvo napravite kremu.
U posudi miksajte gustin i žumanjke.
Mlijeko odvojite toliko da imate dovoljna da umutite gustin, a ostatak stavite zajedno s šećerom u šerpu  na srednje jaku vatru i čekajte da zavrije.
Žumanjke i gustin umutite da nema grudica.
Kada mlijeko zavrije sipajte smjesu od žumanjaka u mlijeko i stalno miješajte.
Ostavite da lagano kuha i da se zgusne nekoliko minuta pa sklonite sa vatre da se hladi.
Dok se krema hladi, prekrijte je plastičnom folijom da se ne uhvati korica.
U posebnu posudu stavite sok od mandarina.
Umočite piškote(vema kratko da vam se ne raspadnu ili upiju previše soka) u sok i slažite na dno posude.
Preko piškota prelijte polovicu kreme zatim složite mandarine pa sve zalijte ostatkom kreme i stavite na hlađenje.
Kolač premažite šlagom u koji ste umutili šećer u prahu i pospite kokosom te dekorirajte mandarinama.
Ohladite koač u frižideru i poslužite .
Prijatno !