Potrebno
Za košarice
1 šoljia =250ml mjera
1/2 šoljie smedeg secera
1/2 šoljie bijelog secera
1/2 šolje kokosovog ulja ili omeksalog maslaca
1 jaje
1 kašika vanilin extrakta ili vanilin secer
1/2 male kašikice sode bikarbone,prstohvat soli
1/2 šolje kikiriki maslaca
1+1/4 šolje brasna
Za Fil/nadjev
1 šolja mlijecne cokolade za kuhanje
1 šolja tamne cokolade za kuhanje(200gr)
1 konzerva slatkog kondenziranog mlijeka(konzerva =395gr)
1 vanilin secer
50gr bijele cokolade za ukras
Priprema:
Za košarice :
Pjenasto izmijesati maslac sa obje vrste secera.
Ako nemate smedi secer,dodajte bijeli,izgubice se malo aroma karamela koji inace daje smedi secer i keksi ce biti svjetlije boje,no jednako su ukusni i slatki.
dodati sve ostale navedene sastojke i napravite tijesto.
Ako nemate smedi secer,dodajte bijeli,izgubice se malo aroma karamela koji inace daje smedi secer i keksi ce biti svjetlije boje,no jednako su ukusni i slatki.
dodati sve ostale navedene sastojke i napravite tijesto.
U malene(mini)kalupe za mafene staviti po jednu kuglicu tijesta(1 velika kašika)i sve tako dok se ne potrosi svo tijesto.
Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 160C,14-16 minuta.
Izvaditi i prohladiti 1 minut.
Sada nekom okruglom kašikicom kao sto je zlica za vadenje kuglica od lubenice ili manji cep ili….)napraviti udubljenje na svakom keksicu,tako da izgledaju kao kosarice.
Pustiti da se ohlade.
Izvaditi i prohladiti 1 minut.
Sada nekom okruglom kašikicom kao sto je zlica za vadenje kuglica od lubenice ili manji cep ili….)napraviti udubljenje na svakom keksicu,tako da izgledaju kao kosarice.
Pustiti da se ohlade.
Dok se keksici/kosarice hlade,napraviti fil/nadjev.
Za fil :
U manju šerpicu staviti slatko kondenzirano mlijeko,obje vrste cokolade ili samo jednu ako vise volite,vanilin secer ili extrakt,a moze i bez toga.
Na niskoj temperaturi polako uz stalno mijesanje otopiti cokoladu…mijesanjem cete vidjeti kada je fil spreman,odnosno,dovoljno gust da se moze maknuti sa sporeta.
Malo prohladiti.
Na niskoj temperaturi polako uz stalno mijesanje otopiti cokoladu…mijesanjem cete vidjeti kada je fil spreman,odnosno,dovoljno gust da se moze maknuti sa sporeta.
Malo prohladiti.
Napuniti deblju vrecicu za zamrzivac sa filom i odrezati malo vrha,pa polako puniti kosarice koje predhodno izvadite iz kalupa.
Ukrasiti sa bijelom cokoladom ili kako zelite.
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar