Potrebno
Za podlogu:
100 gr keksa
50 gr oraha ili ljesnjaka (ili puna saka)
1 cajna k. kakao praha
2 supene k. margarina ili maslaca
Za kremu:
200 gr krem sira)
100 ml punomasnog mlijeka
3 lista zelatine
3 kašike vrhom pune, dulce de leche kreme s vanilijom
200 ml slatkog vrhnja
(1 banana, proizvoljno)
Za Ganach:
200 ml mlijecnog slatkog vrhnja
90 gr tamne cokolade za kuhanje 72% kakaa
1 cajna k. vrhom puna, dulce de leche kreme sa vanilijom
Priprema:
Za podlogu izmiješajte kekse, orasaste plodove, kakao prah te dodajte u otopljen maslac. Smjesu rukama utisnite u kalup prečnka 22. Stavite u zamrzivac.
Za kremu potopite listove zelatine u hladnu vodu da nabubre. Pjenjacom pomjesajte dulce de leche (slika sa strane) sa sirom. Mlijeko zagrijte u mikrovalnoj te dodajte zelatinu da se otopi. Sve uspite u smjesu od sira i dulce te pjenjacom povezite sve u glatku, tecnu smjesu. Stavite 10 min. u frizider. Ulupajte slatko vrhnje u polucvrst slag. Dodajte slag u 2 navrata u pripremljenu kremu, te lagano umjesajte (ne mikserom) dok ne dobijete mousse. Rasporedite ga po podlozi. Ako zelite tortu sa bananom, izrezite bananu na 3 djela, pa na stapice. Stapice utisnite kruzno u kremu da biste dobili lijep presjek pri rezanju torte. Stavite u zamrzivac.
Za ganache zagrijte vrhnje do kljucanja i prelijte po izlomljenoj cokoladi. Ostavite 2 minute, dajte cokoladi vremena da se sasvim rastopi.
Savjet za pocetnike: ako u smjesi ima vidljivih mrvica cokolade, onda se cokolada nije dovoljno istopila i ganache se nece ucvrstiti nego ce ostati tecan. Smjesu trebate polako mjesati dok ne bude sasvim sjajna i glatka.
Ganache prelijte preko torte i ostavite u frizider, nakon 2 sata torta je spremna za posluzivanje.
Torta se odlicno reze (nista ne klizi), samo malo zagrijte noz u toploj vodi prije svakog reza.
Uzivajte i prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar