Potrebno
Za koru /biskvit :
200 g šećera
250 g krupno sjeckanih oraha, badema,i sl.
1/2 praška za pecivo
2 kašike brašna
8 bjelanjaka tučenih u snijeg
Za kremu :
1 l mlijeka
8 žumanjaka
4 kašike oštrog brašna
2 kašike gustina (škrobnog brašna)
200 g margarina ili maslaca
3 kom vanilin šećera
100 g šećera u prahu
100 g nasjeckanih grožđica prethodno namočenih u rum
100 g čokolade
šlag
rum samo za natopit grožđice ako nevolite rum možete ih malo potopit i u vrelu vodu .
Priprema:
Za koru izmiješaj suhe sastojke i nježno spoji sa bjelanjcima istučenim u snijeg. Peci 30-40 minuta na 170 °C u plehu veličine 25 x 35 cm.
Za kremu umješaj žumanjke s brašnom i gustinom i manjim dijelom mlijeka, pa ukuhaj u preostalo mlijeko. Mješaj dok se hladi kako se ne bi napravila čvrsta korica. Izradi margarin ili maslac sa šećerom i vanilin šećerom pa spoji sa prohlađenom kuhanom smjesom.
Kremu podijeli u dva dijela.
U jedan dio dodaj ocijeđene grožđice koje su prethodno bile nasjeckane i namočene u rum, a u drugi dio dodaj rastopljenu čokoladu.
Slaganje :
Na koru staviti žutu kremu, ostaviti na par minuta u frižider da se stisne, zatim premaži tamnu kremu i na kraju premažite šlagom .
Kolać ohladite pa sijecite na željene kocke i uživajte .
Prijatno !.
Nema komentara:
Objavi komentar