ponedjeljak, 8. siječnja 2018.

Uživajte u ovoj neverovatoj poslastici : Torta sa višnjama !


Potrebno:
600 g petit keksa
3 jaja
8,5 dl mleka
2 pudinga od vanile
100 g čokolade za kuvanje
2 tegle kompota od višanja (800 g)
1 margarin
3 kašike ulja
1 preliv za kolače
1 prašak za pecivo
3 kašike brašna
9 kašika šećera

Priprema
Za Koru:


 Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti ih u čvrst sneg.
 Posebno umutiti žumanca, 0,5 dl mleka, brašno, 3 kašike šećera i prašak za pecivo. Dodati sneg od belanaca i promešati lagano kuhačom.
U pripremljenu smesu dodati 100 g izlomljenog petit keksa i polako promešati.
Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati u nju pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.

Za Fil:

 U dublju šerpu sipati 6 dl mleka, dodati 6 kašika šećera i kuvati dok ne proključa.
 Posebno umutiti ostatak mleka sa praškom za puding od vanile i sipati u ključalo mleko.  Kuvati na
umerenoj temperaturi mešajući sve dok se ne zgusne. U ohlađen puding dodati margarin i umutiti mikserom.
 Dobijenu smesu podeliti na 3 dela: u prvi dodati oceđene višnje iz 1 tegle kompota i promešati. 

U drugi deo dodati 150 g izlomljenog petit keksa. 
Treći deo ostaviti žut.

Slaganje :

  Pečenu koru premazati filom od višanja, prekriti je slojem   petit keksa natopljenog   sokom   od višanja.
 Preko keksa preliti polovinu čokolade otopljene sa malo ulja, a zatim naneti fil od keksa.   Prekriti natopljenim petit keksom i preliti preostalom otopljenom čokoladom.
 Na kraju premazati filom od pudinga i ravnomerno rasporediti preostale oceđene višnje.
 Preliv za kolače pripremiti prema uputstvu sa  vrećice i preliti višnje.
 Tortu ostaviti da dobro ohladi pa služiti .
 Prijatno!

Kremasto savršenstvo :Instant Torta !



Potrebno
Za kore:

6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika mlevenih badema
3 kašičice nes kafe
6 kašika mekog brašna
3 dl pripremljene nes kafe

Za fil:
2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
6,5 dl mleka
2 kašike nes kafe
250 g putera
250 g šećera u prahu
2 dl slatke pavlake

Priprema

Za Kore:

 Umutiti 2 belanceta sa 1/2 kašike šećera u čvrst sneg.
 Posebno umutiti 2 žumanceta sa 1,5 kašikom šećera.
 Sjediniti smesu od žumanaca sa šamom od belanaca pa dodati 2 kašike mlevenih badema, kašičicu nes kafe i 2 kašike brašna te polako promešati.
 Okrugli kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje pa u njega sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC oko 10 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
 Pečene kore poprskati pripremljenom nes kafom.

Za Fil:
 U šerpu sipati mleko, dodati nes kafu i razmutiti da ne ostanu grudvice. Izdvojiti 1,5 dl a preostalu mešavinu ostaviti da se kuva dok ne proključa.
 U izdvojenom mleku sa rastopljenom nes kafom razmutiti 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake. Smesu dodati u ključalo mleko i kuvati uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
 Posebno umutiti puter sa šećerom u prahu, dodati u ohlađeni puding i umutiti mikserom. Na kraju dodati šlag od slatke pavlake i promešati varjačom.

Slaganje :

Od dobijenog fila izdvojiti 1/3 i ostaviti sa strane za premazivanje torte. Preostali fil podeliti na dva dela.
 U kalup za tortu staviti prvu koru i premazati je 1/2 fila. Prekriti drugom korom pa naneti preostali fil i završiti trećom korom. Ostaviti u frižideru da se stegne.
 Kada se torta stegne, izvaditi je iz kalupa i premazati preostalim filom. Dekorisati po želji.(šlagom ,istopljenom čokoladom ,čokoladnim dražejima...)

Ohlađenu tortu sjeći na parčad i poslužiti.
Prijatno!

Na malo dugačiji način :Mađarica plus !



Za koru :
400 g glatkog brašna
200 g maslaca
4 žumanca
100 g šećera u prahu
180 g kisele pavlake
1 prašak za pecivo
od 1/2 limuna ribana korica

Za premazati koru :
4  bjelanca
150 g šećera
250 g sjeckanih oraha
2 kašike glatkog brašna

Za fil:
7 dl mlijeka
150 g šećera
7 punih kašika gustina i brašna (pola-pola)
150 g putera
aroma po želji limunov sok, vanilija, rum, burbon vanilin šećer

Priprema
Za koru :

Od navedenih sastojaka zamijesiti glatko tijesto, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti da se odmori oko 30 min.
Tijesto podijeliti na 3 jednaka dijela, istanjiti oko 25×30 cm i prenijeti na papir za pečenje.
Za premazati koru :
Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer i mutiti sa se istopi, pomiješati orahe i brašno pa umiješati u bjelanca, polako miješajući kašikom. Podijeliti na 3 jednaka dijela
Razvaljanu koru premazati smjesom od bjelanaca i oraha. Na isti način pripremiti i druge dvije kore. Peku se na 180 C 10-12 min ili po potrebi.
Za fil :

U 2 dl. mlijeka razmutiti gustin i brašno. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuha pa sipati  smjesu od brašna i gustina i miješati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi, povremeno promiješati.
Umutiti puter pa sjediniti sa ohlađenom kremom dodati aromu po želji .
Fil podijeliti na 2 dijela, filovati dvije kore a treću staviti zadnju, pokriti pek papirom i pritisnuti težim predmetom. Ostaviti da se dobro ohladi, Kao i svaka mađarica najbolja je kad odstoji dan-dva.
Sjeći na štanglice i poslužiti .
Prijatno!

Neodoljivi kremasti kolač sa malinama i vanilijom !



Potrebno

Za kore:
160 g badema
100 g šećera u prahu
30 g višenamenskog brašna
6 belanaca
100 g šećera
2 kašičice ružine vodice

Za žele od malina :
2 kašike želatina u prahu
¼ šolje hladne vode
4 šolje zamrznutih malina
½ šolje šećera

Za bavarsku kremu od vanile :
8 žumanaca
100 g šećera
500 ml mleka
1 štapić vanile
2 kašike žalatina u prahu natopljenih u ¼ šolje vode
500 ml punomasne slatke pavlake

Za glazuru od limuna 
60 ml limunovog soka
2 kašike vode
2 kašike šećera

Priprema :

Kašičica želatina namočena u dve kašičice vode
Prvo krenite sa pripremom kora. Uključite rernu da se greje na 175C.
Bademe sitno sameljite u blenderu zajedno sa šećerom u prahu, dodajte prosejano brašno pa ostavite sa strane. U posudu uspite belanca pa ih mutite mikserom dok ne počnu da se pene, zatim postepeno dodavajte šećer i mutite dok ne postanu čvrsta. U belanca lagano, spatulom umešajte mešavinu badema i brašna, a tokom mešanja uspite i ružinu vodicu. Dva velika četvrtasta pleha, obložite masnim papirom pa smesu za kore ravnomerno rasporedite u tepsije i pecite 12-15 minuta. Kad su pečene, kore lagano odlepite od masnog papira i ostavite ih sa strane.

Za želatin od malina 
ista ona dva pleha u kojima ste pekli kore obložite masnim papirom i krenite na pripremu.
Želatin uspite u vodu i ostavite da se upije. U većoj šerpi, na srednje jakoj vatri kuvajte maline i šećer i kuvajte dok se maline u potpunosti ne otope, a nakon toga ih štapnim mikserom ispasirajte u pire za vreme kuvanja. Nakon što se sav šećer otopio, sklonite maline sa šporeta i umešajte želatin pa mešajte dok se u potpunosti ne otopi. Smesu podelite u dva dela i sipajte je u pripremljene plehove. Ostavite da se želatin ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u frižider.

Za Bavarsku kremu
Žumanca mutite zajedno sa šećerom dok ne postanu penasta i posvetle. U međuvremenu u šerpicu uspite mleko, dodajte semenke vanile i stavite na šporet da zakuva. Malu količinu mleka lagano sipajte preko žumanaca, stalno mešajući, a zatim je uspite u šerpu sa ostatkom mleka i vratite na šporet da kuva na laganoj temperaturi dok se ne zgusne. Stalno mešajte žicom za mućenje. Na samom kraju izvadite mahunu vanile i dodajte omekšali želatin pa mešajte dok se ne otopi. Ostavite kremu da se ohladi na sobnu temperaturu pa je pomešajte sa čvrsto tučenom pavlakom i odmah upotrebite.

Za Glazuru od limuna
 U manju posudu uspite limunov sok, vodu i šećer pa zagrejavajte na šporetu dok se šećer ne otopi. Sklonite sa vatre i dodajte omekšali želatin i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Da biste složili kolač pripremite četvrtasti kalup dimenzija 20×20 ili 22×22 centimetara i obložite ga plastičnom folijom tako da najmanje pet centimetara folije viri izvan kalupa.

Jednu koru od badema izrežite na dimenzije kalupa i stavite na dno. Isto učinite i sa želeom od maline pa stavite preko prve kore, a žele premažite sa malo manje od polovine bavarske kreme.

Preko bavarske kreme stavite ponovo koru, zatim žele, pa ponovo kremu. Ostatke kore od badema poslažite preko bavarske kreme i dobro izravnajte, a zatim preko kore premažite ostatak kreme.

Kolač stavite na hlađenje najmanje 2-4 sata ili preko noći, a kad se kolač stisnuo prelijte ga glazurom od limuna. Čuvajte kolač u frižideru do služenja 
Prijatno!.

Lijepog izgeda a još boljeg okusa -Grandisimo Torta !


Potrebno

Za koru :

18 belanaca
18 kasika secera
24 kasike mljevenih ljesnika
3 kasike brasna
6 kasika kakaa

Za fil :

18 zumanaca
250g secera u prahu
2 margarina
100 g seckanih lesnika
100 g topljene cokolade
2 kasicice kafe
400 ml slatke pavlake

Za glazuru:
300 ml slatke pavlake
300 g cokolade

Priprema

Za koru :


Umututi 6 belanaca sa 6kasika secera,dodati 8kasika mlevenih lesnika,2kasike kakaa i 1 kasiku brasna.Ispeci koru u zagrijanoj rerni na 180 stepeni nekih 15 min zavisno od pećnice

Ispeci jos 2 ovakve kore.

Za fil :


Umutiti 18 zumanaca i 250g secera u prahu i staviti fil da se kuva na pari.

Skuvani fil ohladiti i dodati u umucena 2 margarina.Dobro sjediniti fil i margarin.

Fil podeliti na tri dela:

u 1. dodati 100g otopljene cokolade,

u 2. dodati 100g seckanog ljesnika,

u 3. dodati 2 kašičice kafe.

Umutiti 400ml slatke pavlake.


Slaganje:


Na prvu koru naneti fil sa cokoladom,pa preko njega polovinu slatke pavlake,pa druga kora,pa fil sa ljesnjakom,pa druga polovina slatke pavlake,pa treca kora i na nju staviti fil sa kafom.

Za glazuru :

Ganache krem:

slatku pavlaku zagrejati do vrenja pa u nju umesati cokoladu i mesati dok se ne sjedine,ohladiti i naneti na tortu.Ukrasite po želji .

Prijatno!

Napravite Slanu oblatnu i biće oduševljen svako koga ugostite s njom !


Potrebno:

1 pakovanje oblatni

Za fil :
3 x 250 gr krem sira
200 gr sitnog sira
150 gr majoneza
3 male čaše (2 dcl kisele pavlake)
400 gr trapista
500 gr tanko sečene praške šunke 


 Za posipanje:
50 gr susama
50 gr semena lana

Priprema:

Krem sir, sitan sir, kiselu pavlaku dobro izmešati. Trapist narendati u odvojenu posudu.
U tacnu stavimo jednu oblatnu, tako da veće kockice budu od gore, da prime više fila.
Premažemo je smesom od sireva i majoneza, rasporedjujući fil tako da ostane za četiri premaza izmedju 5 oblatni, sa time da se izmedju svake, dva puta maže, kako bi se dobro zalepile oblatne. Takodje, treba da ostane i za tanji sloj od gore, kako bi i najgornja oblatna omekšala.
Šunku podelimo na četiri dela, kako kasnije ne bismo imali problem…dole puno, gore ništa . Na premazanu oblatnu, pospemo narendani trapist, pa stavimo red šunke i onda, tankim slojem, premažemo šunku filom kako bi se uhvatila za sledeću oblatnu.
Nadalje, ponavljamo postupak sa svim oblatnama, jedino petu samo premažemo filom.Susam propržimo i pomešamo sa lanenim semenom. Tom mešavinom, gusto pospemo oblatne radi dekoracije ali i dodatnog šmeka
Oblatne stavimo u frižider do sutradan, kako bi omekšale. Tada ih isečemo i serviramo.
Ovako pripremljene oblatne, prava su stvar za svečane prilike, lagane za grickanje i lepe za serviranje Probajte ih i uživajte.
Prijatno!

Fantazija okusa :Ledeni vjetar sa voćem !



Potrebno:
Za beze koru:

9 bjelanjaka
300 grama šećera
1 kašika  jabučnog octa

Za kremu:
350 ml mlijeka
25 grama gustin
150 grama šećera
1  vanilin šećer
300 ml vrhnja za šlag
vrećica i pol želatine u prahu
4 žumanjka
voće po želji (ja sam stavila breskve i kivi )

Priprema
Za koru:

Pjenasto izmiksajte bjelanjke postepeno dodavajući šećer i ocat.
Stavite papir u tepsiju veličine pećnice, rasporedite smjesu od bjeljanjaka  i pecite(sušite) sat vremena na 150 stupnjeva.
Pečenu koru izrežite na tri jednaka  dijelada dobijete tri korice 


Za kremu:
 Uzmite mali dio mlijeka koji pomješajte sa žumanjcima i gustinom, pa kao puding zakuhajte u ostatku mlijeka i šećera.
Vrhnje za šlag izmiksajte a želatinu napravite po uputama na vrećici.
Uohladenu  kremu postepeno dodajte u tučeni šlag te na kraju umješajte rastopljenu želatinu.
Isjeckano voće dodajte u kremu ili možete zasebno posložiti po kremi.
Nadjenite prvi list kremom i voćem, pa drugi list te poklopite trećim listom.
Dobro ohladite da se korice opuste.Ohladenu tortu sijecite na kriške i poslužite .
Prijatno!

Brzo pecivo za doručak ili večeru sa špinatom i sirom !



Potrebno:
4 jaja
1/2 kasicice soli
100ml ulje
200ml jogurta
10kašike brasna
10 kašika palente
1 prašak za pecivo
200-250gr sira
150-200gr očišcenog špinata

Priprema:


Umutimo jaja sa pola kasšcice soli, da postanu pjenasta. Dodamo ulje i još mutimo. Zatim dodamo jogurt, promiješamo pa dodamo brašno, palentu, pecivo i miješamo da se masa ujednači. Na kraju dodamo špinat prethodno opran i nasjeckan na trakice i izmrvljeni sir na krupno.
Miješamo kašikom  da se sve ujednači i sipamo u pravougaoni kalup kome smo stavili papir za pečenje.
Pečemo na 180 stepeni oko 40 min. zavisi od vaše pećnice.
Poslužite ga isječenog  na kriške  sa jogurtom ili pavlakom.

Prijatno uživajte u ukusnom doručku ili večeri !

Brzo i ukusno -Super ideja za doručak djeca se uvijek oduševe kad je pravim:Slana štrudla !


Ovo moja djeca obožavaju za doručak, kad god pravim oni se oduševe .
Potrebno

Za tijesto:
 2 šolje mlijeka
 1 kašika šecera
 5 šolja brasna

 malo više od pola solje ulja
 1 kesica kvasca
 1 manja kašika soli

Za filovanje:

 500 gr sunke isječene na listiće
 300 gr mocarela sira
 malo origana
 jedno žumance za premazivanje

Priprema:
 U mlako  mlijeko staviti kvasac i kasiku šecera pa ostaviti da se digne.Te stime zamijesiti tijesto sa ostalim sastojcima .Tijesto prekriti krpom i ostaviti neko vrijeme da se digne .
 Kada je tijesto dovoljno odstojalo, podijeliti ga na tri kugle, pa razviti  svaku od njih i filovati šunkom i sirom, posuti malo origana , pa tijesto zamotati u štrudlu, premazati žumancetom i staviti da se pece.

 Po vasem izboru od ovog tijesta mozete praviti jednu, dvije ili vise strudli. Vi rasporedite tijesto po vasoj zelji. Isto se odnosi i na fil, dakle mozete staviti vise ili manje sira i sunke.
Možete poslužiti i tople i hladne super su kako god .
Prijatno !

Kolač koji će vas očarati i ukusom i izgledom :Karpati!



Potrebno
Za tijesto:

2 dl vode
pola margarina
2 dl brašna
5 jaja
malo soli

Za kremu:

3 pudinga od vanilije
1l mlijeka
2 dl šećera
1 margarin

I još:
2 kompota od breskve, kruške, višnje… (po izboru)
1/2 l šlaga (Hole)
šećer u prahu (za posipanje)

Priprema
Za tijesto:


Vodu i margarin kuhati dok ne provri. U to dodati 2 dl brašna i malo soli. Samo promiješati da postane jedna masa, ne kuhati.
Prebaciti u plastičnu posudu i odmah dodavati jedno po jedno jaje (ne mora se čekati da se ohladi.
Zagrijati pećnicu na 220°C.

Tanko namazati pola smjese  na papir za pečenje u velikoj tepsiji (za pećnicu) i peći oko 20 min na 220°C.
Isto napraviti i s drugim dijelom smjese  da se dobiju dvije kore.


Za kremu:

Skuhati puding sa 2 dl šećera u 1 l mlijeka.
U ohlađeno dodati margarin. Dok se hladi puding treba miješati da se ne napravi korica.

Izmuti 1/2 l šlaga.
Voće iz kompota narezati na manje komade.
Slagati:
kora – krema – voće – šlag – kora
Gore posipati šećerom u prahu
Ostaviti u frižider da ostoji bar 3-4 sata da korice odpuste a ukusi se sjedine .
Ohlađen kolač sjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno!

nedjelja, 7. siječnja 2018.

Ledene Kocke -Samo ovako drugačije nikako najbolje ledene kocke !


   

Potrebno
Za Biskvit:

7 bjelanjaka
7 žlica šećera u prahu
7 žlica brašna
prstohvat soli
120 ml mlakog mlijeka

Za Kremu 1
7 žutanjaka
7 žlica šećera
5 žlica škrobnog brašna(gustin)
750 ml mlijeka
250 gr margarina za kreme

Za kremu 2:
2 vrećice šlag pjene
250 ml mlijeka

Priprema
Za biskvit:

Bjelanjak i sol umutiti tako da se dobije čvrsti snijeg.
U snijeg postepeno dodavati šećer i brašno i sve lagano umiješati.
Smjesu za biskvit izliti u kalup promjera približno 24×24cm.
Pećnicu zagrijati na 175*C i peći biskvit 10 minuta.
Pečeni, još topli biskvit preliti s toplim mlijekom i ostaviti da biskvit skroz upije mlijeko.
Biskvit ohladiti.
Za kremu 1
Od žumanjaka, šećera, gustina i mlijeka skuhati kremu.
Nakon što se krema skroz ohladila u nju dodati margarin izrezan na listiće pa kremu dobro promiješati (izmiksati) da bude skroz glatka.
Kremu premazati preko ohlađenog biskvita.
Za kremu 2
Na kraju umutiti šlag i premazati kolač.
Prije posluživanja kolač dobro ohladiti .
Prijatno!

Ledene banana kocke ! Savršena poslastica


Potrebno
Biskvit:

1 veća banana
150 ml jogurta (3.2% m.m.)
80 g oštrog brašna
2 pune kaš. gorkog kakaoa
1 čajna kašičica praška za pecivo
4 kom bjelanaca + malo soli
120 g šećera
Za Fil:
4 kom žumanca
2 kom (80 g) pudinga slatko vrhnje ili vanilija
40 g gustina
120 g šećera
8 dl punomasnog mlijeka
1 srednja banana + malo limunovog soka
2 dl slatkog vrhnja
5 g mljevenog želatina goveđeg porijekla (po potrebi, ja sam koristila)
Za Ganache:
2 dl slatkog vrhnja (mliječno)
100 g mliječne čokolade
70 g kvalitetne crne čokolade
Priprema

Za Fil:

Od mlijeka odvojiti 1 dl, ostalo staviti na vatru da se zagrije. U posudi pomješati izdvojeno mlijeko sa pudingom, gustinom, žumancima i šećerom tako da nema grudvica. Kad se mlijeko zagrijalo kuhati gustu kremu, dobro promješati da nema grdudvica. Skinuti sa vatre, površinu kreme prekriti prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje.
Za Biskvit:
Dok se fil hladi, pravimo biskvit: Izgnječiti bananu i dodati joj jogurt sobne temperature, promješati. Prosijati brašno kakao i prašak za pecivo, te pomješati sa bananom i jogurtom da se dobije jednolična smjesa.
Bjelanca mutiti sa malo soli i postepeno dodavati šećer, umutiti u čvrst sjajan snijeg. Lagano, ručno  pomješati (samo prevrtati) sa prvom smjesom, izliti u pleh (dim. 40×20 cm ili neki slične površine) koji smo premazali sa maslacom i posuli sa malo brašna. Peći na 170 st. oko 15 – 20 min. zavisno od rerne. Dobićete fin mekan i sočan biskvit, koji ostavimo da se ohladi. Biskvit nema potrebe natapati sa mlijekom ili nekom tečnošću pošto je i više nego sočan.

Nastavak fila:
  Bananu (koja nije prezrela!) isjeckati i preliti sa malo limunovog soka da ne tamni. U ohlađen fil dodati ovako isjeckanu bananu i dobro izmiksati. Posebno umutiti 2 dl slatkog vrhnja i pomješati sa filom. Ako smatrate da je krema dovoljno čvrsta onda vam ne treba želatin, kod mene to nije bio slučaj pa sam dodala i želatin: 10 gr želatina u prahu preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti 5-10 min da nabubri, a zatim otopiti na laganoj vatri. U otopljen želatin prvo dodati 2 kašike kreme i promješati a zatim dobro umiksati u ostatak kreme i to je to.
Biskvit premazati kremom i poravnati.
Za Ganache: 
Čokoladu izlomiti na komadiće i preliti slatkim vrhnjem, staviti na umjerenu vatru da se vrhnje zagrije i čokolada otopi, mješati čitavo vrijeme. Smjesu preliti preko fila i sve ostaviti na hlađenje u frižider nekoliko sati (3-4 h).
Rezati na kocke, ukrasiti po želji sa kolutićima banane i služiti.
Napomena: Kolač možete praviti i kao tortu: biskvit peći u kalupu d=24 cm, podijeliti sastojke na 2 i peći dvije odvojene kore; fila ima dovoljno za premazati 2 kore.
 Prijatno!

Predivne ,ukusne i super:Karamel Kocke !


Potrebno
Za kore:
100 g maslaca
1 jaje
250 g brašna
1/2 praška za pecivo
50 ml mleka
100 g šećera

Za fil:
300 g šećera
500 + 50 ml mleka
50 g brašna
malo mlevenih oraha
Priprema:
U posudi za mešenje viljuškom razmutiti maslac i jaje. Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo pa dodati u posudu. Prvo varjačom a posle rukom utrljati brašno u maslac, da se dobije mrvičasto testo. Dodati šećer razmućen sa mlekom, pa varjačom sve sjediniti. Dobiće se meko testo. Ostaviti jedan sat da odmori, pa podeliti na dva dela.Od svakog dela razviti koru velicine 26×40 cm. Kore se razvijaju tako što se iseče papir za pečenje u toj veličini, pospe brašnom, rukama se tapka tj. tanji testo, posipa se odozgo brašnom ako se lepi, pa kad je pokrivena cela površina papira testo se pokrije drugim listom papira za pečenje i izravna oklagijom da nema otisaka prstiju. Kore peći po 10-ak minuta na 175-180°C na prevrnutom plehu od rerne, pa sa sve papirom prebaciti na poslužavnik. Ohladjene kore će se jako stvrdnuti i postati krte, što je ok. Odvojiti od papira, pažljivo preseći svaku koru po dužini, tako da se dobiju 4 kore od po 13×40 cm.
50 g brašna razmutiti sa 50 ml mleka, da se dobije glatko meko testo bez grudvica. 500 ml mleka zagrejati, ne treba da bude vrelo, ostaviti sa strane. U šerpi istopiti 300 g šećera da se napravi karamel, mešajući da šećer ne zagori. Kad se svi kristali šećera istope i karamel dobije braon boju, izmaći šerpu sa šporeta i uliti 250 ml od ugrejanog mleka. Karamel će se u trenutku stegnuti a mleko početi da pravi mehuriće, pa treba sve vreme mešati i paziti da ne prska. Sniziti temperaturu na pola, vratiti na ringlu i kuvati uz mešanje dok se karamel ne istopi u mleku. U razmućeno brašno dodati ostalih 250 ml ugrejanog mleka, promešati da masa postane glatka, pa sve sipati u karamel-mleko i kuvati na tihoj vatri dok se fil ne zgusne (fil treba da bude redji nego puding, hladjenjem će se još zgusnuti). Ostaviti da se ohladi.
Svaku koru filovati sa po 5-6 kašika fila (i četvrta kora se filuje). Posuti sve mlevenim orasima i ostaviti minimum 12 sati u frižideru, a najbolje 24. Kore će omekšati, fil će se stegnuti. Ohladjen kolač poravnati, odsecajući par milimetara po obodu, a zatim iseći na malene kocke, 3×3 cm. Pred služenje dodatno posuti orasima.
Prijatno!