ponedjeljak, 23. listopada 2017.

Mramorni Vijenac -kolač našin baka


Potrebno:

120 g maslaca  sobne temperature
4 jaja
300 g glatkog brašna
300 g šećera
2 vanilin šećera
naribana korica 1 limuna
10 kašika mlijeka
3 kašike ulja
2 kašike  kakaa
2 kašike  ruma
1 prašak za pecivo

Priprema:

Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Margarin izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte žumanjke i limunovu koricu. U smjesu sa žumanjcima, uz stalno miksanje, postupno dodajte mlijeko i ulje. Na kraju lagano umiješajte brašno i prašak za pecivo. Dobivenoj smjesi dodajte prethodno pripremljeni snijeg od bjelanjaka. Odvojite 1/3 smjese i lagano umiješajte kakao i rum. Kakao prosijte kako nebi imali neželjene grudice. U ovoj fazi, ukoliko želite, u svijetlu smjesu možete dodati i 5 dkg suhog grožđa. U dobro namaščen i pobrašnjen kalup za mramorni kolač sipate bijele pa tamne smjese i tako dok nepotrošite svu smjesu(Za šareniji  dojam možete uzeti vilicu i provući je kroz svu smjesu ) . Kolač pecite na temperaturi od 180 °C 40-45 minuta. Pečeni i ohlađeni mramorni vijenac možete posipati šećerom u prahu ili ga preliti čokoladnom glazurom. Ukrasite po želji 
Prijatno!

Tart sa Krušakama


Sastojci

Za tijesto:
1 jaje
250 g glatkog brašna
100 g šećera
1 vanilin šećer
120 g hladnog maslaca
prstohvat soli

Za nadjev:
2 jaja
200 ml slatkog vrhnja
2 kašike  kiselog vrhnja
140 g šećera
1 vanilin šećer
1 kašika gustina
1 kašika arome vanilije
5-6 krušaka

Priprema:

U većoj zdijeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte maslac narezan na kockice pa vrhovima prstiju izmrvite maslac u brašnu tako da dobijete krupne mrvice.
Dodajte šećer i jaje pa zamijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku sat vremena.
Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte i obložite njime namaščen i pobrašnjen kalup za pite. Dno tijesta izbodite vilicom na nekoliko mjesta, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 7-8 minuta na temperaturi 180 °C.
Kruške ogulite, prerežite na pola i odstranite im koštice. Svaku polovicu uzdužno zarežite u tanke kriškice pazeći da ih ne odrežete do kraja.
U zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom, vanilin šećerom, aromom vanilije i kiselim vrhnjem pa lagano umiješajte gustin i slatko vrhnje.
Polupečeno tijesto izvadite iz pečnice, ravnomjerno ga prekrijte s kruškama i prelijte s pripremljenim nadjevom. Vratite kolač natrag u pećnicu i pecite ga još 30-tak minuta, dok ne dobije zlatno žutu boju.
Ohlađeni kolač posipajte šećerom u prahu.
Prijatno !

Mini pite od limuna


Potrebno

Za tijesto:
400 g glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
200 g margarina
2 jaja
150 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
malo mlijeka

Za kremu:
200 ml soka od limuna
naribana korica 1 limuna
150 ml vode
150 g šećera
1 kašika  gustina
2 jaja
60 g maslaca

Priprema:

Omekšali margarin rukama izmrvite u brašnu. Dodajte ostale sastojke i zamijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite ga pola sata u hladnjaku.
Tijesto tanko razvaljajte i obložite njime male kalupe za košarice koje ste prethodno dobro namastili i pobrašnili.
Košarice obložene tankim slojem tijesta poredajte u lim za pečenje i stavite ih peći na 180 °C 10-tak minuta. Čim tijesto dobije zlatnu boju gotovo je. Dno tijesta prije pečenja obavezno izbodite vilicom ili čačkalicom kako se tijekom pečenja nebi napuhnulo.
Potpuno ohlađeno tijesto izvadite iz košarica.
Naribajte koricu jednog limuna. U lončić stavite vodu, sok od limuna i šećer pa zagrijte do vrenja. Dodajte gustin razmućen s malo vode i kuhajte kremu na laganoj vatri dok se malo ne zgusne.
Maknite kremu s vatre pa dodajte razmućena jaja. Vratite kremu na vatru i kuhajte ju nekoliko minuta. U vruću kremu dodajte maslac i limunovu koricu pa sve dobro promiješajte.
Tortice punite kremom od limuna i ostavite ih da se ohlade. Po želji, dekorirajte ih s malo umućenog slatkog vrhnja.

Mini palačinke od banane bez jaja


Potrbno :

200 g glatkog brašna

200 ml mlijeka

100 ml tekućeg jogurta

100 g šećera

1 vanilin šećer

1/2 praška za pecivo

1/2 kašike cimeta

1 veća banana

prstohvat soli

Priprema:

Bananu izgnječite vilicom pa dodajte jogurt, mlijeko, šećer, vanilin šećer, sol i cimet. Sve dobro izmiješajte pa lagano umiješajte brašno i prašak za pecivo.
Tavicu zagrijte i lagano nauljite pa malom kašikom  uzimajte tijesto i stavljajte ga na zagrijanu tavicu.
Palačinke pecite na srednje jakoj vatri, otprilike 1 minutu sa svake strane.
Složite nekoliko palačinka jednu na drugu, a na vrh stavite komadić banane. Palačinke učvrstite štapićem za ražnjiće i lagano ih posipajte šećerom u prahu ili prelijte s malo meda.
Prijatno !

Kuglice od suhih smokvi i oraha !


Potrebno :

500 g krupno sjeckanih suhih smokvi

100 g krupno sjeckanih oraha

60 ml svježe cijeđenog soka od naranče

3 kašike naribane korice naranče

2 kašike meda

1 kašika  ruma

Priprema

Smokve zajedno sa sokom od naranče, medom i orasima sameljite u blenderu. Smjesu premjestite u zdjelu pa dodajte ostale sastojke i sve dobro izmiješajte. Rukama oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kristal šećer i mljevene orahe .
Kuglice ostavite da se suše na zraku barem preko noći, a idealno je da se suše tri dana prije posluživanja kako bi se skroz osušile.
Navedeni sastojci dovoljni su za 50-tak kuglica.
Prijatno !

Čupavci sa bijelom čokoladom


Potrebno 

Za koru :
3 jaja
220 g šećera
1 vanilin šećer
naribana korica 1 limuna
180 ml ulja
150 ml mlijeka
290 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo

I još
250 ml mlijeka
250 g bijele čokolade
150 g maslaca
200 g kokosa

Priprema

Bjelanjke miksajte dok se ne zapjene pa postupno dodajte šećer i vanilin šećer i nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg. Nastavite lagano miskati i dodajte ulje, limunovu koricu, dio brašna (1/3), prašak za pecivo, jedan po jedan žumanjak i mlijeko. Na kraju dodajte i ostatak brašna.
Smjesu izlijte u kalup za pečenje prekriven masnim papirom (25x35 cm) pecite 10 minuta na 180°C.
Ohlađeni biskvit narežite na kockice.
Mlijeko i razlomljenu čokoladu zagrijavajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi. Dodajte maslac pa zagrijte umak do vrenja i maknite s vatre. Miješajte dok se maslac ne otopi.
Kockice biskvita umačite u rastopljenu čokoladu i uvaljajte u kokosovo brašno.
Prijatno!

Fina lagana Torta od sira


Sastojci

Za koru :
5 jaja
100 g šećera
100 g oštrog brašna
1/2 praška za pecivo
3 kašike  hladne vode
Za kremu:
0,5 kg svježeg kravljeg sira
500 ml slatkog vrhnja
50 ml mlijeka
150 g šećera
1 vanilin šećer
2 želatine u prahu

Priprema:

Žumanjke izmiksajte sa šećerom, a bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte brašno, prašak za pecivo i vodu pa kuhačom sve dobro izmiješajte. Postupno dodajte snijeg od bjelanjaka i pažljivo ih umiješajte u smjesu.
Biskvitnu smjesu izlijte u okrugli kalup za pečenje (28 cm) i pecite 10 minuta na temperaturi od 180 °C.
Ohlađeni biskvit prerežite na dva jednaka dijela.
Želatinu izmiješajte s hladnom vodom i ostavite da nabubri. Svježi sir dobro ocijedite pa ga izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i mlijekom. Zatim dodajte otopljenu želatinu i još jednom sve dobro izmiksajte. Na kraju umiješajte tučeno slatko vrhnje.
Tortu slažite u kalupu u kojem se pekla kora  (stranice kalupa obložite masnim papirom tako da tortu kasnije lakše odvojite od stranica). Na dno stavite koru  nanesite pripremljenu kremu i prekrijte ju drugom korom . Tortu prije posluživanja otavite u frižider da se krema stisne i dobro  ohladi.
Prijatno !

Jednostavan i brz a tako ukusan :Nutella cheesecake


Potrebno:

250 g Digestive keksa

75 g maslaca sobne temperature

100 g prženih, sjeckanih lješnjaka

400 g nutelle

500 g krem sira

60 g šećera u prahu

Priprema:

Lješnjake kratko popržite u pečnici, ohladite ih i grubo nasjeckajte.
Kekse zajedno s maslacem sameljite u blenderu pa im dodajte kašiku nutelle i tri kašike lješnjaka i nastavite miksati dok ne dobijete finu mrvičastu smjesu.
Smjesu utisnite u okrugli kalup za pečenje (Ø=28 cm) i stavite u frižider da se hladi. 

Izmiksajte krem sir pa dodajte šećer u prahu i ostatak nutelle. Sve dobro izmiksajte i stavite na pripremljenu podlogu. Vrh kolača ukrasite preostalim sjeckanim lješnjacima.
Kolač prije posluživanja ostavite u frižideru  najmanje četiri sata.
Prijatno!

Ledene Mak kocke


Potrebno 

Za koru:
7 bjelanjaka
200 ml mlijeka
2 vanilin šećera
150 g mljevenog maka
50 g glatkog brašna
 prašak za pecivo


Za kremu:
7 žumanjaka
150 g šećera
2 vanilin šećera
110 g gustina
1 l mlijeka
250 g maslaca sobne temperature
500 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Zatim postupno dodajte šećer i vanilin šećer i nastavite miksati dok se šećer ne otopi.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i makom pa po malo dodajte u snijeg od bjelanjaka i lagano kuhačom miješajte dok se sastojci ne sjedine. Pripremljenu smjesu izlijte u namaščen i pobrašnjen kalup za pečenje (25x35 cm) i pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180° C.
Pečenu i malo ohlađenu koru  prelijte s toplim mlijekom.
Za pripremu kreme žumanjke izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom, gustinom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do kuhanja, maknite s vatre pa ulijte pripremljenu smjesu. Pjenjačom sve dobro izmiješajte pa vratite šerpu natrag na vatru i kuhajte 2 minute uz neprestano miješanje.
U ohlađenu ili mlaku kremu dodajte izmiksani maslac i premažite ju preko ohlađene kore .
Slatko vrhnje izmiksajte i nanesite na kremu. Kolač ostavite u frižidr da se krema dobro ohladi i stisne.
Prijatno !

Jede vam se nešto slatko a nemate vremena za pravit kolače evo jedan super recept na brzinu :Čokoladni muffin za 5 minuta !

Potrebno :

1 jaje

30 g šećera u prahu

1-2 kašike kakaa u prahu

3 kašike brašna 
na vrhu kasikice praška za pecivo 
2 kašike mlijeka 

Priprema:

Navedeni sastojci dovoljni su za jednu porciju.
Jaje izmutite pjenjačom, dodajte dodajte sve sastojke  pa sve dobro izmiješajte tako da nema grudica. Količinu kakaa odredite sami, ovisno o tome koliko želite da vaš kolač bude čokoladan.
Smjesu izlijte u šoljicu za čaj ili bijelu kafu  i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C, 12 minuta. Dobro je da kolač kada ga vadite bude još malo drhtav, to znači da je sredina sočna i kremasta. Ukoliko imate mikrovalnu pećnicu, vaš kolač može biti gotov za 5 minuta!Ako nevolite da bude sočan unutra ostavte još 2-3 min .Probajte čačkalicom dali je pečen .Po želji možete posut šecerom u prahu ili umućenim slatkim vrhnjem .
Poslužiti možete uz bijelu kafu .
Prijatno !

Jednostavan i brz :Kolač s Makom -probajte nećete se pokajati


Potrebno 

Za koru :

3 jaja
200 g šećera
150 ml mlijeka
100 ml ulja
150 g glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
150 g mljevenog maka

I još:
4-5 kašike  pekmeza od marelica
100 g čokolade za kuhanje
60 ml slatkog vrhnja
4 kašike  ulja

Priprema:

Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom dok ne dobijete gustu, kremastu smjesu. Dodajte mlijeko i ulje, a zatim brašno i prašak za pecivo. Na kraju dodajte mak i kuhačom sve dobro izmiješajte.
Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za pečenje (25x35 cm) i pecite 20 minuta na temperaturi od 180 °C. Čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno.
Pečenu koru  ostavite  10-tak minuta da se ohladi, a zatim je  premažite tankim slojem pekmeza od marelica. Kada se kolač potpuno ohladi prelijte ga čokoladnom glazurom koju pripremite tako da čokoladu i slatko vrhnje otopite i i dodate joj ulje.
Prijatno !

Savršena torta bez brašna od šumskog voća ili Bobanova torta



Potrebno

Za koru bez brašna:
6 jaja
120 g šećera
120 g čokolade za kuhanje
 prašak za pecivo

I još:
350 g pekmeza od šumskog voća
400 ml slatkog vrhnja


Priprema:

Čokoladu otopite na pari i ostavite sastrane da se malo ohladi. Bjelanjke kratko izmiksajte pa uz postupno dodavanje šećera nastavite miskati dok ne dobijete gusti snijeg. Žumanjke izmiksajte sa otopljenom čokoladom pa dodajte prašak za pecivo.
Smjese lagano sjedinite i izlijte u okrugli kalup za pečenje 28 cm kojeg ste prekrili masnim papirom, a stranice namastili.Koru  pecite 30 minuta na temperaturi od 170 °C.
Ohlađenu koru premažite pekmezom od šumskog voća i i tučenim slatkim vrhnjem. Prije posluživanja tortu ostavite nekoliko sati u hladnjaku da se dobro ohladi.
Po želji možete tortu ukrasiti rendanom čokoladom ili šumskim voćem.
Prijatno !

nedjelja, 22. listopada 2017.

Lambada kocke !


Potrebno 

Za koru :
6 jaja
150 g šećera
150 g glatkog brašna

Za žele od naranče:

700 ml soka od naranče
2  pudinga s okusom vanilije
3 kašike šećera

Za kremu:
500 ml mlijeka
6 kašika gustina
6 kašika šećera
1 vanilin šećer
250 g margarina sobne temperature ili (250 ml  slatko vrhnje )

Čokoladna glazura:
150 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca
2 kašike  ulja

I još
Petit Beurre keksi

Priprema:

Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom, dodajte brašno i sve dobro izmiješajte tako da nema grudica. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg pa ih lagano umiješajte u smjesu. Smjesu izlijte u kalup za pečenje (30x30 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Biskvit pecite 20 minuta na temperaturi od 180 °C. Čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno.

Prašak za puding razmutite s malo soka od naranče, a ostatak soka zajedno sa šećerom zagrijte do kuhanja. Dodajte razmućeni puding i kuhajte ga na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Vruću kremu odmah premažite preko ohlađenog biskvita i prekrijte petit beurre keksima .

Gustin razmutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka zagrijte do kuhanja zajedno sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte razmućeni gustin pa kuhajte kremu na laganoj vatri 2-3 minute, dok se ne zgusne. U ohlađenu (može i mlaku) kremu dodajte margarin sobne temperature i sve dobro izmiksajte.

Kremu premažite preko keksa. Kolač prelijte čokoladnom glazurom koju pripremite tako da čokoladu zajedno s maslacem i uljem rastopite na pari. Kolač prije posluživanja dobro ohladite.

Napomena :Ako ne volite margarin u kremu mozete dodati umuceno slatko vrhnje 250 ml a ko dodajete vrhnje krema mora biti skroz hladna .
Prijatno !