nedjelja, 17. rujna 2017.

"Torta od Sira"


Potrebno
Za tijesto:

  • 140 g Pšeničnog oštrog brašna
  • 1 Prašak za pecivo
  • 70 g šećera
  • 1 Vanilin šećer
  • sol
  • 1 jaje
  • 70 g maslaca

  • Krema :

  • 600 g svježeg sira
  • 100 g šećera
  • 3 žlice limunova soka
  • 40 g Gussnela
  • 3 jaja
  • 200 ml slatkog vrhnja

  • Za posip od tijesta:

  • 60 g Pšeničnog oštrog brašna
  • 60 g šećera
  • 1 Vanilin šećer
  • 60 g maslaca

  • Za posipavanje:

  • šećer u prahu

  • Priprema
    – Brašno i prašak za pecivo pomiješajte, dodajte šećer, vanilin šećer, malo soli, jaje i omekšani maslac. Izmiješajte električnom mješalicom. Zatim smjesu prebacite na dasku i doradite tijesto te ga stavite u hladnjak stajati oko sat vremena.
    – Zatim 2/3 tijesta razvaljajte okruglo (ø 28 cm) i stavite u namašćen kalup za tortu. Od preostale trećine tijesta oblikujte valjak pa ga stavite uz rub kalupa i pritisnite tako da dobijete oko 3 cm visok rub. Dno tijesta probodite na nekoliko mjesta vilicom i stavite peći 10 minuta na 200°C.
    – Za kremu dobro izmiješajte ocijeđen, propasiran svježi sir, šećer, limunov sok, Gussnel i 3 žumanca pa dodajte čvrsto tučeni snijeg i tučeno slatko vrhnje.
    – Za posip, brašno, šećer, vanilin šećer i omekšani maslac umiješajte električnom mješalicom u tijesto. 
    Obradite ga rukom i naribajte na ribež (grubo i kratko).
    – Na polupečeno tijesto stavite kremu, pospite posipom od tijesta i stavite ponovo peći na temperaturu 180°C oko 40 minuta.
     Poslije pečenja ostavite kolač još 15 minuta u isključenoj pećnici otvorenih vrata.
    Posluživanje
    Pospite šećerom u prahu

    Brza "RAFFAELLO TORTA"




    Potrebno:


    9 bjelanjaka
    15 zlica secera
    3 zlica krusnih mrvica
    30 dkg kokosa + malo za posuti za ukras
    1,5 litra mlijeka + cca 3 dcl za natopiti kore
    20 dkg gustina
    25 dkg margarina ili maslaca
    10 dkg secera za kremu

    Priprema:
    Za koru:

    Izraditi snijeg od 3 bjelanjaka, dodati 5 zlica secera, 1 zlicu mrvica i 10 dkg kokosa. Peci u zagrijanoj pecnici na cca 180 stupnjeva 10-15 min (provjeriti cackalicom). Gotoviu koru natopiti sa
    1 dcl hladnog mlijeka.
    Peci 3 biskvita (ukupno 9 bjelanjaka, ostane 9 zumanjaka).
    Za okrugli kalup promjera cca 26 cm.
    Za kremu: 

    U litru i pol mlijeka ukuhati gustin i secer. U hladno dodati margarin.
    Slagati: kora, fil, kora, fil, kora, fil, posuti kokosom i dobro ohladiti.
    Prijatno!

    Super kremaste čokoladne štangle


    Potrebno:
  • 270g tamne cokolade(70% kakao)
  • 8 bjelanjaka
  • 250 ml tekuceg vrhnja(bez secera)
  • 50 g secera
  • malo soli
  • Krema:
  • 1 puding od vanilije(skuhati sa 400ml mlijeka)
  • 250g putera
  • 250g puder secera
  • 120g tamne cokolade (70%kakao)
  • Priprema:
    -otopiti cokoladu u zagrijanom vrhnju,na laganoj vatri-ne smije kljucati
    -umutiti bjelanjke sa malo soli,pa dodati secer i cvrsto ulupati
    -umjesati sa toplom cokoladom rucno(izokretati)
    -smjesu izliti na pek papir i peci na 175°oko 15 minuta(ovisi o rerni)
    -skloniti sa papirom sa pleha i ohladiti
    -prerezite na cetiri jednaka djela(trake) i filujte
    -puding skuhati sa 400 ml mlijeka(ja stavim jos 2 kasike secera unutra ekstra),prekriti prozirnom folijom i ohladiti
    -izmutiti secer i putar,dodati ohladen puding
    jednu trecinu odvojiti (to je fil kroz sredinu), a u rest staviti otopljenu tamnu cokoladu (par minuta ohladiti),izmiksati, pa namazati prvu i trecu traku i ukrasiti stangle okolo.

    Rolovana baklava sa suhim šljivama


    Potrebno:
  • 2 pakovanja kora za baklavu 
  • 1 kg mlevenih oraha,
  • 500 gr suvih šljiva,
  • 1,5 kg šećera,
  • 3 kesice vanilin šećera,
  • 1 l vode,
  • 1 limun,
  • ulje.
  • Priprema:



    – Prvo skuvati sirup, odnosno preliv za baklavu na sledeći način: kašiku šećera sipati u šerpu i pustiti da se karamelizuje na vatri. Zatim naliti 1 l vode i sipati 1 kg šećera i sok od jednog limuna i kuvati dok preliv za baklavu ne provri.
    Sirup za baklavu ostaviti na hladno mesto da se ohladi.
    Suve šljive staviti u šerpicu, naliti sirupom koji ste kuvali za preliv i kuvati ih dok voda ne provri, odnosno dok šljive malo ne odmekane.
    Potom sirup iz šljiva vratiti u preliv za baklavu.
     Uzeti jednu koru, posuti po njoj ulje i šećer.
    Preko te kore, staviti sledeću i ponoviti postupak, dakle posuti je uljem i šećerom.
    Preko druge kore, postaviti treću i po njoj posuti, ulje, šećer i mlevene orahe.
    Zatim, na oko 2 cm od početka kore, poredati po širini suve šljive.
    Pošto ste poredali suve šljive, srolati koru u rolat, tako da će se suve šljive naći u sredini rolata.
    Ponovljajte postupak, sve dok ne utrošite sve kore, odnosno ne napunite pleh u kojem ćete peći baklavu.
    Kada napunite pleh, baklavu isecite oštrim nožem na parčiće željene širine.
    Uljem nauljite sve rezove i isprskajte baklavu sa malo ulja i vode odozgo, kako ne bi izgorela.
    U prethodno zagrejanu rernu na 150 stepeni, pecite baklavu oko 45 minuta ili dok ne porumeni.
     Ispečenu baklavu izvadite iz rerne i odmah je natopite prethodno napravljenim i ohlađenim prelivom i tako prelivenu baklavu prekrijte folijom.

    Ukoliko želite malo suvlju baklavu, ne morate utrošiti sav preliv, već ga možete dodati i kasnije ako vam se bude jela sočnija baklava.

    Za ljubitelje oraha odličan desert: Torta od Oraha


    Potrebno:
    kora :
    350 g šećera,
    3 dl vode,
    300 g oraha,
    300 g brašna,
    1 prašak za pecivo,
    3 kašike ulja,
    kora limuna.

    Za fil:

    250 g šećera,
    250 g oraha.

    Priprema:
     Od 350 g šećera polovinu ušpinovati kao za čaj, zatim dodati ostatak šećera i 3 dl vode.
    Mešati da se dobro rastopi i dodati 300 g oraha, 300 g brašna, jedan prašak za pecivo, 3 kašike ulja i narendati koru od limuna po želji.
    – Sve izmešati i staviti da se peče.
    Fil:
    Ušpinovati šećer pa dodati orahe.
    Ostaviti da se ohladi i filovati  tortu
      
    Na kraju tortu posuti orasima

    petak, 15. rujna 2017.

    Plazma torta!



    Potrebno 
    Za koru x 3:

    5 bjelanjaka 
    5kašika šećera 
    5 kašike plazme mljevene 

    Za prvi fil :
    1/2 l mlijeka 
    15 žumanjaka 
    250 gr šećera 
    2 pudinga od vanilije 
    375 gr maslaca 
    100 gr čokolade 
    ostatak od 300 grama plazme (po 5 kašika ide u kore )

    Za drugi fil :
    4 šlag kreme od vanilije ili 
    500 ml slatkog vrhnja 

    Priprema:
    Za koru :
    Umutiti 5 bjelanjaka i 5 kašika šećera mikserom, a zatim dodati 5 kašika mljevene plazme pa nastaviti mutiti sa drvenom kašikom. Koru u kalupu za tortu peći 15 minuta na 180°C, a potrebno je napraviti tri takve kore.

    Za prvi fil :
    15 žumanaca umutiti sa 250 gr šećera i dva pudinga od vanilije. Sve to skuhati u pola litra mlijeka, a nakon što se masa ohladi dodati 375 gr maslaca i ostatak od prvobitnih 300 gr plazme. U međuvremenu, rastopiti 100 gr čokolade za kuhanje, a zatim je dodati skuhanom filu.

    Za drugi fil Umutiti četiri šlag kreme od vanilije po uputama na vrećici .

    Tortu poredajte u sljedećem redoslijedu: kora, prvi fil, drugi fil . Sve to ponoviti tri puta. Tortu možete dekorisati sa izrendanom čokoladom ili mrvicama od čokolade (po želji).

    četvrtak, 14. rujna 2017.

    Svaki put iznova me oduševi s razlogom a i vas će sigurno"Ledeni Čokoladni kolač"


    Sastojci:
    100 g čokolade za kuhanje
    150 g gorke tamne čokolade (70% kakaa)
    600 ml slatkog vrhnja
    20 g šećera u prahu
    4 žlice soka od naranče ili likera od naranče
    1 žličica narančine korice
    100 g zdrobljene čokolade za kuhanje
    Za čokoladnu glazuru:
    150 g čokolade za kuhanje
    90 g maslaca
    Priprema:
    1.
    Slatko vrhnje istucite u šlag, umiješajte vanilin šećer u prahu, sok i narančinu koricu te čokoladu otopljenu na pari.
    2.
    Dobro izmiješajte električnom miješalicom, pa umiješajte zdrobljenu čokoladu.
    3.
    Smjesu izlijte u kalup obložen prozirnom folijom i ostavite u zamrzivaču tri sata.
    4.
    Ohlađeni kolač okrenite na pladanj, pa ga prelijte čokoladnom glazurom koju ste pripremili tako da ste u čokoladu, koju ste otopili na pari, umiješali omekšani maslac.
    Posluživanje
    Kolač poslužite dobro rashlađen i narezan na šnite.
    Savjet
    Kalup prije izlijevanja možete obložiti komadima tanke čokolade ili čokoladnim vaflima koji će vam poslužiti umjesto glazure.
    Prijatno !

    Idealne za doručak :"Savršene Slane Štrudlice" vjerujte bićete oduševljeni ..




    Potrebno:
    Za koru:


    500 g brašna
    100 g margarina
    1 dl ulja
    1 jaje
    malo soli
    1/2 paketića kvasca
    1 dl mleka
    1 kašičica šećera

    Za fil:

    200 g sitnog sira
    1 žumance
    1dl jogurta
    ako je potrebno soli

    Za premazivanje:

    1 belance
    malo susama
    Priprema

    U decilitar mlake vode promešajte kašičicu šećera i kavasac. Ostavite da stoji desetak minuta. U plastičnu činiju pripremite sve ostale sastojke i dodajte nadošli kvasac. Zamesite testo i pokrijte krpom. Ostavite da stoji oko sat vremena na toplom.
    Nadošlo testo premesite i podelite u dva manja dela, razvucite oklakijom što tanje. Sir, jogurt i žumance, dobro promešajte. Razvučeno testo premažite polovinom fila.
    Namazanu koru urolajte. Isto postupite i sa drugom polovinom testa i fila. Urolane štrudle premažite viljuškom umućena belanca i pospite susamom. Isecite na manje štrudlice.
    Poredajte u namazan pleh i pecite oko 25 minuta na temperaturi od 250 stepeni. Pečene štrudlice izvadite iz rerne i prekrijte krpom par minuta.

    Prijatno!

    Napravite veoma osježavajući :"Kolač sa Šljvama" ,ukusom podsjeća na knedle


    Sastojci
  • 200 gr prezle
  • 1 l mlijeka
  • 16 kašika šećera
  • 13 kašika griza
  • 70 gr margarina
  • 1 jaje
  • fil:
  • oko 1 kg šljiva
  • 3 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike džema od šljiva
  • Priprema
    1.Na ulju ispržiti prezle i 4 kašike šećera,pa ohladiti

    2.Mlijeko prokuhati, pa dodati griz pomiješan sa šećerom i malo mlijeka.Kuhati dok fil ne dobije 

    gustinu,miješajući svo vrijeme.Zatim dodati margarin,pa skloniti sa vatre.Dodati i umućeno 1 jaje!Sve dobro izmiksati

    3.Šljive očistiti i isjeći na četvrtine.Dodati im 3 kašike šećera, vanilin šećer, pa kratko dinstati.Dodati i džem od šljiva,pa skloniti sa vatre!

    4.Nauljiti pleh pa staviti polovinu prezli.

    5.Na prezlu staviti polovinu smjese od griza.

    6.Na griz staviti fil sa šljivama.

    7.Preko fila staviti drugu polovinu smjese od griza,a na griz ostatak prezli.


    8.Dobro ohladiti, pa rezati na kocke.

    Prijatno!

    Čarolija savršenih ukusa koji se stapaju :"Čokoladna torta sa Malinama"


    Sastojci za kore:
    • 2 jaja
    • 300 gr šećera
    • 1 kesica vanilin šećera
    • 125 gr istopljena margarina
    • 100 gr kakaa
    • 200 gr brašna
    • 2 dcl jogurta
    • 1 kesica praška za pecivo
    • 2 dcl vruće nes kafe
    Fil I:
    • 500 gr malina
    • 200 gr šećera
    • 2 dcl vode
    • 1 puding od maline
    Fil II:
    • 200 gr šlag kreme u prahu
    • 2 dcl vode
    • 200 gr čokolade
    • 2 dcl kisele pavlake
    Priprema:

    Umutiti 2 jaja sa 300 gr šećera i 1 kesicom vanilin šećera. Dodati 125 gr istopljena margarina, 2 dcl jogurta, 100 gr kakaa, 200 gr brašna i 1 prašak za pecivo. Sve dobro umutiti i dodati 2 dcl vruće nes kafe. Masu staviti u pleh obima 26 cm, prethodno obložen papirom. Koru peći na 180 stepeni. Kad se kora ispeče i dobro ohladi, vodoravno je izrežemo na 3 dela.
    Fil I:
    U posudu staviti 500 gr malina, 200 gr šećera i 1 dcl vode. Sve skupa prokuvati da se šećer istopi pa dodati 1 puding od maline umućen sa 1 dcl vode. Kuvati dok se ne zgusne. Topao puding naneti ravnomerno na sve tri kopre i ostaviti da se ohladi.
    Fil II:
    Umutiti 200 gr šlaga sa 2 dcl vode, dodati 200 gr istopljene čojkolade i 2 dcl kisele pavlake. Sve dobro umutiti i filovati tortu. Kora na kojoj je sloj od malina, fil II, Kora, fil II i tako redom. Tortu ostaviti 2 do 3 sata u frizider da se fino stegne, a potom je seci na parcad i sluziti.
    Prijatno!

    Neodoljive :" KREMŠNITE"


    Potrebno :

     1,3 litre mlijeka
     1 maslac
     6 žlica oštrog brašna
     6 jaja
     18 žlica šećera
     2 pudinga od vanilije
    1 do 2 vrhnja za šlag
    2 kore za kremšnite

    Priprema:
    Odvojite žumanjke od bjelanjaka i od bjelanjaka istucite snijeg. Polovicu mlijeka ulijte u posudu za miksanje te joj dodajte žumanjke, šećer, brašno i puding. Sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu bez grudica.
    Drugu polovicu mlijeka stavite u lonac i u njega ubacite maslc. Zagrijete na vatri dok mlijeko gotovo ne provrije, ali vodite računa o tome da se maslac mora posve otopiti. Tada smjesu sklonite s vatre. Prvu smjesu prelijte u drugu te miješajte dok se sve ne poveže i zgusne.
    Na kraju, u lonac dodajte i istučene bjelanjke te mikserom na najslabijoj brzini sve dobro izmiksajte dok se smjesa ne poveže. Prvu koru stavite u duboku tepsiju te na nju prelijte dobivenu smjesu te je izravnajte kuhačom. Istucite šlag i razmažite po smjesi te sve prekrijte drugom korom.

    Prijatno!

    Ukusne a tako lake za napravit za iznenadne goste : Brze Kocke


    P0trebno:
     500g petit  keksa
     4 žumanceta
     6 kašika šećera 
     4 kašike brašna
    0,5 l mlijeka + mlijeko za umakanje keksa
     1 vanilin šećer
     kašika maslaca

    Priprema:

     Pola litre mlijeka, 4 kašike šećera i maslac staviti da provri.
     Žumanca izmiješati sa 2 kašike šećera, brašnom i malo mlijeka (tek da se napravi masa koju možete sipati). U vrelo mlijeko polako sipati masu sa žumancima, stalno miješajući. Kuhati oko 2 minuta. Ostaviti da se ohladi.
    Keks umakati u toplo mlijeko i slagati na tacnu. 
    Filovati ohlađenim filom i odozgo staviti još jedan red keksa.
     Po želji možete ukrasiti šlagom ili šamom od preostalih bjelanaca i sjeckanom tamnom čokoladom.
    Prijatno!

    Neobična poslastica a tako ukusna :"Kadaif sa kremom "


    Sastojci
  • 400 gr kadaifa
  • 1 ½ šolja šećera + 6 kašika
  • 100 gr putera
  • 1l mlijeka
  • 1 šolja sjeckanih oraha
  • 3 kašike gustina
  • 4kašike brašna
  • 1 žumance
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • Način pripreme
    1. Kadaif izmrvite rukama i uspite ga u tavu sa šećerom i otopljenim puterom.
    2. Dodajte orahe i kratko pržite dok ne dobijete zlatnu boju.
    3. U toplo mlijeko umutit,brašno  šećer, gustin i žumance.
    4. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne i ostavite da se ohladi.
    5. Umutite šlag i dodajte ga kremi.
    6. U posudu naspite ½ smjese kadaifa, pospite kremom pa pospite ostatkom kadaifa.