ponedjeljak, 18. rujna 2017.

SOČNE:" Čoko i Cherry kocke"



Sastojci za kore:
  • 3 jaja
  • 15 kašika šećera
  • 15 kašika ulja
  • 15 kašika mleka
  • 15 kašika brašna
  • 4 kašike kakaoa
  • 1 prašak za pecivo
  • Za fil:
  • 5 dcl vode
  • 150 gr šećera
  • 2 pudinga od čokolade
  • 100 gr čokolade
  • 500 gr očišćenih višanja
  • Preliv:
  • 2,5 dcl slatke pavlake
  • 100 gr čokolade
  • Priprema:
    Prvo skuvati fil: U posudu staviti 4 dcl vode i 150 gr šećera da se kuva. Umutiti 1 dcl vode i 2 pudinga od čokolade, dodati u vodu i šećer i kuvati da se zgusne.
    – Testo za kore: Umutiti 3 žumanca sa 15 kašika šećera, 15 kašika ulja, 15 kašika mleka, 15 kašika brašna, 4 kašike kakaoa ,1 prašak za pecivo i umućena 3 belanca.
    Pleh veličine 20×35 cm premazati uljem i posuti brašnom. U pleh staviti 1/2 testa i peći 10-ak minuta samo da se malo zapeče, pa po zapečenoj kori rasporediti 500 gr očišćenih višanja, preko višanja izrendati 100 gr čokolade, preko čokolade rasporediti mlak fil od kuvana pudinga.Preko pudinga staviti drugu polovinu testa i sve skupa peći na 170 stepeni.
    Kad se kolač ispeče i ohladi staviti preliv.
    Na tihoj vatri kuvati da se sjedini ( ne sme da provri) 2,5 dcl slatke pavlake i 100 gr čokolade. Kad se dobro ohladi preliti kolač.

    nedjelja, 17. rujna 2017.

    Nepogrešivi spoj savršenog ukusa" Karamel Tart"

    Potrebno :
    Za koru:
    160 g brašna
     30 g mleveog badema
     30 g kakao praha
     50 g šećera
    1/4 kašičice soli
    120 g hladnog putera
     1 kašičica vanile
     1 jaje
     2 kašike hladne vode

    Za karamelu

    300 šećera
    1/2 šolje vode
    1/2 šolje mlečne slatke pavlake
    70 g putera
    1 kašičica soli
    Za preliv:
    1/2 šolje mlečne slatke pavlake
    120 g crne čokolade
    Priprema:

    Prvo napravite koru i to tako što ćete pomešati sve suve sastojke, pa u njih dodajte hladan puter iseckan na kockice. Viljuškom umešajte sve, tako da “testo” izgleda kao da je sastavljeno od gomile grumuljica. Dodajte jaje, pa vanilu i vodu pa sve umesite. Dobijeno testo umotajte u plastičnu foliju i ostvite da odstoji u frižideru oko 30 minuta. Zatim ga izvadite, istanjite oklagijom i stavite ga u odgovarajući okrugli pleh ili silikonsku modlu . Ostavite testo da tako odstoji još 30 minuta u frižideru, pa zatim na njega stavite papir za pečenje i dve šolje pasulja, pa tako pecite 15 minuta na 180 stepeni. Pasulj je tu da spreči testo da naraste (treba da ostane tanko i hrskavo).
    Posle 15 minuta izvadite pasulj, pa pecite još 15 minuta. Ostavite da se korica prohladi i ivadite je iz pleha – čestitamo, imate koricu za tart!
    Sad je red da napravite karamel punjenje, koje je zaista lako. Jednostavno pomešajte šećer i vodu, stavite na ringlu na srednju temperaturu i pustite da se sve otopi i karamelizuje. Ne mešajte varjačom ili kašikom, da se ne bi kristalizovalo, već samo šerpu povremeno prodrmajte. Kad šećer dobije lepu boju karamele, dodajte slatku pavlaku i kuvajte još dva minuta. Zatim sklonite sa vatre, dodajte slatku pavlaku i malo soli, pomešajte sve i dobijenu karamelu ulijte u vašu koricu dok je karamela još vrela. Ostavite sve da se ohladi dok napravite “ganaš” preliv.

    Za preliv jednostavno pomešajte čokoladu sa slatkom pavlakom i istopite u mikrotalasnoj ili na pari. Ovim prelijte tart, ostavite da se ohladi, sve po želji ukrasite sa malo soli (čisto da “razbije” ukus) i spremite nepca za eksploziju orgazmično dobre kombinacije čokolade i karamele.

    Na ovaj način mora da uspe svima: "ŠAMPITA"


    Potrebno:

    lisnato testo
    7 belanaca
    500 g. šećera
    125 ml. vode

    kašika sveže ceđenog soka od limuna

    Priprema:

    Ispeći 2 lista lisnatog testa.
     Jedan ostaviti ceo za podlogu a drugi iseći na kocke željene veličine.
    Belanca umutiti u čvrst sneg. Vodi i šećer staviti da kuvaju.
     Mešati da se šećer brže istopi. Sirup će na početku kuvanja biti mutan, kada postane staklast kuvati još 3,4 minuta. Znači, nekoliko prvih minuta sirup će kuvati i biti mutan. Od momenta kada postane potpuno proziran kuvati još par minuta.
     Dodati i sok od limuna.
    U umućena belanca sipati lagano sirup stalno muteći mikserom najvećom brzinom. Kada se doda sirup posudu premestiti u veću sa hladnom vodom . Nastaviti mutiti dok se belanca ne ohlade.
    Razmažite  smjesu na lisnato testo i gore staviti sečene kocke lisnatog testa. Ostaviti preko noći u frižider.
    .

    Veoma ukusan ručak :"Šarena pita od Piletine i Tikvica"


    Sastojci

  • 500g piletine/fileti karabatka i prsa/
  • 1 kom srednja tikvica
  • 1 kom veća mrkva
  • 1 rajčica
  • 80g sira na fete/šnite/gauda,edamer i sl.
  • 200g kiselog vrhnja/20%/za premaz i preljev
  • 1 žlica senfa
  • 1 kom manji luk
  • 2kom jaja
  • 1 žličica Timijana sušenog
  • 1 naribani češanj češnjaka
  • 1/2 žličice Đumbira mljevenog
  • prstohvat Ljute paprike mljevene
  • sol,papar

  • Priprema
    Napomena: filete piletine mozete koristiti kombinirano kao i ja ili samo jednu vrstu ,nravno osim piletine mozete i puretinu .Osim timijana mozete koristiti origano ili bosiljk.Kolicine povrca mozete smanjivati i povecavati ali samo pazite da nebude previse zbog tekucine koja ce se ocijediti .
    Narežete tikvicu i mrkvu na tanke trakice/to će te najbolje i najbrže napraviti spravicom za guljenje krumpira/.Piletinu narežite i rastanjite da bude otprilike iste debljine ,rastanjite je dodatno preko prozirne folije batićem za meso .Posolite je i poparite te prerežete na trakice ,pazite da su vam trakice piletine debele otprilike kao i trakice tikvice/estetike radi/.Premažete filete kiselim vrhnje/otprilike 2 žlice/i pospete timijanom.Sir narežite na trakice po pola.
    – Počnite slagati: U okruglu zdjelu/koju ste prije sasvim malo nauljili/ za pite /oko 26cm promjera/slažite pileće trakice zajedno sa trakicama tikvica,sira i mrkve ,radite to naizmjenicno tako da dobijete fine boje,nemojte previše zbijati.Namazana piletina će se lako lijepiti za povrće i sir ,tako da doista nije nekakav problem.Narežite luk i rajčicu na tanke fete pa ih mjestimično nabodete u pitu .
    – Za preljev:povežite zajedno kiselo vrhnje ,sol,papar,đumbir,češnjak ,ljute papričice ,senf i jaja.Prelijete preko pite malo zagladite žlicom da se ravnomjerno rasporedi.
    -Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/40-50 min.Servirajte toplo ili hladno uz finu salaticu.

    Pletenica od lisnatog tijesta sa čokoladom :)


    Potrebno

  • – Pakovanje lisnatog testa
  • – Velika mlečna čokolada
  • 1 jaje (samo žumance)
  • Priprema:

    Izvadite testo iz pakovanja, razvaljajte ga oklagijom, pa na njega stavite čokoladu
    a zatim isecite testo na trake i motajte u pletenicu (kao na slici ). Premažite umućenim žumancetom.Po zelji mozete posuti sjeckanim orasima ili bademima a meni je super i bez.
    Pecite u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 20-25 minuta.

    "Sultan Lokum"


    Sastojci:

  • 180 g maslaca ili margarina
  • 8 žlica brašna
  • 650 ml mlijeka
  • 10 žlica šećera
  • 1 vanilija šećer

  • Sastojci za nadjev:

  • po ukusu mljeveni i sjeckani orasi,lješnjaci,pistaći,malo cimeta

  • Dodatni sastojci:

  • kokosovo brašno


  • Priprema:
    U šerpi otopiti maslac ili margarin i kada se otopi dodati brašno. Miješati cijelo vrijeme (6-7 minuta). Polako dodavati mlijeko uz stalno miješanje i kuhati na laganoj vatri dok se masa ne zgusne. Dodati šećer i vanilija šećer, pa još kratko miješati na laganoj vatri. Smjesu uliti u plastičnu posudu i mikserom miješati 5-6 minuta. Ostaviti da se ohladi (ne mora biti potpuno hladno). Od smjese vaditi kuglice (ruke često navlažiti hladnom vodom), pa svaku kuglicu rastanjiti na dlanu. Puniti smjesom od mljevenih i sjeckanih orašastih plodova,uz dodatak cimeta (po ukusu), pa preklopiti. Oblikovati kuglicu ili valjak i uvaljati u kokosovo brašno! Staviti u hladnjak da se ohladi i stegne, pa poslužiti!

    "Brzi kolač "


    Potrebno :
    6 bjelanaca,
    1 prašak za pecivo,
    100 ml mlijeka,
    150 g mljevenih oraha,
    150 g plazme mljevene,
    280 g šećera,
    200 g maslaca,
    160 g brašna,
    6 žumanaca,
    240 g šećera u prahu,
    100 g čokolade za kuhanje


    Priprema:
    Umutite bjelanca sa šećerom u čvrst šam, lagano ubacujte orahe, omekšali maslac, ?plazmu mljevenu?, brašno pomešano s praškom za pecivo i mlijeko. Izlijte smesu u pleh i stavite da se peče na 180 stepeni. Penasto umutite žumanca sa šećerom u prahu i time prelijte kolač kad bude napola pečen. Vratite u rernu i dopecite kako bi se gornji sloj osušio. Ohlađen kolač našarajte otopljenom čokoladom za kuhanje?. Isijecite na kocke  i poslužite.

    ,,Snickers Štanglice"


    Potrebni sastojci:

  • 10 belanaca,
  • 250g šećera,
  • 100g mlevenog kikirikija (u ljusci),
  • 100g mlevenih-prženih lešnjika,
  • 1 kašika ulja,
  • 3 kašike brašna,
  • 2 kašike kakaa i 1 prašak za pecivo;

  • Za krem:

  • 10 žumanaca,
  • 100g čokolade,
  • 200g šećera,
  • 200g margarina,
  • 200g seckanog kikirikija,
  • 100g karamela.

  • Za čokoladni preliv :

  • 500 ml slatke pavlake,
  • 300g čokolade,

  • Priprema:
    Korak 1: 
    ,Belanca odvojimo od žumanaca i ih izmiksamo ih u čvrstu penu, pa tek tada dodamo šećer i ulje. 
    U jednoj posudi pomešamo lešnike, oljušteni samleveni kikiriki, brašno, prašak za pecivo i kakao i onda to sve lagano i oprezno mešamo dok ne postane poput čvrste pene.
    Korak 2: 
    To sve stavite u pleh koji ste predhodno namazali maslacem ili stavili pek papir i pecite biskvit 25 min na 180*C , ali proveravajte jer vrieme pečenja zavisi kakvu rernu imate. Treba da postane zlatno žute boje.
    Korak 3:
     Izmiksana žumanca kuvajte na pari sa šećerom, a kada je gotovo dodajte čokoladu i lagano miešajte dok se čokolada ne istopi. Stavite smesu da se ohladi, pa tek onda dodajte margarin i izmiksajte. Dodajte i iseckani kikiriki.
     Kremom premažite biskvit.
    Korak 4: Karamele istopite na pari, pa i njih premažite preko kreme.
     Zakuvajte slatku pavlaku, pa kada skoro provri, sklonite sa vatre i dodajte izlomljenu čokoladu. 
    Lagano mešajte dok se sva čokolada ne istopi i prelijete preko kolača. 
    Stavite u frižifer da se dobro ohladi.
    Nakon toga možete iseći kolač na štanglice i poslužiti !
     Prijatno !

    Francuska svilena torta!



    Potrebno

    Za koru:
    185 g krekera
    1/4 šolje šećera
    pola kašičice cimeta
    6 kašika putera
    1/4 šolje vode

    Za krem:
    110 g čokolade za kuvanje
    kašičica čistog ekstrakta vanile
    kašičica espreso praha
    šolja rashlađene slatke pavlake
    70 g putera
    šolja šećera
    3 jajeta


    Priprema
     Krekere dobro izmrvite – trebalo bi da dobijete 2 šolje mrvica. Otopljeni puter dodajte krekerima, ubacite i šećer i cimet i dobro izmešajte. Ukoliko je potrebno dodajte vode. Smesa treba da je kompaktna – da se ne raspada kada je stisnete u šaci.
    Obložite okruglu tepsiju (prečnika oko 23 cm) smesom i stavite je da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 190 stepeni.8 do 10 minuta, pa ostavite sa strane da se ohladi.
    Za  krem: Otopite čokoladu na šporetu na srednjoj temperaturi, umešajte vanilu i espreso prah, pa ostavite sa strane da se ohladi. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrstu smesu. Pokrijte i stavite u frižider.
    Mutite puter mikserom minut-dva, dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete izdašnu smesu, 3 do 5 minuta. U to sve ubacite i rashlađenu otopljenu čokoladnu smesu, nastavite da mutite, dodajte u to 2 jajeta i sve mutite 3 minuta na srednjoj jačini. Ubacite još jedno jaje i mutite još 3 minuta dok ne dobijete svilenu smesu.
     Rashlađenu, izmućenu slatku pavlaku dodajte čokoladnoj smesi, sve lagano sjedinite kašikom. Dobijeni penasti krem rasporedite preko kore. Sve stavite u frižider na najmanje 2 sata, a poželjno je i preko noći.
     Sledećeg dana ukrasite sa malo šlaga i spremna je za služenje.
    Prijatno !

    Paprika punjena sirom i kobasicom u slaninini


    Sastojci:

  • 6 paprika roga
  • 250 g tankih listova slanine
  • 1 žumance, ulje
  • 12 roštilj kobasica dužine paprika
  • 300 g švapskog sira
  • 150 g rendanog kačkavalja
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • mešavina začina
  • kašika seckanog vlašca

  • Priprema:
     Paprike uzdužno preseći napola, očistiti ih od opni i semena.
    Roštilj kobasice kratko propržiti na vrelom ulju.
    Crveni luk iseći na kockice, sjediniti sa žumancetom, švapskim sirom i kačkavaljem. Dodati vlašac i začine po ukusu i promešati.
    Paprike napuniti pripremljenim filom, odozgo poslagati kobasice, te sve obmotati listovima slanine.
    Tepsiju obložiti papirom za pečenje, pa u nju poslagati punjene paprike. Peći u
    zagrejanoj rerni na 180ºC dok paprika ne omekša.

    "Karpati"Desert koji se topi u ustima




    Sastojci:
    Za koru:

    2 dl vode
    125 g margarina
    2 dl brašna
    5 jaja
    prstohvat soli
    Za fil:
    3 pudinga od vanile
    1 l mleka
    2 dl šećera
    250 g margarina
    300 g višanja
    5 dl slatke pavlake

    Za posipanje:
    100 g šećera u prahu

    Priprema
    Kore:
     U šerpu sipati vodu, dodati prstohvat soli i kuvati dok ne proključa. Ubaciti margarin i nastaviti sa kuvanjem dok se ne rastopi.
     Skloniti sa ringle, dodati brašno pa mešati energično dok se ne dobije ujednačena smesa. Vratiti na ringlu i karatko kuvati uz neprekidno mešanje.
    U ohlađenu smesu postepeno dodavati jedno po jedno jaje neprekidno muteći mikserom.
     Tepsiju obložiti papirom za pečenje pa u nju sipati polovinu pripremljene smese za koru i poravnati je pomoću plastične lopatice. Koru peći u rerni zagrejanoj na 220°S oko 20 minuta dok ne porumeni.
     Na isti način ispeći još jednu koru.

    Fil:
     U šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
     Posebno razmutiti puding od vanile u preostalom mleku pa sipati u ključalo mleko i mešati dok se ne zgusne.
     Margarin penasto umutiti i sjediniti sa ohlađemim pudingom.

    Finalni postupak:
     Na dno tepsije postaviti jednu koru, premazati je filom pa po njemu rasporediti oceđene višnje. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, premazati ga preko višanja i preklopiti drugom korom.
     Pripremljeni kolač ostaviti u frižideru da se stegne pa iseći na kocke i posuti šećerom u prahu.

    Prijatno!

    Torta za posebne prilike :"Kapućino Torta"


    Potrebno :

    Za kore:

  • 27 jaja
  • 55 kašika šećera
  • 1,5 kašika sirćeta
  • 600 g šećera u prahu

  • Za prvi fil:

  • 27 žumanaca


  • 350 g margarina
  • 600 g šećera u prahu

  • Za drugi fil:

  • 5 kesica pudinga od vanile
  • 200 g kristal šećera
  • 3 kesice kapućina
  • 1,5 l slatke pavlake
  • 200 g čokolade
  • 1 l mlijeka

  • Priprema:
    Umutiti čvrst snijeg od 9 bjelanaca, 18 kašika šećera i pola kašike sirćeta. Smjesu izručiti u pleh obložen papirom za pečenje. Koru sušiti dok ne postane hrskava u zagrijanoj pećnici na 150 stepeni oko 45 minuta. Ispeći na isti način tri kore i ostaviti da se ohlade.
    Priprema prvog fila:

    Na pari skuvati fil od 27 žumanaca i 600 g šećera. Kada se zgusne ohladiti, a zatim umješati umućen margarin.

    Priprema drugog fila:

    Puding rastvoriti u 2 dl hladnog mlijeka. Dodati 200 g šećera i prašak za kapućino.

    U posebnoj šerpi prokuvati 8 dl mlijeka. Skloniti sa vatre pa umiješati pripremljenu smjesu sa kapućinom. Vratiti na vatru i malo prokuvati. Ohladiti puding i umutiti mikserom.
    – Rastopiti 200 g čokolade. Umutiti slatku pavlaku.

    Prvu koru premazati rastopljenom čokoladom, preko nje nanijeti prvi fil i 1/2 l umućene pavlake.
    Staviti drugu koru, premazati je ostatkom čokolade, staviti drugi fil i 1/2 l umućene pavlake.
     Zatim, staviti treću koru pa cijelu tortu premazati ostatkom slatke pavlake.
    Ukrasiti po sopstvenom izboru. Ohladiti i služiti.

    Ovo je zaista odličan kolač:Mississippi Mud Cake


    Potrebno:

    2 šoljice brašna – po mogućnosti crnog
    2 1/2 šoljice šećera – po mogućnosti smeđeg
    1 kašika sode bikarbone
    1/2 kašika soli
    1 š0ljica maslaca
    1 1/2 šoljica mlijeka
    3/4 šoljice kakaa u prahu
    2  jaja, na sobnoj temperaturi
    2 kašike ekstrakta vanilije
    1 1/2 šoljica oraha
    250 ml slatko vrhnje
    Priprema:

     Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva celzijusovih. Nauljite kalup i posipajte brašnom.
     U veću zdjelu prosijte brašno, dodajte šećer, sodu bikarbonu i sol, pa dobro izmiješajte dok se ne ujednači.
     U tavi, na srednjoj vatri izmiješajte maslac, mlijeko i kakao. Neka prokuha, a vi neprestano miješajte dok se maslac ne istopi.
     Dobivenu smjesu s kakaom ubacite u smjesu s brašnom, pa dobro umijesite. Dodajte jaja i ekstrakt vanilije, pa miješajte dok i to ne postane ujednačena masa.
     Stavite u kalup i pecite nekih 15 minuta ili dok zabodena čačkalica ne izađe čista.
    Izvadite kalup, a pećnicu ostavite upaljenu na 180 stupnjeva.
     U poseban kalup naslažite polovice oraha pa pecite 10 minuta. 
    Dok se orasi ohlade umutite slatko vrhnje i premazite kolac . Orahe  složite na vrh svakog budućeg komada kolača.
    Zatim ga potpuno premažite čokoladnom glazurom i ostavite 3 sata na sobnoj temperaturi, tako da se glazura stvrdne.
    Izrežite na male kvadrate i poslužite, ili pokrijte aluminijskom folijom i čuvajte 2 dana na sobnoj temperaturi.

    Prijatno !