srijeda, 15. studenoga 2017.

Brzi čokoladni kolač bez brašna i pečenja !


Potrebno:
225 g tamne čokolade
225 g slatke pavlake,
1/4 kašičice soli,
Kakao,šećer u prahu 
Maslac za podmazivanje pleha.

Priprema:
 Podmažite pleh sa malo maslaca, a zatim ga prekrijte papirom za pečenje tako da pređe preko rubova pleha. Rastopite čokoladu na blagoj vatri. U drugom plehu, ugrejte slatku pavlaku na niskoj temperaturi. Kada se dobro zagreje skinite je sa ringle i ubacite so. Promešajte.
 Ubacite čokoladu u pavlaku i lagano mešajte dok se sastojci potpuno ne sjedine. Sjedinjenu smesu         prebacite u pripremljeni pleh, pokrijte plastičnom folijom i dobro ohladite.
  Kada se kolač ohladio, izvadite ga iz pleha i pustite da odstoji desetak minuta na sobnoj temperaturi.     Pospite sa malo kakaa i šećera u prahu .Kolač isecite na željne komade pa poslužite .
Prijatno!

utorak, 14. studenoga 2017.

Jako ukusne punjene pljeskavice !


Potrebno:
300 gr. mljevenog mesa
50 gr. brasna
1 veca glavica crni luk
2 kašikice sol
1/2 kašikice bibera
3 zlice hladne vode
100 gr. kačkavala tipa edemer
pola kašike  senf
1 kašike  majoneze
po potrebi ulje

Priprema:
Ovo su sastojci za dve pljeskavice.
Dan ranije ili nekolko saati pred da spremate ove pljeskavice,zaciniti meso.
U zdelju stavite mljeveno meso.Dodajte vode i sol.Sve fino promesajte.Potom dodajte biber i brasno.Ponovo promesajte.Na kraju dodajte naribani luk.Sve fino rukom mesite.Morate dobro mesiti kao kad mesite hljeb,da bi se sve lepo povezalo.Pokrite prozirnom folijom,te ostavite u hladnjak.
Drugi dan,nauljenim rukama,podelite meso na 4 loptice.Sa nauljenim rukama pocnite praviti pljeskavicu.Istanjite kolko mozete tanje.Pazeci da neprekinete,jer ce potom cureti tokom przenja.Napravite sve pljeskavice,potom filujte.Pljeskavice radi lakseg prenosenja,stavljajte ih na komad celofana.
Sad na dve pljeskavice,stavite kocku kaskavalja (ja kockicu narezem na listice).Odozgo stavite senf i majonez.Sa drugom pljeskavisom preklopite onu prvu.Sad krajeve prstima priticnuti,te sa dlanovima oblikujte pljeskavicu.
Sad sa nauljenim rukama laganim pokretima prelaziti preko povrsinu pljeskavice,kako bi je zagladiti,poravnjali i bolje zalepili za onu prvu.Uradite tako jos jednom.
U tavi u koji ce te prziti,nalijte ulja kolko da pokrijete dno.Kada se ulje zagreje,stavite prziti pljeskavice.Przite na niskoj vatri posto su debele i da se fino isprze.Przite dok dobiju finu bojicu sa svih strana.
7.Dok su jos tople,posluzite sa vama omiljenim prilogom.
Prijatno!

Idealan desert za sve ljubitelje čokolade:Rajski kolač !


Potrebno:
Za kremu:
25 dag čokolade za kuhanje,
20 dag čvrste lješnjak – nougat kreme,
7,5 dl slatkog vrhnja,
12 dag nasjeckanih lješnjaka

Za Koru:
3 jaja,
3 kašike hladne vode,
10 dag šećera,
dag brašna,
1,5 dag kakaa,
1  prašak za pecivo,
2,5 dag gustina

Za dekoraciju:
1 kašika  kakaa,
10 – 15 dag Toffifeea
malo rendane čokolade 
Priprema:
Za Krema:
Nougat i čokoladu za kuhanje narezati. U loncu slatko vrhnje zagrijati (ne dozvoliti da zakuha), skloniti sa štednjaka, dodati narezani nougat i čokoladu te miješati dok se ne rastope. Prebaciti u plastičnu zdjelu i staviti u hladnjak najmanje 4 sata da se hladi. Najbolje je preko noći ostaviti u hladnjaku. Nasjeckane lješnjake u tavi bez masnoće prepržiti da dobiju zlatnosmeđu boju. Istresti na tanjur i ostaviti da se hlade.
Za koru :
Pećnicu zagrijati na 175 °C. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke čvrsto izraditi sa 3 žlice hladne vode. Polako dodavati šećer neprestano miješajući. Žumanjke jedno po jedno dodati smjesi od bjelanjaka. Brašno, kakao, prašak za pecivo i gustin izmiješati te kroz fino sito (cjedilo) prosijati. Postupno dodavati smjesi od jaja i oprezno ručnom miješalicom izmiješati.
Posudu za pečenje veličine 20 x 30 – 35 cm obložiti papirom za pečenje, istresti tijesto, izravnati i staviti peći 20 minuta. Pečeni kolač ostaviti u ugašenoj, otvorenoj pećnici oko 5 minuta. Zatim oštrim nožem odvojiti od rubova i ostaviti na rešetki da se hladi.
Hladan kolač istresti, prerezati uzdužno po pola, da dobijete dvije kore . Od donje kore  oštrim, dugačkim nožem odvojite papir i jedau koru  vratiti u posudu u kojoj se pekao.
Sada treba dovršiti kremu.
U ohlađenu smjesu vrhnja i čokolade dodati prepržene lješnjake i mikserom miješati dok ne postane na pola čvrsto. Da bi se krema brže izradila, stavite posudu s kremom u hladnu vodu s kockicama leda.
Na kraju 2/3 kreme istresti na koru , izravnati, prekriti drugom korom  i namazati ostatkom kreme. Ostaviti u hladnjaku da se dobro ohladi te posuti kakao prahom, narezati i ukrasiti  rendanom čokoladom Toffifeeom.
Napomena ako nemate toffi bombonjeru može se ukrasiti samo sa rendanom čokoladom.
Prijatno uživajte !

Tako ukusne i kremaste ;Kocke sa krem bananicama !


Potrebno
Za koru :
5 jaja
3 kašike ulja
2 kašike mleka
4 kašike brašna
1 kašika kakao
1 paketić praška za pecivo

Za kremu:
700 ml. mlijeka
2 paketica pudinga od slatkog vrhnja ili vanilije
250 gr. secera
200 ml. vrhnje za slag
I jos:
200 ml. vrhnje za slag
10-ak krem bananica
Priprema
Za koru :
Odvojite  bjelanca od zumanca.Bjelanca stavite u posudu za mucenje.Dodajte prstohvat sol,te mikserom izmiksajte.Tek kada pocne da pjeni,dodajte secer te izmiksajte do kraja.
 Kada dobijte cvrst sneg,dodajte jedno po jedno žumance  mlijeka i ulja u tankom mlazu.Miksajte samo kolko da se poveze.
Naštimajte  mikser na najmanju brzinu,te dodajte prosijano brasno sa praskom za pecivo i kakaom.
 Sve rucno izmesajte dok se poveze.Izlijte masu u najveci pleh iz pecncie oblozen pek papirom.Zagladite povrsinu,te stavite peci u predhodno zagrejanoj pecnci na 200 stepeni.Pecite nekih 15-ak minuta.Najbolje proveriti cackalicom dali je kora pecena.
 Pečenu koru ostavite neka se ohladi,potm presecite na pola .
Za  Kremu:
 Odvojite 200 ml.mleka,a ostatak zajedno sa secerom stavite u serpicu u kojoj ce te kuhati kremu.Stavite na vatru.U ostatak mlijeka stavite pudinge,te izmesajte da nema grudvica.Kada mleko na vatri zakuha,dodajte mleko sa pudinhgom te stalno mesajuci skuhajte dok dobijete gusti krem.
 Povrsinu prekriti sa prozirnom folijom te ostavite neka se krema ohladi.
Vrhnje za slag izmiksati u cvrst sneg,pa potom spojite sa ohladenom kremom.
Slaganje:
N tasnu   u koji ce vam stojati torta,stavite prvu koru.Premazati koru sa kremom,te pospite  sa iseckanim krem babanicama pa zatim ponovo kora .Pritisnite blago da se zalepi.Ostavite u frižider  najmanje 3 saati ili preko noci.
 Naredni dan odstranite kalup.Izmiksajte vrhnje za slag u cvrst sneg,


 Premazati celu tortu sa slagom,te dekorisite sa krem banaicama.Ostavite u frižider  jos nekih 20-ak minuta,potom secite na kocke te posluzite.
Napomena ako ste u velikom plehu pekli koru možete je presjeći na tri dijela poprecno pa mazati krema bananice kora svaku koru lagano pritisnuti da se spoiji sa kremom  zadnju samo kremom pa slagom tako cete dobit tortu. Prijatno !

Lješnjak Kocke!


Potrebni sastojci
Za kore x 2 
4 bjelanjka
120 g šećera
150 g mljevenih lješnjaka

Za kremu :
6 žutanjka (extra svježih)
10 kašika šećera
1 margarin
2 pudinga od čokolade ili lješnaka 
oko 6-7 dl mlijeka

I još
nasjeckani lješnjaci za posipanje ( oko 70g)

Priprema
Za koru :
 Lim (32x22cm) obložite papirom za pečenje, a pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Miksati bjelanjke u čvrst snijeg, postupno dodajući šećer. Na kraju laganom umiješati lješnjake, izliti u lim, zagladiti, pa peći oko 15-20 min (dok malo ne posmeđi).
Isti postupak ponoviti s drugom korom.

 Za kremu :
Esad ovo vam je orginalna verzija recepta za kremu  
Skuhati pudinge u mlijeku (prvo naravno razmutiti praškove s malo mlijeka i 2 žlice šećera, a preostalo mlijeko zakuhati itd…). Hladiti ih uz često miješanje da se ne napravi korica (trebaju biti dosta gusti!).
U međuvremenu pjenasto izmiksati žumanjke, preostali šećer i omekšali margarin. Kad su obje smjese iste temperature, žlicom dodavati puding u žutanjke, cijelo vrijeme miksajući na srednjoj brzini.

A ovo je moja  verzija pošto  kolko god da bila svježa jaja ja ih ne stavljam živa u kolače a vi se odlučte za koju želite verziju Umiiksati žumanca sa šecerom pa dodati malo mlijeka uto dodati pudinge i i skuhati u kremu u mlijeku koje ste stavili da zakuha .Kad ste dobili gustu smjesu skinuti sa vatre i ohladiti Povremeno promješati dok se hladi ili samo staviti prozirnu foliju preko šerpe u kojoj ste skuhali smjesu .U ohladenu kremu dodati izmiksan margarin i sjediniti masu  .

 Slaganje :
kora-krema-kora-krema i na kraju posuti nasjeckanim lješnjacima. Staviti u  frižider preko noći, rezati tek drugi dan!!
Užvajte prijatno !

Prekrasni mali kolačići :Limunčići!


Potrebno
Za Tjesto
500g brašna
50g masti
50g maslaca
100g šećera
1 kašikica sode bikarbone ili praška za pecivo
1 vanili šećer
150ml mlijeka
zrno soli
2 žumanjca
limunova korica
Za fil
2 bjelanjca
200g mljevenog badema
2 vanili šećera
130g šećera
kora od dva limuna
1-2 kašike  ruma ili maraskina

bojanje 
žuta boja u prahu
300ml mlijeka
200g sitnijeg kristal šećera
1 kašika  maraskina

Priprema
Od ovih sastojaka umjesite tjesto i ostavite u hladnjak na 2 sata
Još jedna mala napomena,kada ste tijesto izvadili iz hladnjaka još ga jednom premjesite sa malo brašna,pa ga onda razvaljajte i izrezujte krugove.


Najprije izmiksajte jaja,maslac sobne temperature,šećer i koricu limuna,a zatim dio brašna pomješanog sa praškom za pecivo,na kraju ostatak brašna umjesite ručno
tjesto tanko razvaljajte može i na mašinu i izrezujte krugove na kojeg stavljate kašiku  fila
Okrenite na drugu stranu i stisnite kao bonbončić
Poredajte na lim obložen pek papirom
i pecite ih na 160 otp 20 minuta
Ohlađene limune namočite u mlijeko u koje ste dodali boju i maraskino
Zatim ih uvaljajte u šećer
Za fil :Ulupajte bjeljanjke i šećer zatim mu dodajte bademe začine
Ako vam se čini rijedak fil dodajte kašiku dvije prezle.
Uživajte uz ove zaista ukusne kolačice 

Prijatno !




Fine Parfe kocke kremaste i ukusne !


Potrebno :
Za koru:
6 belanjaka
200 g šećera
100 g margarina
120 g brašna
2 kašike kakaa

Za fil:
6 žumanjaka
150 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuvanje
2 kesice želatina u prahu
8 dl slatke pavlake

Za dekoraciju:
2 šlaga po želji ili slatko vrhnje 
malo narendane čokolade 
Priprema:
Za Koru:
Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne otopi. Potom uz neprestano mućenje postepeno dodavati otopljeni margarin.
Na kraju dodati mešavinu brašna i kakaoa te polako promešati varjačom.
Pleh (28×38 cm) obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC nekih 10 -15 min zavisno od rerne .
Za fil :
Sjediniti žumanca sa šećerom u prahu i kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se ne dobije ujednačena smesa.
 Želatin preliti sa 8 kašika vode i ostaviti da nabubri.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i podeliti na dva dela.
 U prvi deo šlaga od slatke pavlake dodati polovinu želatina i otopljenu čokoladu te polako promešati.

U drugi deo šlaga od slatke pavlake dodati preostali želatin i fil od žumanaca pa polako promešati.
Umutiti šlag 
Slaganje:
     Ohlađenu koru premazati filom od čokolade i poravnati.
     Zatim naneti fil od žumanaca i premazati šlagom i posuti narendanom čokoladom .
    Ohladen kolač sjeći na kocke pa poslužiti .
    Napomena ako želite mjesto slaga možete staviti čokoladnu glazuru .
    Prijatno !

Pekmezne Hurmašice !


Potrebno 
1 jaje
1  mala soljica ulja 
1 šoljica  putera ili masla (sobne temperature)
1 šoljica  kisele pavlake 
1 šoljica šećera
1 pekmeza (meni su najbolje od pekmeza od šipka nebudu puno tamne ili od jabuka )
brasna po potrebi
1 prasak za pecivo

Agda
4 šoljice  secera
3 šoljice pekmeza
7 šoljica  vode

Priprema :
    Od gore navedeni sastojaka zamjesite tijesto (ne tvrdo mora bit mekse).
    Prije nego sto pocnete oblikovat hurmasice stavite agdu na pec da prokuha.
    Kad agda prokuha, pustite je jos 3-4 minute da kuha i maknite sa peci da se prohladi.
    Oblikujte hurmasice i redajte u nauljenu tepsiju.Ove ukrase po njima napravite vilicom ili ako želite druge svaku hormašicu pritisnete  na rende oblik koji želite .
    Pecite na 200 stepeni  C dok hurmasice nepocnu dobivat boju.
    Tople hurmasice zalite prohladjenom agdom i poklopite tepsiju jedno 5 minuta.
    Ohladite na sobnoj temperaturi pa poslužite .
    Napomena  u tijesto možete dodati i oraha po želji budu još bolje .
    Prijatno!

Savršeno Kremasta Torta od plazme ,karamele i čokolade !


Potrebno 
Za Koru:
4 jaja
150g secera
1,8dl jogurta
1dl ulja
150g brasna
1 prasak za pecivo
2 kasike nutela ili bilo kog drugog krema
2 dl cokoladnog mleka za prelivanje kore

Za Karamel fil:
1/2l mleka
2 pudinga od karamelel
100g secera
1/2 margarina

Za Čokoladni fil:
1/2l mleka
2 pudinga od vanile
100g secera
1/2 margarina
100g nutele

Za Fil od plazme:
300g mlevene plazme
2 case kisele pavlake
100g secera u prahu
3 kasike umucene slatke pavlake
I još:
3 kesice slaga ili 500 ml slatke pavlake 

Priprema:
Za koru 
    Umutiti bjelanca sa 70-80 g šećera. Odvojeno (u drugu posudu) umutiti žumanca sa ostatkom šećera (od onih 150 g), pa dodati i ostale sastojke. Sve zajedno umutiti pa polako sjediniti sa umućenim bjelancima. Koru peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni nekih 20-ak minuta. Vruću koru preliti hladnim čokoladnim mlekom.
    Za Fil od plazme: Pavlaku pomešati sa šećerom u prahu pa dodati mlevenu plazmu i umućenu slatku pavlaku. 
    Za čokoladni  fil: Od 0,5 l mleka oduzeti onoliko koliko je potrebno da se razmute dva pudinga od vanile. U ostatak mleka dodati 100 g šećera i staviti da proključa, pa ukuvati puding. U još vruć puding dodati margarin, pa promešati da se otopi. Ostaviti da se hladi. Kad se malo prohladi u puding dodati i nutelu. Sve zajedno umutiti mikserom da se dobije kremasti fil. 
    Za Karamel fil: Od 0,5 l mleka oduzeti onoliko koliko je potrebno da se razmute dva pudinga od karamele. U ostatak mleka dodati 100 g šećera i staviti da proključa, pa ukuvati puding. U još vruć puding dodati margarin, pa promešati da se otopi. Ostaviti da se hladi. Kad se prohladi puding mutiti mikserom da se dobije kremasti fil, a pritom i da se sasvim ohladi.
    Slaganje:
    Preko kore namazati prvo fil od plazme.
    Preko fila od plazme namazati čokoladni fil, pa ostaviti tortu na kratko u frižider (nekih 10-ak minuta).
    Preko čokoladnog fila namazati fil sa ukusom karamele.
    Celu tortu premazati umućenom slatkom pavlakom (i ukrasiti po želji).Tortu ohladiti pa poslužiti .

    Prijatno!

Provjereno najbolja: Rafaelo torta koja je gotova za pola sata !


Potrebno :
9 bjelanjaka 
15  kašika secera
3 kašike  prezle  mrvica
30 dkg kokosa + malo za posuti za ukras
1,5 litra mlijeka + cca 3 dcl za natopiti kore
20 dkg gustina
25 dkg margarina ili maslaca
10 dkg secera za kremu

Priprema:
Za kore ;
 Izraditi snijeg od 3 bjelanjaka, dodati 5 zlica secera, 1 zlicu mrvica i 10 dkg kokosa. 
Peci u zagrijanoj pecnici na cca 180 stupnjeva 10-15 min (provjeriti cackalicom). Gotovi biskvit natopiti sa cca 1 dcl hladnog mlijeka. Peci 3 biskvita (ukupno 9 bjelanjaka, ostane 9 zumanjaka možete iskoristi za neki dr kolač ili zaledite pa izvadte kad vam zatrebaju ).Za okrugli kalup promjera cca 26 cm. 
Za kremu :
U litru i pol mlijeka ukuhati gustin i secer. U hladno dodati margarin. Slagati: kora, fil, kora, fil, kora, fil, posuti kokosom i dobro ohladiti pa poslužiti  ako želite dodatno mozete ukrasiti rafaelo kuglicama koje mozete i sami napravit imate recept na našoj stranici i za rafaelo kuglice .
Prijatno !

ponedjeljak, 13. studenoga 2017.

Baklava sa Plazmom :Morate je probati jer je stvarno predobra!!





Potrebno :
1 pakovan je kora za pite, od 500 gr
300 gr mlevene plazme
3 jaja
5 kasika secera
5 kasika ulja
ulje za prskanje kora

Preliv:
1 l vode
800 gr secera
1 limun


Priprema :
Prvo skuvajte preliv, stavite vodu i secer da provri, zatim dodajte limun isecen na kolutove i kuvajte agdu nekih 5 minuta, ne treba da bude gusta. Ohladite.Umutiti jaja sa secerom, dodati ulje, jos malo umutiti i umesati mleveni keks. Smesa ce biti bas, bas gusta. Prebrojte kore i podelite..za svaki rolat vam treba tri kore (ja sam imala 6 rolata). Prvu koru poprskati uljem, staviti na nju drugu koru, poprskati i nju uljem i staviti trecu koru. Na trecu koru staviti smesu od plazma keksa, uzduzno (tesko se razmazuje, jer je gusta, pa ja prstima uz rub kore namestim).

Čvrsto zarolati i redjati u blago nauljen pleh. Postupak ponoviti i sa ostatkom kora. Rolate iseci na zeljene velicine, pre pecenja, premazati blago uljem svaki rolat u plehu i peci u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni, dok lepo ne porumeni. Vrucu baklavu, preliti hladnim prelivom. Dobro ohladiti i uzivati :).

Najbolja je kada je doooobro ohladjena, nije preslatka, socna i brzo se napravi.
Prijatno!

Ledeno nebo kolač






Sastojci za biskvit:

8 bjelanjaka
8 žlica šećera
8 žlica brašna
1 prašak za pecivo

Biskvit ispeći i kada se ohladi preliti sa 3 dl vrelog mlijeka (biskvit malo izbosti sa viljuškom da se mlijeko bolje upije).


Sastojci za kremu:

8 žumanjaka
1,2 litra mlijeka
10 žlica gustina
3 kesice vanilija šećera
10 žlica šećera
200 gr margarina

Kremu skuhati i kada se ohladi umiješati margarin. Na hladan biskvit premazati kremu. 
završni sloj šlag: 0,5l slatko vrhnje 
Kremu premazati sa šlagom (umutiti 0,5 lit vrhnja za šlag).


Jeftini kolac







SASTOJCI
Kolac Merica je solja od ( 250 ml ):
1 solja mleka ( obicno, posno ili voda )
1 solja secera
2 solje brasna

3 zlice kakaa

1 pecivo prasak
5 zlica ulja
5 zlica pekmeza


Preljev
200 ml mleka ( obicno, posno ili voda )
1 puding od cokolade
5 zlica secera
Za posip: secer u prahu

PRIRPEMA
Ukopcati pecnicu da se zagreje na 220 stupnjeva.
Obloziti pek – papirom cetvrtastu tepsiju ili kalup. Ja sam koristila kalup 24 cm. U orginalnom receptu je cetvrtasta manja tepsija. I kolac je bijo izrezan na kocke.

Pomesati sve sastojke za kolac i sa elektricnim mikserom sjediniti u kompaktnu smesu.

Testo istresemo na pek – papir u tepsiju i stavimo peci u zagrejanoj pecnici na 220 stupnjeva te pecemo kolac 25 minuta.
Za preljev pomesati mleko, secer i prasak za puding.
Pecen kolac izvadimo iz pecnice pa sa jednim nozem isecemo u zeljne snite a zatim uzimamo preljev i zalivamo celu povrsinu kolaca pazeci i da tekucina prodre gde smo napravili rez sa nozem.
Zaliveni kolac vratiti u pecnicu i peci jos 8 minuta.