Potrebno
Petit beurre keks 400 g
Za fil od malina:
maline 1 kg
šećer 150 g
želatin 15 g
voda 50 ml
vode 100 ml
Za fil:
mleko 1 l
griz 9 kašika
šećer u prahu 200 g
slatka pavlaka 200 ml
Za ukrašavanje:
maline 600 g
sirup od malina 6 dl
želatin 20 g
voda 100 ml
Priprema :
U litar mleka staviti griz, kuvati dok se ne zgusne i ohladiti. Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu i dodati kašiku po kašiku muteći hladan kuvani griz.
U 100 mililitra vode staviti 15 grama želatina da nabubri. U posudu staviti maline, šećer i 50 mililitra vode i kuvati od kad provri pet minuta.
Toplu masu ispasirati i u nju dodati nabubreli želatin koji smo istopili na tihoj vatri.
Dobro izmešati i ostaviti da se stegne.
Na tacnu staviti red keksa (20 x 30 cm), premazati sa pola belog fila.
Preko satviti pola fila od malina (ne dozvoliti da se do kraja stegne, već toliko kako možemo mazati preko fila), drugi red keksa, drugu polovinu belog fila, drugu polovinu fila od malina i treći red keksa. Keks se ne potapa ni u kakvu tečnost.
Po zadnjem redu keksa poredati 600 grama malina.
U posudu staviti vodu i želatin da nabubri.
U posudu staviti sirup od maline da se zagreje, dodati nabubreli želatin istopljen na tihoj vatri.
Dobro izmešati, ostaviti da se malo stegne i preliti preko malina.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar