Potrebno
Za Koru:
Za Koru:
8 kom bjelanaca
8 kašika šećera u prahu
8 kašika glatkog brašna
1 kom Prašak za pecivo
za preliti pečenu koru
1 dl hladnog mlijeka
Za fil
7 dl mlijeka
8 kom žumanaca
5 kašika šećera
9 kašika brašna
1 kom Vanilin šećera
200 g margarina
100 g šećera u prahu
2 dl slatke pavlake za šlag
i još
2 kom šlaga u prahu
2 kom šlag kreme sa okusom vanilije ili sl. pavlake
po potrebi hladnog mlijeka
kakao za posip
Priprema:
Za koru
Odvojiti bjelanca od žumanaca pa ih umutiti u čvrst snijeg,dodati šećer u prahu pa mutiti da se šećer istopi
pomiješati brašno i prašak za pecivo pa polako, kašikom umiješati u umućena bjelanca, masa mora ostati čvrsta i vazdušasta
smjesu sipati u pleh 35×35 cm. premazan uljem, i poravnati je
peći na 180 C da blago porumeni 15-ak minuta
vruću koru preliti hladnim mlijekom i ostaviti da se ohladi.
Za kremu
U malo hladnog mlijeka umutiti žumanca, sipati brašno i umutiti, dodati još mlijeka da smjesa bude rijetka. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuha pa sipati smjesu od žumanaca i brzo miješati dok se ne zgusne, ostaviti da se ohladi, povremeno promiješati
Umutiti slatku pavlaku i ostaviti sa strane, umutiti margarin i šećer u prahu, zatim umutiti ohlađenu kremu pa dodavati po malo u margarin i mutiti da se sve sjedini, dodati i umućenu slatku pavlaku pa mutiti da krema postane sjajna i glatka
Ohlađen biskvit premazati kremom.
Umutiti šlag i šlag kremu sa mlijekom i premazati preko fila,pa po želji posuti kakaom.
Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći.
Zatim uživajte u ukusnom desertu .
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar