nedjelja, 12. studenoga 2017.

Karamel torta!



Potrebno
Za koru :
 8 jaja
 25 dag šećera
 5 žlica brašna
 3 žlice mrvica (krušnih)
 15 dag mljevenih oraha
 1 prašak za pecivo
 1-2 naranče

Za kremu:
 30 dkg šećera
 1 l mlijeka
 7-8 žlica gustina
 1 maslac ili margarin
 15 dag mljevenih oraha
Za glazuru :
100 ge čokolade 
2 kašike ulja 
1kašika mlijeka 

Priprema:

Za koru : Bjelanjke odvojiti od žumanjaka, a od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Žumanjke i šećer miksati, zatim dodati brašno, mrvice, mljevene orahe i prašak za pecivo.
Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka. Sve izmiješati te izliti u namašćeni kalup za pečenje.
Peći 30-ak minuta na 180°C.
Kada se ohladi prerezati koru  na 3 dijela i svaki dio politi sokom od naranče.

Za Kremu: Šećer otopiti tj. karamelizirati. Od mlijeka odvojiti 1-2 dl te pomiješati sa gustinom, a ostatak uliti u karamelizirani šećer.

Kada mlijeko prokuha dodati mješavinu s gustinom te miješati (kuhati) dok se ne zgusne. Kremu ohladiti te onda umiješati omekšali maslac ili margarin i mljevene orahe.
Za glazuru istopiti čokoladu  na pari ili laganoj vatri sa 2 kasike ulja i kašikom mlijeka 
Na tasnu stavit koru pa premazati kremom i tako sve dok nepotrosite i kore i kremu  preliti glazurom od čokolade pa posuti mljevenim orasima. po želji. Prije služenja ohladiti tortu.
Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar