petak, 27. listopada 2017.

Napravite Rustičnu pogaču oduševite svoje najmlađe !


Potrebno 
Za tijesto :
300 ml mlijeka
5 gr suhog kvasca
1 ravna kašika šećera
1 kašičica soli
650 gr brašna
1 jaje
1 žumance
2 kašike ulja
100 gr margarina
180 gr kisele pavlake

Za punjenjene :
  250 gr pureće šunke 
 150 gr pavlake, 
  250 gr trapista,  


Priprema:
Od 600 gr brašna,mlakog  mlijeka, šećera, soli, pavlake i kvasca umijesiti mekano tijesto, .
Pouljiti i ostaviti da odstoji 45 minuta.
Premesiti sa ostatkom brašna, podeliti na 2 dela pa razviti jedan deo u krug.
Neka bude što tanji.
Na sredinu staviti punjenje – pavlaka, šunka pa sir.
Ivice koje preostanu prebaciti unutra, ka sredini.
Prebacite prvo jedan kraj, pa odmah preko kraj koji je pored i tako do kraja.
Premazati žumancetom i iseckati po ivicama 50 gr margarina.
Ostaviti da odstoji dok se zagreje rerna.
Isti postupak je i sa drugom.
Peći na 250 stepeni dok ivice ne porumene.Ako možete čekati puste da se malo prohladi moja djeca odma navale .😊

Napomena :Vi nemorate staviti ovo punjenje možete napraviti razne varijante sa slaninom ,suhim mesom ,špinatom ,jajima i kobasicom ...puste mašti na volju ili šta imate .

Prijatno.

Super ideja za super doručak ili večeru : Punjene pogačice


Potrebno 
Za tijsto :
1 kg mekog brašna
600 ml vode
40 gr svežeg kvasca
1 kašika šećera
2 kašike soli
100 ml ulja
50 gr margarina
2 žumanca
susam, semenke za posipanje

Za punjenene :
Punjenje po želji šta imate u frižideru  ( kod mene je bilo 200 gr sitnog sira, malo pavlake, na kockice šunkarice i jedno 50 – 100 gr tvrdog sira )

Priprema:
U toplu vodu izmrvite kvasac pa dodajte šećer i promešajte kašikom.
Dodajte pola brašna i opet izmešajte neka ostoi 5-10 min 
Zatim dodajte pola od preostalog brašna, do i skoro svo ulje, ostavite 2 – 3 kašike i omekšali margarin.
Opet sve dobro izradite kašikom, a zatim dodavajte ostatak brašna i rukom mesite testo.
Treba da se dobije mekano, glatko testo, skoro nelepljivo za ruke.
Ako se malo lepi nije problem, pouljite ga, oblikujte u loptu i ostavite oko sat vremena .
Nadošlo testo blago premesite pa razvucite na debljinu 1 cm.
Vadite modlom ili čašom krugove i slažite u pouljen pleh.
Od ove mase se dobije 3 puna pleha.
Svaki neka odstoji 15 minuta pa malom čašicom, šoljicom ili nečim sličnim utisnite sredinu .
U svako udubljenje stavite nadev po želji.
Okolo premažite umućenim žumancima i pospite semenkama po izboru ( a i ne mora ).
Ostavite da stoji dok se rerna zagreje pa pecite na 220 stepeni oko 15 minuta.
Da vam testo ne bi previše nadošlo  nemojte sve tepsije raditi odjednom. Kada stavite prvu tepsiju da se peče onda punite testo u drugom, a tako uradite i sa trećom tepsijom pogačica.
Pečene pogačice mogu se odmah služiti .
Napomena :Ako vam je ova mjera prevelika raspolovite namjernice i dobićete manje pogačica mada su meni super i hladne svi ih volimo itako uvjek pravim ovu mjeru .
Prijatno!

Za sve ljubitelje voćnih kolača jedna savršena torta : Bloddy berry torta !


Potrebno 

Za kore:
300 gr šećera
300 gr brašna
100 gr kakaoa
1 prašak za pecivo 
2 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
250 ml  mlijeka
2 cela jaja
1 kašika ekstrakta vanile
125 ml ulja
250 ml ključale vode

 Za žele:
600 gr bilo kojeg crvenog voća ( mix, višnje, maline, ribizle, šumsko voće... )
150 gr šećera
50 gr margarina
80 gr gustina
100 ml vode

Za bijeli fil :
1 l mlijeka
3 pudinga od vanile ili sa ukusom slatke pavlake
5 kašika šećera
125 gr margarina
200 ml slatke pavlake

Priprema:
Pomešati sve suve sastoje u jednu činiju ( brašno, šećer, kakao, prašak, soda i so )
Staviti vodu da provri.
Dok voda ne provri u drugu posudu staviti jaja, mlijeko, ulje, ekstrakt vanile i izmiksati.

Kada voda provri dodati malo suve smese u smesu sa mlijekom, pa malo vode, pa opet malo suve smese pa vode, sve dok se sve ne utroši.

Pleh ( 23 – 26 cm ) obložiti papirom za pečenje pa istresti celu smesu i staviti da se peče oko 40 minuta u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni.

Malo iskusnije domaćice neka peku na ovaj način i onda ohladjen biskvit preseku vodoravno na tri dela i odseku vrh koji će sigurno narasti, a nije nam potreban.
Oni malo neiskusniji neka peku 3 puta, odseku takodje vrh na svakoj i peku kraće, 15 minuta – 20.

Pomešati puding i šećer, uliti malo hladnog mlijeka, a ostatak staviti da provri.
 Zakuhati i miješati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre da se hladi.
Pjenasto umutiti margarin.
Izmksati  slatku pavlaku pa dodati u fil i umutiti.

Žele pravimo tako što zamrznutom voću dodamo šećer i čekamo da se otopi, to je najbolje uraditi pre pravljenja kore, ali ako je voće odledjeno onda nema potrebe.
Izblendirati ga ili ako je sitno ostaviti tako.
Staviti na vatru da provri, a gustin pomešati sa vodom i kada provri zakuvati pa skloniti sa vatre kada se zgusne.
Ostaviti da se hladi.
Kada je fil mlak, a još uvek može da se maže naneti na prvu koru, pa preko bijeli fil, poklopiti drugom korom na koju nanesemo ostatak crvenog fila, i opet bijeli.
Ukoliko vam je redji nešto žele kada stavite na prvu koru stavite u frižider da se stegne pa onda nanesite beli fil.
Sve preklopiti trećom korom, premazati ostatkom svetlog fila i dekorisati po želji.
Ostaviti tortu da se ohladi u frižider pa služiti.

Prijatno.

Fantazija ukusa -Čokoladni ledeni vjetar


Potrebno 
Za koru :

5 belanaca
6 kašika šećera
1 kašika sirćeta

Od ovih namirnica možete ispeći(isušiti) jednu veliku koru u plehu iz rerne pa je prepolovit ili dvije manje kore.

Za fil:
800 ml mlijeka
10 žumanaca
5 kašika kristal šećera
6 kašika gustina
250 gr margarina
200 gr čokolade
100 gr šećera u prahu
250 ml slatke pavlake 

Priprema:
Uključiti rernu na 120 stepeni da se zagreje.
Za to vreme ulupati belanca sa šećerom da se dobije jaka i gusta pjena, pa dodati sirće na kraju i opet mutiti.
Zdjelu kada okrenete naopako i bjelanca ( pjena ) neće napolje onda je dobro umućeno.
Istresti bjelanca u pleh 30 x 20 cm u slučaju da pravite jednu po jednu, a ukoliko hoćete da sušite odjenom onda u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje.
Papir je obavezan.
Staviti na 120 stepeni sat vremena da se suši, pa još 30 minuta na 100 stepeni.
Pečenu koru ohladiti.
Dok se kora peče skuvati fil.
Razmutiti žumanca sa kristal šećerom i gustinom u malo hladnog mleka a ostatak staviti da provri.
Kada provri zakuvati žumanca i mešati dok se ne zgusne.
Zatim skloniti sa vatre, dodati čokoladu i mešati dok s ene otopi. Na kraju staviti kesu ili foliju preko i ostaviti da se hladi.
Margarin sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu pa mu dodati pola pudinga, umutiti pa dodati ostatak i opet umutiti.
Umutiti slatku pavlaku ili šlag pa ako vam je masa za fil pregusta dodati 2 – 3 kašike pavlake ili šlaga i opet umutiti.
Traba da je fino kremasto.
Na prvu koru naneti pola fila, šlag, pa drugu koru, opet fil i ako vam je ostalo šlaga pa dekorisati po želji.
Ohladiti pa služiti.
Prijatno.

Savršenstvo koje će vas oduševiti svoijim ukusom- Torta Bijeli Anđeo


Potrebno:
1 pakovanje rozen kora
1 l mleka
120 gr pudinga sa ukusom vanile ( 3 žumanca,
 6 kašika gustina i malo ekstrakta od vanile )
8 kašika kristal šećera
250 gr margarina ili maslaca
100 gr šećera u prahu
100 gr bele čokolade
200 gr mlijeka u prahu
500 ml slatke pavlake 
180 gr kisele pavlake
200-300 przenih lješnka 

Priprema :
Puding, šećer i oko 200 ml mlijeka razmutiti da nema grudvica.
Ostatak mleka staviti da provri.
Kada mlijeko provri zakuvati umućen puding i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre, dodati belu čokoladu i mešati da se otopi i sjedini sa pudingom.
Prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.
Margarin sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu, pa dodati mleko u prahu i sve opet zajedno umutiti.
Pošto se pudig ohladio malo ga izmiksati  mikserom, pa ga dodati u prethodno umućen margarin sa šećerom u prahu i mlekom  u prahu.
Sve umutiti mikserom, da se obije glatka  krema.
Umutiti slatku pavlaku ali da ne bude pretvrda ( ili šlag ) pa dodati kiselu pavlaku i sjediniti.
Ukoliko vam se desi da je pavlaka nešto čvršće umućena slobodno dodajte mleka i opet umutite ( kratko ), jer ako je tvrda neće se razmazivati preko fila.
Uzmite malo fila i lopaticom povucite nekoliko kratkih linija na koje ćete zalepiti prvu koru.
Ovo radimo da nam se prva kora, a kasnije i cela torta ne bi “šetali” po tacni.
Rozen kore su tanke i lako lomljive pa pažljivo sa njima.
Nanesite otprilike 3 pune kašike fila, razmažite pa pospite pečenim mlevenim lešnicima.
Preko njih staviti sloj slatke pavlake, opet otprilike 3 pune kašike.
Slagati tako do kraja, kora, fil, lešnici, slatka pavlaka.
Ukoliko kod prve kore primetite da neće da vam se slatka pavlaka razmazuje preko lešnika, njih možete posuti pošto namažete slatku pavlaku preko vanila fila. Takodje lešnike možete i umešati u vanila fil.
Na kraju sa ostatkom fila ( trebalo bi da vam malo preostane, ima ga dovoljno ) premažite celu tortu, ostavite da se malo prohladi pa je onda dekorišite po želji.
Vaša torta beli anđeo je gotova.
Do služenja može da stoji u frižideru, ukusnija je hladna.

Prijatno.

Jednostavan Posni kolač -Lako napravite ovaj super kolač!


Potrebno:
 2 šolje brašna,
100 gr šećera,
3 kašike kakaoa,
1/2 šolje mljevenih oraha,
1 kesica praška za pecivo
1 ½ šolja kisele vode,
300 gr meda

Glazura:
2 kašike kakaoa,
3 kašike šećera,
1 kašika ulja,
3 kašike vode,
nekoliko kapi ekstrata ruma

Priprema:
U činiji pomešajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, orahe i prstohvat soli.
Vodu pa nalijte preko i izmešajte.
Na kraju dodajte med i sve dobro promešajte.
Pleh veličine 20 x 30cm obložite pa pecite na 180 stepeni.
pečen kolač prelijte glazurom.
Stavite sve sastojke da se skuhaju, na laganoj vatri neka vri i kuvajte do željene gustine, pa prelijte kolač i ostavite da se  ohladi.
Prijatno!

Brzi Tiramisu bez jaja


  • Potrebno :
  • 1 veće pakovanje piškota
  • 200 ml jake, crne kafe
  • 250 gr mascarpone sira ( ako vam je preskup uvek možete uzeti običan krem sir )
  • 300 ml slatke pavlake ( vrhnje )
  • 75 gr šećera u prahu
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1 vanilin šećer
  • 1 želatin ( goveđi ) – u pitanju je instant želatin koji se dodaje direktno u smjesu
  • kakao prah za posipanje
Priprema:
Podijelite piškote na 2 diela pa prvi dio stavite kao donji sloj u tepsiju ( manju ) i isprskajte, ili prelite sa kafom.
Iskoristite polovinu.
Umutiti i slatku pavlaku sa šećerom u prahu , ali dok je tečna dodati želatin u prahu, pa dodajte vanilin šećer i cimet, zatim i mascarpone sir i sve umutite.
Nanesite pola krema na piškote pa preko njega poslažite drugi red piškota i njih isprskajte sa kafom.
Preko nanesite ostatak krema i pospite sa kakaom.
Ostavite u frižider da se dobro ohladi pa sijecite na kocke  i služite.
Prijatno.

Brzi sočni kolač od oraha !


Potrebno :
4 cela jaja
1 čaša ( mera je od 2 dl-200ml ) mlijeka
1 čaša ulja
1 čaša griza
1 čaša oštrog brašna, t-400
2 čaše šećera
2 čaše mljevenih oraha

Sirup:
600 ml vode
2 čaše šećera
1/2 limuna

Priprema:
Uključiti rernu na 180 stepeni.
Prvo pravimo sirup da se ohladi dok se kolač ispeče.
Pomešati vodu i šećer i staviti da provri.
Kuvati 5 minuta pa dodati isečene kolutove limuna, još malo prokuvati i skloniti da se hladi.

Umutiti pjenasto jaja sa šećerom.
Nije potrebno mutiti mikserom ali može.
Kada umutimo jaja i šećer dodajemo prvo vlažne, a zatim i sve suve sastojke, jedan po jedan i mutimo.
Na kraju umešamo mljevene orahe.

Pleh dimenzija 36 x 23 cm je , a vi možete koji imate, manji pleh deblji kolač i obrnuto.
Pleh pouljiti i posuti brašnom pa istresti celu masu za kolač i staviti da se peče.
Mi smo pekli 35 minuta.
Pečen kolač,  izvadite iz rerne preliti sa sirupom.
Ostaviti da se kolač ohladi i upije sirup pa poslje nekoliko sati servirati i naravno ukrasiti možete po želji mljevenim orasima ili rendanom čokoladom .
Prijatno.

Neodoljiva poslastica -Cheesecake sa jogurtom i čokoladom !


Potrebno 
Za podlogu:
 150 g suhih keksa
 100 g maslaca
 1/2 bočice arome naranče
Za kremu:
 250 g slatkog vrhnja
 250 g punomasnog jogurta
 120 g mljevenog šećera
 1 kremfix
 1 vrećica vanilin šećera
Dekoracija:
 čokoladni preljev

Priprema 
Podloga:
 Sameljite kekse. Na pari istopite maslac.
 U zdjelu pomiješajte mljevene kekse, rastopljeni maslac i aromu naranče i sjedinite u homogenu smjesu.
 Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, na njega istresite smjesu keksa i maslaca,   ravnomjerno rasporedite i utisnite u kalup.
 Kalup ostavite u hladnjak na 40-50 minuta.
  Krema:
 U dubokoj zdjeli umutite rashlađeno slatko vrhnje i kremfix te ostavite u frižider.
 U posebnoj zdjeli žlicom dobro izmiješajte punomasni jogurt, šećer i vanili šećer te dodajte umućenom   slatkom vrhnju.
 Dobivenu kremu premažite po podlozi od keksa i ostavite u frižideru  najmanje 4 sata.
 Rashlađeni cheesecake ukrasite čokoladnim preljevom imitirajući paukovu mrežu.
 Prijatno !

četvrtak, 26. listopada 2017.

Perfektna Krem torta


Potrebno :
Kora:
6 kom bjelanaca
100 gr šećera
60 gr pečenih što finije mljevenih lješnjaka
4 kašike (oko 50 gr) oštrog brašna
2 kašike tamnog kakaoa
2 čajne kašičice praška za pecivo
40 ml ulja
Za natopiti kore:

1.5-2 dl mlijeka
po želji čokoladnog likera
10 gr vanilin šećera
Krem:

8 dl punomasnog mlijeka
120 gr gustina
6 kom žumanaca
70 gr šećera
125 gr maslaca
50 gr bijele čokolade
100 gr bijelog eurokrema
50 gr noisette čokolade
100 gr tamnog eurokrema
300 ml vrhnja za šlag
10 gr mljevene želatine
Priprema:

Krem:
Prosijati gustin, umutiti žumanca i šećer, pomiješati sa gustinom i dodati oko 1 dl hladnog mlijeka, sjediniti da nema grudvica. Ostatak mlijeka staviti na šporet da se zagrije. Kad je mlijeko zakuhalo, skuhati gustu kremu uz stalno miješanje. Skinuti sa šporeta i površinu kreme prekriti prozirnom folijom. Ostaviti na hlađenje.
Kora:
Umutiti bjelanca sa malo soli, postepeno dodavati šećer, šaum treba da bude čvrst i sjajan. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo. Lješnjake peći oko 10-ak minuta pa oljuštiti pomoću krpe i samljeti što finije (moji domaći lješnjaci imaju intenzivan i ukus i miris, pa je ova količina sasvim dovoljna, dok kad radim sa kupovnim to nije slučaj, tako da možete dio brašna zamjeniti sa dodatnom količinom lješnjaka po želji). 
Šaumu dodati praškaste komponente i ručno mješati (samo lagano prevrtati smjesu).
 Na kraju lagano dodati i ulje uz mješanje. Smjesu peći u okruglom kalupu d=24-26 cm (lagano podmazati i obložiti pek papirom dno i obruč) na 160 st oko 15-ak minuta, zavisno od rerne.
 Pečenu koru ostaviti da se ohladi. Potpuno ohlađenu koru po visini prerezati na 2 dijela.

Nastavak krema: U mlak krem dodati nasjeckan maslac i dobro izmiksati. Podjeliti krem na 2 dijela.
 U prvi dio dodati istopljenu bijelu čokoladu i bijeli eurokrem, a u drugi dio dodati istopljenu noisette čokoladu i tamni eurokrem (čokoladu i eurokrem otopiti zajedno na pari, to ide brzo :)) 
Želatinu preliti sa 4 kašike hladne vode ostaviti 5-10 min da nabubri, otopiti na laganoj temperaturi, uz stalno mješanje dodati 2 kašike svijetlog krema i dobro promješati, pa polovinu želatine dodati u svjetli krem i dobro promješati, a drugu polovinu u tamni krem i takođe dobro promješati, ja to radim ručno, bez miksera.
Posebno čvrsto umutiti 3 dl slatkog vrhnja (koristim biljno, ako radite sa mliječnim dodati i šlag-fiks). U svaku kremu ručno umješati po 3 pune kašike šlaga, ostatak ostaviti za ukrašavanje.
U taj ostatak šlaga dodajte po 2 kašike svake kreme i dobili ste savršenu kremu za ukrašavanje.

Obruč za torte obložiti sa prozirnom folijom, staviti na tanjir za posluživanje i ređati: prva polovina kore, natopiti je sa toplim mlijekom, vanilijom i likerom, zatim tamni fil, druga polovina kore, preliv, svijetla krema, ukrašavanje po želji.
Posluživanje
Ostaviti je na hlađenje, najbolje preko noći. Kad skinete obruč, okolo je ukrasite po želji.
Torta je bogata, jako sočna i kremasta .
Prijatno !

Tope se u ustima-Čokoladne lazanje


Potrebno:
200 g kora za lazanje
250 g mascarpone sira
100 g čokolade za kuhanje
2 narandze
100 g šećera
50 g kakao praha

2 vrećice vanilin šećera
2 jaja
50 – 100 g nasjeckanih badema


Priprema:


 U posoljenoj vodi skuhajte kore za lazanje, prema uputama s pakiranja. Kada kore omekšaju, ocijedite ih i osušite.
Mutite jaja, šećer i vanilin šećer, pa dodajte sir, sok od naranče, naribanu koru, nasjeckane bademe i izlomljenu čokoladu. Izjednačite smjesu.

Naizmjence poredajte kore i kremu. Posljednji red treba biti krema.
 Posipajte kakao po lazanjama i pecite oko 20 minuta na 170 stupnjeva.

Prijatno !

Idealne kocke sa malinama…Probajte ovu fantaziju ukusa !


Potrebno 

Petit beurre keks 400 g


Za fil od malina:
maline 1 kg
šećer 150 g
želatin 15 g
voda 50 ml
vode 100 ml


Za fil:
mleko 1 l
griz 9 kašika
šećer u prahu 200 g
slatka pavlaka 200 ml


Za ukrašavanje:
maline 600 g
sirup od malina 6 dl
želatin 20 g
voda 100 ml


Priprema :


U litar mleka staviti griz, kuvati dok se ne zgusne i ohladiti. Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu i dodati kašiku po kašiku muteći hladan kuvani griz. 
U 100 mililitra vode staviti 15 grama želatina da nabubri. U posudu staviti maline, šećer i 50 mililitra vode i kuvati od kad provri pet minuta. 
Toplu masu ispasirati i u nju dodati nabubreli želatin koji smo istopili na tihoj vatri. 
Dobro izmešati i ostaviti da se stegne. 
Na tacnu staviti red keksa (20 x 30 cm), premazati sa pola belog fila. 
Preko satviti pola fila od malina (ne dozvoliti da se do kraja stegne, već toliko kako možemo mazati preko fila), drugi red keksa, drugu polovinu belog fila, drugu polovinu fila od malina i treći red keksa. Keks se ne potapa ni u kakvu tečnost. 
Po zadnjem redu keksa poredati 600 grama malina.
 U posudu staviti vodu i želatin da nabubri. 
U posudu staviti sirup od maline da se zagreje, dodati nabubreli želatin istopljen na tihoj vatri. 
Dobro izmešati, ostaviti da se malo stegne i preliti preko malina.
Prijatno!

Čokoladna Keks Torta


Potrebno:
 500 g petit keksa
Krem:
 700 ml obranog mlijeka
 1 kesica pudinga od čokolade
 250 g margarina
 150 g šećera u prahu
 100 g crne čokolade


Priprema:
U toplom mlijeku uz stalno mešanje skuvati puding. U puding dodati crnu čokoladu, mešati dok se ne rastopi i ostaviti da se ohladi. Margarin i šećer u prahu umutiti mikserom i dodati malo ohlađenog pudinga. Keks umočiti u mleko i slagati ga u kalup. Premazati keks čokoladnim filom od pudinga i ponavljati postupak dok se ne upotrebe svi sastojci. Preostalim filom dekorisati tortu, narendati čokoladu i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu tortu isjeći i servirati na tanjir.
Prijatno!