nedjelja, 5. studenoga 2017.

Novi Recept za Ledene Kocke


Potrebno
Za Koru:
8 kom bjelanaca
8 kašika šećera u prahu
8 kašika glatkog brašna
1 kom Prašak za pecivo
za preliti pečenu koru 
1 dl hladnog mlijeka

Za fil
7 dl mlijeka
8 kom žumanaca
5 kašika šećera
9 kašika brašna
1 kom Vanilin šećera
200 g margarina
100 g šećera u prahu
2 dl slatke pavlake za šlag

 i još
2 kom šlaga u prahu
2 kom šlag kreme sa okusom vanilije ili sl. pavlake
po potrebi hladnog mlijeka
kakao za posip 
Priprema:
Za koru 
Odvojiti bjelanca od žumanaca pa ih umutiti u čvrst snijeg,dodati šećer u prahu pa mutiti da se šećer istopi
pomiješati brašno i prašak za pecivo pa polako, kašikom umiješati u umućena bjelanca, masa mora ostati čvrsta i vazdušasta
smjesu sipati u pleh 35×35 cm. premazan uljem, i poravnati je
peći na 180 C da blago porumeni 15-ak minuta
vruću koru  preliti hladnim mlijekom i ostaviti da se ohladi.

Za kremu
U malo hladnog mlijeka umutiti žumanca, sipati brašno i umutiti, dodati još mlijeka da smjesa bude rijetka. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuha pa sipati smjesu od žumanaca i brzo miješati dok se ne zgusne, ostaviti da se ohladi, povremeno promiješati
Umutiti slatku pavlaku i ostaviti sa strane, umutiti margarin i šećer u prahu, zatim umutiti ohlađenu kremu pa dodavati po malo u margarin i mutiti da se sve sjedini, dodati i umućenu slatku pavlaku pa mutiti da krema postane sjajna i glatka
Ohlađen biskvit premazati kremom.
Umutiti šlag i šlag kremu sa mlijekom i premazati preko fila,pa  po želji posuti kakaom.
Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći.
Zatim uživajte u ukusnom desertu .
Prijatno !

Torta koja će vas očarati svoim ukusom - Čarobnica torta


Potrebno 
ZA Kore X3 : 
5 kom belanaca
8 kašika šećera
5 kašika mljevenih lešnika
2 kašike brašna

Za Fil 1:
1 l mlijeka
15 kom žumanaca
10 kašika šećera
10 kašika brašna
200 gr prah šećera
250 gr putera
200 gr crne čokolade

Za Fil 2:
2 dl mleka
150 gr mljevenih lešnika
1/3 fila1

Još:
4 dl slatke pavlake
2 dl slatke pavlake za ukrašavanje


Priprema:

Za Kore: 
Dobro umutiti belanca, dodati šećer pa nastaviti mutiti da se dobije čvst sneg.
Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati lešnike i brašno, kašiku po kašiku.
Kore peći u plehu koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom.Peći u zagrejanoj rerni
na 180 stepeni dok se kora lagano ne odvoji od ruba pleha. Pleh u kome sam pekla je
dimenzija 38x22cm. Pečete tri ovakve kore.

Za Fil 1: 
Odvojte od 1l malo mleka i u to razmutite žumanca i brašno. Vodite računa da
vam se ne stvore grudvice. Ostatak mleka stavite u šerpu i dodajte u njega šećer, pa sve
zajedno stavite na šporet da provri. Kada provri dodajte smesu od mlijeka, jaja i brašna.
Kuvajte dok se ne dobije gusta masa. Fil ostavite da se ohladi.
Kada je fil hladan, u njega dodajte penasto umućen omekšali maslac i prah šećer. Sve
dobro sjedinite u ujednačenu masu. Od dobijene mase odvojte 1/3 fila, to će vam
trebati za fil 2. Otopite čokoladu na pari i dodajte u ostatak fila (u 2/3 fila) . Tako je
gotov fil 1.
Za Fil 2: 
Zagrejte mleko, pa prelijte preko lešnika da se lešnici fino popare. Kada se ohlade sjedinite ih sa 1/3 fila 
Umutie 4 dl slatke pavlake. Vodite računa da vam ne bude prečvrsta pavlaka, ako je
previše umutite dodajte malo mleka u nju. Filovanje: Kora 1- pola fila 1- umućena
slatke pavlaka- kora 2 – fil 2 – kora 3 – druga polovina fila 1.
Ukrasite umućenim šlagom pa ohladite i poslužite  .

Prijatno !


Znači nema bolje :Vrh kocke

         

         Potrebno 
         Za koru :
         4 jaja
        100 gr šećera u prahu
        150 gr putera
        2 kašike kakaa
        1  prašak za pecivo
        3 kašike brašna
        150 gr mljevenih oraha

        Za Nadjev:
        200 gr đema od bresaka
        150 gr mljevenih oraha
        150 gr šećera u prahu
        200 gr čokolade za kuvanje
        2  vanilin-šećera
        50 ml ruma

       Za glazuru :
       200 gr čokolade za kuvanje
       3 kašike ulja

        Priprema:
    Odvojiti belanca od žumanaca i bjelanca mikserom ulupati u čvrst sneg.
    U sud sa žumancima dodati puter i šećer u prahu i mikserom umutiti da se dobije penasta masa. U umućenu masu sipati suve sastojke (brašno, pzp, orahe i kakao) i lopaticom sjediniti. Na kraju dodati ulupan sneg od bjelanaca i blagim pokretima mešati dok se sve ne sjedini.
    Pravougaoni pleh (ili tepsiju 32×20 cm) podmazati i posuti brašnom, pa u njega izručiti masu i poravnati je. Peći 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C. Pečeno testo ohladiti.
    U sud sa mlevenim orasima dodati šećer u prahu, vanil-šećer i rum. Sve dobro izmešati kašikom.
    Ohlađeno testo premazati marmeladom od bresaka i odozgo naneti fil od oraha. Rukama utapkati orah u marmeladu da se zalepi.
    Rastopiti na pari i čokoladu i ulje, sve dobro promešati i ravnomerno premazati preko kolača.
    Ohlađen kolač seći zagrejanim nožem na kocke – nož prvo pod mlaz vruće vode ispod česme (ili u sud sa vrelom vodom), pa onda brisanje i sečenje. I tako za svaki rez..
    Isečene kocke složiti na tacnu, dekorisati po želji i poslužiti. 
    Prijatno!

Grčki kolač koiji se ne peče -Vrlo jednostavan a tako ukusan !

      

Potrebno :
      1,5 l mlijeka
      1 l slatke pavlake
      40 g želatina u prahu
      300 g šećera
      200 g čokoladnih mljevenih napolitanki
      100 g čokolade za kuvanje
      300 g mljevenog keksa
      100 g čokoladnih mrvica

       Za podlogu :
       200 g petit keksa
       100 m mlijeka


       Priprema :
    U šerpu sipati 1,3 l mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
    Preostalo mlijeko preliti preko želatina u prahu te promešati i sačekati da nabubri. Zatim ga dodati u ključalo mlijeko, prethodno sklonjeno sa ringle, te promešati i ostaviti da se potpuno ohladi i želira (držati u frižideru najmanje četiri sata).
     Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag pa sjediniti sa želiranom smesom od mlijeka i umutiti mikserom.
    Dobijenu smjesu  podeliti na tri dela. U prvi deo dodati čokoladne mrvice, u drugi mlevene čokoladne napolitanke i otopljenu čokoladu, a u treći mljeveni keks.
    Odgovarajuću tepsiju prekriti  keksom natopljenim u mlijeko. Zatim, premazati filom sa mljevenim keksom, potom naneti fil sa čokoladom i na kraju fil sa čokoladnim mrvicama.
    Ukrasite po želji .
     Ostaviti u frižideru da se stegne, a potom iseći na kocke pa poslužiti .

    Prijatno !

Vočna čarolija :Tiramisu sa malinama (bez jaja)!

      

      Potrebno:
      veliko pakovanje  piškota 
      hladna  crna kafa za umakanje
      300g malina 
      sok od pola limuna
      250 g Mascarpone
      125 ml vrhnje za šlag
      75 g   Mileram
      75 g Šećer u prahu
       kakao u prahu za posip 

        Priprema:
    Istući vrhnje za šlag.U drugoj posudi spojiti sve ostale sastojke (limun, mascarpone, mileram , šećer i ispasirane maline(ostaviti malo za dekoraciju ).
    Spojiti sastojke sa šlagom, ne previše mutiti (zbog šlaga).
    Piškote umakati u hladnu kafu, staviti pola kreme, dodati cijele maline, ponovo umakati piškote u kafu i redati, premazati ostatak kreme i posuti kakaom(najbolje iz cjediljke za mlijeko da nebi bilo grudvica ).Dekorisati malinama .Ostaviti u  frižideru najmanje 4 sata.
    Kad se ohladi sjeći na parčad i uživati u ovoj voćnoj čaroliji 
    Prijatno !

