Potrebno :
Za koru /biskvit :
Za koru /biskvit :
mera je solja ili čaša od ( 250 ml )
1 šolja mleka
1 šolja secera
2 šolje brasna
3 kašika kakaa
5 kašika ulja
5 kašika pekmeza
1 prašak za pecivo
Za Preliv :
200 ml mlijeka
1 puding od čokolade
5 kašika šećera
Za posip:
- šećer u prahu
Priprema :
- Upaliti pecnicu da se zagreje na 220 stupnjeva.
Obloziti pek – papirom cetvrtastu tepsiju ili kalup. Ja sam koristila kalup 24 cm. U orginalnom receptu je cetvrtasta manja tepsija. I kolac je bijo izrezan na kocke.
- Pomiješati sve sastojke za kolač sa mikserom sjediniti u kompaktnu smesu.
Tijesto istresemo na pek – papir u tepsiju i stavimo peći u zagrejanoj pećnici na 220 stupnjeva te pečemo kolač 20 -25 minuta,.al temperaturu smanjimo na 200
- Za prelivnpomiješati mlijeko, šećer i prašak za puding.
Pečen kolač izvadimo iz pećnice isečemo u željne kocke a zatim uzimamo preliv prelijemo cijelu površinu kolača pazeći i da tekućina prodre gdje smo napravili rez .
Preliven kolač vratiti u pećnicu i peći jos 5- 8 minuta. Prohladen možete posuti šecerom u prahu .
- Kolač ohladiti pa poslužiti mada ga ja nekad načnem i dok je vruć zbog mirisa pekmeza nemogu odolit .
- Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar