Potrebno
Za Kolac:
8 jaja
200 gr tamne milka čokolade
6 kašika mlevenih ljesnjaka ( ili oraha, badema )
6 kašika šećera
Preliv 1
150 ml mlijeka
100 gr mliječne milka čokolade
Preliv 2
500 ml slatkog vrhnja
200 gr tamne milka čokolade
100 gr bijela milka čokolade
Priprema
- Pripremiti jednu manju tepsiju ili okrugli kalup za brownies. Obloziti masnim papirom za pečenje.
Upaliti pecnicu da se zagreje na 150 stupnjeva.
Čokoladu izlomiti i staviti u jednu posudu da se otopi na pari.
- Pripremiti i izvagati sve potrebne sastojke za kolac i ostaviti sa strane. Ljesnajke ili orahe samleti i ostaviti sa strane. Ja sam orahe ovaj put.
Odvojiti zumanjke od bjeljanaka u posebne posude.
Bjeljanka istuci u čvrst sneg sa elektricnim mikserom i ostaviti sa strane.
- Pjenasto izmiksati žumanca sa šećerom, pa dodati otopljenu čokoladu, uz neprestalno miksanje, te umiksati orahe i na kraju lagano umesati sneg od bjeljanaka polako izmiješati kuhačom.
Gotovu smjesu za kolač istersti u već pripremljen kalup i staviti peći u prethodnoj zagrejanoj pećnici 10 minuta. Nakon 10 minuta pečenja izvaditi iz pećnice i preliti vrucim cokoladnim mlijekom ( zakuhati mlijeko i iseckanu čokolade i kuhati dok se čokolada ne rastopi ), pa ponovo vratiti u pećnicu i peci jos 15 minuta.
- Za to vreme pripremiti preliv 2, slatko vrhnje zakuhati , a potom dodati obe vrste čokolade koje smo prethodno iseckali i tako kuvati jos 10-tak minuta uz miješanje .
- Pečeni kolač preliti prelivom 2. Ohladiti prvo na sobnu temperaturu a zatim ostaviti u frizider preko noći da se sve lepo poveže.
- Ohladen kolač isjeći na željene kocke pa poslužiti.
- Prijatno !