utorak, 14. studenoga 2017.

Pekmezne Hurmašice !


Potrebno 
1 jaje
1  mala soljica ulja 
1 šoljica  putera ili masla (sobne temperature)
1 šoljica  kisele pavlake 
1 šoljica šećera
1 pekmeza (meni su najbolje od pekmeza od šipka nebudu puno tamne ili od jabuka )
brasna po potrebi
1 prasak za pecivo

Agda
4 šoljice  secera
3 šoljice pekmeza
7 šoljica  vode

Priprema :
    Od gore navedeni sastojaka zamjesite tijesto (ne tvrdo mora bit mekse).
    Prije nego sto pocnete oblikovat hurmasice stavite agdu na pec da prokuha.
    Kad agda prokuha, pustite je jos 3-4 minute da kuha i maknite sa peci da se prohladi.
    Oblikujte hurmasice i redajte u nauljenu tepsiju.Ove ukrase po njima napravite vilicom ili ako želite druge svaku hormašicu pritisnete  na rende oblik koji želite .
    Pecite na 200 stepeni  C dok hurmasice nepocnu dobivat boju.
    Tople hurmasice zalite prohladjenom agdom i poklopite tepsiju jedno 5 minuta.
    Ohladite na sobnoj temperaturi pa poslužite .
    Napomena  u tijesto možete dodati i oraha po želji budu još bolje .
    Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar