Potrebno
Za koru :
6 jaja
150 g šećera
150 g glatkog brašna
Za žele od naranče:
700 ml soka od naranče
2 pudinga s okusom vanilije
3 kašike šećera
Za kremu:
500 ml mlijeka
6 kašika gustina
6 kašika šećera
1 vanilin šećer
250 g margarina sobne temperature ili (250 ml slatko vrhnje )
Čokoladna glazura:
150 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca
2 kašike ulja
I još
Petit Beurre keksi
Priprema:
Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom, dodajte brašno i sve dobro izmiješajte tako da nema grudica. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg pa ih lagano umiješajte u smjesu. Smjesu izlijte u kalup za pečenje (30x30 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Biskvit pecite 20 minuta na temperaturi od 180 °C. Čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno.
Prašak za puding razmutite s malo soka od naranče, a ostatak soka zajedno sa šećerom zagrijte do kuhanja. Dodajte razmućeni puding i kuhajte ga na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Vruću kremu odmah premažite preko ohlađenog biskvita i prekrijte petit beurre keksima .
Gustin razmutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka zagrijte do kuhanja zajedno sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte razmućeni gustin pa kuhajte kremu na laganoj vatri 2-3 minute, dok se ne zgusne. U ohlađenu (može i mlaku) kremu dodajte margarin sobne temperature i sve dobro izmiksajte.
Kremu premažite preko keksa. Kolač prelijte čokoladnom glazurom koju pripremite tako da čokoladu zajedno s maslacem i uljem rastopite na pari. Kolač prije posluživanja dobro ohladite.
Napomena :Ako ne volite margarin u kremu mozete dodati umuceno slatko vrhnje 250 ml a ko dodajete vrhnje krema mora biti skroz hladna .
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar