četvrtak, 9. studenoga 2017.

Savršenog ukusa :Amareto Torta sa prelivom od malina


Potrebno 
Za koru :
3 jaja
250 gr. šećera
170 gr. putera
140 gr.  čokolade (sa većim udjelom  kakaa)
1 kesica vanilin šećer (burbon vanila)
150 gr. brašna
120 gr. badema
prstohvat soli
2-3 kašike Amaretta  za natapanje kore 

Za kremu :
100 gr. marcipan
250 ml. slatke pavlake
1/2 kesica  želatin
1 kašika Amaretta (liker od badema)

Za glazuru:
100 gr. čokolade
100 ml. slatke pavlake
50 ml. mlijeka
50 gr. putera

Za preliv:
200 gr. malina
2 kašike meda



Priprema
Za koru:

Zagrijte pećnicu na 180°C.
Bademe oguliti i stavite ih u zagejanu pećnicu na 10-ak minuta da dobiju zlatnu boju.
Zapečene bademe krupno iseckatiili izstući čekićem za meso .
Umutiti jaja sa šećerom i vanilom dok ne postanu pjenasta.
Otupiti puter, sklonite sa vatre i dodati u njemu izlomljenu čokoladu da se topi.
Kad se prohladi dodati u umućena jaja.
Zatim dodati brašno, prstohvat soli i bademe i mutiti dok se smjesa ne ujednaci.
Smjesu izliti u kalup za torte (Ø 22 cm), obložen pek-papirom i peci 30 minuta.
Ohlađenu koru  poprskati sa 2-3 kašike Amaretto likerom.

Za Kremu:
Marcipan usitnuti u multipraktiku.
Želatin staviti u 50 ml vode da se otopi.
Umutiti slatku pavlaku, dadati izrađeni marcipan, želatin i kašika Amaretto liker.
Krema izliti preko biskvita i staviti u frižiser da se hladi.

Za Glazuru:
Slatku pavlaku i mlijeko staviti na laganu vatru da zakuha.
Dodati čokoladu i skloniti s vatre.Kad se čokolada otopi dodati puter, izednačiti smesu i preliti preko ohlađene kreme i ponovo vratiti tortu u frižider.

Za Preliv
Mline i meda kuhati 10 minuta na laganoj vatri.


Preliv najbolje je dodati pri posluženja.
Uživajte u u ukusnom zalogaju .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar