utorak, 14. studenoga 2017.

Idealan desert za sve ljubitelje čokolade:Rajski kolač !


Potrebno:
Za kremu:
25 dag čokolade za kuhanje,
20 dag čvrste lješnjak – nougat kreme,
7,5 dl slatkog vrhnja,
12 dag nasjeckanih lješnjaka

Za Koru:
3 jaja,
3 kašike hladne vode,
10 dag šećera,
dag brašna,
1,5 dag kakaa,
1  prašak za pecivo,
2,5 dag gustina

Za dekoraciju:
1 kašika  kakaa,
10 – 15 dag Toffifeea
malo rendane čokolade 
Priprema:
Za Krema:
Nougat i čokoladu za kuhanje narezati. U loncu slatko vrhnje zagrijati (ne dozvoliti da zakuha), skloniti sa štednjaka, dodati narezani nougat i čokoladu te miješati dok se ne rastope. Prebaciti u plastičnu zdjelu i staviti u hladnjak najmanje 4 sata da se hladi. Najbolje je preko noći ostaviti u hladnjaku. Nasjeckane lješnjake u tavi bez masnoće prepržiti da dobiju zlatnosmeđu boju. Istresti na tanjur i ostaviti da se hlade.
Za koru :
Pećnicu zagrijati na 175 °C. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke čvrsto izraditi sa 3 žlice hladne vode. Polako dodavati šećer neprestano miješajući. Žumanjke jedno po jedno dodati smjesi od bjelanjaka. Brašno, kakao, prašak za pecivo i gustin izmiješati te kroz fino sito (cjedilo) prosijati. Postupno dodavati smjesi od jaja i oprezno ručnom miješalicom izmiješati.
Posudu za pečenje veličine 20 x 30 – 35 cm obložiti papirom za pečenje, istresti tijesto, izravnati i staviti peći 20 minuta. Pečeni kolač ostaviti u ugašenoj, otvorenoj pećnici oko 5 minuta. Zatim oštrim nožem odvojiti od rubova i ostaviti na rešetki da se hladi.
Hladan kolač istresti, prerezati uzdužno po pola, da dobijete dvije kore . Od donje kore  oštrim, dugačkim nožem odvojite papir i jedau koru  vratiti u posudu u kojoj se pekao.
Sada treba dovršiti kremu.
U ohlađenu smjesu vrhnja i čokolade dodati prepržene lješnjake i mikserom miješati dok ne postane na pola čvrsto. Da bi se krema brže izradila, stavite posudu s kremom u hladnu vodu s kockicama leda.
Na kraju 2/3 kreme istresti na koru , izravnati, prekriti drugom korom  i namazati ostatkom kreme. Ostaviti u hladnjaku da se dobro ohladi te posuti kakao prahom, narezati i ukrasiti  rendanom čokoladom Toffifeeom.
Napomena ako nemate toffi bombonjeru može se ukrasiti samo sa rendanom čokoladom.
Prijatno uživajte !

Nema komentara:

Objavi komentar