subota, 4. studenoga 2017.

Bakin kolač





Potrbno
Za koru :
6 bjelanjaka
20 dag šećera
2 kašika brašna
20 dag mljevenih oraha

Za Kremu:
6 žumanjaka
6 kašika  šećera
1 vanilin šećer
1 puding od vanilije
1 kašika  brašna
1/2 l mlijeka
20 dag margarina
10 dag šećera u prahu
2 dl vrhnja za šlag

Priprema:

Istući snijeg od 6 bjelanjaka, dodati šećer, orahe i brašno.
Namastiti kalup , pobrašniti i peći na 180 stepeni 15 minuta  .

Pomiješati žumanjke, šećer, vanilin šećer, puding i kašiku  brašna pa skuhati u mlijeku kao puding.Staviti da se hladi.
Margarin pjenasto izmiksati sa šećerom u prahu i dodati u ohlađenu kremu od pudinga.
Kremu namazati na koru  pa premazati umućenim  šlagom.

Ukrasiti po želji, ohladiti u frižideru i uživati.
Prijatno!

Torta od lešnika i šumskog voća







 Potrebno 
 Za kore 3x po:

 2 jaja
 40 g šećera
 80g mljevenih, pečenih lešnika

Za fil:

450 g zamrznute mešavine šumskog voća
100 g bele čokolade
100 g šećera u prahu
400 ml slatke pavlake
1 kesica želatina (10g)

Za Šaum:

4 belanca
prstohvat soli
12 kašika šećera (ravnih)
4 kašike vode
sok od pola limuna

Priprema:
Za kore
U posudu za mešanje stavite bjelanca, mikserom ih ulupajte u čvrst sneg, dodajte žumanca i nastavite sa mućenjem pa dodaje šećer. Iskljućite mikser i blago, ručno dodajte mljevene lešnike.
Okrugli kalup za tortu obložite papirom za pečenje, sipajte smesu, poravnajte i pecite na 150 stepeni , 20 minuta. Ceo postupak ponovite tri puta. Ne skidajte papir sa kora posle pečenja već tako ostavite da se skroz ohlade.
Za fil 
Šumsko voće stavite u cediljku i sačekajte da se otopi, izmiksajte ga u električnoj seckalici i propasirajte kroz cediljku (da se oslobodite bobica). Želatin stavite u lonče, prelijte sa 4 kašike hladne vode i ostavite 10 minuta da nabubri. Otopite belu čokoladu i slatku pavlaku ulupajte u čvrst šlag (pazite da je ne premutite pa da dobijete puter).
Želatin stavite na ringlu i na umerenoj vatri stalno mešajući grejte dok se ne otopi (ne treba da provri).
U ulupan šlag dodajte šećer, bijelu čokoladu, propasirano voće i na kraju otopljeni želatin.


Na dno kalupa za tortu stavite jednu koru, sipajte polovinu fila, stavite drugu koru, pa drugu polovinu fila i od gore stavite preostalu koru. Prekrijte sve alu folijom i odložite u frižider preko noći.

U zdjeli za mućenje ulupajte sneg od 4 belanca sa mrvicom soli, dodajte 2 kašike šećera.

U šerpicu stavite 10 kašika šećera i 4 kašike vode pa sve stavite na ringlu i kuvajte dok ne postane gusti sirup (do trenutka kada su mehurići postajali veći… pazite da se šećer ne karamelizuje i stisne). Vreli sirup u tankom mlazu sipajte u belanca stalno miksajući, dodajte i limunov sok i još kratko miksajte dok cela smesa ne postane čvrsta i sjajna.

Tortu izvadite iz kalupa, stavite na tacnu za serviranje i celu je prekrijte šaumom, malo “izbockajte” kašikom i vratite u frižider da se sve dobro ohladi.
Prijatno!



Mozart torta



Potrebno
Za koru :
22 dag šećera
22 dag brašna
15 dag maslaca
15 dag čokolade za kuhanje
5 jaja
2 dl mlijeka
¾ vrećice praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera

Za Nugat kremu :
1 vrećica pudinga sa okusom vanilije
4 dag šećera
3 dl mlijeka
2 dl slatkog vrhnja
15 dag Nugata
1 vrećica vanilin šećera
2 vrećice učvršćivača šlaga

Za pistacija kremu :
1 pakovanje pistacija, nasjeckanih – 25 g
3 dl slatkog vrhnja
1 vrećica vanilin šećera
1 vrećica učvršćivača šlaga

Za marcipan kremu :
1 vrećica pudinga sa okusom vanilije
5 dl mlijeka
2 žlice šećera
10 dag marcipana
i još
MARMELADA OD TREŠANJA
1 marcipan deka (500g)
3 dl slatkog vrhnja
25 dag čokolade za kuhanje
Mozart kugle

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 170 °C.

Kora :

Žumanjke odvojiti od bjelanjaka.
Žumanjke zajedno s maslacem, šećerom i vanilin šećerom kremasto izraditi.
Čokoladu rastopiti i umiješati.
Brašno i prašak za pecivo naizmjenično s mlijekom umiješati.
Bjelanjke čvrsto izraditi i s metlicom za snijeg lagano umiješati.
Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje, uliti tijesto, izravnati i peći u zagrijanoj pećnici oko 60 minuta.

Nugat krema:

Vrećicu pudinga izmiješati sa šećerom, malo mlijeka i 50 ml slatkog vrhnja.
Ostatak mlijeka zakuhati, nasjeckani Nugat umiješati, zatim mješavinu pudinga dodati, kratko kuhati te ostaviti da se ohladi.
Ostatak vrhnja zajedno s vanilin šećerom i učvršćivačem šlaga čvrsto izraditi, dodati hladnom pudingu i ručno umiješati.
.

Marcipan krema:

.
Vrećicu pudinga izmiješati sa šećerom i malo mlijeka.
Ostatak mlijeka zakuhati, nasjeckani marcipan umiješati, zatim puding uliti u mlijeko, kratko kuhati te ostaviti da se ohladi.

Pistacija krema:

Slatko vrhnje zajedno s vanilin šećerom i učvršćivačem šlaga čvrsto izraditi.
Nasjeckane pistacije umiješati.

Slaganje torte:

Koru prerezati na 4 jednaka dijela.
Prvu  premazati Nugat kremom.
Prekriti drugom korom  i namazati marcipan kremom.
Trećom korom prekriti i namazati pistacija kremom.
Četvrtu koru  položiti te tortu izvana premazati marmeladom od trešanja.
Tortu prekriti dekom od marcipana.
Slatko vrhnje zagrijati, 15 dag čokolade otopiti i dobro ohladiti.
Hladno vrhnje čvrsto izraditi i tortu okolo namazati.
Preostalu čokoladu s malo maslaca i ulja rastopiti.
Kratko ohladiti i tortu premazati. Ukrasiti prerezanim Mozart kuglama.
Ohladite  tortu u frižideru bar 3 sata pa poslužite .
Uzivajte u idealnoj sltkoj deliciji .
Prijatno!

Odlično za večeru !

 






Potrebno :

1 jaje

200 ml jogurt

400 gr brašno

1 p. pecivo

1 kašikica soli

130 gr bjeli sir

130 gr kačkavalj

130 gr šunka

1 kašikica. origano

3 kašikice . kečap

Priprema:


Šunka, kačkavalj i sir ribaju se sitno.

Od svih sastojaka umijesimo homogeno tjesto, koje razvlacimo na nabrasnjeni radni sto debeljinom od oko 0.5cm i narezemo ga na kockice.

Przimo ih na zagrejano ulje sa obe strane, pa odlozimo ih na kuhinski papir da se upije visak masnoce.

Služite ih tople, al nije problem i da su ohlađene, i tako su jednako ukusne

Prijatno!

Krofne sa čokoladom




Potrebno:

 200 ml mlijeka
 1 kašika šećera
 1 kašičica soli
 2 jaja
 brašno po potrebi

Za punjenje :

 200 gr čokolade za kuhanje
 4 kašike vode
 4 kašike mljevenog keksa
 šećer u prahu

Priprema:


U mlakom mlijeku otopite kvasac sa šećerom.

Umutite jaja, dodajte so i nadošao kvasac pa dodajite malo po malo brašna dok ne dobijete smjesu koju možete mijesiti.

Ostavite da se udvostuči pa razvucite na pobrašnjenoj podlozi.

Otopite čokoladu sa vodom i pošećerite po želji.

Dodajte keks da zgusnete smjesu i punite tijesto pa preklopite drugim dijelom.

Ostavite da odstoji pola sata pa pržite u vrelom ulju dok ne porumeni.
Pospite šećerom uprahu i uživajte .
Prijatno!

Ledeni Banana Kolač: Lagan i osvježavajući, bez ulja i margarina






Potrebno
Za Koru:

6 bjelanjaka,
8 kašika (punih) šećera,
8 kašika (punih) brašna,
4 kašike (pune) sjeckanih oraha,
1 kašikica kakaa

Za Kremu od banana:

5 dl mlijeka,
3 banane,
5 kašika šećera,
3 kašike (vrhom pune) gustina

Za Kremu od vanilije:

5 dl mlijeka,
1 vrećica praška za puding od vanilije,
2 kašike (vrhom pune) gustina,
6 kašika šećera,
300 ml vrhnja za šlag

Za ukrašavanje:

200 ml vrhnja za šlag,
kokosovo brašno,
strugotine bijele čokolade
.

Priprema:


kora :

Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg i dodati šećer pa mutiti još toliko da se šećer rastopi.
Dodati brašno, kakao i orahe i lagano umiješati u smjesu. Istresti u namašćen i brašnom posut duboki lim dimenzija 24×36 cm i peći na 150 °C 50 minuta.

Krema od banana:

Banane isjeći na kolutove i staviti u mlijeko i neka zakuha. Prethodno od mlijeka oduzeti 1 dl i u njemu razmutiti gustin i šećer pa skuhati kremu neprestano miješajući da se banane i gustin povežu.

Krema od vanilije:

U malo mlijeka razmutiti prašak za puding, gustin i šećer.Ostatak staviti na vatru i kada zakuha umiješati ovu smjesu i kuhati na laganoj vatri da postane gusto.
Ohlađenoj kremi dodati umućeno vrhnje za šlag .Dobro umutiti da se dobije fina krema bez grudvica.

Kada je kora  gotova malo je ohladiti i premazati kremom od banana (koja može biti i mlaka) i ostaviti u frižider da se dobro ohladi.
Na tako ohlađeno ide krema od vanilije, pa umućeno vrhnje za šlag.
Po želji kolač posuti kokosovim brašnom i rendanom bijelom čokladom.
Kolač poslužiti dobro ohlađen.
Prijatno !

Kremaste karamel šnite !




Potrebno:

500gr čajni kolutići
500ml slatka pavlaka
200 gr kristal šećer
200 gr kikiriki
2 kom šlag krem od vanile
po potrebi mleko
po potrebi turska kafa
1 kesica nesscafe
-100 gr goke čokolade za posipanje
2 ravne kafene kašikice kukuruzni skrob
oko 60 gr 1/4 kocke stonog margarina od 250 gr

Priprema:

Čajne kolačiće usitnimo i odvojimo oko 100 grama usitnjene mase, preko ostatka prelijemo belu kafu u količini da se dobije masa laka za oblikovanje.Masu utisnemo u kalupi i u masu utisnemo parčiće čajnih kolutića koje smo ranije odvojili.


Šećer upržimo u karamel, uklonimo sa vatre i dodamo slatku pavlaku. Mešamo na laganoj vatri da se karamel otopi od prilike će tečnost početi da vri kada se karamel otopi ako ne svakako čim počne da vri uklonite sa vatre i u toplu tečnu kremu umešajte margarin i lagano mešajte dok se margarin ne otopi kao i ostatci karamele. Da bi se krema brže stvrdla i ohladila rasporedite je u tacnu i stavite tacnu frižider na oko 10 min da se stegne.

Kikiriki pečeni neslani još malo prepecite u teflonskom tiganju da dobije jaču aromu a nakon toga malo ga usitnite u avnu.

Šlag krem od vanile ulupajte po uputstvu sa kesice dodavajući nes kafu u prahu.U ulupan šlag dodajte skrob kroz sitno sito i polako mešajte mikserom da se ne stvore grudvice.Na ovaj način šlag će biti čvršći.

Na podligu od čajnih kolačića rasporedimo kremu od karamela, preko kreme pospemo kikiriki, preko kikirikija nanesemo šlag sa kafom. A od gore tortu pospemo struganom čokoladom i odložimo tortu u frižider na sat dva.
Prijatno!


petak, 3. studenoga 2017.

Posna Medena Torta -mm kako je dobra ma savršena !


Potrebno:
1 pakovanje medenih kora

Za fil
300 grama sojinog mleka u prahu
1 litar vode
4 karamel pudinga
10 supenih kašika šećera
1 postan margarin
100 grama posne čokolade
100 grama lešnika

Priprema:

Vodu i šećer stavite da provri pa onda dodajte razmućeni puding i kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite sa ringle pa sačekajte da se skroz ohladi. Povremeno mešajte da ubrzate proces. Kada se puding potpuno ohladi dodajte margarin i mleko u prahu pa izmiksirajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Dobijeni fil podelite na dva jednaka dela pa u prvi dodajte istopljenu čokoladu a u drugi mlevene lešnike.
Sada filujte korice tako što ćete prvo sipati svetliji fil pa preko njega tamniji, i tako dok ne utrošite sav materijal. Dekorišite po ukusu i ostavite da se dobro stegne u frižideru.

Prijatno !

Brza Zeljanica ukusan ručak za tren !


Potrebno :
4 jaja
300 gr kravijeg friskog  sira
3 solje( za čaj ili bijelu kafu )brašna

1 šolja  kiselog mleka
1 kasicica soli
1  prašak za pecivo

1 dl ulja
500 gr krupno sjecenog špinata ili blitve/bareno/


Priprema :

Umutiti sve sastojke  osim blitve  ,zatim sipati pola smjese  u podmazanu tepsiju ili vatrostalnu zdjelu  i peci oko 5-10 minuta samo da se korica uhvati pa ponovo izvaditi staviti špinat ili blitvu preko cijele podloge  i istesti preostalu smjesu .Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.Dok fino ne porumeni .

Pečenu pitu po želji možete preliti kiselim vrhnjem .
Prijatno !
.


Pileći fileti u slaninini !-Ukusan ručak


Potrbno :

500g pilećeg filea 

150g šunke

150g mesnate slanine

150g kačkavalja

so, biber,suhi začin , ulje 

Priprema :

Pileće meso ako nije isječi na šnicle  islupati kuhinjskim čekićem samo sjedne strane  da bude tanko psuti šnicle  začinima . Kačkavalj iseći na štanglice, a šunku i slaninu na tanke listove.
Štanglicu kačkavalja urolati u list šunke, pa urolati piletinu oko šunke. Zatim listovima slanine obložiti punjenu piletinu.Da vam se nebi slanina odvajala pomzite si čačkalicama za ražnjiće ako su vam male rolnice onda možete i običnim čačkalicama ,ali  nemojte ih zaboraviti izvaditi posle pečenja .
Peći na zagrejanom ulju ne prejakom vatri  da vam slanina ne izgori  Peći dok ne dibije fino rumenu boju . Piletinu služiti uz salatu po želji .
Napomena rolnice možete peci i u rerni utom slučaju vam netreba puno ulja .Zagrijati rernu na 200 stepeni poredati rolnice u pleh i peći dok ne porumene .
Zavisi od rerne nekih 15-20 min .

Prijatno!

Savršene Kramel kocke sa orasima !


Potrebno
Za Koru:
6 jaja
200 gr šećera
200 gr oraha, mlevenih
2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika kakaoa

Za Kremu:
180 gr bele čokolade
350 ml slatke pavlake
1 kesica želatina
100 gr oraha, seckanih
1 kesica vanilin šećera

 Za preliv :
100 gr šećera
40 gr putera
75 ml slatke pavlake

Priprema:
Za koru 
Ulupati penasto belanca, pa dodati šećer i nastaviti mućenje.
Kada se dobila jaka pena, šne dodati žumanca i opet umutiti.
Pomešati orahe, brašno, kakao i prašak za pecivo i sjediniti sa umućenim jajima i šećerom.
Promešati sve lagano varjačom.
Dok to radite rerna se zagreva na 200 stepeni.
Smesu istresti u obložen pleh dimenzija 25 x 25 cm, ili približnih i staviti da se peče oko 30 minuta zavisno od rerne.
Kada stavite da se peče smanjite na 180 stepeni.
Pečenu i ohladjenu koru presecite , da se dobiju dve tanke korice.
Za kremu 
Žealin ostavite 10 minuta u 50 ml hladne vode da nabubri .
Za to vreme 180 ml slatke pavlake otopite na pari sa belom čokoladom.
Sklonite sa vatre pa na nju stavite želatin da otopite, nikako ne sme da provri nego samo da se granulice otope i postane providan kao voda.
Kada se otopio želatin uspite ga u otopljenu slatku pavlaku i bijelu čokoladu ( taj krem je sad rijedak ).
OStavite da se ohladi pa stavite u frižider.
Kada krene da se steže i bude kao mekši žele ulupajte preostalu pavlaku, dodajte krem sa želatinom i seckane orahe pa sve zajedno umutite.
Preko prve kore nanesite 2/3 krema, stavite drugu koru, pa ostatak krema.
Za preliv 
Tada pravite karamel.
Otopite šećer, karamelizujte ga, pa dodajte puter i mešajte dok se ne otope i sjedine.
Zatim uspite slatku vpalaku i opet mešajte dok s ene otope.
Smesa će biti redja ali boje karamela i malo providna.
Ostavite da se hladi i steže.
Sad ide slobodna procena koliko je karamel tečan i da li može da se nanese na kolač a da ne curi.
Dovoljno je da bude gustine jogurta, neka malo curi sastrane, tako ćete moćida ga razvučete, ali pazite da ne bude baš previše tečan.Aako želite kolač ukrasite sa sjeckanom orasima .
Ostavite da se ohladi  pa poslužite.
 Prijatno !

Sočne čokoladne šnite !


Potrebno
Za koru :
8 jaja
9 kašika šećera
5 kašika ulja
3 kašike hladne vode
9 kašika brašna
4 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo

 Za Kremu:
200 gr crne čokolade
200 gr mlečne čokolade
500 ml slatke pavlake
Za glazuru:
200 gr mliječne  čokolade 
40 gr maslaca

Priprema:
Za koru
Ulupati belanca sa šećerom, mutiti oko 10 minuta, pa vodu u mlazu, zatim žumanca, pa ulje opet u mlazu.
Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo.
U pleh  20 x 35 cm ili približnih dimenzija istresti masu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 – 25 minuta, zavisno od rerne.
Pečenu i ohladjenu koru preseći vodoravno, na tri tanke kore(ja to radim sa malo debljim koncem ).
Za kremu 
Na paru staviti slatku pavlaku da se polako zagreva i čim provri skloniti pa dodati izlomljene obe vrste čokolade.
Mešati dok se ne sjedini.
Ostaviti da se ohladi, pa onda još u frižider na 2 – 3h. Najbolje da napravite uveče krem i ostavite preko noći u frižideru.
Sutradan mikserom umutiti krem.
Namazati krem izmedju tri kore i odgore staviti glazuru od čokolade.
Za glazuru :
 200 gr čokolade i 40 gr maslaca otopiti na pari i nanijeti na koru.

Kolač ohladiti u frižideru pa poslužiti .Nadam se da čete uživati u ovom slasnom zalogaju .
Prijatno !


Čokoladna fantazija : Fenomenalna Čokoladna Torta


Potrebno 
Za koru :
7 jaja
7 kašika šećera
7 kašika brašna
4 kašike kakaa
1 caša ulja 2dl
1/2 šoljice vode
1 prašak za pecivo



Za kremu :
750ml mlijeka
3 pudinga od čokolade
10 kašika šećera
300g čokolade
1/2l tečnog šlaga


Za posip(dekoraciju) :
Rendana crna čokolada 

Priprema :
Za koru
Razdvojiti žumanca i bjelanca .U čvrst snijeg umutiti bjelanca a žumanca umutiti sa šecerom  zatim  dodati ulje i vodu kakao i brasno pomiješano sa praškom za pecivo  , zatim dodati  snijeg od bjelanjaka  lagano izmiješati kuhačom da se smjesa sjedini .Smjesu izliti u pleh iz rerne oblozen pek papirom  i peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 10-15 min .Sve zavisi od rerne provjerte čackalicom dali je pečeno ako je čačkalica suha kora je gotova .Kad se kora ohladi isjeći je na tri  jednaka dijela.

Za kremu 

Potopit  puding i šećer sa malo mlijeka pa izmiješati da nema grudvica .Ostalo mlijeko staviti da zakuha kad je zakuhalo dodati mu umućeni puding uz stalno miješanje .Skuhani puding skloniti sa vatre i ohladiti .Dok se puding hladi 

Vrhnje i čokoladu zagrijati tek toliko da se čokolada istopi pa dobro ohladiti i  dodati ohađeni puding i dobro izmiksati.

Kore filovati kremom do vrha i ukrasiti sa rendanom čokoladom .Tortu ohladiti u frižideru bar 2 sata pa poslužiti .

Nadam se daćete uživati u svakom zalogaju ove čokoladne fantazije .
Prijatno !