ponedjeljak, 8. siječnja 2018.

Na malo dugačiji način :Mađarica plus !



Za koru :
400 g glatkog brašna
200 g maslaca
4 žumanca
100 g šećera u prahu
180 g kisele pavlake
1 prašak za pecivo
od 1/2 limuna ribana korica

Za premazati koru :
4  bjelanca
150 g šećera
250 g sjeckanih oraha
2 kašike glatkog brašna

Za fil:
7 dl mlijeka
150 g šećera
7 punih kašika gustina i brašna (pola-pola)
150 g putera
aroma po želji limunov sok, vanilija, rum, burbon vanilin šećer

Priprema
Za koru :

Od navedenih sastojaka zamijesiti glatko tijesto, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti da se odmori oko 30 min.
Tijesto podijeliti na 3 jednaka dijela, istanjiti oko 25×30 cm i prenijeti na papir za pečenje.
Za premazati koru :
Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer i mutiti sa se istopi, pomiješati orahe i brašno pa umiješati u bjelanca, polako miješajući kašikom. Podijeliti na 3 jednaka dijela
Razvaljanu koru premazati smjesom od bjelanaca i oraha. Na isti način pripremiti i druge dvije kore. Peku se na 180 C 10-12 min ili po potrebi.
Za fil :

U 2 dl. mlijeka razmutiti gustin i brašno. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuha pa sipati  smjesu od brašna i gustina i miješati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi, povremeno promiješati.
Umutiti puter pa sjediniti sa ohlađenom kremom dodati aromu po želji .
Fil podijeliti na 2 dijela, filovati dvije kore a treću staviti zadnju, pokriti pek papirom i pritisnuti težim predmetom. Ostaviti da se dobro ohladi, Kao i svaka mađarica najbolja je kad odstoji dan-dva.
Sjeći na štanglice i poslužiti .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar