nedjelja, 17. rujna 2017.

Rolovana baklava sa suhim šljivama


Potrebno:
  • 2 pakovanja kora za baklavu 
  • 1 kg mlevenih oraha,
  • 500 gr suvih šljiva,
  • 1,5 kg šećera,
  • 3 kesice vanilin šećera,
  • 1 l vode,
  • 1 limun,
  • ulje.
  • Priprema:



    – Prvo skuvati sirup, odnosno preliv za baklavu na sledeći način: kašiku šećera sipati u šerpu i pustiti da se karamelizuje na vatri. Zatim naliti 1 l vode i sipati 1 kg šećera i sok od jednog limuna i kuvati dok preliv za baklavu ne provri.
    Sirup za baklavu ostaviti na hladno mesto da se ohladi.
    Suve šljive staviti u šerpicu, naliti sirupom koji ste kuvali za preliv i kuvati ih dok voda ne provri, odnosno dok šljive malo ne odmekane.
    Potom sirup iz šljiva vratiti u preliv za baklavu.
     Uzeti jednu koru, posuti po njoj ulje i šećer.
    Preko te kore, staviti sledeću i ponoviti postupak, dakle posuti je uljem i šećerom.
    Preko druge kore, postaviti treću i po njoj posuti, ulje, šećer i mlevene orahe.
    Zatim, na oko 2 cm od početka kore, poredati po širini suve šljive.
    Pošto ste poredali suve šljive, srolati koru u rolat, tako da će se suve šljive naći u sredini rolata.
    Ponovljajte postupak, sve dok ne utrošite sve kore, odnosno ne napunite pleh u kojem ćete peći baklavu.
    Kada napunite pleh, baklavu isecite oštrim nožem na parčiće željene širine.
    Uljem nauljite sve rezove i isprskajte baklavu sa malo ulja i vode odozgo, kako ne bi izgorela.
    U prethodno zagrejanu rernu na 150 stepeni, pecite baklavu oko 45 minuta ili dok ne porumeni.
     Ispečenu baklavu izvadite iz rerne i odmah je natopite prethodno napravljenim i ohlađenim prelivom i tako prelivenu baklavu prekrijte folijom.

    Ukoliko želite malo suvlju baklavu, ne morate utrošiti sav preliv, već ga možete dodati i kasnije ako vam se bude jela sočnija baklava.

    Nema komentara:

    Objavi komentar