Fini sočni starinski kolač :Topljenik

   

   Potrebno 
   1. Tijesto
   5 jaja
   5 kašika šećera
   2,5 kašike griza
   200gr mlevenih oraha
   2,5 kašike brašna
   70gr rendane čokolade

   2.Tijesto
    5 jaja
    5 kašike šećera
    2,5 kašike griza
    2,5 kašike brašna

     Sirup(agda)
     8 dcl vode
     750gr šećera
     1 limun

      i još :
      Mljeveni orasi za posip (po želji )

      Priprema:
    Za prvo tijesto, dobro umutiti jaja i šećer. Dodati redom i ostale sastojke i sve promešati da se sjedini. Podmazati i posuti brašnom pleh(moj je 22×37),pa sipati testo i peći ga na 200C 10-tak minuta, tek da se malo zapeče.
    Za to vreme, umutiti jaja sa šećerom za drugi dio tijesta, dodati brašno i griz i sve sjediniti. Sipati na polupečeno tijesto i ispeći kolač. Skuhati sirup od šećera, vode i limuna sečenog na  tanke kriške (ne dugo, nekoliko minuta). Vrućim sirupom preliti vruć kolač. Posuti mlevenim orasima.
    Dobro ohladit pa poslužiti .
    Prijatno !

Fina lagana torta od čokolade i šlaga !

       

      Potrebno :
      Čokoladne kore,(kupovne )
      500 ml čokoladnog mleka,
      700 g kisele pavlake,
      300 g mlevenog keksa,
      150 g šećera u prahu,
      500 g šlaga + 1 kesica i
      500 ml kisele vode.
    Priprema:
    Za fil umutite šlag sa kiselom vodom. Posebno umutite kiselu pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodajte mleveni keks.Izmešajte da se sjedini, pa dodajte 4 kašike prethodno umućenog šlaga i promešati. Ako je gusto, dodati još dvije kašike šlaga. To može da varira zbog suvoće keksa.
    Uzmite prvu koru i dobro je isprskajte čokoladnim mlekom. Kad upije, namažite trećinom fila, a preko nanesite trećinu šlaga. Isti postupak ponovite sa ostatkom materijala i završite sa zadnjom  korom. I nju isprskajte čokoladnim mlekom, a odozgo ukrasite kesicom umućenom šlaga, čokoladnim mrvicama od kore  ili šećernim ukrasima po izboru.
    Torta se pravi za svega pola sata, jako je sočna i mekana, a njen ukus će vas sigurno naterati da je napravite ponovo.
    Prijatno !

Pariska Torta -Nezaboravna kremasta torta koja će vas očarati na prvi zalogaj !


Potrebno
Za koru  :
10 jaja
200 gr šećera
250 gr brašna
40 g kakao praha

Za fil:
1.5 l slatke pavlake
150 gr čokolade
250 gr šećera

Priprema:
Umutiti belanca sa šećerom, postepeno dodati žumanca, brašno i kako. Ispeći u zagrijajnoj rerni 200 stepeni 15 -20 min zavisno od rerne   i kada se ohladi iseći na 3 jednake kore.
Za fil:
 1/2 l pavlake, 100 gr čokolade i 50 gr šećera kuhati  stalno miješati da ne zagori. Kad počne da vri, skinuti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi i stegne. Zatim izmešati sa polovinom umucenog litar šlaga i 200 gr šećera. Mutiti mikserom dok se ne sjedini. Filovati  sva tri sloja  filom od čokolade pa umucenim šlagom .
  Tortu po želji  dodatno dekorisati čokoladnim mrvicama,
Rashladite tortu i uživajte u svakom zalogaju ove čarobne torte .
Prijatno !
Napomena :Ako vas zbunuje ovo sa slagom uradite ovako kupite 3 slaga po 500 gr jedan topite sa čokoladom ,drugi umutite sa 100gr šecera u prahu pa dodate u ohladeni fil ,a treci  mutite sa preostalim secerom stim mazete preko fila od cokolade i na kraju cijelu tortu .

subota, 4. studenoga 2017.

Trikolore torta






Potrebno :
400 g To-To keksa ili noblica
200 g mljevenog plazma keksa
80 g putera
8 kašika mlijeka

Za fil sa crnom čokoladom :
200 g Abc sira
2 kašike šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
200 ml slatke pavlake
100 g crne čokolade
1 kesica želatina

Za fil sa mliječnom  čokoladom :
200 g Abc sira
2 kašike šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
200 ml slatke pavlake
100 g mliječne čokolade
1 kesica želatina

Za fil sa bijelom čokoladom :
200 g Abc sira
2 kašike šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
200 ml slatke pavlake
100 g bijele čokolade
1 kesica želatina

Za Dekoraciju :
1 kesica šlag pjena 
100 g euro-bloka

Priprema:
Priprema podloge

Toto keks samleti na seckalici, dodati omekšao puter i mlijeko. Sjediniti i lagano dodati plazmu.
Uzeti obruč za tortu, podesiti ga na 26 cm i na dno okruglog obruča za tortu formirati koru.
Priprema filova

Prvo uzeti tri male činijice pa u svaku staviti po jedan želatin i pripremiti ga po uputstvu sa kesice, ostaviti želatin da nabubri.
Fil sa crnom čokoladom
Čokoladu otopiti na pari i ostaviti sa strane da se prohladi.
Prvu činiju sa želatinom otopiti na laganoj vatri.
Slatku pavlaku umutiti, dodati abc sir, šećer u prahu i vanilin šećer.
Lepo sjediniti pa dodati prohlađenu otopljenu crnu čokoladu, zatim dodati otopljen želatin.
Sve promešati i staviti na podlogu.
Kalup sa podlogom od keksa i filom ostaviti u frižider, a zatim pripremiti fil sa mlečnom čokoladom.
Fil sa mliječnom čokoladom
Čokoladu otopiti na pari i ostaviti sa strane da se prohladi.
Drugu činiju sa želatinom otopiti na laganoj vatri.
Slatku pavlaku umutiti, dodati abc sir, šećer u prahu i vanilin šećer, te lepo sjediniti.
Dodati prohlađenu otopljenu mlečnu čokoladu, zatim dodati otopljen želatin, sve promešati i premazati na podlogu od keksa na kojoj je fil sa crnom čokoladom.
Ostaviti u frižider, a zatim pripremiti fil sa belom čokoladom.
Fil sa bijelom čokoladom
Čokoladu otopiti na pari i ostaviti sa strane da se prohladi.
Treću činiju sa želatinom otopiti na laganoj vatri.
Slatku pavlaku umutiti, dodati abc sir, šećer u prahu i vanilin šećer, te lepo sjediniti.
Dodati prohlađenu otopljenu belu čokoladu, zatim dodati otopljen želatin.
Sve promešati i premazati na podlogu od keksa sa crnom i mlečnom čokoladom pa ostaviti u frižider.
Umutiti šlag po uputstvu sa keksice, premazati tortu i ukrasiti sa rendanim euro blokom.
Ohladenu tortu možete poslužiti i uživati .
Prijatno !

Neodoljivi kolač











Potrebno:
2 vrećice pudinga od vanilije
2 kašike   oštrog brašna tip 400
2 žlice gussnela (fini jestivi kukuruzni škrob)
100 g šećera
1 l mlijeka
250 g maslaca
200 g Čoko namaza/Nutelle
5 krem bananica
100 g čokolade
700 g petit keksa
sok od 2 naranče
2 vrećice šlag pjene
250 ml mlijeka

Priprema
Dva pudinga od vanilije, brašno, gussnel te šećer umutiti u malo mlijeka. Ostatak mlijeka (od 1 l) zakuhati te u njega isuti prethodno sjedinjenu smjesu te kuhati 2-3 minute. U ohlađeno dodati maslac te sjediniti kremu električnim mikserom. Kremu ravnomjerno raspodijeliti na tri dijela. 
U prvi dio umiješati čoko namaz/Nutellu,
 u drugi dio banabice, 
a u treći dio naribanu čokoladu.
Slaganje
Petit keks namočiti u sok od naranče te slagati na pripremljenu podlogu. Nakon toga redom slagati: prvu kremu, red petit keksa namočen u sok, drugu kremu, red petit keksa namočen u sok te treću kremu. Na kraju električnim mikserom umutiti 2 vrećice šlaga s 250 ml mlijeka te premazati kolač. Dobro ga ohladiti, narezati na kocke i poslužiti.
Prijatno!

Pustinjska oluja






Potrebno  :
7 jaja
15 kašika šećera
200 gr kokosovog brašna 
250 gr margarina
100 gr mliječne čokolade ili za kuhanje
2 kesice šlaga 

Priprema :
Za koru 
Umutite bjelanca pjenasto dodajte 7 kašika šećera.
Nakon što sve umutite dodajte kokos i ponovo mutite.
Smjesu prelijte u pleh za pečenje koji treba da pouljite.
Pecite na 170°,15 minuta.

Za Fil:
Na pari  umutite žumanca i 8 kašika šećera ,dodati čokoladu i mješati dok se ne istopi . Skinuti sa vatre i odajte margarin sobne temperature  mutite da se sve sjedini .
Ostavite da sehladi dok umutite šlag 

Umutite šlag kreme po uputama na kesici.
Ohladite koru i na nju namažite fil,zatim šlag .
Kolač stavite u frižider na 2 sata,a zatim poslužite.
Prijatno !

Bakin kolač





Potrbno
Za koru :
6 bjelanjaka
20 dag šećera
2 kašika brašna
20 dag mljevenih oraha

Za Kremu:
6 žumanjaka
6 kašika  šećera
1 vanilin šećer
1 puding od vanilije
1 kašika  brašna
1/2 l mlijeka
20 dag margarina
10 dag šećera u prahu
2 dl vrhnja za šlag

Priprema:

Istući snijeg od 6 bjelanjaka, dodati šećer, orahe i brašno.
Namastiti kalup , pobrašniti i peći na 180 stepeni 15 minuta  .

Pomiješati žumanjke, šećer, vanilin šećer, puding i kašiku  brašna pa skuhati u mlijeku kao puding.Staviti da se hladi.
Margarin pjenasto izmiksati sa šećerom u prahu i dodati u ohlađenu kremu od pudinga.
Kremu namazati na koru  pa premazati umućenim  šlagom.

Ukrasiti po želji, ohladiti u frižideru i uživati.
Prijatno!

Torta od lešnika i šumskog voća







 Potrebno 
 Za kore 3x po:

 2 jaja
 40 g šećera
 80g mljevenih, pečenih lešnika

Za fil:

450 g zamrznute mešavine šumskog voća
100 g bele čokolade
100 g šećera u prahu
400 ml slatke pavlake
1 kesica želatina (10g)

Za Šaum:

4 belanca
prstohvat soli
12 kašika šećera (ravnih)
4 kašike vode
sok od pola limuna

Priprema:
Za kore
U posudu za mešanje stavite bjelanca, mikserom ih ulupajte u čvrst sneg, dodajte žumanca i nastavite sa mućenjem pa dodaje šećer. Iskljućite mikser i blago, ručno dodajte mljevene lešnike.
Okrugli kalup za tortu obložite papirom za pečenje, sipajte smesu, poravnajte i pecite na 150 stepeni , 20 minuta. Ceo postupak ponovite tri puta. Ne skidajte papir sa kora posle pečenja već tako ostavite da se skroz ohlade.
Za fil 
Šumsko voće stavite u cediljku i sačekajte da se otopi, izmiksajte ga u električnoj seckalici i propasirajte kroz cediljku (da se oslobodite bobica). Želatin stavite u lonče, prelijte sa 4 kašike hladne vode i ostavite 10 minuta da nabubri. Otopite belu čokoladu i slatku pavlaku ulupajte u čvrst šlag (pazite da je ne premutite pa da dobijete puter).
Želatin stavite na ringlu i na umerenoj vatri stalno mešajući grejte dok se ne otopi (ne treba da provri).
U ulupan šlag dodajte šećer, bijelu čokoladu, propasirano voće i na kraju otopljeni želatin.


Na dno kalupa za tortu stavite jednu koru, sipajte polovinu fila, stavite drugu koru, pa drugu polovinu fila i od gore stavite preostalu koru. Prekrijte sve alu folijom i odložite u frižider preko noći.

U zdjeli za mućenje ulupajte sneg od 4 belanca sa mrvicom soli, dodajte 2 kašike šećera.

U šerpicu stavite 10 kašika šećera i 4 kašike vode pa sve stavite na ringlu i kuvajte dok ne postane gusti sirup (do trenutka kada su mehurići postajali veći… pazite da se šećer ne karamelizuje i stisne). Vreli sirup u tankom mlazu sipajte u belanca stalno miksajući, dodajte i limunov sok i još kratko miksajte dok cela smesa ne postane čvrsta i sjajna.

Tortu izvadite iz kalupa, stavite na tacnu za serviranje i celu je prekrijte šaumom, malo “izbockajte” kašikom i vratite u frižider da se sve dobro ohladi.
Prijatno!