Potrebno:
120 g maslaca sobne temperature
4 jaja
300 g glatkog brašna
300 g šećera
2 vanilin šećera
naribana korica 1 limuna
10 kašika mlijeka
3 kašike ulja
2 kašike kakaa
2 kašike ruma
1 prašak za pecivo
Priprema:
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Margarin izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte žumanjke i limunovu koricu. U smjesu sa žumanjcima, uz stalno miksanje, postupno dodajte mlijeko i ulje. Na kraju lagano umiješajte brašno i prašak za pecivo. Dobivenoj smjesi dodajte prethodno pripremljeni snijeg od bjelanjaka. Odvojite 1/3 smjese i lagano umiješajte kakao i rum. Kakao prosijte kako nebi imali neželjene grudice. U ovoj fazi, ukoliko želite, u svijetlu smjesu možete dodati i 5 dkg suhog grožđa. U dobro namaščen i pobrašnjen kalup za mramorni kolač sipate bijele pa tamne smjese i tako dok nepotrošite svu smjesu(Za šareniji dojam možete uzeti vilicu i provući je kroz svu smjesu ) . Kolač pecite na temperaturi od 180 °C 40-45 minuta. Pečeni i ohlađeni mramorni vijenac možete posipati šećerom u prahu ili ga preliti čokoladnom glazurom. Ukrasite po želji
Prijatno!