Potrebno :
1 ½ šoljica oštrog pšeničngo brašna
1 šoljice šećera
¼ šoljice kakaa
1 kašika sode bikarbone
½ kašike soli
1 šoljica vode
1/3 šoljice ulja
1 kašika bijelog octa
1 kašika vanilije
1 šoljica čokoladnog preljeva
1 ½ litre ( 6 šoljica ) sladoleda od vanilije
Komadi mliječnih kuglica
slatko vrhnje ili šlag za premazati tortu
Priprema:
Zagrijte pečnicu na 250ºC. Kalup za pečenje premažite sa margarinom – strane i dno; i pobrašnite.
U jednoj posudi promiješajte brašno, šečer, kakao, sodu i sol. Dodajte vodu, ulje, ocat i vaniliju i sve dobro ismiksajte dok se sastojci ne ujedine. Smjesu ulijte u kalup i pecite oko 30-35 minuta. Provjerite da li je pečeno tako da čačkalicom probijete tortu – ukoliko se na čačkalici ne nalaze ostaci tijesta, to znači da je torta pečena. Ostavite tortu da se hladi oko 1 sat.
U drugoj posudi izmješajte sladoled i grubo nasjeckane bombone i premažite na ohlađenu tortu. Zamrznite tortu na oko 4 sata ili dok se sladoled ne stvrdne.
U posudi istucite šlag mikserom na srednjom brzini dok ne postane krut. Šlagom premažite tortu, po njoj pospite komade mliječnih čokoladnih kuglica i čokoladni preljev.
Uzivajte i prijatno !