nedjelja, 12. studenoga 2017.

Čokoladni užitak bez brašna !


Potrebno 
Za Kolac:
8 jaja
200 gr tamne milka čokolade 
6 kašika  mlevenih ljesnjaka ( ili oraha, badema )
6 kašika šećera

Preliv 1
150 ml mlijeka
100 gr mliječne milka čokolade

Preliv 2
500 ml slatkog vrhnja 
200 gr tamne milka čokolade 
100 gr bijela milka čokolade 


Priprema
    Pripremiti jednu manju tepsiju ili okrugli kalup za brownies. Obloziti masnim papirom za pečenje.
    Upaliti pecnicu da se zagreje na 150 stupnjeva.
    Čokoladu izlomiti  i staviti u jednu posudu da se otopi na pari.
    Pripremiti i izvagati sve potrebne sastojke za kolac i ostaviti sa strane. Ljesnajke ili orahe samleti i ostaviti sa strane. Ja sam orahe ovaj put.
    Odvojiti zumanjke od bjeljanaka u posebne posude.
    Bjeljanka istuci u čvrst sneg sa elektricnim mikserom i ostaviti sa strane.
    Pjenasto izmiksati žumanca sa šećerom, pa dodati otopljenu čokoladu, uz neprestalno miksanje, te umiksati orahe i na kraju lagano umesati sneg od bjeljanaka polako izmiješati kuhačom.
    Gotovu smjesu za kolač istersti u već pripremljen kalup i staviti peći u prethodnoj zagrejanoj pećnici 10 minuta. Nakon 10 minuta pečenja izvaditi iz pećnice i preliti vrucim cokoladnim mlijekom ( zakuhati mlijeko i iseckanu čokolade i kuhati dok se čokolada ne rastopi ), pa ponovo vratiti u pećnicu i peci jos 15 minuta.
    Za to vreme pripremiti preliv 2, slatko vrhnje zakuhati , a potom dodati obe vrste čokolade  koje smo prethodno iseckali i tako kuvati jos 10-tak minuta uz miješanje .
    Pečeni kolač preliti prelivom 2. Ohladiti prvo na sobnu temperaturu a zatim ostaviti u frizider preko noći da se sve lepo poveže.
    Ohladen kolač isjeći na željene kocke pa poslužiti.
    Prijatno !

Šta reći samo prelepa "Torta Evropa "!


Potrebno
Za koru :
12 kom belanaca
12 kašika šećera
12 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna

Za Fil 1:
250 gr kristal šećera
100 gr maslaca

Za Fil 2:
125 gr maslaca
200 gr čokolade za kuvanje

Za Fil 3:
12 kom žumanaca
12 kašika šećera
250 gr margarina

Priprema
       Za kore :

        Umutiti bjelanca i šećer u čvrst sneg. U to ručno kuhačom  umešati mlevene orahe i             brašno. Peći na    200 C. Dobijenu koru iseći na 3 dela. Ja pečem u velikom plehu tako           da koru presečem  podužno i  dobijem 3 kore! Pleh obložiti masnim papirom!
    Za fil 1 :Šećer propržiti u šerpici na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje tako da se skroz istopi. U istopljen šećer dodati maslac isečen na kockice. Mešati sve dok se maslac ne otopi. Vrelom masom namazati sve 3 kore i ostaviti da se hladi. Karamel brzo steže.
    Za fil 2:Pjenasto umutiti maslac pa u njega dodati otopljenu čokoladu. Sve izmešati i premazati sve 3 kore (preko već ohlađenog stegnutog karamela). Ostaviti da se ohladi.
    Za fil 3:Umutiti žumanca sa šećerom. Kuvati masu na pari dok se šećer ne otopi (otprilike 15-ak minuta). Ostaviti da se ohladi. Posebno izraditi margarin pa u njega dodati ohlađenu masu. Filovati 2 kore, ali voditi računa da ostane žutog fila i za filovanje cele torte!
    Nakon završenog nanošenja žutog fila na drugu koru, treća kora se stavlja tako da nafilovana strana naleže na žuti fil, a odozgo ostaje tijesto!
    Tortu ukrasiti po želji, može se posuti mlevenim orasima, ukrasnim mrvicama.
      Ohladite tortu pa uživajte .Prijatno !

Savršena kombinacija torta od kokosa i čokolade :Kokos fantazija !


Potrebno
Za Kore x3- za svaku koru posebno
70 gr bjelanjaka (cca 2 bjelanjka)
60 gr šećera
10 gr brašna
10 gr gustina
10 gr kakaa
1 kavena žlica praška za pecivo
1 jušna žlica ulja
1 jušna žlica mlijeka
1 jušna žlica ruma

Za kremu :
1 l mlijeka
1 puding sa okusom slatkog vrhnja
60 gr gustina
8 jušnih žlica šećera
100 gr mljevenog kokosa (ako volite- može i više kokosa)
10 gr mljevene želatine
cca 3 dcl tučenog slatkog vrhnja

Za Ganach
150 ml slatkog vrhnja
100 gr tamne čokolade

Priprema
Za kore:
    Miksajte bjelanjca i postepeno dadajite šećer da se dobije čvrsti snijeg. Ostavite mikser i dalje mješajte ručno- lagano umješajte preostale tekuće sastojke pa praškaste. Izlijte u kalup za tortu promjera 24 cm.
    Pecite cca 15 min na 160 °C. U kalup u kojem pečete- obavezno stavite pek papir- koru ostavljate da se hladi na njemu i tek kad se ohladi skidate papir. (vidi napomenu na dnu teksta!)

Za Kremu :
    Od 1 l mlijeka odvojiti 1 dcl u koji potopite želatinu da nabubri i ostavite sa strane. Odvojite i cca 2 dcl za pomješati puding i gustin Ostatak mlijeka zakuhajte skupa sa šećerom i kokosom. Kad zakuha- dodajte mješavinu pudinga i gustina i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. U vruću umiksajte otopljenu želatinu i prekrijte prozirnom folijom tik uz kremu te ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.U ohlađenu kremu (na sobnu temperaturu) lagano umješajte tučeno slatko vrhnje.
    Za ganach :
    Zagrijte vrhnje i dodajte mu čokoladu. Mješajte dok se čokolada skroz ne otopi. Ostavite da se lagano hladi na sobnu temperaturu.
Slaganje :
     3 kore- svaku posebno i svaku pečenu prelijete sa 1/3 ganachea i ostavite da se hladi.
    E sad se vraćamo na kremu.. kore su ohlađene i stavljamo ih na podložak za tortu, a oko njih je rastezljivi obruč za torte obložen prozirnom folijom. Slažemo kora sa ganacheom, 1/3 kreme, kora itd. Završavamo sa kremom.
    Tortu je najbolje ostaviti da prenoći u kalupu i da se lijepo stegne.
    Za premaz oko torte i dekoraciju – ja sam rastopila 100 gr čokolade u 1 dcl slatkog vrhnja.


    Napomena!! Kore su prilično lagane i osjetljive- pazite da ih ne prepečete jer će vam postati gumaste i pazite kad ih prenosite u kalup da ne puknu. Ja svaku koru stavim u zamrzivač nekih 5 min i tek tada ih skidam sa pek papira i stavljam u obruč.
      Prijatno!

Savršene kocke sa čokoladom i višnjama !


Potrebno :
400 g pti ber keksa
 mlijeko za potapanje keksa

Za čokoladni fil:
4 dl mleka
5 kašika šećera
1 puding od čokolade
150 g margarina/maslaca 

Za fil od višanja:
1 tegla od 800 g
očišćenih višanja
4 kašike šećera
2 vanil-šećera
2 pune kašike gustina

Za preliv:
4 dl slatke pavlake
200 g čokolade za kuvanje

Priprema:
Za Čokoladni fil:
     U šerpu sipati 3 dl mleka, dodati šećer i kuhati do vrenja .
    Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanilije, sipati u ključalo mleko
    i nastaviti sa kuhanjem neprestano mešajući dok se ne zgusne.U ohlađeni puding dodati
     omekšao margarin ili maslac  i umutiti mikserom da se masa sjedini .
Za Fil od višanja:
     Višnje iz tegle zajedno sa sokom preručiti u šerpu. Izdvojiti malo soka i u njemu
    razmutiti gustin, te sadržaj vratiti u šerpu.
     Dodati šećer, vanil-šećer i kuhati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
Preliv:
    Sjediniti izlomljenu čokoladu sa slatkom pavlakom i zagrevati do tačke ključanja da bi se dobila ujednačena smesa.
Slaganje :


     Dno dublje tepsije 22×35 cm obložiti natopljenim petit  keksom, pa premazati preko njega fil od čokolade.
     Preko čokoladnog fila poslagati red natopljenog keksa i preliti toplim filom od višanja. Sačekati da se stegne, opet rasporediti natopljeni keks i preliti smjesom od čokolade .Ukrasite po želji sa malo  ukrasnih mrvica .
     Ohlađeni kolač držati u frižideru najmanje tri sata , a potom iseći na kocke željene veličine i poslužiti .Uživajte uz ove prelijepe kocke .
    Prijatno !

Brz i jeftin kolač na čaše bez jaja !


Potrebno :
Za koru /biskvit : 
mera je solja ili čaša  od ( 250 ml )
1 šolja mleka 
1 šolja secera
2 šolje  brasna
3 kašika kakaa
5 kašika ulja
5 kašika pekmeza
1 prašak za pecivo

 Za Preliv :
200 ml mlijeka 
1 puding od čokolade
5 kašika  šećera

Za posip:
    šećer u prahu

Priprema :
    Upaliti pecnicu da se zagreje na 220 stupnjeva.
    Obloziti pek – papirom cetvrtastu tepsiju ili kalup. Ja sam koristila kalup 24 cm. U orginalnom receptu je cetvrtasta manja tepsija. I kolac je bijo izrezan na kocke.
    Pomiješati sve sastojke za kolač sa mikserom sjediniti u kompaktnu smesu.
    Tijesto istresemo na pek – papir u tepsiju i stavimo peći u zagrejanoj pećnici na 220 stupnjeva te pečemo kolač 20 -25 minuta,.al temperaturu smanjimo na 200
    Za prelivnpomiješati mlijeko, šećer i prašak za puding.
    Pečen kolač izvadimo iz pećnice isečemo u željne kocke a zatim uzimamo preliv prelijemo cijelu površinu kolača pazeći i da tekućina prodre gdje smo napravili rez .
    Preliven  kolač vratiti u pećnicu i peći jos 5- 8 minuta. Prohladen možete posuti šecerom u prahu . 
      Kolač ohladiti pa poslužiti mada ga ja nekad načnem i dok je vruć zbog mirisa pekmeza nemogu odolit .
        Prijatno !

Košarice od kikiriki maslaca punjene čokoladom !


Potrebno 
Za košarice 
1 šoljia  =250ml mjera 
1/2 šoljie  smedeg secera
1/2 šoljie bijelog secera
1/2 šolje  kokosovog ulja ili omeksalog maslaca
1 jaje
1 kašika vanilin extrakta ili vanilin secer
1/2 male kašikice sode bikarbone,prstohvat soli
1/2 šolje  kikiriki maslaca
1+1/4 šolje  brasna
Za Fil/nadjev
1 šolja  mlijecne cokolade za kuhanje
1 šolja  tamne cokolade za kuhanje(200gr)
1 konzerva slatkog kondenziranog mlijeka(konzerva =395gr)
1 vanilin secer
50gr bijele cokolade za ukras


Priprema:
Za košarice :
Pjenasto izmijesati maslac sa obje vrste secera.
Ako nemate smedi secer,dodajte bijeli,izgubice se malo aroma karamela koji inace daje smedi secer i keksi ce biti svjetlije boje,no jednako su ukusni i slatki.
dodati sve ostale navedene sastojke i napravite tijesto.
U malene(mini)kalupe za mafene staviti po jednu kuglicu tijesta(1 velika kašika)i sve tako dok se ne potrosi svo tijesto.
Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 160C,14-16 minuta.
Izvaditi i prohladiti 1 minut.
Sada nekom okruglom kašikicom kao sto je zlica za vadenje kuglica od lubenice ili manji cep ili….)napraviti udubljenje na svakom keksicu,tako da izgledaju kao kosarice.
Pustiti da se ohlade.

Dok se keksici/kosarice hlade,napraviti fil/nadjev.
Za fil :
U manju šerpicu staviti slatko kondenzirano mlijeko,obje vrste cokolade ili samo jednu ako vise volite,vanilin secer ili extrakt,a moze i bez toga.
Na niskoj temperaturi polako uz stalno mijesanje otopiti cokoladu…mijesanjem cete vidjeti kada je fil spreman,odnosno,dovoljno gust da se moze maknuti sa sporeta.
Malo prohladiti.
Napuniti deblju vrecicu za zamrzivac sa filom i odrezati malo vrha,pa polako puniti kosarice koje predhodno izvadite iz kalupa.

Ukrasiti sa bijelom cokoladom ili kako zelite.
Prijatno !



Ovaj kolač je stvarno fantastičan poput ledenih kocki : "Kokosov San"!


Priprema
Za tamnu koru :
 5 bjeljanjaka snijeg,
15dag šećera,
15dag mljevenih oraha 
3 rebra čokolade,
2 žlice brašna i
 pola praška za pecivo

Za koru od kokosa : 
5 bjeljanjaka snijeg, 
15 dag šećera, 
15 dag kokosa,
 2 žlice brašna
 pola praška za pecivo limunov sok

Za kremu 
 10 žumanjaka,
 20 dag šećera, 
1 puding od vanilije, 
4 dl mlijeka 
25 dag margarina ili maslaca

I još :
kokos za posipanje 

Priprema 
Za tamnu koru :
 Bjeljanjke istući u čvrsti snijeg dodati šećer mljevene orahe otopljenu čokoladu i brašno pomješano s praškom za pecivo. Ispeći koru u rerni zagrijanoj 200 stepeni nekih 10 -15 min .Pečenu koru ostaviti da se ohladi .
Za koru od kokosa : Bijeljanjke istući u čvrsti snijeg dodati ostale navedene sastojke i ispeći u već zagrijanoj reni na 200 stepeni samo smanjiti kad stavite koru na 180 peci isto 10-15 min .oHLaditi i ovu koru .
Za kremu :šećer  i žumanjke  umutiti dodati puding i malo mlijeka ostalo mlijeko staviti da zakuha i u to istresti pripremljenu smjesu skuhati ko puding , u ohlađenu kremu dodati pjenasto izrađen margarin.
Slaganje . Bijelu koru  premazati s polovicom pripremljene kreme na to položiti tamnu koru  premazati preostalom kremom i posipati kokosom.
Pripremljen koč ohladiti 2-3 sata u frižideru pa sjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno !

Ukusan i fin a jednostavan za napravit : Baunti tart !


Potrebno 
Za podlogu :
300 g keksa ( petit, plazma…)
100 g mliječne čokolade
50 g putera
50 ml slatke pavlake za šlag
po potrebi 2-3 kašike mlijeka

Za kokos fil
2 dl slatke pavlake za šlag
50 g putera
30 g šećera  u prahu  
150 g kokosa
100 g bijele čokolade

Za čokoladnu glazuru:
150 g mliječne čokolade
1 dl slatke pavlake
20 g putera

Priprema:
Istopiti čokoladu pa sjediniti sa svim sastojcima za podlogu. Pleh 26 cm prečnika
premazati uljem, sipati smjesu za podlogu istanjiti po dnu i stranicama kalupa do 2 cm
visine, ostaviti u frižider
 Za Fil sa kokosom Prvo istopiti čokoladu na pari i ostaviti da se prohladi zatim   umutititi slatku pavlaku pa u posebnoj zdjeli umutiti puter sa šećerom u prahu  dodati kasiku po kasiku slatke pavlake i ohladenu bijelu čokoladu i kokos sve dobro sjediniti  i sipati na podlogu sa keksom
 poravnati i staviti u frižider
 Za glazuru :
 Pavlaku i puter zagrijati do pred ključanje, dodati izlomljenu čokoladu i miješati da se
 istopi, sipati preko kokos fila i vratiti u frižider da se dobro stegne.

 Ukrasiti po želji, ja sam pravila kuglice od 50 g keksa, 50 g čokolade i malo slatke pavlake (od keksa ,pavlake i ruma napravite kuglice i uvaljate u otopljenu čokoladu )
 Poslužiti dobro ohlađen, najbolje da prenoći.
 Prijatno !

subota, 11. studenoga 2017.

Mrsni sitni kolači !



Napolitanke
veliko pakovanje oblandi
10 jaja
125 g margarina
125 g putera
120 g Menaž čokolade
300 g mlevene Plazme
280 g šećera
220 g šećera u prahu
200 crne čokolade za glazuru
2 kašike ulja
I čokoladni fil: 10 belanaca umutiti dobro sa 280g šećera i skuvati na pari oko 10ak minuta, sve vreme muteći, tek toliko da se belanca termički obrade. Kada se ona malo samo prohlade, dodati mlevenu Plazmu i prohlađenu čokoladu, koja je prethodno istopljena na pari. Sve polako, špatulom ili varjačom sjediniti.

II žuti fil: 10 žumanaca umutiti sa 220 g šećera u prahu i skuvati ih kratko na pari, oko 7 minuta, sve vreme mešajući. Ostaviti da se ohladi do kraja. U međuvermenu umutiti penasto puter i margarin (možete i samo margarin ili puter, ja za kolače često koristim pola-pola), pa postepeno dodavati ohlađenu smesu od žumanaca. Sve još zajedno malo mutiti dok se ne dobije izjednačena kremasta struktura fila.
Napomena: pošto su mi ostala 3 žumanca od Orasnica, iskoristila sam ih ovde, znači umutila 13 žumanaca sa sa 250g šećera u prahu, pa dodala 150 g čokolade, dok količinu putera i margarina nisam menjala.

Naizmenično mazati oblande, tj. svaki fil podelite na pola, jer imate 5 oblandi…počevši od čoko fila, a odozgo premazati čokoladnom glazurom. Čokoladu otopiti na pari, pa umešati lepo i 2 kašike ulja.


Limun truffle sa belom čokoladom i bademima

300 g bele čokolade (koristila sam Nestlle)
95 g putera
60 ml slatke pavlake
blanširan i prosušen badem oko 50 g
prah šećer
ekstrat limuna
Zagrejati jako pažljivo usitnjenu belu čokoladu, puter isečen na kockice i slatku pavlaku, mešajući sve vreme žicom, dok se ne napravi izjednačena glatka i sjajna smesa, pa dodati ekstrat limuna (količina zavisi od jačine ekstrata i od vašeg ukusa). Ostaviti 15ak minuta sa strane, promešati još jednom lepo i zatvoriti posudu folijom, pa je odložiti u frižideru na minimum 2-3 sata da se dobro ne stegne. U međuvremenu blanširati badem, oljuštiti ga i porsušiti, paziti da ostanu celi. Kada se smesa ohladi, vaditi kašičicom kuglice, u sredinu staviti po badem i uvaljati u prah šećer, lepo formirajući kuglicu.

Napomena: količinu badema stavila sam ovde otprilike. Nažalost, ne sećam se koliko je kuglica ispalo, kao ni koliko je badema potrebno, pogotovu što sam više od 100 g blanširala i za neke duge đakonije (bili su mi potrebni i za jednu salatu), u svakom slučaju mislim da vam više od 50g neće trebati.

Čoko-moka truffle

300 g crne čokolade, bar 65% kakaoa
300 ml slatke pavlake
120 g putera
100 g Menaž crne čokolade
kašičica-dve Nes kafe
papirne korpice
Slatku pavlaku pažljivo zagrejati, ne sme nikako da provri, pa je preliti preko unapred usitnjene čokolade i komadića putera i mešati sve dok ne postane sjajna i glatka smesa. Zatim dodati kašičicu-dve rastvorene Nes kafe (kao kada mutite za nes kafu, stavite kap-dve vode, nikako ne sme biti retka, jer ćete razvodniti čokoladu sa pavlakom). Ostavite malo na sobnoj temperaturi, pa u frižider na minimum 2-3 sata da se dobro stegne.
U međuvremenu pripremite čokoladne korpice. Kako ove traffle jako omekšaju kada su na sobnoj temperaturi, smislila sam sledeću taktiku..

Rastopite Menaž čokoladu (možda će vam trebati i više od 100 g) i sipate po kašićicu čokolade u svaku korpicu, višak istresete (ono što samo ispadne nazad u šerpicu kada je okrenete naopako) i nije neophodno da čokolada ispuni sve zidove korpice, interesantnije je kada sama čokoladna koprica izgleda nepravilno.
Ostavite da se stegne, odnosno ohladi u frižideru.
Kada se smesa za truffle stegla posle min 2-3 sata, kao i čokolada u korpicama, vadite kašičicama truffle i nežno utisnite u čoko korpice. Možete ih naraviti da izgledaju pravilno, odnosno kao kuglice, ali kako se smesa brzo opušta, od toplih ruku pogotovu, podjednako lepo izgledaju i malo neuredno, znači formirati ih pomoću dve kašičice..
Vratite ih nazad u frižider i kada se dobro ohlade ili pred služenje, pažljivo skinite papirnate korpice.

Orasnice
Sve orasnice su divne i one u kojima se prvo belanca i šećer kuvaju na pari i one od celih jaja…mmmmm.. ali ovoga puta su ove najjednostavnije…

3 belanca
300 g šećera u prahu
300 g mlevenih oraha
250 g seckanih oraha
kašika gustina

Belanca dobro umutite sa šećerom u prahu, dodajući ga postepeno, zatim stavite gustin i mlevene orahe, dobro pažljivo izmešate varjačom/špatulom i od nje pravite kiflice. Svaku uvaljajte u seckane orahe, slažite ih po plehu koji je obložen papirom za pečenje, sa malim razmakom jer će se raširiti, pa pecite orasnice oko 25-30 min na 150C. Ovo zavisi od rerne, u svakom slučaju jako pazite da ostanu bele. Ova dužina pečenja je po meni najoptimalnija i najbolja… hrskave su, a tope se u ustima.

Rum kugle od tostiranih oraha
150 g Menaž čokolade
320 g blago tostiranih, pa samlevenih oraha
150 g putera
250 g šećera
ekstrat ruma

Prvo blago i veoma pažljivo tostirate orahe u suvom tiganju ili u rerni , pa kada se prohlade sameljete malo krupnije, za to je najbolji secko. Ušpinujete šećer, dodate puter, mešate dok se ne otopi, zatim čokoladu isto tako, sklonite sa vatre, pa dodate orahe. Kada se masa malo prohladi dodate ekstrat ruma, a kada se sasvim ohladi (pazite da se masa ne presuši, onda neće moći da se veže), vadite kašićicom podjednake količine i formirate kuglice, koje možete da uvaljate u čokoladu u prahu.

Lešnik štanglice
za donji sloj:

300 g šećera
200 g mlevenog keksa Petit Beurre ili već po želji
120 g putera
Ušinujete šećer sa malo vode, dodate puter, a kada se otopi, dodate mleveni keks. Masu izručite u pleh veličine oko 20 x 30 cm… +/- koji cm, a koji je obložen folijom. Kada lepo poravnate, nanesete drugi (gornji) sloj

za gornji sloj:

300 g šećera
260 g mleka u prahu
100 g mlevenog lešnika
150 g putera

Pomešate mleko u prahu sa omekšalim puterom i samlevenim lešnicima, Posebno ušpinujete šećer sa malo vode, pa njim prelijete smesu sa mlekom u prahu i lešnicima i mutite mikserom dok se sve lepo ne sjedini u ujednači semsa. Zatim lepo poravnete II sloj preko prvog.
Napomena: kada se dobro ohladi i stegne, prevrnete pažljivo kolač, skinete foliju i vratite ga u isti kalup ili stavite na neku dasku za sečenje. pa ga premažete glazurom.
za glazuru:
kašika šečera u prahu
malo seckanih lešnika
Kašiku šećera u prahu umutite sa malo vode, tek toliko da kada premažete kolač, gornji sloj bude lepljiv po kome ćete da pobacate malo seckanih lešnika. Osatviti da se ohladi i osuši.
Seći na štanglice.

Trouglići

2 jaja
100 g šećera
120 g crne čokolade
100 g putera
100 g krupnije samlevenog keksa, najbolje u secku
100 g sito seckanog oraha
100 g mlečne čokolade (može i crna naravno) za glazuru
kašika meda

Na pari skuvati 2 jaja koja su prethodno dobro umućena sa šećerom, pa dodati puter isečen na kockice, mešati dok se ne rastvori, pa u to dodati čokoladu na kockice i mešati dok se sve lepo ne sjedini u sjajnu i kompaktnu smesu. Dok je još vruće dodati seckane orahe i samleveni keks, izmešati dobro i rasporediti lepo po trouglastom kalupu, koji je oboložen providnom folijom. Preklopiti foliju sa svih strana i ostaviti kalup da prenoći u frižideru. Premazati rastopljenom mlečnom čokoladom u kojoj je dodata kašika meda ili ukrasiti po želji.


Brzinski keks kolac









SASTOJCI
• 450 g petit beure keksa
• 4 vrečice pudinga od čokolade
• 1 l mlijeka
• 6 žlica šečera

• 2 vrečice šlaga u prahu
• 1 čašica vrhnja (crveno)
• 100 ml mlijeka
• 250 g margarina
• 2 žlice šečera u prahu
• + mlijeko za namakanje keksa


PRIPREMA
U litri mlijeka skuhajte 4 vrečice pudinga pomiješan sa 6 žlica šečera. Kada je puding kuhan,ohladite ga. Dok se puding hladi, u jednu posudu stavite 250 g margarina i 2 žlice šečera u prahu te dobro razradite. Kad je puding ohlađen postepeno ga stavljate u posudu sa margarinom i miksajte dok se ne dobije lijepa krema.

U 100 ml mlijeka stavite dvije vrečice šlaga u prahu i miksajte,kada šlag dobije dovoljnu čvrštoću stavite čašicu vrhnja i miksajte još 2 minute.
.
Petit kekse namočite dobro u toplom mlijeku i slažite na dno tepsije.Zatim na kekse stavite kremu od pudinga,opet sloj keksa,zatim šlag te opet sloj keksa.Na kekse naribajte čokoladu za kuhanje te stavite kolač u hladnjak da se ohladi barem 1 sat

Trobojni kolač!





Potrebno :

Za Tamni dio:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
2 kašike kakaoa
6 kašika hladne vode
1 kašika praška za pecivo

Za Bijeli dio:
6 belanaca
16 kašika šećera
1 kašika sirćeta

Za kremu :
6 žumanaca
150 gr šećera
50 ml mleka
3 kesice vanilin šećera
250 g margarina
100gr prah šećera

Priprema:

Za Tamni dio : Umutite belanca, dodajte šećer, žumanca i vodu postepeno. Na kraju brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo. Pecite na 180 stepeni do pola pa izvadite iz rerne pa stavite beli deo. 
Bijeli dio se pravi tako što se umute belanca sa šećerom u jak šne i doda se na kraju sirće. Vratite u rernu na 150 stepeni. Ostavite da se ohladi. Pečen biskvit presecite na dva dela, po sredini.

Krema : Kuvajte na pari žumanca sa šećerom, mlekom i vanilin šećerom pa sklonite da se ohadi. Umiksirajte margarin sa prah šećerom pa dodajte hadnu kremu od žumanaca.

Uzmite prvu šarenu koru pa nanesite pola krema od žumanaca,stavite drugu i premažite sa ostatkom fila, odgore dekorišite čokoladom.
Ohladite pa poslužite .
Prijatno!


Kinder pingvin štanglice!





Potrebno 
Za koru 
5 kom bjelanjaka,
1 jušna žlica meda,
5 žlica brašna,
1 žlica velika puna kakaa,
2 žlice ulja,
5 žumanjaka,
1/2 žličice praška za pecivo

Za Fil:
2,5 dl slatkog vrhnja,
1 žlica šećera u prahu,
1,5 dl hladnog mlijeka,
1 vrećica želatine u prahu

Za Glazuru:
100 g čokolade za kuhanje,
100 g mliječne čokolade,
150 g margarina

Priprema:

Umutiti bjelanjke, dodati im med, jedno po jedno žumance, ulje, i na kraju brašno sa praškom za pecivo i kakao.
Izliti na široki lim za pečenje tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Vrlo kratko peći na 180 °C, nekih desetak min.
Prohlađen biskvit prerezati na pola po dužini lima u kojoj se pekao.

Za fil umutiti slatko vrhnje. Prilikom miksanja dodajte šečer u pragu, a u dobro umućeno postupeno dodavati mlijeko, dobro izraditi, želatinu pripremiti po uputstvu i mlaku dodati u smjesu.

Za gazuru otopiti na pari obje vrste čokolade i margarin. Otopljeno malo prohladiti.

Slagati tako da na donju koru stavite tanki premaz od vrhnja (pola pripremljene smjese), preko toga preliti čokoladnim preljevom.
Ostaviti čoko preljev da se malo stegne u hladnjaku radi lakšeg nastavka filovanja.
Zatim staviti drugi dio premaza od vrhnja, preko njega drugu koru i na kraju preliti čokoladno glazurom.Ukrasiti komadicima čokolade .
Ohladiti pa posluziti.
Prijatno!

Slatki užitak od oraha !




Potrebno:

 8 jaja 
 400 gr šećera
 1 l mlijeka 
 500 gr oraha 
 18 kasika brašno 
 1 kašikica muškantnog orašcica
 250 gr margarina 
 150 gr keks mljeveni 


Priprema:
Za kore :
Umutiti 4 bjelanca i postepeno dodati 4 kasike secera. Tome dodati 4 kasike brasna i 8 kasika mlevenih oraha. Smesu izliti u cetvrtastom plehu oblozenom pek papirom. Koru peci 20-25 minuta na 170c. Tako ispeci dvije kore. 
Za fil :
1/2 litre mleka staviti da uzavri, a 8 žumanca umutiti sa preostalim šećerom i 10 kašika brašna, sve to umutiti sa 1/2l mleka i sjediniti i kuvati kao puding u mleku koje ste vec stavili na sporetu da uzavri. Kada se fil prohladi dodati margarin sve dobro izmiksati, dodati keks, muskatni orah i preostale mljevene orahe. Od oraha ostaviti malo za ukrasavanje.Filovati kora, fil, kora, fil i posuti mlevenim orasima na kraju. Kolač ohladiti sjeći na kocke pa poslužiti .
Prijatno!