Potrebno
Za koru :
10 bjelanaca
10 kašika šećera
200 g mljevenih lješnnjaka
50 g kakaa
Za žuti fil:
10 žumanaca
10 kašika šećera
0,5 l mlijeka
3 kašike brašna
Za tamni fil:
5 jaja
5 kašika šećera
200 g čokolade za kuhanje
1 kašika brašna
200 g maslaca
Za glazuru:
100 g čokolade
3 kašike ulja
Priprema
Za koru :
Umutite mikserom bjelanca, zatim postepeno dodajući šećer mutite dok se šećer ne sjedini sa bjelancima. Dodajte pržene mljevene lješnjake i kakao i sve promiješajte lagano varjačom. Možete peći tri kore u okruglom plehu ili jednu koru u plehu od šporeta, pa je poslije podijeliti na tri dijela.
Stavite u pleh papir za pečenje i ispecite tri kore.
Pecite ih u rerni zagrijanoj na 180 °C 30 – 40 minuta.
Stavite u pleh papir za pečenje i ispecite tri kore.
Pecite ih u rerni zagrijanoj na 180 °C 30 – 40 minuta.
Za Žuti fil:
Umutite mikserom žumanca sa šećerom, dodajte brašno i 100 ml hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka stavite da provri i u njemu skuhajte fil stalno miješajući. Kuha se 10 minuta.
Ostavite fil da se ohladi.
Ostavite fil da se ohladi.
Za Tamni fil:
Umutite mikserom jaja sa šećerom, dodajte brašno i čokoladu i kuhajte fil na pari 10 – 15 minuta. Kad se fil prohladi dodajte umućen maslac i ostavite da se potpuno ohladi.
Filujte redom kora, žuti fil, tamni fil – kora, žuti fil, tamni fil – kora.
Cijelu tortu premažite tamnim filom, a zatim još stavite glazuru – otopite 100 g čokolade sa malo ulja i prelijte preko treće kore.
Tortu ohladite pa režite na parčad i poslužite .
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar