Potrebno
Za koru :
8 jaja
25 dag šećera
5 žlica brašna
3 žlice mrvica (krušnih)
15 dag mljevenih oraha
1 prašak za pecivo
1-2 naranče
Za kremu:
30 dkg šećera
1 l mlijeka
7-8 žlica gustina
1 maslac ili margarin
15 dag mljevenih oraha
Za glazuru :
100 ge čokolade
2 kašike ulja
1kašika mlijeka
Priprema:
Za koru : Bjelanjke odvojiti od žumanjaka, a od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Žumanjke i šećer miksati, zatim dodati brašno, mrvice, mljevene orahe i prašak za pecivo.
Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka. Sve izmiješati te izliti u namašćeni kalup za pečenje.
Peći 30-ak minuta na 180°C.
Kada se ohladi prerezati koru na 3 dijela i svaki dio politi sokom od naranče.
Za Kremu: Šećer otopiti tj. karamelizirati. Od mlijeka odvojiti 1-2 dl te pomiješati sa gustinom, a ostatak uliti u karamelizirani šećer.
Kada mlijeko prokuha dodati mješavinu s gustinom te miješati (kuhati) dok se ne zgusne. Kremu ohladiti te onda umiješati omekšali maslac ili margarin i mljevene orahe.
Za glazuru istopiti čokoladu na pari ili laganoj vatri sa 2 kasike ulja i kašikom mlijeka
Na tasnu stavit koru pa premazati kremom i tako sve dok nepotrosite i kore i kremu preliti glazurom od čokolade pa posuti mljevenim orasima. po želji. Prije služenja ohladiti tortu.
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar