nedjelja, 12. studenoga 2017.

Vanilia kolac!




Potrebno
Za kore:
4 jaja
1 solja secera
1 solja ulja (od 2 dcl)
1 solja mleka
2 solje brasna
1 pecivo
1 vanilin secer

za prvi fil :
1 l mleka
3 pudinga od vanile + 6 kasika secera

za drugi fil
1 kg rendanih jabuka
3-4 kasike secera
1 vanilin secer

Za posip:
šećer u prahu  

Priprema
Za koru :
Umutite mikserom jaja,secer i vanilin secer dok ne postanu penasta pa u tankom mlazu dodajte ulje,pa mleko i na kraju brasno pomesano sa praskom za pecivo..Izrucite pola testa u podmazan pleh ( mozete i u okrugli kalup za tortu br 26 ) pa pustite neka se pece oko 10 min dok kora malo ne pozuti..Onda pleh izvadite van pa preko njega premazite puding kremu  koju ste predhodno skuhali pa preko kreme fil od jabuka..Sve to prekrijte ostatkom smese pa vratite u rernu jos 15 tak minuta da se ispece do kraja..Pre posluzivanja kolac pospite prah secerom..Pecite kolac na 200 stepeni..
Za fil od jabuka 
Jabuke izrendajte dodajte secer pa ih lagano prodinstajte dok voda ne ispari..Ostavite da se ohladi..Puding skuvajte po uputstvu na kesici..Ja ih obicno skuvam pre nego pocnem da spemam testo tako mi je lakse…
Ohladite kolač pa poslužite prije sluzenja pospite malo šećerom u prahu .
Prijatno!

Karamel torta!



Potrebno
Za koru :
 8 jaja
 25 dag šećera
 5 žlica brašna
 3 žlice mrvica (krušnih)
 15 dag mljevenih oraha
 1 prašak za pecivo
 1-2 naranče

Za kremu:
 30 dkg šećera
 1 l mlijeka
 7-8 žlica gustina
 1 maslac ili margarin
 15 dag mljevenih oraha
Za glazuru :
100 ge čokolade 
2 kašike ulja 
1kašika mlijeka 

Priprema:

Za koru : Bjelanjke odvojiti od žumanjaka, a od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Žumanjke i šećer miksati, zatim dodati brašno, mrvice, mljevene orahe i prašak za pecivo.
Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka. Sve izmiješati te izliti u namašćeni kalup za pečenje.
Peći 30-ak minuta na 180°C.
Kada se ohladi prerezati koru  na 3 dijela i svaki dio politi sokom od naranče.

Za Kremu: Šećer otopiti tj. karamelizirati. Od mlijeka odvojiti 1-2 dl te pomiješati sa gustinom, a ostatak uliti u karamelizirani šećer.

Kada mlijeko prokuha dodati mješavinu s gustinom te miješati (kuhati) dok se ne zgusne. Kremu ohladiti te onda umiješati omekšali maslac ili margarin i mljevene orahe.
Za glazuru istopiti čokoladu  na pari ili laganoj vatri sa 2 kasike ulja i kašikom mlijeka 
Na tasnu stavit koru pa premazati kremom i tako sve dok nepotrosite i kore i kremu  preliti glazurom od čokolade pa posuti mljevenim orasima. po želji. Prije služenja ohladiti tortu.
Prijatno !

Kadaif!






Potrebno:
 500g sirovog kadaifa
 250g putera, maslaca
 150-200g oraha
 100g grožđica
 600g šećera
dva vanilin šećer
 jedan limun

Priprema :
Sirov kadaif slažemo tepsiju namazanu puterom. Dok slažemo
sirov kadaif, stavljamo orahe, grožđice i zaljevamo sa istopljenim puterom. Tako pripremljen kadaif staviti u rernu i peći na blagoj temperaturi dok ne porumeni.

Za to vrijeme pripremiti agdu. 600 g šećera stavimo u 1 litar
vode i kuhamo. Pri vrenju kašikom skinuti pjenu, te pustiti da vrije
dok se ne dobije srednje gusta agda kojoj treba dodati sok od limuna
ili kriske i vanilin šećer.

Kadaif ne smijemo zaljevati kada je vruć niti ga zaljevati vrućom agdom. 
Ohlađen kadaif se reže na kocke.
Prijatno!

Torta od jabuka sa rumom!





Potrebno
Za podlogu:
1 kg manjih nakiselih jabuka
sok od limuna
10 cl jabukovače

Za tijesto:
200 g mekanog putera
175 g smeđeg šećera
po kašičica strugane kore i soka od limuna
4 jaja
200 g brašna
50 g mlevenog badema
3 kašičice praška za pecivo
kašičica cimeta
100 g suvog grožđa,
kašika ruma

I još:
50 g badema u listićima
3 kašike smeđeg šećera
Priprema:
Oprane jabuke oljuštiti, prepoloviti i od semena očistiti. Oblinu na svakoj polutki tanko zaseći. Poprskati jabukovačom i sokom od limuna.

 Za tijesto pjenasto umutiti puter sa šećerom,cimetom i korom od limuna. Umešati jedno po jedno jaje, stalno mešati da se šećer sasvim rastopi.
Brašno pomiješati sa praškom za pecivo i bademom, pa kašiku po kašiku umešati u puter sa jajima. Na kraju umiješati suho grožđe koje je nekoliko sati stajalo pomešano sa rumom.

 Pećnicu zagrijati na 175 stepeni. Dno kalupa prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje. Izručiti testo i odozgo ga izravnati. Preko testa lepo složiti marinirane polutke jabuka sa unutrašnjom, stranom okrenutom na dole, i malo ih utisnuti.

 Listiće badema pomešati sa šećerom, pa mešavinom posuti jabuke. Kolač peći oko 55 minuta. Izvaditi iz pećnice, posle nekoliko minuta preručiti na rešetku da se hladi. 
Po želji, kolač se može služiti sa šlagom.
Prijatno!


Vanilija & Coko & Dulce torta!





Potrebno
Za podlogu:
100 gr keksa
50 gr oraha ili ljesnjaka (ili puna saka)
1 cajna k. kakao praha
2 supene k. margarina ili maslaca

Za kremu:
200 gr krem sira)
100 ml punomasnog mlijeka
3 lista zelatine
3  kašike vrhom pune, dulce de leche kreme s vanilijom
200 ml slatkog vrhnja
(1 banana, proizvoljno)

Za Ganach:
200 ml mlijecnog slatkog vrhnja
90 gr tamne cokolade za kuhanje 72% kakaa
1 cajna k. vrhom puna, dulce de leche kreme sa vanilijom



Priprema:

Za podlogu izmiješajte  kekse, orasaste plodove, kakao prah te dodajte u otopljen maslac. Smjesu rukama utisnite u kalup prečnka 22. Stavite u zamrzivac.

Za kremu potopite listove zelatine u hladnu vodu da nabubre. Pjenjacom pomjesajte dulce de leche (slika sa strane) sa sirom. Mlijeko zagrijte u mikrovalnoj te dodajte zelatinu da se otopi. Sve uspite u smjesu od sira i dulce te pjenjacom povezite sve u glatku, tecnu smjesu. Stavite 10 min. u frizider. Ulupajte slatko vrhnje u polucvrst slag. Dodajte slag u 2 navrata u pripremljenu kremu, te lagano umjesajte (ne mikserom) dok ne dobijete mousse. Rasporedite ga po podlozi. Ako zelite tortu sa bananom, izrezite bananu na 3 djela, pa na stapice. Stapice utisnite kruzno u kremu da biste dobili lijep presjek pri rezanju torte. Stavite u zamrzivac.

Za ganache zagrijte vrhnje do kljucanja i prelijte po izlomljenoj cokoladi. Ostavite 2 minute, dajte cokoladi vremena da se sasvim rastopi.
Savjet za pocetnike: ako u smjesi ima vidljivih mrvica cokolade, onda se cokolada nije dovoljno istopila i ganache se nece ucvrstiti nego ce ostati tecan. Smjesu trebate polako mjesati dok ne bude sasvim sjajna i glatka.
Ganache prelijte preko torte i ostavite u frizider, nakon 2 sata torta je spremna za posluzivanje.

Torta se odlicno reze (nista ne klizi), samo malo zagrijte noz u toploj vodi prije svakog reza.
Uzivajte i prijatno!


Čokoladne kocke-fantazija!





Potrebno
Za koru :
8 jaja
250 gr margarin
200 gr secer
4 kašike brašna
1 prasak za pecivo
200 gr čokolade za kuhanje
300 ml mlijeka
Za kremu :
1l slatkog vrhnja
400 gr cokolade za kuhanje


Priprema

Žumnjke umutimo sa secerom.Kad je secer rastopljen dodajemo margarin,rastopljenu cokoladu,brasno i prasak za pecivo.Bjelanjke umutimo u snjeg i dodajemo u smesu.Istresemo  u pleh (ja stavljam u pleh od pecnice )i peci 40 min na 180 stepeni.Kad je ispeceno prelijemo sa 300 ml hladnog mlijeka

Slatko vrhnje stavljamo u šerpu  izlomimo cokoladu na kocke i  na vatru dok se cokolada ne otopi(ne sme za zavrije)i preliti  na koru.Ostavljamo da se ohladi 2-3 sati na sobnoj temperaturi pa onda u frižider  .
Ohladen kolač rezati na kocke i poslužiti .
Prijatno!

Lagana i osvježavajuća :Torta sa kupinama !




Potrebno:
Za koru x2 puta
5 bjeljanjaka
7 kašika ulja
5 kašike šećera
3 kašike brašna
2 kašike škrobnog brašna
1  prašak za pecivo
1 kašikica  octa

Za nadjev od kupina:
25 dag kupina
+voda(da dobijemo 400 ml)
po 3 kašike škrobnog brašna i šećera

Za žutu kremu :
5 dcl mlijeka
10 žumanjaka
po 1 vanilin puding i vanilin šećer
1 v.ž škrobnog brašna
10 dag bijele čokolade
250 ml slatkoga vrhnja za šlag
1 svijetla želatina

Za bijelu kremu :
za 400 ml kokosovog mlijeka 800 ml vode+20 dag kokosa
7 kašika  škrobnog brašna
12,5 dag margarina
I još 
250 ml vrhnja za šlag
kokos za ukras

Priprema 
Za kore:
Od bjeljanjaka i malo soli napravi snijeg pa redom dodaj šećer,oba brašna,ulje i na kraju ocat.Sipaj u okrugli kalup za torte promjera 28 cm obloženog pek-papirom i ispeci biskvit na 180 stupnjeva oko 20 minuta.

Postupak ponovi 2 puta-da se dobiju 2 kore .Ohladiti.

Za žutu kremu pomiješaj žumanjke s šećerom,vanilin šećerom,pudingom od vanilije i kašikom gustina-razrijedi s malo mlijeka pa ukuhaj u pola litre vreloga mlijeka.U još vruću kremu umiješaj bijelu čokoladu slomljenu na kockice pa promiješaj da se čokolada otopi.Ohladi.U ohlađenu umiješaj želatinu(pripremi prema uputi na omotu) i izrađeni šlag.

Za kokosovu kremu mlijeko napravim sama;prokuham kokos u vodi,izmiksam ga u blenderu i dobro protisnem kroz cijedilo.U tom mlijeku ukuham škrobno brašno s 2-3 kašike šećera.Ohladiti.Izmiksati pola margarina pa ga povezati s ohlađenom kremom.Na kraju umiješati izrađeno slatko vrhnje.

Za nadjev od kupina prokuhati kupine s vodom(dodati toliko vode da bude sve skupa 400 ml tekućine)Kupine sam zgniječila vilicom i nisam ih pasirala.Škrobno brašno i šećer pomiješati s malo vode pa ukuhati u vrelu kremu i kuhati da se zgusne.
Slaganje 
Na poslužavnik staviti obruč od torte i unutra prvu koru ,premazati ga s polovinom vrele kreme od kupina.
Pričekati da se premaz od kupina malo ohladi,pa na njega ravnomjerno rasporediti žutu kremu od žumanjaka i bijele čokolade.
Pokriti 2 korom i premazati s drugom polovicom kreme od kupina.
Na vrh staviti kremu od kokosa,zagladiti površinu.Staviti preko noći u frižider.

Prije posluživanja maknuti obruč i obilno ju posipati kokosom i ukrasiti po želji.
Prijatno !


Fini Kolac sa Kokosom!


Potrebno 
Za koru /biskvit :
130 g margarina
2 jaja
60 g secera
1 vanilin secer
200 g brasna
1/2 kesice praska za pecivo (6 g)
20 g kakaoa (2 velike kasike)
120 ml mljeka
50 g rendane cokolade

Za Kokos fil:
200 g kokosa
50 g griza
300 ml mljeka
80 g secera
1 vanilin secer
50 g putera
50 g bjele Čokolade

Čokoladni preliv:
100 g čokolade
30 g putera


Priprema

Za koru :Sve sastojke pripremiti.Brasno pomjesati sa praskom za pecivo,kakaom i rendanom cokoladom.
Ukljuciti pecnicu da se zagrije na 175°C.
Pripremiti okrugli kalup (26 cm) oblozen papirom za pecenje.
Margarin miksati zajedno sa secerom i vanilinim par minuta da se sav secer istopi.Dodati sad jedno po jedno jaje,dalje miksati.
Sad tome naizmjenicno dodavati mljeko i brasno smjesu,malo mljeka pa brasna smjese i sve tako dok se sve ne utrosi.
Usuti tjesto u kalup,peci 30 minuta.
Za kokos fil 
Mljeko sjediniti zajedno sa secerom,vanilinim i sitno sjeckanom cokoladom i buterom.
Staviti na vatru ,pa kad se pocne zagrijavati dodati griz i kuhati 3-4 minute,cjelo vrjeme mjesati.
Dodati tome kokos i sad opet dobro izmjesati.Skloniti smjesu sa vatre i odmah je premazati preko pecene kore,fino poravnjati,pustiti malo da se ohladi.
Za preliv :
Čokoladu  istopiti na pari zajedno sa puterom,pa tim premazati cjeli kolac,ukrasiti po zelji čoko mrvicama…
Kolač ohladiti u frižideru pa poslužiti .
Prijatno !

Kolač sa grožđicama i orasima !






Potrebno 
Za koru /biskvit :
200 g šećera
250 g krupno sjeckanih oraha, badema,i sl.
1/2 praška za pecivo
2 kašike  brašna
8 bjelanjaka tučenih u snijeg

Za kremu :
1 l mlijeka
8 žumanjaka
4 kašike oštrog brašna
2 kašike  gustina (škrobnog brašna)
200 g margarina ili maslaca
3 kom vanilin šećera
100 g šećera u prahu
100 g nasjeckanih grožđica prethodno namočenih u rum
100 g čokolade
šlag
rum samo za natopit grožđice ako nevolite rum možete ih malo potopit i u vrelu vodu .

Priprema:

Za koru  izmiješaj suhe sastojke i nježno spoji sa bjelanjcima istučenim u snijeg. Peci 30-40 minuta na 170 °C u plehu veličine 25 x 35 cm.

Za kremu umješaj žumanjke s brašnom i gustinom i manjim dijelom mlijeka, pa ukuhaj u preostalo mlijeko. Mješaj dok se hladi kako se ne bi napravila čvrsta korica. Izradi margarin ili maslac sa šećerom i vanilin šećerom pa spoji sa prohlađenom kuhanom smjesom.
Kremu podijeli u dva dijela.
U jedan dio dodaj ocijeđene grožđice koje su prethodno bile nasjeckane i namočene u rum, a u drugi dio dodaj rastopljenu čokoladu.
Slaganje :
Na koru staviti  žutu kremu, ostaviti  na par minuta u frižider  da se stisne, zatim premaži tamnu kremu i na kraju premažite šlagom .
Kolać ohladite pa sijecite na željene kocke i uživajte .
Prijatno !.

Savšeni Čokoladni Schwarzwald!


Potrebno
Za Koru:
8 jaja
10 kašika šećera
4 kašike ulja
8 kašike brašna
2 kašike kakaoa
10 kašika mljevenih oraha

Za Preliv:
ostatak soka od otopljenih višanja
sok od 1 narandže
1 kasika šećera u prahu 
Za Fil:
10 žumanaca
4 jaja
18 kašika šećera
2 vanil šećera
150gr čokolade
250 gr maslaca

I još:
500gr višanja
1 l slatke pavlake
čokolada

Priprema:
    Za koru :
    Ulupati 4 jaja i 5 kašika šećera, dodati 2 kašike ulja, 4 kašike brašna , 1 kašika kakao i 4-5 kašika mljevenih oraha. Peći dvije takve kore na pek papiru u rerni zagrijanoj na 200 stepeni nekih 10-15 minuta .
    Za fil :
    Žumanca i jaja umutiti na pari sa šećerom i vanil šećerom a pred kraj dodati i čokoladu za kuvanje. Kad se ohladi dodati maslac  dobro umutiti.
      Slatku pavlaku umutiti pa početi sa slaganjem torte.
    Slaganje :
    Prvo ide Kora poprskana  sokom od višanja u koji ste dodali( malo soka od narandžei kašiku šećera u prahu)  zatim idu višnje,pa  dio slatke pavlake, pa ponovo kora poprskana sa sokom , pa ostatak fila, pa višnje, i na kraju ostatak sl pavlake. 
      Ukrasiti narendanom čokoladom .Ohladiti tortu pa poslužiti .
        Prijatno !

Čokoladni užitak bez brašna !


Potrebno 
Za Kolac:
8 jaja
200 gr tamne milka čokolade 
6 kašika  mlevenih ljesnjaka ( ili oraha, badema )
6 kašika šećera

Preliv 1
150 ml mlijeka
100 gr mliječne milka čokolade

Preliv 2
500 ml slatkog vrhnja 
200 gr tamne milka čokolade 
100 gr bijela milka čokolade 


Priprema
    Pripremiti jednu manju tepsiju ili okrugli kalup za brownies. Obloziti masnim papirom za pečenje.
    Upaliti pecnicu da se zagreje na 150 stupnjeva.
    Čokoladu izlomiti  i staviti u jednu posudu da se otopi na pari.
    Pripremiti i izvagati sve potrebne sastojke za kolac i ostaviti sa strane. Ljesnajke ili orahe samleti i ostaviti sa strane. Ja sam orahe ovaj put.
    Odvojiti zumanjke od bjeljanaka u posebne posude.
    Bjeljanka istuci u čvrst sneg sa elektricnim mikserom i ostaviti sa strane.
    Pjenasto izmiksati žumanca sa šećerom, pa dodati otopljenu čokoladu, uz neprestalno miksanje, te umiksati orahe i na kraju lagano umesati sneg od bjeljanaka polako izmiješati kuhačom.
    Gotovu smjesu za kolač istersti u već pripremljen kalup i staviti peći u prethodnoj zagrejanoj pećnici 10 minuta. Nakon 10 minuta pečenja izvaditi iz pećnice i preliti vrucim cokoladnim mlijekom ( zakuhati mlijeko i iseckanu čokolade i kuhati dok se čokolada ne rastopi ), pa ponovo vratiti u pećnicu i peci jos 15 minuta.
    Za to vreme pripremiti preliv 2, slatko vrhnje zakuhati , a potom dodati obe vrste čokolade  koje smo prethodno iseckali i tako kuvati jos 10-tak minuta uz miješanje .
    Pečeni kolač preliti prelivom 2. Ohladiti prvo na sobnu temperaturu a zatim ostaviti u frizider preko noći da se sve lepo poveže.
    Ohladen kolač isjeći na željene kocke pa poslužiti.
    Prijatno !

Šta reći samo prelepa "Torta Evropa "!


Potrebno
Za koru :
12 kom belanaca
12 kašika šećera
12 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna

Za Fil 1:
250 gr kristal šećera
100 gr maslaca

Za Fil 2:
125 gr maslaca
200 gr čokolade za kuvanje

Za Fil 3:
12 kom žumanaca
12 kašika šećera
250 gr margarina

Priprema
       Za kore :

        Umutiti bjelanca i šećer u čvrst sneg. U to ručno kuhačom  umešati mlevene orahe i             brašno. Peći na    200 C. Dobijenu koru iseći na 3 dela. Ja pečem u velikom plehu tako           da koru presečem  podužno i  dobijem 3 kore! Pleh obložiti masnim papirom!
    Za fil 1 :Šećer propržiti u šerpici na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje tako da se skroz istopi. U istopljen šećer dodati maslac isečen na kockice. Mešati sve dok se maslac ne otopi. Vrelom masom namazati sve 3 kore i ostaviti da se hladi. Karamel brzo steže.
    Za fil 2:Pjenasto umutiti maslac pa u njega dodati otopljenu čokoladu. Sve izmešati i premazati sve 3 kore (preko već ohlađenog stegnutog karamela). Ostaviti da se ohladi.
    Za fil 3:Umutiti žumanca sa šećerom. Kuvati masu na pari dok se šećer ne otopi (otprilike 15-ak minuta). Ostaviti da se ohladi. Posebno izraditi margarin pa u njega dodati ohlađenu masu. Filovati 2 kore, ali voditi računa da ostane žutog fila i za filovanje cele torte!
    Nakon završenog nanošenja žutog fila na drugu koru, treća kora se stavlja tako da nafilovana strana naleže na žuti fil, a odozgo ostaje tijesto!
    Tortu ukrasiti po želji, može se posuti mlevenim orasima, ukrasnim mrvicama.
      Ohladite tortu pa uživajte .Prijatno !

Savršena kombinacija torta od kokosa i čokolade :Kokos fantazija !


Potrebno
Za Kore x3- za svaku koru posebno
70 gr bjelanjaka (cca 2 bjelanjka)
60 gr šećera
10 gr brašna
10 gr gustina
10 gr kakaa
1 kavena žlica praška za pecivo
1 jušna žlica ulja
1 jušna žlica mlijeka
1 jušna žlica ruma

Za kremu :
1 l mlijeka
1 puding sa okusom slatkog vrhnja
60 gr gustina
8 jušnih žlica šećera
100 gr mljevenog kokosa (ako volite- može i više kokosa)
10 gr mljevene želatine
cca 3 dcl tučenog slatkog vrhnja

Za Ganach
150 ml slatkog vrhnja
100 gr tamne čokolade

Priprema
Za kore:
    Miksajte bjelanjca i postepeno dadajite šećer da se dobije čvrsti snijeg. Ostavite mikser i dalje mješajte ručno- lagano umješajte preostale tekuće sastojke pa praškaste. Izlijte u kalup za tortu promjera 24 cm.
    Pecite cca 15 min na 160 °C. U kalup u kojem pečete- obavezno stavite pek papir- koru ostavljate da se hladi na njemu i tek kad se ohladi skidate papir. (vidi napomenu na dnu teksta!)

Za Kremu :
    Od 1 l mlijeka odvojiti 1 dcl u koji potopite želatinu da nabubri i ostavite sa strane. Odvojite i cca 2 dcl za pomješati puding i gustin Ostatak mlijeka zakuhajte skupa sa šećerom i kokosom. Kad zakuha- dodajte mješavinu pudinga i gustina i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. U vruću umiksajte otopljenu želatinu i prekrijte prozirnom folijom tik uz kremu te ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.U ohlađenu kremu (na sobnu temperaturu) lagano umješajte tučeno slatko vrhnje.
    Za ganach :
    Zagrijte vrhnje i dodajte mu čokoladu. Mješajte dok se čokolada skroz ne otopi. Ostavite da se lagano hladi na sobnu temperaturu.
Slaganje :
     3 kore- svaku posebno i svaku pečenu prelijete sa 1/3 ganachea i ostavite da se hladi.
    E sad se vraćamo na kremu.. kore su ohlađene i stavljamo ih na podložak za tortu, a oko njih je rastezljivi obruč za torte obložen prozirnom folijom. Slažemo kora sa ganacheom, 1/3 kreme, kora itd. Završavamo sa kremom.
    Tortu je najbolje ostaviti da prenoći u kalupu i da se lijepo stegne.
    Za premaz oko torte i dekoraciju – ja sam rastopila 100 gr čokolade u 1 dcl slatkog vrhnja.


    Napomena!! Kore su prilično lagane i osjetljive- pazite da ih ne prepečete jer će vam postati gumaste i pazite kad ih prenosite u kalup da ne puknu. Ja svaku koru stavim u zamrzivač nekih 5 min i tek tada ih skidam sa pek papira i stavljam u obruč.
      Prijatno!