Potrebno :
400 g pti ber keksa
mlijeko za potapanje keksa
Za čokoladni fil:
4 dl mleka
5 kašika šećera
1 puding od čokolade
150 g margarina/maslaca
Za fil od višanja:
1 tegla od 800 g
očišćenih višanja
4 kašike šećera
2 vanil-šećera
2 pune kašike gustina
Za preliv:
4 dl slatke pavlake
200 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Za Čokoladni fil:
Za Čokoladni fil:
- U šerpu sipati 3 dl mleka, dodati šećer i kuhati do vrenja .
- Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanilije, sipati u ključalo mleko
i nastaviti sa kuhanjem neprestano mešajući dok se ne zgusne.U ohlađeni puding dodati
- omekšao margarin ili maslac i umutiti mikserom da se masa sjedini .
Za Fil od višanja:
- Višnje iz tegle zajedno sa sokom preručiti u šerpu. Izdvojiti malo soka i u njemu
razmutiti gustin, te sadržaj vratiti u šerpu.
Dodati šećer, vanil-šećer i kuhati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
Preliv:
- Sjediniti izlomljenu čokoladu sa slatkom pavlakom i zagrevati do tačke ključanja da bi se dobila ujednačena smesa.
Slaganje :
- Dno dublje tepsije 22×35 cm obložiti natopljenim petit keksom, pa premazati preko njega fil od čokolade.
Preko čokoladnog fila poslagati red natopljenog keksa i preliti toplim filom od višanja. Sačekati da se stegne, opet rasporediti natopljeni keks i preliti smjesom od čokolade .Ukrasite po želji sa malo ukrasnih mrvica .
Ohlađeni kolač držati u frižideru najmanje tri sata , a potom iseći na kocke željene veličine i poslužiti .Uživajte uz ove prelijepe kocke .
- Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar