Potrebno
1 jaje
1 mala soljica ulja
1 šoljica putera ili masla (sobne temperature)
1 šoljica kisele pavlake
1 šoljica šećera
1 pekmeza (meni su najbolje od pekmeza od šipka nebudu puno tamne ili od jabuka )
brasna po potrebi
1 prasak za pecivo
Agda
4 šoljice secera
3 šoljice pekmeza
7 šoljica vode
Priprema :
- Od gore navedeni sastojaka zamjesite tijesto (ne tvrdo mora bit mekse).
Prije nego sto pocnete oblikovat hurmasice stavite agdu na pec da prokuha.
- Kad agda prokuha, pustite je jos 3-4 minute da kuha i maknite sa peci da se prohladi.
Oblikujte hurmasice i redajte u nauljenu tepsiju.Ove ukrase po njima napravite vilicom ili ako želite druge svaku hormašicu pritisnete na rende oblik koji želite .
Pecite na 200 stepeni C dok hurmasice nepocnu dobivat boju.
- Tople hurmasice zalite prohladjenom agdom i poklopite tepsiju jedno 5 minuta.
Ohladite na sobnoj temperaturi pa poslužite .
Napomena u tijesto možete dodati i oraha po želji budu još bolje .
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar