Potrebno
Za Tjesto
500g brašna
50g masti
50g maslaca
100g šećera
1 kašikica sode bikarbone ili praška za pecivo
1 vanili šećer
150ml mlijeka
zrno soli
2 žumanjca
limunova korica
Za fil
2 bjelanjca
200g mljevenog badema
2 vanili šećera
130g šećera
kora od dva limuna
1-2 kašike ruma ili maraskina
bojanje
žuta boja u prahu
300ml mlijeka
200g sitnijeg kristal šećera
1 kašika maraskina
Priprema
Od ovih sastojaka umjesite tjesto i ostavite u hladnjak na 2 sata
Još jedna mala napomena,kada ste tijesto izvadili iz hladnjaka još ga jednom premjesite sa malo brašna,pa ga onda razvaljajte i izrezujte krugove.
Najprije izmiksajte jaja,maslac sobne temperature,šećer i koricu limuna,a zatim dio brašna pomješanog sa praškom za pecivo,na kraju ostatak brašna umjesite ručno
tjesto tanko razvaljajte može i na mašinu i izrezujte krugove na kojeg stavljate kašiku fila
Okrenite na drugu stranu i stisnite kao bonbončić
Poredajte na lim obložen pek papirom
i pecite ih na 160 otp 20 minuta
i pecite ih na 160 otp 20 minuta
Ohlađene limune namočite u mlijeko u koje ste dodali boju i maraskino
Zatim ih uvaljajte u šećer
Za fil :Ulupajte bjeljanjke i šećer zatim mu dodajte bademe začine
Ako vam se čini rijedak fil dodajte kašiku dvije prezle.
Ako vam se čini rijedak fil dodajte kašiku dvije prezle.
Uživajte uz ove zaista ukusne kolačice
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar